Ella Vanhanen harkitsee peliuransa jatkoa

”Ainakin liigapelaamiseen tulee nyt pientä taukoa”

Kuopion Palloseuran kokenut puolustaja Ella Vanhanen on pelannut pitkän ja menestyksekkään pelaajauran Suomen kentillä. Vanhanen aloitti oman liigauransa Kuopion Mimmi-Futiksessa 2010 ja saavutti tänä syksynä Suomen mestaruuden keltamustan riveissä. Hieno pelikausi 2021 huipentui kuopiolaisseuran riemukkaisiin kultajuhliin yli 1500 katsojan edessä ja Ellakin pääsi nauttimaan ainutlaatuisesta voitonhuumasta mestarijoukkueen jäsenenä.

”Kultamitali on hyvä palkinto meille kaikille. Tunne oli tosi mahtava ja tuntui tosi hyvältä saada mitali kaulaan, sillä se on minulle ensimmäinen kultamitali pääsarjatasolta”, Vanhanen iloitsee. Hän on saavuttanut aiemmin B-nuorten SM-kultaa 2010, liigahopeaa ja pronssia Åland Unitedin riveissä, cup-hopeaa sekä liigapronssin KuPS:ssa 2020. Ella on pelannut kolme viimeisintä sarjakautta Kuopion Palloseurassa, joka on noussut nopeassa tahdissa Suomen ehdottomaksi ykkösseuraksi naisten jalkapalloilussa.

”Pelaajan arki KuPS:ssa on laadukkainta Suomessa”

”On ollut mahtavaa olla KuPS:n mukana. Eteenpäin on menty, isoa kehitystä on tapahtunut joka vuosi ja tämä on ollut nousujohteinen kasvutarina. Tämä kausi on ollut joukkueelle erittäin hyvä: kulta voitettiin ansaitusti, me dominoitiin pelejä ja loistoporukka oli kasattu. Komea pelitapa oli erittäin toimiva. Kuopiolla on nyt aika johtava asema naisten jalkapalloilussa, se johtuu kaikista niistä panostuksista mitä on tehty sekä seuran resursseista. Kolme vuotta on menty voimakkaasti eteenpäin, täällä on tosi hyvät harjoitusolot, kaikessa on tekemisen meininkiä ja pelaajan arki KuPS:ssa on laadukkainta Suomessa”, Vanhanen luettelee vankan futiskaupungin vahvuuksia.

Naisten jalkapallo kehittyy parhaillaan voimakkaasti kaikkialla ja näin tapahtuu myös Suomessa: laji on kehittynyt täällä paljon Ellan oman pelaajauran aikana. ”Pelaajilla on nykyisin paljon enemmän taitoa ja pelissä on enemmän taktiikkaa ja pelinäkemystä. Kaikin tavoin on menty enemmän ammattimaisempaan suuntaan mm. perustamalla tämä Kansallinen Liiga. Naisten jalkapallo kasvaa ja kehittyy koko ajan ja hieno jalkapallobuumi on nyt menossa. Maajoukkueella eli Helmareilla on iso rooli futiksen suosion kasvamisessa, sillä sitä kautta tyttöpelaajille tulee runsaasti uusia hienoja esikuvia. Nuoret tyttöpelaajat näkevät, että he itsekin voivat päästä tuonne asti”, Ella muistuttaa. Hän pelasi itse EM-kisoissa Ruotsissa 2013 ja silloisesta kisajoukkueesta jatkaa edelleen muutama tuttu pelaaja Helmareiden riveissä kohti ensi kesän Englannin EM-kisoja.

Henkilökohtainen tragedia varjosti upeaa mestaruuskautta

Ella on pelannut tähän mennessä yhteensä 211 liigaottelua Suomen pääsarjassa. Pelaajauran jatkaminen on tällä hetkellä harkinnan alla, sillä päättynyt sarjakausi on ollut henkisesti erittäin raskas ison henkilökohtaisen menetyksen johdosta ja pelaaja haluaa ottaa nyt etäisyyttä jalkapallon hektiseen maailmaan.

”Pieni henkinen tauko täytyy nyt ottaa tähän kohtaan. Kausi oli raskas itselleni, sillä viikko ennen sarjakauden alkua oma isäni kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen. Sen johdosta tämä on ollut elämäni raskain vuosi ja raskain pelikausi ja siksi pelattujen liigapelien määräkin jäi tänä kesänä niin vähäiseksi. Silti hyviä hetkiä on ollut tänä vuonna hirveästi ja joukkueen tuella on jaksanut mennä eteenpäin. Tarvitsen kuitenkin lisää aikaa ja siksi ainakin liigapelaamiseen tulee nyt taukoa. Isot kiitokset omalle joukkueelle, pelaajille, valmennusjohdolle, taustoille, seuralle, faneille ja perheelle”, Ella sanoo.