Otteluennakko: Euroseikkailu alkaa – FC UNA Strassen isännöi kuopiolaisia Luxemburgissa

Kuopion Palloseura aloittaa oman europelitaipaleensa torstaina 11. heinäkuuta, kun UEFA Europa Conference Leaguen 1. karsintakierroksen avausosassa FC UNA Strassen isännöi KuPSia. Ottelu alkaa Stade Municipal de Differdangella kello 19:00 paikallista aikaa (kello 20:00 Suomen aikaa).

Kuopion Palloseuraa voidaan kuvailla jo tässä kohti rutinoituneeksi europelijoukkueeksi. Nykyinen eurokesäputki on alkanut jo vuonna 2018 ja tänäkin kesänä Kuopiossa päästään nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta. Viime kaudella keltamustan tie Konferenssiliigan karsinnoissa katkesi toisella kierroksella, kun Irlantilainen FC Derry City tiputti kuopiolaiset.

KuPS on historiansa aikana usein venynyt europeleissään pelaamaan omalla huipputasollaan. Tästä osoituksena on kauden 2021 euroseikkailut, jolloin kuopiolaiset tiputtivat FC Noahin, Vorskla Poltavan ja FC Astanan ennen kuin Saksan Bundesliigassa pelaava Union Berlin päätti kuopiolaisten lohkounelmat.

Tämän vuoden ensimmäinen eurovastus on jälleen uusi tuttavuus Kuopion Palloseuralle – kuten koko turnaukselle. 1922 perustettu FC UNA Strassen lunasti europaikkansa ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana sijoittumalla sarjassa Luxemburgin pääsarjassa kuudenneksi. Suoraan tuolla loppusijoituksella ei europaikkaa tullut, mutta edessä olevat seurat eivät saaneet UEFA:n lisenssiä, jolloin Strassen pääsee tekemään seurahistoriaa tänä kesänä.

Katso illan ottelu Juuso Ikosen selostamana suorana lähetyksenä KuPSTV:n kautta:
www.kupstv.fi

10 000 asukkaan ylpeys FC UNA Strassen

FC UNA Strassenin kotikaupunki on nimensä mukaisesti Strassen, joka on osa Luxemburgin pääkaupungin Luxemburgin lääniä. Itse kylässä asukkaita on reilut 10 000, joten mistään isosta pitäjästä ei voida puhua. Kaupungin historia on kuitenkin pitkä – se perustettiin jo vuonna 1851. Perustamista edeltävä historiakin on mielenkiintoinen, sillä nimi juontaa Rooman ajoista: latinan kielellä sana ”strata” tarkoittaa armeijatietä.

Luxemburgin liiga pyörähtää käyntiin vasta elokuun alkupuolella, joten Strassen joutuu lähtemään eurokarsintoihin ilman pelituntumaa. Seura on ollut liigassa perinteisesti keskikastia: viimeisen viiden vuoden sijoitukset ovat vaihdelleet sijojen 6–10 välillä.

FC UNA Strassen ei pääse pelaamaan omalla kotikentällään Konferenssliiigan karsintoja, vaan ovat pakotettuja pelaamaan vieraskentällä omat kotiottelunsa. Huomisen ottelun näyttämönä toimii Ville de Differdange Stadium, jonka pelialusta on luonnonnurmi. Isosta jalkapallonpyhätöstä ei ole kyse, sillä kaikki paikat mukana laskettuna katsomopaikkoja on 3 500 – jokseenkin europeleissä käytössä on vain vajaa 2000.

Yllätyksellinen joukkue kentällä

Joukkueen päävalmentajana toimii espanjalainen Pedro Garcia Fernandez, joka saapui Luxemburgilaiseen joukkueeseen tammikuussa 2024. 44-vuotiaan valmentajan valmennushistoria on kuitenkin mysteeri, sillä esimerkiksi Transfermarkt ei osaa kertoa miehen historiasta mitään.

Punavalkoiseen pukeutuva FC UNA Strassen asettuu vanhojen pelien pohjalta kentällä muotoon 3-4-3. Joukkue etenee hyökkäyssuuntaan pallonhallinnan kanssa rauhallisesti, mutta paineen alla joukkue tykkää laittaa pitkää palloa target-pelaajalle ja taistelevat kakkospallosta ”koko” joukkueena. Lisäksi hyökkäyskolmikko tekee paljon juoksuja linjojen taakse, joiden kanssa puolustajien tulee olla hereillä.

Kolme pelaajaa, joita Strassenista kannattaa seurata:

Keskikentän pohjalla pelaava Diogo Pimentel toimii hyökkäyspelaamisen avainpelaajana. Keskikentäntaikuri tykkää liikkua laajalla alueella ja hakea syöttölinjoja niin itselleen kuin muille pelaajille.

Vastaavasti Bruno Correia Mendes on joukkueen Saku Savolainen: pelannut jokaisella kenttäpelaajan paikalla. Papereissa kuitenkin pelaajan rooli on ollut vasemmalla laidalla wingbackina, jossa portugalin passin omaava pelaaja pystyy taikomaan lähes nollasta ihmeitä.

Kolmantena nostona toimii 31-vuotias Conrad Azong, joka viimeisteli hyökkääjän roolissa viime kaudella yhdeksän maalia Luxemburgin pääsarjassa. Vahva target-pelaaja, joka tykkää myös tehdä juoksuja linjojen taakse.

Katso päävalmentaja Jani Honkavaaran ja joukkueen kapteenin Petteri Pennasen mietteet illan ottelusta: