Otteluennakko: Suomen Cupin finaalipaikka ratkotaan Lahdessa

Kuopion Palloseuralla on keskiviikkona edessään hieno mahdollisuus, kun kanarialinnut pelaavat Lahden Hiihtostadionilla paikasta Suomen Cupin finaaliin FC Lahtea vastaan. 

KuPS ja FC Lahti kohtaavat toisensa kolmatta kertaa reiluun neljään kuukauteen. Huhtikuun loppupuolella KuPS haki Hiihtikseltä Veikkausliigan pisteet Janis Ikaunieksin taitavan ohjauksen ansiosta maalein 0-1. Heinäkuun 10. päivänä KuPS oli jälleen Veikkausliigassa etevämpi, kun juuri päävalmentajaa vaihtaneet lahtelaiset taipuivat keltapaitojen käsittelyssä Kuopion Väre Areenalla 4-0.

Suomen Cupissa joukkueiden taipaleet välierävaiheeseen ovat olleet erilaiset jo siitäkin syystä, että FC Lahti aloitti oman cup-urakkansa jo kilpailun 3. kierrokselta, kun taas puolustava Cup-mestari KuPS karautti oman karavaaninsa liikenteeseen 5. kierrokselta. 

Matkalla neljän parhaan joukkoon FC Lahti on kaatanut Kuopion Elon, Lahden Reippaan, Haminan Pallo-Kissat, Atlantis FC:n ja Järvenpään palloseuran. KuPS on täten lahtelaisten ensimmäinen Veikkausliiga-tason vastustaja tämän vuoden kilpailussa.

KuPS tieltä cup-uralla ovat saaneet väistyä Ekenäs IF, Mikkelin Palloilijat ja viimeisimpänä rangaistuspotkukilpailun kautta tappion kokenut FC Haka.

Veikkausliigan puolella joukkueiden tämän kauden tarinat ovat olleet hyvin erilaisia. 20 ottelukierroksen jälkeen KuPS on sarjan piikkipaikalla 43 pisteellään. FC Lahden pistesaldoa 20 ottelussa on kertynyt 17 ja joukkue on valahtanut sarjassa toiseksi viimeiseksi. Karsijan paikalla kelluvilla lahtelaisilla on matkaa suoran putoajan paikalla olevaan Helsingin IFK:iin kahdeksan pistettä, kun viimeisenä suorana säilyjänä oleva IFK Mariehamn on FC Lahdesta neljän pisteen etumatkalla. 

Suomen Cupin välieräottelu on joukkueiden 58. keskinäinen välienselvittely. KuPS on voittanut otteluista 19, FC Lahti 24 ja tasan on väännetty 19 kertaa. Viimeisten vuosien aikana savolaiset ovat olleet keskinäisissä niskan päällä ja FC Lahti on jäänyt voitotta kymmenessä edellisessä ottelussa – näistä peleistä KuPS on voittanut kahdeksan. FC Lahden edellinen voitto KuPS:sta on kaudelta 2018, kun Lahden Kisapuistossa pelattu Veikkausliigan ottelu päättyi isännille 1-0.

Molemmilla vara parantaa

FC Lahden kausi on toistaiseksi ollut todella haastava. Edelliset 10 kautta tukevasti Veikkausliigan ylemmässä keskikastissa viilettänyt joukkue on keikkunut läpi koko kauden putoamistaistelussa, eikä joukkueen kurssi ole kääntynyt valmentajavaihdoksenkaan jälkeen. 

Ilir Zeneli luotsasi FC Lahden kahdella edellisellä kaudella sijoille kuusi ja seitsemän, mutta heikosti sujuneen alkukauden jälkeen Zeneli vapautettiin tehtävistään kesäkuussa 2022. Räväkän valmentajan paikan joukkueen peräsimessä otti Mikko Mannila, jonka Veikkausliiga-kokemus ennen Lahtea on kertynyt kauden 2020 putoamistaistelun lopulta hävinneen Rovaniemen Palloseuran peräsimestä. 

Mannilan alaisuudessa Lahti aloitti pirteästi ja se kaatoi muun muassa Turun FC Interin. Kahdeksasta Mannilan alaisuudessa pelatusta Veikkausliigan ottelusta lahtelaiset ovat keränneet yhtä monta pistettä, joten pistekeskiarvon perusteella Mannilan mukaan tulon jälkeen joukkueen pistepussi on kasvanut marginaalisesti alkukautta enemmän. 

FC Lahden suurimmat murheenkryynit löytyvät kentän molemmista päistä – yhtälö, joka ei ole se kaikista helpoin ratkaistavaksi. Mustien Kuhnureiden nuottaan on ladottu palloa Veikkausliigassa yli kahden maalin keskiarvolla, kun taas toisessa päässä verkko on heilunut keskiarvollisesti alle yhden kerran ottelua kohden. 19 tehtyä maalia on sarjan vähiten ja 42 päästettyä on eniten koko sarjassa.

Alkukauteen joukkue näytti satsaavan voimakkaasti hyökkäykseen ja joukkueen laitakalusto vaikutti sarjan vaarallisimmalta. Djurgårdenista lainatulta Albion Ademilta odotettiin paljon, mutta 14 ottelua FC Lahden paidassa toivat ainoastaan yhden syöttöpisteen. 22-vuotiaalta Altin Zeqirilta odotettiin myös lopullista läpimurtoa Veikkausliigassa, mutta 22-vuotiaan taiturin maalisaraketta koristaa vain kolme maalia. 

Ademin laina päättyi heinäkuussa, mutta lahtelaiset reagoivat kesän siirtoikkunassa ja pyrkivät vahvistamaan joukkuettaan. Toppariosastolla löydetty kosovonsveitsiläinen Arian Kabashi on ollut oiva vahvistus, mutta hänelle on jäänyt liian iso vastuu puolustuksen parsimiseksi. Heinäkuun lopussa keskikentälle tuotettu serbialainen Nemanja Bosanovic oli pettymys ja hän siirtyi vain kuukauden Lahdessa olon jälkeen Kiinaan. Hyökkäyspelaamisen terävyyttä haettiin AC Oulusta tutulla Denis Salanovicilla, mutta loukkaantumisista kärsinyt liechtensteinilainen on ollut käytettävissä vain kolmessa ottelussa.

Viimeksi FC Lahti otteli vajaa viikko sitten perjantaina kuuden pisteen ottelussa IFK Mariehamnia vastaan. Lahden pelaaminen näytti varsin alavireiseltä ahvenanmaalaiset veivät lopulta pisteet Lahden Hiihtostadionilta ansaitusti 0-2 voitolla. Suomen Cupissa lahtelaiset mielivät takuulla päätyyn asti ja cupin voitto toisi pettymyksen täyteiselle kaudelle varmasti paljon lisäenergiaa myös loppukauden Veikkausliigan otteluihin. 

Jonkinasteisena ennakkosuosikkina välieräkamppailuun lähtevä Kuopion Palloseura on porskuttanut käytännössä koko kauden Veikkausliigan kärjessä. Euroopan Konferenssiliigassa kolmannelle karsintakierrokselle edennyt KuPS voi loppukauden osalta keskittyä täysin kotimaan kenttien peleihin ja Suomen Cupin puolustavana mestarina KuPS hamuaa toista peräkkäistä finaalipaikkaa.

KuPS:lla on allaan Veikkausliigasta 1-2 voitto Turun FC Interistä. Keltapaitojen peli ei suoranaisesti hurmannut Turussa, mutta vaikeuksista huolimatta kuopiolaiset onnistuivat kääntämään hyvin pelanneen kotijoukkueen 1-0 johtoaseman voitoksi. 

Edellisessä ottelussa Turussa KuPS:lta oli pelikieltojen vuoksi sivussa maalivahti Johannes Kreidl ja Janis Ikaunieks. Kaksikko on pelikieltonsa kärsinyt ja molemmat ovat valmennuksen käytettävissä FC Lahtea vastaan. Pitkästä loukkaantumisestaan pelikentille palannut Joona Veteli uurasti Turussa jo täyden ysikymppisen ja myös Saku Savolaisen paluu pienten vaivojen jälkeen toi joukkueelle lisää vaihtoehtoja. 

FC Lahden ja KuPS:n välisen ottelun voittaja saa Suomen Cupin finaalissa vastaansa voittajan toisesta välieräottelusta, jossa vastakkain ovat Helsingin IFK ja FC Inter Turku. Suomen Cupin finaali pelataan Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 17.9.2022.

Suomen Cupin välieräottelu FC Lahti-KuPS Lahden Hiihtostadionilla keskiviikkona 31.8.2022 klo 18.30.

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelusta!