Otteluennakko: Euroseikkailu alkaa – KuPS isännöi kovaa georgialaisjoukkuetta Väre Areenalla

Kuopion Palloseuran aloittaa oman europelitaipaleensa torstaina 7. heinäkuuta, kun Euroopan Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen avausosassa KuPS isännöi georgialaista FC Dilaa. Ottelu alkaa Kuopion Väre Areenalla kello 19.00.

Kuopion Palloseuran voinee sanoa olevan jo rutinoitunut europelijoukkue. Viime kaudella KuPS eteni Konferenssiliigan karsinnoissa aina ratkaisevalle playoff-kierrokselle asti, jossa Saksan Bundesliigan Union Berlin kuitenkin päätti KuPS:n taipaleen yhteismaalein 4-0. Ennen Union-otteluparia KuPS raivasi tieltään armenialaisen FC Noahin, ukrainalaisen Vorskla Poltavan, sekä Kazakstanin suurseura FC Astanan. 

KuPS on usein venynyt europeleissään pelaamaan omalla huipputasollaan. Syksyllä 2020 KuPS eteni Eurooppa Liigan karsinnoissa viimeiselle kierrokselle, jossa puolestaan Romanian jättiläinen Cfr Cluj pudotti KuPS:n maalein 3-1. 

Kanarialinnut pelaavat nyt viidettä peräkkäistä kertaa kesän eurokarsinnoissa. Kuopion Väre Areenalla on vieraillut eurooppalaisia suurseuroja Legia Varsovasta FC Kööpenhaminaan, mutta tämän sesongin ensimmäinen koetinkivi georgialaisesta Gorin kaupungista tuleva FC Dila on varmasti suurelle osalle suomalaisesta palloilukansasta tuntematon joukkue. Vaikka FC Dilan nimi ei suurta yleisöä puhuttelekaan on KuPS:lla edessään pelillisesti kova haaste jatkopaikan edessä.

Stalinin synnyinkaupungin ylpeys

FC Dilan kotikaupunki Gori sijaitsee maantieteellisesti Georgian keskiosassa Šida Kartlin hallintoalueella. Matkaa Gorista itään sijaitsevaan maan pääkaupunki Tbilisiin on noin 80 kilometriä.

Gorin kaupunki itsessään tunnetaan ulkomaalaisten toimesta parhaiten Josif Stalinin synnyinkaupunkina ja Gorissa sijaitsee myös hänen nimeään kantava museo. Vielä reilut 10 vuotta sitten Gorin kaupungintalon edessä seisoi jättimäinen Stalin-patsas, mutta vuonna 2010 kyseinen monumentti siirrettiin Stalin-museoon.

FC Dila on perustettu vuonna 1949, jolloin Georgia kuului vielä edesmenneen Neuvostoliiton alaisuuteen. Vuoteen 1961 saakka joukkue kantoi nimeä Dinamo Gori, mutta viimeiset reilut 60 vuotta gorilaiset ovat pelanneet FC Dilan nimellä. Suomennettuna dila tarkoittaa aamua ja joukkue onkin saanut nimensä kaupungin suurmies Stalinin Dila-nimisestä runoelmasta.

1990 perustetun Georgian liigan aikana FC Dila on pelannut neljää kautta lukuun ottamatta maansa pääsarjassa. Viimeisen 10 vuoden aikana joukkue on vakiinnuttanut paikkansa sarjan parhaiden joukkueiden kastissa ja kaudella 2015 kokopunaisessa pelaavat gorilaiset voittivat seurahistoriansa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Georgian mestaruuden. Georgian Cupin FC Dila on voittanut kertaalleen – kaudella 2012.

Viime kaudella FC Dila sijoittui Georgian Erovnuli Ligassa kolmanneksi ja ansaitsi siten paikkansa Konferenssiliigan karsinnoissa. Kesällä 2021 FC Dila osallistui myös Konferenssiliigan karsintoihin, mutta avauskierroksella joukkueen eurotaipaleen päätti slovakialainen MSK Zilina yhteismaalein 6-3. Joukkueen paras eurosesonki oli kaudella 2012, jolloin Dila eteni Eurooppa Liigan karsinnoissa aina ratkaisevalle playoff-kierrokselle asti, jossa portugalilainen Maritimo oli kuitenkin parempi yhteismaalein 3-0.

Georgian liiga on tällä hetkellä noin kauden puolivälissä ja FC Dila on sarjassa neljäntenä. Kesäkuun lopussa sarjassa vetäydyttiin noin puolentoista kuukauden mittaiselle pelitauolle, joten joukkue pääsee keskittymään täysillä europeleihinsä, mutta on samalla hyvässä pelituntumassa.

Hyökkäysvoittoinen joukkue

Pelitavallisesti FC Dila pelaa varsin modernia jalkapalloa. Kotimaansa pääsarjassa FC Dilalla on tilastoiden mukaan kaikista joukkueista suurin pallonhallintaprosentti – lähes 60. Toisaalta joukkue pyrkii kääntämään aina tilaisuuden tullen nopeaan hyökkäykseen ja FC Dila onkin vaarallisimmillaan vastahyökkäyksissä.

Pallottomana joukkue pyrkii prässäämään korkealta ja saamaan aikaan pallonriistoja vastustajan kenttäkolmanneksella. Joukkueen prässipelaaminen ei kuitenkaan ole aina kovinkaan yhtenäistä ja mikäli Dilan prässi päästään ohittamaan on joukkue suurissa vaikeuksissa, sillä puolustaminen ei ole joukkueen vahvuuksia.

FC Dilan päävalmentajana toimii nyt toista kauttaan Ukrainan ja Venäjän passit omaava Andriy Demchenko. Ex-keskikenttäpelaaja teki pelaajauransa pääasiassa Ukrainan Liigassa ja Ukrainassa nyt 45-vuotias Demchenko on myös valmentajan kannuksensa luonut.

Kentälle FC Dila ryhmittyy Demchenkon alaisuudessa yleensä muotoihin 4-2-3-1 / 4-3-3. Joukkueessa on todella paljon pallollista erityisosaamista ja joukkueen peli-identiteetti on vahvasti hyökkäysvoittoinen. Noin puolet joukkueen pelaajista on georgialaisia ja loppupuolisko pääosin brasilialaisia ja afrikkalaisia pelaajia.

Joukkueen maalilla pelaa lähtökohtaisesti Ukrainan juniorimaajoukkueet läpi kolunnut 25-vuotias Danylo Kanevtsev. Keskuspuolustuksen luottokaksikon muodostavat georgialaiset Tornike Dzotsenidze ja Anri Chichinadze. Vasemman pakin tontin itselleen on muurannut brasilialainen Wanderson ja oikealla georgialainen Revaz Chiteishvili.

Kahdella keskikentän pohjapelaajalla pelatessaan päävalmentaja Demchenko luottaa joukkueen kapteeniin, Georgian A-maajoukkueen ovia kolisuttelevaan Nika Gagnidzeen, brasilialaiseen Alef Santosiin tai Kenian maajoukkuemies Amos Nondiin. Nondi on selkeästi kolmikon puolustusvoimaisin pelaaja, kun taas Santosin ja Gagnidzen vahvuudet ovat enemmän pallollisessa pelissä.

FC Dilan ehdottomasti suurin menetys tapahtui juuri europelien kynnyksellä, kun ukrainalaisesta Dniprosta lainalla pelanneen Vagner Gonçalvesin laina päättyi ja hän jatkoi suoraan matkaansa pohjoismakedonialaiseen Shkendijaan. Gonçalves oli Dila-hyökkäyksen vaarallisin pelaaja ja hän iski alkukauden aikana Georgian Liigassa komeat kahdeksan maalia. 

Gonçalvesin lähdön myötä Dilan hyökkäyspään ehdottomasti tärkein pelaaja on Georgian nuorisomaajoukkueitakin edustanut Paata Gudushauri. 25-vuotias oikea laitahyökkääjä on äärimmäisen nopea, sekä taitava ja häneltä on lupa odottaa myös tehoja. 

Vasemmalla laidalla viilettäneen Gonçalvesin saappaisiin joukkueella ei ole heittää yhtä kovaa korvaajaa, mutta senegalilainen Honore Gomis lienee vahvoilla nappaamaan poistuneen brassin paikan avauksessa. 

Keskushyökkääjävalinta lienee KuPS:aa vastaan väkkärämäinen Tornike Kapanadze. 168-senttinen Kapanadze on Gudushaurin ohella erittäin vaarallinen vastahyökkäyspelaaja.

”Meidän tulee laittaa vastustajamme ahtaalle”

Kuopion Palloseura on saanut hyvän valmistautumisen ennen torstai-iltana kello 19 alkavaa euroavaustaan. Viime lauantaina pelattu Veikkausliiga-ottelu HJK:n vieraana antoi KuPS:lle hyvän ja kovan kenraaliharjoituksen ennen FC Dila-ottelua. 

KuPS harjoitteli alkuviikon ja kävi Väre Areenalla omaa pelisuunnitelmaansa läpi. Pelaajissa oli havaittavissa hyvää sähköä, mutta samalla myös sopivan rentoa ilmapiiriä ennen uuden tarinan alkamista.

”Emme ole tehneet tästä ottelusta mitään sen isompaa numeroa, vaikka kaikki tiedämmekin, että europelit ovat aina erityisiä tapahtumia. Menemme aina peli kerrallaan ja niin teemme nytkin. Pukukopissa ja joukkueen sisällä on oikein hyvä tunnelma ja lataus”, kertoo KuPS-kapteeni Henri Toivomäki.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari on samoilla linjoilla kapteeninsa kanssa.

”On ollut hienoa nähdä tämän viikon harjoituksissa, että pelaajat vaikuttavat levollisilta. Viime vuoden euroseikkailumme antoi meille kokemusta ja tietoa siitä vaatimustasosta, mitä nämä pelit meiltä pyytävät. Toisin kuin vielä viime vuonna, pelaajissa ei ole näkyvissä selkeää jännitystä erityisen ottelun alla”, Valakari huomioi.

Sekä päävalmentaja Valakari ja kapteeni Toivomäki ovat yhtä mieltä siitä, että torstaina Kuopion Väre Areenan tekonurmelle saapuu todella laadukas joukkue täynnä hyviä yksilöitä.

”Itse peli sen lopullisesti kertoo, millaisen joukkueen vastaamme saamme. Olemme nähneet heidän pelaavan kotimaansa liigassa ja olemme tietyllä tapaa sen tiedon varassa. He haluavat pitää palloa ja he hyökkäävät hyvin, sekä vaarallisesti ja luovat paljon maalipaikkoja. Pallottomana joukkue prässää todella korkealta. On itseasiassa mielenkiintoista nähdä, miten he tätä peliä lähestyvät. Tiedämme, että ottelussa tulee hetkiä ja tiloja, jolloin voimme haavoittaa heitä”, päävalmentaja analysoi.

Omalta joukkueeltaan KuPS-luotsi haluaa nähdä pelaajien toteuttavan yhdessä sovittuja ja harjoiteltuja asioita. Myös tulevissa europeleissä KuPS aikoo luottaa omiin vahvuuksiinsa. 

”Arvioni on, että vastustaja tulee tänne puolustamaan tiiviisti, sekä iskemään terävästi vastahyökkäyksillä ja hakemaan sitä kautta heille suotuisan tuloksen. Nyt kuitenkin pelataan meidän kotikentällämme loistavien faniemme edessä ja meidän tulee laittaa vastustajamme täällä todella ahtaalle. Samanaikaisesti meidän pitää olla myös järkeviä ja miettiä, millaisin riskein meidän on fiksuinta pelata. Fakta on kuitenkin, että tämän otteluparin jatkopaikka ratkaistaan vasta viikon päästä Georgiassa”, Valakari päättää.

UEFA Europa Conference League 1. karsintakierroksen 1. osaottelu KuPS-FC Dila Gori torstaina 7.7.2022 kello 19 alkaen Kuopion Väre Areenalla!

Osta lippusi ennakkoon osoitteesta www.tiketti.fi tai painamalla tästä.

Mikäli et pääse paikan päälle, voit seurata ottelua suorana lähetyksenä VeikkausTV:sta tai radiosta Savon Aalloilta!