Veikkausliigan otteluraportti: KuPS tyrmäsi HIFK:n 

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkui voitokkaana, kun keltapaidat iskivät Helsingin IFK:n kanveesiin maalein 5-1 (1-0). Kuopiolaiset onnistuivat laajalla rintamalla ja maalinteossa onnistui viisi eri pelaajaa.

KuPS oli tehnyt avauskokoonpanoonsa viisi muutosta torstain euro-ottelustaan FC Milsamia vastaan. Otso Virtanen palasi Veikkausliigassa tolppien väliin liki 14 kuukauden tauon jälkeen. Myös slovenialaishyökkääjä Filip Valencic teki ensiesiintymisensä kuopiolaisten avauksessa. 

Kuopiolaiset tulivat otteluun todella vahvasti ja ottivat pelin heti ensi hetkistä lähtien kontrolliinsa. HIFK pyrki tukeutumaan tiiviiseen puolustusmuotoonsa ja iskemään vastahyökkäyksillä KuPS:n selustaan.

Jo ensimmäisen puolituntisen aikana keltapaidat rakentelivat useita laadukkaita maalipaikkoja, mutta vieraiden puolustus pelasi uhrautuvasti ja viimeisenä lukkona maalivahti Ramilson Almeida oli mies paikallaan.

KuPS:n uurastus sai palkintonsa 25. minuutilla. Janis Ikaunieks pudotti pallon takaviistoon ja Jaakko Oksanen latasi upean vedon maalin ylänurkkaan uransa ensimmäisellä Veikkausliiga-osumallaan.

Johtomaalin jälkeen KuPS:n puolustus herpaantui hetkeksi ja helsinkiläisvierailla oli parikin oivallista maalipaikkaa. KuPS:n maalilla Otso Virtanen kuitenkin näytti edelleen olevan eliittivahti Veikkausliigaan ja piti maalinsa puhtaana.

Toisen jakson kanarialinnut aloittivat vähintäänkin yhtä räväkästi. Pelikello oli edennyt vain muutaman minuutin toista puoliaikaa, kun Clinton Antwi täräytti lyhyen kulmapotkukuvion päätteeksi pallon etunurkasta sisään. 

2-0 osumasta noin viisi minuuttia myöhemmin IFK iski jakson ensimmäisestä hyökkäyksestään. Macario Hing-Glover keskitti oikealta ja ensimmäisenä palloon vyöryi Eero Markkanen. Jyväskyläläislähtöisen target-hyökkääjän kauden kolmas Veikkausliiga-maali nosti IFK:n maalin päähän.

Peli ratkesi lopullisesti reilun tunnin pelin jälkeen. Ensin 64. minuutilla Daniel Carrillon uran ensimmäinen Veikkausliiga-maali näki päivänvalon kulmapotkun jälkitilanteesta ja vain reilua minuuttia myöhemmin IFK-vahti Almeida sai jälleen kaivaa palloa repustaan. Gabriel Bispo rouhi maalin edestä Santeri Haaralan pohjustuksesta KuPS:n jo 4-1 johtoon. Osuma oli brasilialaiskeskikenttäpelaajalle jo sarjakauden viides.

Molemmat joukkueet pyöräyttivät varsin reippaan vaihtoruletin pelin viimeisellä varttitunnilla, ja KuPS esitti perinteistä savolaista naatiskelua hyökkäyskolmanneksellaan. Mikäli nautiskelun sijaan keltapaidat olisivat viimeistelleet suoraviivaisemmin, lisämaaleja olisi nähty ottelussa vielä runsaastikin. Ottelun loppunumerot 5-1:een iski pelin viimeisellä minuutilla Iiro Järvisen loistavasta alustuksesta Tim Väyrynen, jolle maali oli kauden yhdeksäs.

”Päätimme jatkaa hyökkäämistä”

Voitto nosti KuPS:n Veikkausliigassa 36 pisteeseen, jolla KuPS on yksin sarjakärjessä. Ottelun enemmän pelannut Helsingin Jalkapalloklubi on KuPS:sta kolmen pisteen takaa-ajomatkalla.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari myhäili tyytyväisyyttään ottelun jälkeen. KuPS onnistui kentällä laajalla rintamalla ja koko joukkueen voimin.

”Yksi teemoistamme tämän päivän ottelussa oli yhdessä tekeminen. Kukaan ei voi voittaa pelejä yksin, vaan siihen tarvitaan koko joukkueen onnistuminen. Tänään koko joukkueemme vaihtopelaajista lähtien eli vahvasti pelissä mukana läpi koko ottelun ja oli upeaa nähdä mahtavan fiiliksen tarttuvan jokaiseen”, päävalmentaja iloitsi.

Toisella puoliajalla KuPS iski pallon neljästi IFK:n maaliin. Päävalmentaja halusikin nähdä kentällä rohkean ja hyökkäysvoittoisen joukkueen.

”Mietimme tauolla pukukopissa, että miten lähestymme toista jaksoa. Päätimme yhdessä, että jatkamme aktiivista hyökkäyspeliämme. Se on meidän tapamme pelata. Haluamme olla rohkeita pallon kanssa ja esittää kotiyleisöllemme ja loistaville faneillemme viihdyttävää jalkapalloa”, Valakari kertoo.

KuPS:n seuraava koitos on edessä tulevana torstaina Moldovassa, kun joukkue pelaa Konferenssiliigan 2. karsintakierroksen ratkaisevan toisen osaottelun FC Milsamia vastaan pienessä Orhein kaupungissa Keski-Moldovassa. Valakarin mukaan viimeiset kaksi päivää joukkueessa ei olla mietitty tulevaa europeliä lainkaan, vaan kaikki keskittyminen kohdistettiin IFK:n kaatamiseen.

”Emme ole miettineet torstai-illan jälkeen hetkeäkään tulevaa europeliä, vaan kaikki työ viime päivien aikana tehtiin IFK:a varten. Valitsimme parhaat pelaajat juuri tätä peliä silmällä pitäen. Nyt on tärkeää palautua mahdollisimman hyvin, sillä edessä on haastava vierasottelu. Me olemme kuitenkin laadukas joukkue ja vaikka emme saaneetkaan avausottelusta Milsamia vastaan voittoa, olen luottavainen siihen, että saamme revittyä hyvän tuloksen Moldovassa”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano HIFK-ottelussa:

Otso Virtanen, Daniel Carrillo, Diogo Tomas, Henri Toivomäki (78’ Tony Miettinen), Saku Savolainen, Clinton Antwi, Jaakko Oksanen (70’ Sebastian Dahlström), Santeri Haarala, Gabriel Bispo (70’ Christian Tue Jensen), Janis Ikaunieks (84’ Iiro Järvinen), Filip Valencic (70’ Tim Väyrynen)