KuPS:n nuoria pelaajia MP:n riveissä

KuPSin akatemiassa viime vuonna pelanneet Niklas Orjala, Otto Ruoppi ja Lauri Sahimaa hakevat seuraavia kehitysaskeleitaan Ykkösessä Mikkelin Palloilijoiden riveissä. Orjala teki MP:n kanssa suoran sopimuksen, kun taas Ruoppi ja Sahimaa ovat KuPS:n sopimuspelaajia, jotka ovat Mikkelissä lainassa. Viime kaudella pelaajien kanssa vielä talenttivalmentajana työskennellyt Tero Taipale näkee pelaamisen MP:ssä oleva oikea askel pelaajien uralla.

”Viime vuosi Kakkosessa oli hyvää aikaa nuorille pelaajille kehittyä ja saada kokemusta miesten peleistä, mutta näiden ukkojen kohdalla pelaaminen sarjaporrasta ylempänä vieläkin kovemmassa ympäristössä on ehdottomasti oikea ratkaisu. Hienoa, että MP:n kanssa löytyi yhteinen intressi yhteistyölle. MP saa käyttöönsä lahjakkaita pelaajia ja nuoret lupaukset saavat puolestaan tarpeeksi kovan ympäristön kehittyä lisää”, Taipale kertaa yhteistyön taustoja.

Pelaaminen tuloksesta ammattilaisjoukkueessa asettaa pelaajat kovan haasteen eteen. MP:n päävalmentaja Juha Pasoja onkin tyytyväinen nuorten pelaajien suorittamiseen, kun sarjapelejä on takana 10 kierrosta.

”Vaikka kaikilla pelaajilla on vielä osa-alueita kehitettävänä, niin pojat ovat ansainneet jokaisen minuutin itse, minkä kentällä ovat pelanneet. Orjalasta ja Ruopista näki nopeasti, että kummatkin ovat valmiita Ykkösen peleihin, mutta Sahimaan kohdalla piti tehdä hieman ekstratöitä, että mies pääsi vaadittavaan pelikuntoon”, Pasoja muistelee pelaajien saapumista Mikkeliin.

Ykkösen vauhtiin nopeasti päässyt Orjala on kellottanut MP:ssä suurimmat peliminuutit kaikista kenttäpelaajista. Juniorivuodet hyökkäävässä roolissa pelannut Orjala on vakiinnuttanut paikkansa joukkueen vasempana pakkina. Valmentajan mukaan pelipaikka löytyi hieman vahingossa, mutta koska ensimmäinen kokeilu oli sen verran lupaava, niin rooli vasempana pakkina löytyi Niklakselle nopeasti.

”MP:n joukkueeseen siirtyminen oli itselleni hyvä ratkaisu ja samalla myös haaste. Treenaaminen loistavissa olosuhteissa ja hyvässä joukkueessa on kehittänyt minua pelaajana. Muutto Mikkeliin on myös opettanut, miten elää urheilijana, kun joutuu itse esim. valmistamaan ruuat ja tekemään itseään hyödyttäviä valintoja kentän ulkopuolella. Ykkönen on selkeästi kovatasoisempi sarja Kakkoseen verrattuna. Kaikki joukkueet harjoittelevat ammattimaisesti ja kilpailu on kovaa”, Orjala kommentoi ensimmäistä kauttaan Mikkelissä.

Lainassa KuPS:n edustusjoukkueesta olevat Ruoppi ja Sahimaa ovat myös pelanneet kumpikin vahvan alkukauden. Ruoppi on jatkanut itselleen tutulla 10-paikalla myös MP:n riveissä. Valmentaja odottaa Ruopilta lisää tehoja, mutta on muuten tyytyväinen miehen esityksiin.

”Ode pystyy pelaamaan taitavana pelaajana ahtaissakin paikoissa ja jakamaan laadukkaita murtavia syöttöjä 10-paikalta. Työaskeleita tulee hyvin myös puolustussuuntaan, joten Ode auttaa myös tältä osin muuta joukkuetta. Tehoja 10-pelaajalta tosin odotetaan aina ja niitä saisi tulla vieläkin enemmän”, Päävalmentaja analysoi Ruopin pelaamista

Otto itse on tyytyväinen rooliin joukkueessa ja vastuuseen kentällä.

”Kausi on lähtenyt meiltä hyvin käyntiin. Vastuuta on tullut kiitettävästi ja pelit ovat menneet hyvin niin itseltä kuin koko joukkueelta”, nuorukainen kertoo Ykköstä johtavan MP:n vahvasta alkukaudesta.

Keskikentällä pelaavalta Sahimaalla kesti hieman kauemmin löytää oma rooli joukkueessa, mutta sen jälkeen meno joukkueen keskikentällä on ollut vakuuttavaa. Valmentaja näkee Sahimaan suurimpana kehityskohteena keskikenttäpelaajalta vaadittavan suoritustason pitämisen korkeana 90 minuuttia pelistä toiseen.

”Late on taitava pelaaja, joka pystyy ohittamaan vastustajan myös pallon kanssa. Mies liikkuu isolla säteellä ja auttaa puolustusta peittäen hyvin syöttölinjoja. Late on parantanut koko ajan tekemistä ja vakiinnuttanut paikan pelaavassa kokoonpanossa. Kaikilla osa-alueilla on toki parannettavaa, mutta ehkä eniten tekemistä on vielä siinä, että keskittyminen pysyy 90 minuuttia omilla vahvuuksilla pelaamisessa”, Pasoja analysoi Sahimaan suorittamista.

Sahimaa itse on tyytyväinen alkukauden peleihin, mutta tietää että kilpailu pelipaikoista MP:ssä on kovaa.

”Kausi on mennyt tähän asti hyvin ja peliaikaa on tullut kohtuullisesti. Toivottavasti jatkossakin homma toimii ja peliaikaa tulee. Joukkue tekee hyvää tulosta ja porukassa on henki päällä”, Sahimaa kertoo MP:ssa pelaamisesta.

Ykköstä johtavan MP:n riveistä löytyy myös kaksi jo hieman kokeneempaa KuPS -taustaista pelaajaa. Maalivahdit Jonne Uronen ja Aleksi Honka-hallila, joista jälkimmäinen on ottanut roolin MP:n ykkösmaalivahtina tänä vuonna

”Allu on ottanut tänä kautena isoja kehitysaskeleita. Maalivahtina hän johtaa puolustusta ja avaa hyvin peliä. Kehityskohteita Allullakin toki vielä on, mutta kauden alkupuoliskon useampi nollapeli kertoo, että suunta on oikea. Myös Jonne on hyvässä suunnassa ja valmis taistelemaan minuuteista Ykkösen peleissä”, Pasoja analysoi joukkueen KuPS -taustaista maalivahtiosastoa

Honka-hallila kokee itse ottaneensa tarvittavia askeleita urallaan juurikin MP:n joukkueessa.

”Oma futisura on ollut paikoin myös aika vastatuulista, mutta nyt viimeisen reilun vuoden aikana on ”tuuli” alkanut kääntymään. Olen saanut urallani monesti treenata laadukkaassa seurassa, vaikka peliaika olisikin jäänyt vähemmälle. Nyt kuitenkin tuntuu, että palaset alkavat loksahtelemaan kohdilleen, koska aikaisempien vuosien laadukkaan harjoittelun lisäksi olen saanut nyt myös pelata paljon”, Honka-hallila kertoo ajastaan MP:n joukkueessa.

KuPS:n entinen talenttivalmentaja Taipale on tyytyväinen nuorten pelaajien ratkaisuihin ja rohkeuteen ottaa seuraava kehitysaskel urallaan MP:n riveissä Ykkösessä. Hyppy juniorisarjoista KuPS:n edustusjoukkueeseen on lähtökohtaisesti monelle liian iso kerralla tehtäväksi. Eikä Ykköseen tai Kakkoseenkaan mennä noin vain pelaamaan, mutta näissä ympäristöissä on Taipaleen mukaan vain juniorivuosien loppumetreillä pärjättävä, mikäli mielii kehittyä jalkapallossa korkealle tasolle.

”Jokainen pelaaja ja tarina on tietenkin yksilöllinen, mutta mahdollisuus tutustua miesten sarjoihin akatemiaympäristössä tai näissä tapauksissa lainapestit Ykköseen Sahimaan ja Ruopin kohdalla ovat olleet onnistuneita valintoja. Itse en ollut tuossa iässä lähelläkään ukkojen nykyistä tasoa ja tahkosin kuitenkin muutaman pelin liigassa, joten tiedän että pojilla on mahdollisuus päästä eteenpäin, mikäli vain työnteko maittaa ja motivaatio riittää. Käytännössä mitä enemmän on valmis tekemään töitä, niin sen vähemmän menestymiseen tarvitaan onnea”, Taipale pohtii pelaajien tulevia askeleita futisurillaan.