Kuopion Palloseura kruunattiin Suomen mestariksi

SUBWAY Kansallinen Liiga: Kuopion Palloseura – Tikkurilan Palloseura 2-3 (1-0)

Väre Areenalla vietettiin lauantai-iltana unohtumattoman upeita keltamustia kultamitalijuhlia. Subway Kansallisen Liigan hieno pelikausi päättyi lauantaina, jolloin Kuopion Palloseura kruunattiin tämänvuotiseksi uudeksi mestarijoukkueeksi. Päättynyt pelikausi 2021 oli naisten pääsarjajalkapallon 50-vuotisjuhlavuosi ja pian satavuotias kuopiolaisseura saavutti nyt seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten jalkapalloilussa. Lauantai olikin koko KuPS-perheen yhteinen ja iloinen juhlapäivä. KuPS kohtasi viimeisen loppusarjakierroksen kotiottelussaan Tikkurilan Palloseuran, joka sijoittui tämän kauden liigassa hopealle viime vuoden tavoin. Lauantainen kotiottelu päättyi vierasjoukkue TiPS:n voittoon maalinumeroin 2-3 (1-0).

Suurien tunteiden sävyttämä keltamusta juhlailta

Pelikausi päätettiin hienoissa tunnelmissa kuopiolaisjoukkueen uuden ennätysyleisön 1580 katsojan edessä. Kotikatsomo sai nähdä hyvätasoisen ja tasaväkisen kärkiottelun, jossa viimeisteltiin hienoja maaleja. KuPS otti johtoaseman itselleen varttitunnin kohdalla, jolloin hyökkääjä Aino Kröger laittoi kulmapotkun liikkeelle ja maalintekijätilastoa johtava Gentjana Rochi viimeisteli upealla kierresijoituksellaan 1-0 (15 min). Rochi teki tämän kauden 26:nnen liigamaalinsa.

TiPS tuli tasoihin toisen puoliajan alussa, jolloin Jenna Topra laukoi rankkarista 1-1 (51 min). Tunnin pelin jälkeen tapahtui tunteikas pelaajavaihto, kun peliuransa lopettava ikitaistelija Neea Berg poistui kentältä suurten suosionosoitusten saattelemana (62 min). Kotijoukkue pääsi uudelleen johtoasemaan hyökkääjä Anni Hartikaisen komealla takanurkkalaukauksella 2-1 (77 min). TiPS nousi lopussa voittoon Emmi Sirenin tarkalla sijoituksella 2-2 (82 min) ja Topran puskumaalilla 2-3 (85 min).

Pelin päätyttyä päästiin viettämään keltamustia kultajuhlia. KuPS-pelaajat saivat kaulaansa kultamitalit ja Neea Berg sai arvokkaan mestaruuspokaalin haltuunsa ensimmäisenä. Seurahistorian ensimmäistä naisten Suomen mestaruutta juhlittiin riemukkaasti keltamustan fanikatsomon edessä.

Ansaittu palkinto kovasta pitkäjänteisestä työstä

Kuopion Palloseura jyräsi tämänvuotisessa liigassa lähes näytöstyyliin. Hyvin valmennettu joukkue pelasi ensiluokkaista jalkapalloa koko kauden ajan kärsien ainoastaan kaksi liigatappiota. Suurin osa vastustajajoukkueista ei kyennyt vastaamaan kuopiolaisten hyvään pelaamiseen ja Åland Unitedin hallussa ollut naisten jalkapallovaltikka siirtyi näin oikeaan osoitteeseen.

”Isoin tavoitteemme eli Suomen mestaruus ei sinänsä tullut odottamattomana yllätyksenä. Yllättävää sen sijaan oli se, miten iso meidän pelillinen ylivoimamme lopulta oli muihin nähden suurimmassa osassa tämän kauden peleistämme. Lopulta me pystyimme kääntämään kaikki tiukatkin pelit omaksi eduksemme, kuten vierastasuri ja voitto Ahvenanmaalla, Tikkurilassa pelattu 0-0-tasuri ja viime hetken kotivoitto Hongasta. Nyt me olimme valmiita voittamaan näitä tiukkoja pelejä ja tämä kaikki on seurausta hyvästä harjoittelusta. Kauden aikana meille ei tullut missään vaiheessa isoja notkahduksia ja kaikki pienemmät ongelmakohdat me onnistuimme korjaamaan jopa otteluiden sisällä”, päävalmentaja Ollipekka Ojala muistuttaa.

”Ero viimevuotiseen joukkueeseen on siinä, että pelaaminen on nyt paremmassa tasapainossa kaikissa yllämainituissa asioissa. Kaikki valmistautuminen ja harjoitteleminen on nyt parempaa pienistä asioista lähtien aina ylöspäin saakka. Joka vuosi me olemme menneet eteenpäin ja resursseja on lisätty maltillisesti. Nyt joukkue pystyy toimimaan täysin ammattimaisesti ja omassa työssäni pystyn keskittymään täysin vain ja ainoastaan valmentajatehtäviin”, Ojala korostaa.

Vain kolmessa vuodessa Suomen huippuseuraksi

KuPS on noussut nopeassa tahdissa Suomen johtavaksi seuraksi naisten jalkapalloilussa. Tie huipulle on ollut pitkä ja matka on vaatinut kaikilta osapuolilta kovaa jokapäiväistä työntekoa. ”Joukkueen kaikki pelaajat ovat kehittyneet kauttaaltaan näiden kolmen vuoden aikana. Hyökkääjä Gentjana Rochi on hyvä malliesimerkki läpikotaisesta kokonaisvaltaisesta kehittymisestä ja urheilullisuudesta: hän on monipuolistanut omaa pelaamistaan ja pelaa nyt aiempaa enemmän joukkueelle. Keskikenttäpelaaja Neea Berg on toinen hyvä esimerkki: hän on osoittanut kaikille, kuinka kokenutkin liigapelaaja pystyy muokkautumaan ja kehittymään ja pääsemään siten liigassa isoille peliminuuteille”, Ojala muistuttaa.

Päävalmentaja haluaa kiittää myös kaikkia muita valmennustiimin jäseniä sekä taustatyöntekijöitä. ”Kakkosvalmentaja Liisa-Maija Rautiolla on ollut tällä kaudella todella iso rooli. Hänellä on tosi iso rooli harjoitusten suunnittelussa ja niiden vetämisessä ja hänen ansiostaan pääsen itse keskittymään enemmän omiin juttuihini. Huoltaja Asko Heikkinen tekee todella paljon hommia ollen erittäin tärkeässä roolissa. Maalivahtivalmentaja Jori Särkkä on aina paikalla maalivahteja kehittämässä. Resurssit ovat toimineet tosi hyvin”, päävalmentaja iloitsee.

”Suuret kiitokset jokaiselle taustatiimin jäsenelle”

”Manageri Vesa Kauppilalla on joukkueen kokoamisessa iso rooli. Joukkueenjohtaja Jarmo Hartikainen on hoitanut paljon käytännön hommia yhdessä Asko Heikkisen kanssa. Veikkausliigajoukkueen fysioterapeutti Joonas Ojantie ja videoanalyytikko Viki Savonen ovat tuplaroolissaan tehneet meille erittäin paljon arvokasta työtä joukkueemme hyväksi. Suurenmoiset kiitokset jokaiselle taustatiimin jäsenelle”, Ojala kiittelee.

Ojala toivoo, että muutkin seurat pystyisivät seuraamaan esimerkkiä ja panostamaan enemmän pelaajien kehittämiseen, jotta Subway Kansallisen Liigan taso saataisiin nousemaan paremmaksi. Naisten jalkapallo kasvaa maailmalla voimakkaasti ja Suomen tulee pysyä mukana nopeassa kehityksessä. ”Avainasemassa on pelaajiin ja heidän päivittäiseen toimintaansa panostaminen. Sitä kautta saadaan taso nousemaan Suomessa. Iso kiitos kaikille tässä kultajunassa mukanaolleille. Tausta- ja kotijoukkojen on oltava hyvässä kunnossa, sillä ilman heitä tämä kultajuna ei olisi ollut mahdollinen”, Ojala muistuttaa.

Maalit:
– 15 min Gentjana Rochi 1-0 (Aino Kröger)
– 51 min Jenna Topra 1-1 (rp)
– 77 min Anni Hartikainen 2-1 (Allison Pantuso)
– 82 min Emmi Siren 2-2
– 85 min Jenna Topra 2-3

Subway-tähdet: Jenna Topra 3, Gabriella Cuevas 2, Emmi Siren 1

KuPS: Emma Immonen (46 min Iina Rautiainen), Saana Hartikainen (73 min Anni Hartikainen), Gabriella Cuevas, Nanne Ruuskanen, Maja Göthberg, Anni-Maija Kauppila, Emma Peuhkurinen (83 min Janni Mönkkönen), Neea Berg (62 min Allison Pantuso), Lavdije Begolli (73 min Roosa Ärväs), Gentjana Rochi, Aino Kröger