Otteluennakko: Keltapaidat taistelevat Liigacupin jatkopaikasta Oulussa

Kuopion Palloseura on tiukan paikan edessä, kun se kohtaa Liigacupin lohkovaiheen päätösottelussa AC Oulun. Ottelu pelataan Oulun Heinäpään jalkapallohallissa keskiviikkona 23. helmikuuta kello 18 alkaen. 

Ottelusta on lähtökohtaisesti tulossa tapahtumarikas, sillä molemmilla osapuolilla on paljon pelissä. 

Liigacupin C-lohkon päätöskierrokselle lähdetään tilanteesta, jossa Seinäjoen Jalkapallokerho on lohkon kärjessä neljällä pisteellään. KuPS on lohkossa toisena kolmella pisteellä. Vaasan Palloseura on KuPS:n kanssa tasapisteissä, mutta kuopiolaisilla on parempi maaliero. KuPS:aa isännöivä AC Oulu on lohkojumbona yhdellä pisteellä, mutta oululaisilla on voitolla vielä erinomaiset mahdollisuudet edetä jatkoon.

KuPS aloitti Liigacup-taipaleensa 3-1 voitolla VPS:sta, mutta viimeksi keltapaidat kokivat tappion SJK:n hakiessa 0-2 voiton Lippumäestä.

AC Oulu avasi Liigacupin 2-2 tasapelillä SJK:a vastaan, mutta toisessa ottelussa VPS oli kotonaan vahvempi 1-0. 

Liigacupin lohkovaiheesta jatkopeleihin etenevät kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta, sekä myös kaksi parasta lohkokolmosta. Lohkokolmosten vertailussa vahvimmilla ovat tällä hetkellä kolmen pisteen IFK Mariehamn, sekä VPS – joskin ahvenanmaalaiset ovat jo pelanneet kolme ottelua.

Alla vaikea paluukausi Veikkausliigaan

Oululaisten miehistössä on tapahtunut varsin paljon muutoksia viime kaudesta. Kaudelle 2021 Veikkausliigaan noussut oululaisryhmä onnistui säilyttämään sarjapaikkansa lopulta liigakarsintojen kautta, kun Laivastonsiniset päihitti karsinnoissa Rovaniemen Palloseuran.

Viime kausi Oulun leirissä oli sanalla sanoen tapahtumarikas. Päävalmentaja Jyrki Aholan johdolla Veikkausliigaan palanneen joukkueen alkukausi oli sujunut kehnosti ja oululaiset olivat sarjan viimeisenä. 14 pelatun ottelun jälkeen oululaiset olivat voittaneet Veikkausliigassa vain kaksi ottelua – tappiollisia otteluita oli peräti 11.

Elokuussa oululaisten kurssi kuitenkin muuttui ja joukkuetta vahvistettiin muun muassa KuPS-laina Usman Salella, sekä FC Thunista lainalle tulleilla Magnus Breitenmoserilla ja Dennis Salanovicilla. Elokuussa AC Oulu nappasi Veikkausliigan neljästä ottelustaan kolme voittoa ja tasapelin, päävalmentaja Ahola palkittiin kuukauden valmentajana ja kaikki näytti jälleen valoisalta. 

Liigakauden loppu sujui kuitenkin mollivoittoisesti ja syyskuun saldo oli kolme tappiota ja tasapeli. Jyrki Ahola vetäytyi puolimyrskyisästi päävalmentajan tehtävistään ja lokakuun puolivälissä vetovastuun otti Gnistanin päävalmentajana toiminut portugalilainen Ricardo DuarteProfessorin alaisuudessakaan oululaisten kurssi ei kääntynyt loppukaudelle, vaan lopullinen sarjasijoitus oli 11. ja tie vei liigakarsintoihin.

Liigakarsinnat alkoivat tappiolla vieraskentällä RoPS:lle 2-1, mutta ratkaisevassa toisessa osaottelussa Raatin Stadionilla isännät tekivät tarvittavan ja pitivät kiinni sarjapaikastaan 2-0 voitolla. 

Vahvistunut AC Oulu

Vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna AC Oulun pelaajarinki on vahvistunut merkittävästi. Heinäkuussa lainalle tullut tandem Salanovic-Breitenmoser jatkaa Oulussa myös kauden 2022. Breitenmoser lainalla – Salanovic pysyvällä siirrolla. Uusina pelaajina AC Oulun paidassa kirmaavat HIFK:sta tulleet Calum Ward (maalivahti) ja Mosa (keskikenttä), sekä puolustukseen tulleet Sandro Embaló ja Rafael Floro

Suuri mielenkiinto kohdistuu joukkueen lähtökohtaiseen ykköstykkiin, valkovenäläisestä FK Minskistä tulleeseen keskushyökkääjä Michal Lópeziin. 24-vuotias argentiinalainen iski viime kaudella Valko-Venäjän pääsarjassa Vysheyshaya Liigassa seitsemän täysosumaa.

Läpimurtoa Veikkausliigassa hakee myös belgialaisen KRC Genkin organisaatiosta siirtynyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Marius Könkkölä.

Uusina pelaajina oululaisyleisön eteen juoksevat myös päävalmentaja Duartea seurannut Gnistan-kaksikko Joel EuropaeusArmend Kabashi, EIF:sta siirtynyt Riku Selander ja Hongan akatemiasta tullut lupaava Noah Pallas.

Kenties suurin takaisku pelaajarintamalla oli toppari Ruxin siirtyminen Turun FC Interiin. Kesken viime kauden mukaan tulleiden Usman Salen ja Sergei Eremenkon peliurat jatkuvat myös muualla, kuten myös pitkään Oulua palvelleen Anselmi Nurmelan ja konkari Jarkko Hurmeen.

AC Oulun voi huoletta sanoa vahvistuneen käytännössä jokaisella osa-alueella. Maalivahti Calum Ward näytti viime kaudella HIFK:ssa olevan huipputorjuja Veikkausliigaan. 

Keskuspuolustus on ehkä joukkueen hienoinen kysymysmerkki. 4-3-3 muodostelmalla pelatessaan oululaisten avaavan toppariparin ovat muodostaneet Kyprokselta tullut Sandro Embaló, sekä OLS-kasvatti Miika Koskela. 18-vuotias Koskela nousi Ykkösessä sarjan huipulle nuoresta iästään huolimatta, mutta debyyttikausi Veikkausliigassa oli vaikea. Myös kokenut Rafinha pystyy pelaamaan topparin paikalla.

Keskikentällä yksistään Mosa tuo paljon lisää. HIFK:ssa takaisin Veikkausliigan parrasvaloihin noussut taitava keskikenttäpelaaja voi halutessaan olla pelipaikallaan yhä sarjan parhaimmistoa. Nuorisomaajoukkueen Jere Kallinen ja Otso Liimatta ovat jälleen vuoden kokeneempia ja Gnistanista tullut Armend Kabashi tuo keskikentän pohjalle taisteluvoimaa. Mikäli lainalla pelaava Magnus Breitenmoser onnistutaan roolittamaan oikein, hän on erinomainen lisä AC Oulun pelaamiseen.

Laitakaistoilla suoraviivaiset Samu Alanko ja Aapo Heikkilä taistelevat peliajasta Dennis Salanovicin ja nuoren Onni Suutarin kanssa. Päävastuu maalinteosta on kaavailtu Michael Lópezin harteille ja mikäli argentiinalaiskärki osoittautuu maaliahneeksi myös Veikkausliigassa, on Oululla kasassa hyvinkin kilpailukykyinen joukkue. Viime kaudella AC Oulun maalipörssin kärkinimi Veikkausliigassa oli neljän maalin Salanovic ja joukkue teki sarjassa vähiten maaleja (21).

Oululaisjoukkueen rakenne on mielenkiintoinen sekoitus nuoria alueen omia kasvatteja ja kokeneita, jo meritoituneita pelaajia. Päävalmentaja Ricardo Duartella on myös iso näytön paikka Veikkausliiga-luotsina.

”Pelaajatilanne parempi, kuin kertaakaan talvikauden aikana”

Kuopion Palloseura palaa pelikentille kahden viikon tauon päätteeksi. Joukkuetta kurittanut koronavirus on hiljalleen hellittänyt otettaan, ja päävalmentaja Simo Valakarin valmennusryhmä on saanut sairastuvalta lisää pelaajia käytettäviinsä.

Hyvän lisämausteen keskiviikkoillan otteluun tuo molempien joukkueiden ”tulospaine”. Voitto takaisi KuPS:lle varman jatkopaikan ja voitto on myös oululaisten ainoa mahdollisuus jatkopeleihin. Päävalmentaja Valakari on jopa mielissään isojen panosten ottelusta.

”Tiedossa on varmasti laadukas jalkapallo-ottelu ja sarjatilanne myös tarkoittaa sitä, että ensimmäisen kerran talvikaudella meillä on pelissä myös tietynlainen tulospaine – pidän sitä pelkästään hyvänä asiana. Nyt pelataan tuloksesta ja jatkopaikka on meille tietenkin selkeä tavoite. Aina kun lähdemme pelaamaan, pelaamme vain ja ainoastaan voitosta”, päävalmentaja paaluttaa.

Kalenterivuoden alku on ollut haastavaa aikaa joukkueelle myös harjoittelun suhteen, mutta parantunut pelaajatilanne on mahdollistanut kuopiolaisille myös laadukkaamman harjoittelun.

”On mahtava päästä lyhyen tauon jälkeen taas pelaamaan. Pelaajatilanteemme on nyt parempi kuin kertaakaan tämän talvikauden aikana ja se on myös näkynyt harjoittelun laadussa. Olemme päässeet paremmin kiinni pelaamisemme yksityiskohtiin ja laajempi materiaali tarjoaa luonnollisesti meille myös paljon erilaisia pelillisiä vaihtoehtoja”, Valakari iloitsee.

KuPS:n kokoonpanossa nähdään AC Oulu-ottelussa myös yksi testipelaaja. 20-vuotias ranskalaishyökkääjä Usman Simbakoli näyttää tällä viikolla osaamistaan KuPS-valmennukselle ja hän on ottelun kokoonpanossa mukana testipelaajan statuksella. 

Liigacupin C-lohkon päätöskierroksen ottelu AC Oulu-KuPS pelataan keskiviikkona 23.2.2022 kello 18 alkaen Oulun Heinäpään jalkapallohallissa.

Ottelua voit seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun kautta!