OTTELUENNAKKO: Kuopion Palloseura vierailee Ahvenanmaalla

Kuopion Palloseuran Veikkausliigakausi jatkuu lauantaina 13. huhtikuuta, kun kuopiolaiset vierailevat IFK Mariehamnin kotikentällä Wiklöf Holding Arenalla. Ottelu potkaistaan käyntiin kello 17:00.

KuPS aloitti kautensa viime viikonloppuna kotiottelulla Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Asiantuntijoiden yllätykseksi kentällä nähtiin vain yksi joukkue, kun KuPS hallitsi ottelua ja nappasi lopulta komean 3-1 voiton.

IFK Mariehamn aloitti oman kautensa myös voitolla, kun saarilla vieraili sarjanousija EIF. Kotijoukkue voitti vauhdikkaan maalijuhlan lopulta lukemin 3-2 ja nappasi samalla pistetilille kolme pistettä. Voitto oli hyvä kasvojenpesu ahvenanmaalaisille, sillä joukkue hävisi Liigacupissa EIF:lle aikaisemmin tänä vuonna.

KuPS on ollut perinteisesti vaikea joukkue ahvenanmaalaisille, mutta viime kaudella IFK Mariehamn kuitenkin oli kuopiolaisia vahvempi kaksi kertaa. Veikkausliigassa molemmat joukkueet suorittivat ryöstöreissut, kun runkosarjan molemmat kohtaamiset menivät vierasjoukkueiden voitoiksi. Kauden kolmas kohtaaminen tapahtui Suomen Cupissa, jolloin IFK Mariehamn oli tehokkaampi rangaistuspotkukilpailussa.

Suomalaisten pelaajien kautta uuteen nousuun

Viime kausi oli ahvenanmaalaisille vaikea, sillä joukkue joutui lopulta karsijanpaikalle ja joutui pelaamaan Gnistania vastaan sarjapaikasta. Maarianhaminalaisten onneksi joukkue kuitenkin suoritti tiukassa paikassa ja piti sarjapaikkansa itsellään. Kaiken kaikkiaan viimeisimmät Veikkausliigakaudet ovat olleet haastavia IFK Mariehamnille, joka vielä 2010-luvun keskivaiheilla kuului sarjan ylempään kastiin ja voitti suomen mestaruuden kaudella 2016.

IFK Mariehamnissa on puhaltaneet uudet tuulet tälle kaudelle, sillä viime kauden joukkueesta jopa 19 pelaajaa ei jatkanut organisaatiossa sekä valmennus laitettiin uusiksi talven aikana. Päävalmentajaksi joukkueeseen tuotiin portugalilainen Bruno Romão, jonka yhdeksi tavoitteeksi on seuran puolelta kerrottu olevan pelaajien kehittäminen.

Perinteisesti Ahvenanmaalla on nähty paljon laadukkaita ulkomaalaisia pelaajia, mutta tällä kaudella kelkka on kääntynyt. Joukkueessa on nyt alkaneella kaudella paljon hyviä suomalaisia pelaajia, joista kuopiolaisten näkökulmasta mielenkiintoisin tulija on Sebastian Dahlström, joka vietti viimeiset kaudet KuPSin riveissä. Lisäksi esimerkiksi Eero-Matti Auvinen ja Matias Ojala osoittavat, että nyt saarille saapuneet suomalaispelaajat ovat selkeitä vahvistuksia joukkueelle.

Viime kauden profiilipelaajat kamerunilainen Alvaro Ngamba ja englantilainen Jamie Hopcutt eivät jatkaneet seurassa sekä brasilialainen Dé on lainalla aina kesäkuunloppuun asti. Näiden pelaajien profiileihin sopivia pelaajia ei talven aikana Ahvenanmaalle tuotu, joten herää kysymys, että paikattiinko kaikkia poistujia kunnolla.

Kysymysmerkeistä ja asiantuntijoiden arvioista huolimatta IFK Mariehamn on kuitenkin aloittanut vuoden 2024 hyvillä otteilla. Liigacupissa joukkue taipui niukasti HJKlle sekä EIF:lle, mutta pystyi voittamaan mestarikandidaatiksi povatun FC Interin vieraskentällä. Kaksi muuta lohkovaiheen ottelua joukkue pelasi tasan, joten Liigacupin suoritusta voidaan pitää hyvänä. Lisäksi Veikkausliigakauden avausottelu osoitti, että joukkue pystyy tekemään maaleja, joka oli pienoinen haaste vielä Liigacupissa.

”Saarelta ei ole koskaan helppo hakea tulosta”

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara näkee, että Ahvenanmaalta ei ole koskaan helppo hakea pisteitä. Huomisen vastustaja pelasi raikkaan avausottelun ja Honsu näkeekin, että saivat siitä varmasti itseluottamusta.

”Ei voida missään tapauksessa aliarvioida heitä”, tiivistää Honkavaara.

Väre Areenalla käynnissä olevan tekonurmen vaihdon takia kuopiolaiset joutuivat harjoittelemaan tällä viikolla ja mahdollisesti myös tulevilla viikoilla Lippumäen ylipainehallissa. Honkavaara ei kuitenkaan näe sitä ongelmana, vaan joukkue on saanut hyvät harjoitukset alleen.

”Lähdetään pelaamaan omaa peliä, meidän vahvuutemme riittävät kyllä huomisessa pelissä. Kaksi hyvää harjoitusta on saatu tällä viikolla ja viimeinen valmistava harjoitus vedetään Maarianhaminassa. Ajattelin alkuun, että Lippumäkeen meneminen tuntuisi pahemmalta kuin mitä se oli, ok treenit saatiin aikaiseksi”, kertoo Honsu.

Katso Honkavaaran haastattelu kokonaisuudessaan tästä:

Veikkausliigan ottelu IFK Mariehamn-Kuopion Palloseura Maarianhaminan Wiklöf Holding Arenalla lauantaina 13.4.2023 kello 17.00

Voit seurata ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun kautta, tilaa Ruutu+ tästä.