OTTELUENNAKKO: HB Köge – KuPS ke klo 20.00

Kuopion Palloseura jahtaa Tanskassa jatkopaikkaa mestarien liigan toiselle kierrokselle

Kaksinkertainen Suomen mestarijoukkue Kuopion Palloseura on lähtenyt mittaamaan omaa nykytasoaan kovilla Euroopan pelikentillä. KuPS matkusti maanantaina Tanskaan, jossa pelataan tällä viikolla UEFA Women’s Champions Leaguen ensimmäisen kierroksen miniturnaus. Siihen osallistuu neljä kovaa seurajoukkuetta, joista ainoastaan yksi pääsee jatkoon mestarien liigan toiselle kierrokselle.

Kuopion Palloseuran mukana Mestarien liigassa:Tanskan taitava mestarijoukkue vastassa keskiviikon välierässä

Mestarien liigan ensimmäisen kierroksen miniturnaus pelataan Tanskan mestarijoukkueen HB Kögen omalla kotistadionilla. Turnausohjelma sisältää ensin kaksi välieräottelua, jotka molemmat pelataan keskiviikkona 6.9. Välieräotteluiden häviäjät pelaavat lauantaina 9.9. turnauksen kolmannesta sijasta ja välieräotteluiden voittajat kohtaavat lauantaisessa finaalissa. Loppuottelun voittaja etenee ainoana joukkueena jatkoon mestarien toiselle kierrokselle ja kolmen muun osallistujajoukkueen europelit päättyvät tältä kesältä tähän.

Serbian mestari ZFK Spartak Subotica ja Färsaarten mestari KI Klaksvik kohtaavat keskiviikkoillan ensimmäisessä välieräottelussa, joka alkaa kello 16.30 Suomen aikaa. HB Kögen ja Kuopion Palloseuran välinen välieräottelu alkaa kello 20.00 Suomen aikaa. Molemmat välieräpelit otellaan lopulliseen ratkaisuunsa saakka eli tarvittaessa taistellaan jatkoaika ja lauotaan mahdollinen rangaistuspotkukisa voittajan ratkaisemiseksi.


Huomisen huippukohtaamisen pystyt katsomaan suorana 5.25 € hintaan HB Kögen tarjoaman livelähetyksen avulla. Tuotanto on toteutettu robottikameralla eikä lähetyksessä ole selostusta. Katseluoikeuden huomiseen otteluun pystyt lunastamaan tästä.

Välierien häviäjäjoukkueet pelaavat vastakkain lauantaina 9.9. alkaen kello 13.30 Suomen aikaa. Tämän sijoitusottelun panoksena on enää pelillinen kunnia ja miniturnauksen kolmas sija. Välieräotteluiden voittajat kohtaavat samana iltana loppuottelussa, jonka alkamisaika on kello 17.00 Suomen aikaa. Lauantain ottelutkin pelataan lopulliseen ratkaisuunsa saakka eli jatkoajat ja rankkarikisat ovat tarvittaessa käytössä. Piinaavaa cup-jännitystä ja raastavaa cup-draamaa on siten jälleen luvassa koko rahan edestä.

”Keskiviikon peli on tämän vuoden isoin ottelumme tähän asti”

HB Köge on voittanut peräkkäiset Tanskan liigamestaruudet kilpailukausilla 2020-2021 ja 2021-2022. Kuopiolaisten valmennusjohto on perehtynyt laadukkaan tanskalaisjoukkueen pelitapaan ja vastustajan pelilliset ominaisuudet ovat hyvin tiedossa. KuPS lähteekin jälleen taistelunhaluisella mielellä tavoittelemaan himoittua lohkopaikkaa Euroopan maineikkaimpien suurseurojen joukossa.

”Hyvin fiiliksin me Tanskaan lähdemme. Kolme kuukautta me olemme treenanneet kovaa pääosin juuri tätä varten ja me olemme niin valmiita kuin olla voi. Kaikki ovat odottaneet koko vuoden tätä turnausta ja keskiviikon peli on tämän vuoden isoin ottelumme tähän asti”, päävalmentaja Pauliina Miettinen kuvailee joukkueen matkatunnelmia tämän kesän ehdottoman kohokohdan äärellä.

Miettinen uskoo, että keltamusta joukkue pystyy esittämään parastaan myös keskiviikkoillan tiukassa paikassa. ”On kivaa olla mukana kokemassa näin ainutlaatuisia otteluita. Europelit eivät ole pelaajien uralla koskaan mitään itsestäänselvyyksiä ja siksi tästä ainutkertaisesta tilaisuudesta pitää pystyä nauttimaan. Toivottavasti me pystymme haastamaan ja tulemaan puun takaa yllättämään. Uskonkin, että yksi uusi lisävaihde meiltä löytyy vielä aivan varmasti”, päävalmentaja muistuttaa.

Kovaa kansainvälistä pelitempoa ja teräviä vastahyökkäyksiä on luvassa

Miettinen kuvailee Kögeä tasaiseksi ja yhtenäiseksi joukkueeksi, jonka kärjestä löytyy hyvälaatuinen ja työteliäs hyökkääjäpelaaja. ”Joukkue on kurinalainen ja aika suoraviivainen, joka ei ehkä ihan niin viihdy prässin alaisena. Tiukka ja tasainen ottelu tulee aivan varmasti, uskon silti että me pystymme nytkin pallonhallintaan. He pystyvät puolustamaan tiukasti ja iskevät takaisin vastahyökkäyksillä ja niihin meidän on oltava valmiita”, päävalmentaja korostaa.

KuPS-joukkue on valmis kohtaamaan kovan kotijoukkueen keskiviikkoillan välierässä. ”Meillä on vahva pelaajaryhmä ja nyt Ana Paula Silva Santoskin on saatu jälleen mukaan. Puolustamista me olemme harjoitelleet paljon ja paria muuta vaihtoehtoista taktista peliasetelmaa meidän pitää vielä edelleen miettiä. Nyt on pelaajilla edessään ihan erilainen painetilanne kuin tavallisessa sarjapelissä, sillä nyt kaikki on kerrasta poikki, eikä toista mahdollisuutta enää tule”, valmentaja tähdentää.

Europelien vaatimukset ovatkin kokonaan eri tasolla kuin kotimaan sarjassa. Vastustajajoukkueet ovat paljon laadukkaampia ja organisoidumpia ja pelillisistä huolimattomuuksista rangaistaan armottomasti. ”Europeleissä tempo on paljon kovempi kuin kotoisessa liigassa ja sitä tempoa ei saa säikähtää. Köge on hyvin valmennettu joukkue, jolla on selkeät toimintakonseptit. He pysyvät niissä ja tekevät kurinalaisesti sitä mihin heillä on aseita”, Miettinen toteaa.

Vankkaa eurokokemusta niin pelaajan kuin päävalmentajan roolissa

Miettisellä on selkeä ja perinpohjainen näkemys naisjalkapallon nykytilasta Euroopassa. Hän pelasi itse 2000-luvun alussa nimivahvassa HJK:n joukkueessa, joka eteni kaudella 2001-2002 silloisessa UEFA Cupissa välieriin saakka eli neljän parhaan seurajoukkueen joukkoon. HJK kukisti tuolloin omassa karsintalohkossaan italialaisen ASD Torresin 2-1, färsaarelaisen KI Klaksvikin 4-0 ja itävaltalaisen USC Landhausin 8-0. Puolivälierässä vastaan tuli norjalainen Trondheims Örn, joka kukistui yhteismaalein 3-2. Välierässä vastassa oli ruotsalainen huippuseura Umeå IK, joka oli vahvempi yhteismaalein 1-3. Umeå eteni näin loppuotteluun, jossa saksalainen bundesliigaseura 1. FFC Frankfurt oli parempi maalein 2-0.

Miettinen toimi PK-35 Vantaan päävalmentajana joukkueen pelatessa kovia europelejä kolmena peräkkäisenä vuonna 2011, 2012 ja 2013. Vantaalaiset saavuttivat tuolloin komeita voittoja edeten jokaisella kerralla jatkoon omasta alkulohkostaan. ”Noista vuosista peli on kehittynyt todella paljon kaikkialla Euroopassa. Pelaaminen on nykyisin kollektiivisempaa ja teknisempää kuin silloin ja naisten jalkapallo on nykyisin kokonaan eri maailmaa”, päävalmentaja tiivistää pelin kehittymisen.

Nimekäs KuPS-joukkue taisteli vuosi sitten toisella kierroksella täysin tasaväkisesti itävaltalaisen huippujoukkueen SNK St.Pöltenin kanssa. Keskiviikkoiltana tiedetään, kuinka pitkälle keltamustat siivet voivat kantaa tänä syksynä.