Otteluennakko: Cup-taival käyntiin Maarianhaminassa

Kuopion Palloseura aloittaa oman urakkansa Suomen Cupissa sunnuntaina 16. kesäkuuta kello 19:00. Viidennen kierroksen ottelu pelataan Maarianhaminassa, kun IFK Mariehamn isännöi kuopiolaisia.

Lähtökohdat huomiseen Suomen Cupin otteluun ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Otteluruuhkan keskellä pelattava ottelu aiheuttaa molemmille joukkueille harmaita hiuksia ja pelaajien kierrätyksiä on varmasti luvassa.

Kuopion Palloseura hakee huomenna revanssia viime vuoden Suomen Cupin Maarianhamina-reissulta: viime kaudella kuopiolaisten cup-taival päättyi nimenomaan IFK Mariehamnin vieraissa. Tuolloin varsinaisen peliajan jälkeen tulostaululla oli lukemat 1–1, mutta kotijoukkue oli vahvempi rangaistuspotkukilpailussa lukemin 5–4. Tuosta reissusta jäi muutenkin kuopiolaisille huonoja muistoja: Joona Veteli loukkaantui kyseisessä ottelussa ja samalla miehen kausi päättyi siihen.

Joukkueet kohtaavat toisensa toista kertaa tälle vuodelle. Ensimmäinen kohtaaminen nähtiin huhtikuussa saarella, kun Kuopion Palloseura haki yhden pisteen Ahvenanmaalta Veikkausliigan ottelussa. Tuolloin tulokseen 2–2 päättyneessä ottelussa kuopiolaisten maaleista vastasivat Otto Ruoppi sekä Axel Widjeskog. IFK Mariehamn ei ole ollut viime aikoina KuPSille helppo vastus: viimeisestä kolmesta kohtaamisesta ahvenanmaalaiset ovat voittaneet yhden ja kaksi muuta ovat olleet varsinaisen peliajan jälkeen tasan.

Veikkausliigassa joukkueet ovat pelanneet alkukautensa positiivisella nuotilla. Kuopion Palloseura johtaa sarjaa 25 pisteellään ja IFK Mariehamn on vastaavasti sijalla seitsemän 13 pisteellään. Ahvenanmaalaisten pisteitä ei kannata tuijottaa suoraan, vaan pitää huomioida, että joukkue on ottanut pisteitä mm. Vaasan Palloseuralta, Interiltä sekä SJK:lta.

Lisämaustetta huomiseen otteluun ainakin katsojamäärän osalta tuo Ahvenanmaalla käynnissä oleva Alandia Cup, jonka osallistujia odotetaan katsomoon. Turnaukseen osallistuu 126 joukkuetta, joten tunnetta ottelussa tulee olemaan niin kentällä kuin myös yleisössä.

Bruno Romão on saanut joukkueen iskuun

Portugalilaisvalmentaja Bruno Romão on laittanut IFK Mariehamnin uudistuneen joukkueen hyvään iskuun. Ahvenanmaalaisten viime kaudet Veikkausliigassa ovat olleet haastavia, mutta nyt meneillä oleva kausi on vaikuttanut hyvältä. Suorituksen hyvyyttä korostaa myös se, että joukkueen runko uudistui paljon tälle kaudelle – jopa 19 pelaajaa ei jatkanut organisaatiossa viime kauden jälkeen.

Veikkausliigassa yksi joukkueen kulmakiviä on ollut Kuopion Palloseurasta saarelle siirtynyt Sebastian Dahlström, joka on joukkueen avauskokoonpanossa 10 kertaa ja ainoa poissaolo johtui yhden ottelun pelikiellosta. Avauskokoonpanossa täydet 11 kertaa on ollut vain yksi pelaaja: 22-vuotias maalivahti Matias Riikonen. Dalen peliminuutit ovat näkyneet myös tehoissa: 27-vuotias keskikenttäpelaaja on joukkueen maalipörssin toisella sijalla kolmella täysosumallaan ja näiden lisäksi pistetilille on merkattu myös yksi maalisyöttö.

Hyökkäyspään pelaajat ovat myös lunastaneet omat tonttinsa Veikkausliigakauden aikana. Tänä vuonna 30-vuotta täyttävä Adam Larsson on viimeistellyt 10 ottelussaan neljä maalia ja IFK Mariehamnissa jo kaksi vuotta viihtynyt Olawale on vastaavasti tehnyt hyökkääjäntontilta kolme maalia. Isossa kuvassa kuitenkaan ahvenanmaalaiset eivät kuitenkaan ole maaleilla juhlineet: joukkueella on Veikkausliigan toiseksi vähiten tehtyjä maaleja. Maaliero on tästä huolimatta vain -2, sillä saarelaisten puolustus on toiminut hyvin läpi kauden.

Tänä vuonna jo 20.peräkkäisen kautensa Veikkausliigassa aloittaneen IFK Mariehamnin kokoonpano asettuu kentällä muotoon 3-4-1-2. Viiden alakerta on yksi syistä, jolla joukkue on pärjännyt tällä kaudella: se antaa joukkueelle mahdollisuuden puolustaa laadukkaasti ja hidastaa vastustajan hyökkäyksiä. Pelityylin myötä pelit eivät ole olleet aina kaikista viihdyttävimpiä – välillä kummassakaan päässä ei tapahdu mitään.

Katso päävalmentaja Jani Honkavaaran mietteet ottelusta tästä: