OTTELUENNAKKO: Åland U – KuPS la klo 17.30

Valokuva: Kuopion Palloseura Oy

Kuopion Palloseura taistelee Maarianhaminassa Kansallisen Cupin finaalipaikasta

Kuopion Palloseuran pelikausi 2023 jatkuu lauantai-iltana Ahvenanmaalla. Kova kotijoukkue Åland United emännöi kuopiolaisia Kansallisen Cupin välieräottelussa, joka pelataan Wiklöf Holding Areenalla kello 17.30 alkaen. Välieräottelun voittaja etenee loppuotteluun, joka pelataan seuraavana viikonloppuna 1.-2. huhtikuuta. Välieräottelu pelataan lopulliseen ratkaisuunsa saakka eli voittajaa haetaan tarvittaessa aina rangaistuspotkukilpailun kautta.

KuPS lähtee haastamaan tosi vahvaa cup-joukkuetta

Kovilta kilpakumppaneilta löytyy runsaasti yhteistä cup-historiaa viime vuosien ajalta. Keskinäisissä otteluissa on nähty erikoisia käänteitä ja dramaattisia loppuratkaisuja kiperine rangaistuspotkukilpailuineen. Pelit ovat tarjonneet katsojille poikkeuksellisen jännittävää jalkapalloviihdettä ja näin tapahtunee tälläkin kertaa. Kuopiolaiset ovat valmistautuneet jälleen kovaan taisteluun, sillä tunnetusti Maarianhaminasta ei koskaan saa mitään ilmaiseksi. Mestarijoukkueella on nyt edessään tämän kevään kuudes virallinen ottelu, jossa on nyt myös iso kilpailullinen panos.

”Åland on hyvä cup-joukkue, erityisesti kotonaan he ovat sitä. Odotan että pelistä tulee samanluonteinen ottelu kuin aiemmat kohtaamisemme ovat olleet: tulee hyvä viihdyttävä ottelu, josta ei tapahtumia puutu. Åland on ottanut cupeissa kolme peräkkäistä kotivoittoa meistä, ne kaikki ovat olleet hyviä ja yleisöönmeneviä pelejä joissa ei tosiaankaan ole ollut tylsiä hetkiä. Nyt me koetamme viimeinkin voittaa cupin pelin Maarianhaminassa ja kääntää tilastoa toisin päin”, KuPS-valmentaja Ollipekka Ojala pohtii lauantain ottelua.

Ojala: ”Me tarvitsemme parempaa pelikontrollia”

KuPS eteni cupin välieriin kukistettuaan Helsingin Palloseuran viime viikonloppuna maalein 5-2. Kotijoukkueen pelaajat joutuivat puristamaan ottelussa tosissaan HPS:n tarjottua kunnon vastuksen ennakkosuosikille. Kotivoittoa ei saavutettu helpolla ja vaatimustaso tulee olemaan lauantainakin jälleen korkealla tasolla. KuPS-joukkue lähti pitkälle pelimatkalleen jo torstaina ollakseen parhaimmassa iskussaan lauantaisessa vierasottelussa.

”HPS oli hyvä vastus ja me saimme siitä ottelusta paljon hyvää materiaalia siihen, mitä meidän pitää edelleen parantaa. Paljon jäi parannettavaa, erityisesti me tarvitsemme parempaa pelin kontrollointia. Viisi maalia tehtiin ja siihen on syytä olla tyytyväinen. Pelissä oli kuitenkin vaiheita, joita me emme pystyneet kontrolloimaan ja pelistä tuli kaaosfutista. Pelissä tapahtuu silloin yksittäisiä, yllätyksellisiä ja ennalta-arvaamattomia ei-toistuvia tilanteita, joita ei voi kaikkia harjoitella etukäteen ja jotka muuttavat pelin luonteen. Vauhti alkaa nousta ja pelaamisesta alkaa tulla kaaosmaista, jossa on vauhtia ja yritystä enemmän kuin kontrollia ja järkeä. Vastustajan oman pelitavan hyvyys ajaa toisen joukkueen altavastaajan asemaan, eikä altavastaaja pääse siten koskaan kontrolloimaan peliä”, Ojala kuvailee kaaosfutis-termin sisältöä.

Tiukkaotteinen taistelupeli on jälleen kerran luvassa

Åland United on uusiutunut jälleen voimakkaasti edellisen pelikauden jälkeen. Joukkueessa pelaa kaksi ex-kupsilaista: puolustaja Anna Nurmi ja hyökkääjä Aada Törrönen taistelevat nykyisin Unitedin riveissä. Kokenut A-maajoukkuetoppari Anna Westerlund lopetti upean pelaajauransa viime syksyyn, huipputaitava Olivia Ulenius ja kokenut A-maajoukkuehyökkääjä Dana Leskinen tulevat haastamaan keltamustan puolustusta. Joukkueeseen on hankittu uusia laatupelaajia ja vastassa on jälleen nimekäs pelaajanippu.

”Joukkue tuntuu olevan selkeästi suomalaisempi kuin aiemmin ja sitä kautta varmaan entistäkin yhtenäisempi. Ryhmä on uusiutunut paljon ja sen nykyisen tason näkee sitten lauantaina. Finaalipaikkaa me lähdemme tietenkin tavoittelemaan ja kentälle pitää mennä sillä mentaliteetilla, että nyt pitää olla valmis likaamaan pelipaidat, jättämään kentälle kaikkensa ja tappelemaan kaikin keinoin loppuotteluun pääsemiseksi”, päävalmentaja sanoo. Puolustaja Liina Nora ja keskikenttäpelaaja Emmi Siren ovat sivussa lauantain cup-ottelusta.