Otteluennakko: Kuopiolaisten kausi jatkuu huomenna Oulunkylässä

Kuopion Palloseuran Veikkausliigakausi jatkuu Oulunkylässä Mustapekka Areenalla sunnuntaina 19. toukokuuta kello 16:00, kun sarjanousija IF Gnistan isännöi kuopiolaisia.

Veikkausliigakausi 2024 on pärähtänyt vauhdilla käyntiin ja huomenna potkaistaan kuopiolaisten osalta seitsemäs kierros käyntiin. Keltamusta aloitti tänään matkansa kohti Oulunkylää ja starttasi sitä myötä lopullisen valmistautumisensa huomista ottelua varten.

KuPSin saldo viimeisistä otteluistaan Veikkausliigassa on vakuuttava: joukkue on pelannut tällä kaudella kaikki ottelunsa ilman tappioita. Viime kauden ottelut huomioiden kuopiolaiset ovat viimeksi hävinneet Veikkausliiga-ottelun 17. syyskuuta 2023, kun Vaasan Palloseura haki voiton Väre Areenalta. Tällä kaudella kuopiolaisilla olisi ollut enemmänkin pisteitä otettavana, mutta kuudesta ottelusta 12 pistettä on hyvä tulos – varsinkin kun kyseisistä otteluista neljä on ollut vieraspelejä.

Sunnuntaisen vastustajajoukkueen IF Gnistanin alkukausi on ollut kaksijakoinen. Sarjanousija aloitti seurahistorian ensimmäisen Veikkausliigakautensa kahdella voitolla ja ilmoilla oli jo kysymys: häviääkö Gnistan enää koskaan. Sen jälkeen Oulunkylän ylpeys on saanut neljästä ottelustaan vain yhden pisteen, ja kysymys on vaihtunut humoristisesti toiseen muotoon: voittaako Gnistan enää koskaan?

Viimeksi joukkueet ovat kohdanneet kilpailullisissa otteluissa toisensa vuonna 2021, kun osapuolet pelasivat toisiaan vastaan Suomen Cupin puolivälierissä. Silloin KuPS oli tyly isäntä oulunkyläläisille, sillä tuomarin vihellettyä kolme kertaa pilliin oli tulostaululla lukemat 5–0. Sitä edellisen kerran KuPS ja Gnistan ovat kohdanneet toisensa 2011, silloinkin Suomen Cupissa ja kuopiolaiset voittivat tuon kohtaamisen lukemin 6–2.

100-vuotias Gnistan

Sarjanousija IF Gnistan on perinteinen, vuonna 1924 perustettu jalkapallon erikoisseura. Oulunkylän ylpeys pelaa ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana pääsarjatasolla ja on aloittanut sarjakautensa positiivisesti.

Gnistanin päävalmentajan vastuuta kantaa 37-vuotias Jussi Leppälahti, joka saapui organisaatioon Joonas Rantasen siirryttyä Ilveksen päävalmentajaksi. Leppälahdelle tämä on toinen kausi Veikkausliigassa päävalmentaja, jokseenkin ensimmäinen kausi 2023 KTP:n päävalmentajana päättyi seitsemän peliä ennen kauden loppua. Ennen Kotkaa ja Oulunkylää Leppälahti on valmentanut mm. JIPPOa ja hakenut valmennuskokemusta Northamptonin junioriakatemiasta.

Oulunkylän ylpeys luottaa omassa pelaamisessaan muotoon 4-3-3, mutta valmennus tekee viilauksia omaan pelitapaansa vastustajan mukaan. Odotettavissa onkin, että huomenna Leppälahden johdolla Gnistan on tehnyt pieniä muutoksia omaan pelaamiseensa Kuopion Palloseuraa varten.

Kuopiolaisten kannattaa tarkkailla huomenna kahta pelaajaa: Saku Heiskasta sekä Momodou Sarria. Kaksikosta varsinkin Sarr on ollut alkukaudella Gnistanin hyökkäyksissä tärkeä palainen – Kuuteen Veikkausliigaotteluun 24-vuotias laituri on syöttänyt neljä maalia. Näiden lisäksi on nostettava esiin myös yksi nimi: Roman Eremenko, joka liittyi Gnistnain kokoonpanoon toukokuun alussa.

Kuopion Palloseura hakee voittoa

KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara lähtee otteluun luottavaisin mielin, vaikka tiedostaakin, ettei huomisesta ottelusta ole tulossa helppoa. Päävalmentajavelho pitää Gnistania joukkueena, joka tekee vastustajan pelaamisesta aina haastavaa. Oulunkylä ei ole kuitenkaan Honsulle uusi paikka, sillä Honkavaara toimi kaudella 2012 Gnistanin päävalmentajana, mutta paljon on ehtinyt tapahtua tuon vuoden jälkeen.

Keltamusta on myös pakotettu tekemään muutoksia kokoonpanoonsa, sillä Ibrahim Cisse sai VPS ottelun kahden varoituksen myötä pelikiellon eikä ole joukkueen mukana Oulunkylässä.

Katso Honsun haastattelu tästä: