FC Union Berlinin kannattajat palkitsivat KuPS:n JWD-pokaalilla


Berliiniläisseuran fanit palkitsivat Kuopion Palloseuran erittäin arvokkaalla huomionosoituksella

Monien vuosien ajan bundesliigaseura 1. FC Union Berlinin kannattajat (Eiserner V.I.R.U.S. e. V.) ovat myöntäneet pokaalin erityisen faniystävällisille isäntäseuroille. Jalkapallo on paljon enemmän kuin vain houkutteleva ja jännittävä urheilulaji. Sen ainutlaatuinen arvo on siinä, että se edustaa sosiaalisen integraation ja sitoutumisen ihanteita. Koti- ja vierasotteluista tulee siten ilon, solidaarisuuden ja urheiluhengen esimerkkejä.

Kansallisen ja kansainvälisen kilpailun kokemuksen kautta aktiiviset jalkapallofanit tietävät, että heitä kohdellaan vierasotteluissa toisinaan syrjivästi ja epäarvokkaasti. Ei ole olemassa vain turvatoimia, joista osa on perusteltuja ja osa liiallisia ja jotka rajoittavat vierailevien fanien liikkumisvapautta suhteettomasti enemmän kuin kotifanien. Myös isäntäseurojen stadioneilla paikallaolemisen laatu on usein paljon huonompi kuin kotialueilla.

Pokaalin myöntäminen perustuu siis ajatukseen, että vierailevan seuran fanien kunnioittava kohtelu ei ole vain urheilullinen välttämättömyys. Pikemminkin se on myös paras ehkäisy satunnaista aggressiivista käyttäytymistä vastaan, joka voi syntyä syrjivän kohtelun tunteesta.

Suomalainen seura Kuopion Palloseura (KuPS) valittiin suurella enemmistöllä pokaalin saajaksi. 19. elokuuta 2021 FC Union Berlin pelasi Kuopion Palloseuraa vastaan ​​Helsingissä. Pandemiaan liittyvien rajoitusten aiheuttamista vastoinkäymisistä ja ottelun viime hetken aikataulusta huolimatta useita satoja Unionin kannattajia matkusti Suomeen. Matkan aikana ei ollut vielä selvää, pääsevätkö he ottelua ollenkaan seuraamaan, mutta kuopiolaisseuran toimihenkilöt osoittautuivat loistaviksi isänniksi. Suurelta osin heidän ponnistelujensa ansiosta vierasfanit pääsivät vihdoin osallistumaan otteluun vähän ennen pelin alkua. Näin kaikki pitkän matkan tehneet saivat nauttia yhteisestä kokemuksesta stadionilla. Tämänkin jälkeen Unionin fanit Helsingissä kokivat, että heitä kohdeltiin niin kuin pitikin.

KuPS:n ystävällinen kohteliaisuus säilyy Unionin fanien kollektiivisessa muistissa. Lopputuloksesta huolimatta kyseessä oli unohtumaton jalkapalloilta, jonne matkustaneet Unionin fanit saattoivat kokea ensimmäisen ottelunsa Euroopan kilpailussa lähes 20 vuoteen. Kuopion Palloseura on näin ansainnut parhaan isäntäseuran palkinnon.

Pokaalin nimi ”JWD-Pokal” on viittaus Berliinin slangin lyhenteeseen sanoista ”janz weit draußen”, eli ”kaukana”, mutta tässä se tarkoittaa nimenomaan: ”Jut war’t, danke!” tai ”Se oli hienoa. Kiitos!”

Unionin kannattajaryhmä Eiserner V.I.R.U.S. e. V. luovutti JWD-pokaalin Kuopion Palloseuralle Väre Areenalla pelatussa Veikkausliigaottelussa FC Hakaa vastaan ​​keskiviikkona 12. kesäkuuta.