Veikkausliigan otteluennakko: Runkosarja päättyy Vaasassa – nouseeko KuPS jälleen piikkipaikalle?

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros pelataan sunnuntaina 11. syyskuuta. Kuopion Palloseura matkustaa päätöskierroksella Vaasan Palloseuran vieraaksi.

Runkosarjan päätöskierroksella suurin mielenkiinto kohdistuu sarjan kärkikolmikkoon. Helsingin Jalkapalloklubi kaartaa runkosarjan päätöskierrokselle kärkipaikalta, kun helsinkiläiset ovat kahmineet 21 pelaamastaan ottelusta 46 pistettä. KuPS vaanii puolustavia Suomen mestareita kahden pisteen päässä ja Espoon FC Honka on 41 pisteessä. Huiman lisämausteen runkosarjan päätöskierrokselle asettaa FC Hongan ja HJK:n välinen keskinäinen ottelu Tapiolan Urheilupuistossa.

Veikkausliigan keskikastissa suurin palo sammui ennen päätöskierrosta, kun ylemmän ja alemman loppusarjan joukkueet ovat jo selvillä. Kärkikuusikkona ylempään loppusarjaan eli Mestaruussarjaan porhaltavat kärkitrion lisäksi Valkeakosken Haka, Turun FC Inter ja Seinäjoen Jalkapallokerho. Alemmassa loppusarjassa tulevat vääntämään seitsemäntenä oleva AC Oulu, Tampereen Ilves, Vaasan Palloseura, IFK Mariehamn, FC Lahti ja Helsingin IFK.

Veikkausliigaan tälle kaudelle paluun tehnyt Vaasan Palloseura on pelannut kokonaisuudessaan hienon kauden ja sarjanousija on vahvoilla myös sarjapaikan uusimisen suhteen ensi kaudeksi. 21 ottelustaan vaasalaiset ovat keränneet hentoisesti yli pisteen ottelua kohti, kun pisteitä on kasassa 22. Vaasassa elätellään myös vielä vakavissaan toiveita kauden päättävistä euro-playoffeista, johon haastajasarjasta pääsee tänä vuonna varmasti kaksi joukkuetta.

KuPS ja VPS kohtasivat Veikkausliigassa edellisen kerran huhtikuun lopulla Kuopion Väre Areenalla. Kiihkeä ja tapahtumarikas kamppailu päättyi lopulta kotijoukkueen 3-1 voittoon. Joukkueet ottivat mittaa toisistaan myös tammikuussa Liigacupin merkeissä Kuopiossa Lippumäen ylipainehallissa – tuolloinkin ottelun voitto kirjattiin kuopiolaisille 3-1.

2000-luvulla joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 51 kertaa. Keskinäisissä otteluissa voitot ovat näissä otteluissa KuPS:lle 25-13 ja tasapeliin peleissä on päädytty 13 kertaa. VPS:n edellinen kotivoitto Veikkausliigassa KuPS:aa vastaan on kaudelta 2016. Tuon ottelun jälkeen VPS on pelannut pääsarjassa voitotta Hietalahdessa kuopiolaisia vastaan kuudesti.

Kalle Multasen tykkikausi

Vaasan Palloseuraa luotsaa entinen Suomen A-maajoukkueen puolustaja Jussi Nuorela. Ensimmäistä kauttaan Veikkausliigassa valmentava Valkeakoskelta kotoisin oleva 48-vuotias Nuorela on tehnyt Vaasassa hyvää työtä otettuaan päävalmentajan tehtävät vastaan kesken viime kauden. Nuorelan johdolla VPS käänsi Ykkösessä hentoisen alavireen hurjaksi loppukauden puhuriksi, joka huipentui sarjanousuun. Ykköseen Vepsu oli pudonnut kauden 2019 päätteeksi.

Vaasalaisten pelaajamateriaalin kova ydin pohjaa kokeneiden pelimiehiin, mutta joukkueesta löytyy myös mukavasti nuoria tulevaisuuden nimiä. 34-vuotias konkarivahti Oskari Forsman tuntuu olevan kuin hyvä viini, joka vain paranee iän myötä ja ikämieskerhoon nousseet 35-vuotias kapteeni Sebastian Strandvall, sekä 36-vuotias jamaikalaishyökkääjä Steven Morrissey ovat myös osoittaneet olevansa yhä pelimiehiä Veikkausliigassa. 

Vaasalaisten suurin tähti tällä kaudella löytyy hyökkäyksestä. 33-vuotias Kalle Multanen on pitkään kulkenut statuksella ”liian hyvä Ykköseen, mutta Veikkausliigassa ei riitä”. Edellisen kerran Veikkausliigassa kaudella 2016 pelannut Multanen on murskannut ennakko-odotukset iskemällä 10 kaappia ja tarjoamalla viisi maalisyöttöä. 10 maalia on nostanut kolminkertaisen Ykkösen maalikuninkaan Veikkausliigan maalipörssissä jo toiseksi. Elokuun neljässä Veikkausliigan ottelussa Kibe teki kaksi maalia ja syötti peräti neljä. Vaasalaisten tehdessä elokuussa yhteensä seitsemän maalia Multasen panoksen joukkueelleen voinee sanoa olleen valtava ja Multanen valittiinkin ansaitusti Veikkausliigassa elokuun parhaaksi pelaajaksi.

Multasen lisäksi vaasalaisten riveissä vahvaa ja tuloksellista kautta ovat pelanneet kuusi Veikkausliiga-häkkiä iskeneet Aleksi Pahkasalo ja Ipswich-laina Tete Yengi, sekä viidesti maalinteossa onnistunut ikinuori Steven Morrissey. Kuopiolaisittain ilahduttavaa on ollut toppari Mikko Pitkäsen otteet, kun KuPS-kasvatti on pelannut Veikkausliigassa joukkueensa kolmanneksi suurimmat minuutit. Pitkä-Mikko on puolustustehtäviensä lisäksi tehnyt kaksi maalia tällä kaudella. 

Vaasalaiset lähtevät runkosarjan päätöskierrokselle yhdeksänneltä sijalta. Piste-ero kahdeksantena olevaan Ilvekseen on ainoastaan kaksi pistettä, mutta toisaalta karsijan paikalla oleva FC Lahti on ainoastaan neljän pisteen päässä. VPS:n viimeaikainen tuloskunto Veikkausliigassa on ollut heikko, kun yhdeksästä viime ottelustaan joukkue on onnistunut voittamaan vain kertaalleen – tappioita samassa ajassa on tullut viisi.

Vaasan Hietalahden stadionia on perinteisesti pidetty vastustajajoukkueille pahana paikkana pelata, mutta tällä kaudella Hietalahden taika on jäänyt laimeaksi. 10 kotiottelustaan VPS on voittanut tällä kaudella vain kerran ja pisteiden valossa VPS on vasta sarjan 10. paras kotijoukkue. Sunnuntaina Hietalahdessa on kuitenkin odotettava hieno runkosarjan päätöskierroksen ottelu, jossa molemmilla joukkueilla panokset ovat tapissaan.

KuPS:lla allaan ”todella hyvä harjoitusviikko”

Kuopion Palloseura on saanut alleen hyvän harjoitusviikon. Keltamustan edellinen Veikkausliiga-koitos pelattiin viime viikon lauantaina, kun Ilves kävi puolustamassa Kuopion Väre Areenalta pisteen maalittoman tasapelin myötä.

Harjoituskentällä männä viikolla on nähty pirteä ja nälkäinen joukkue. Heinä-elokuun matkustuskuormitus vaikuttaa vihdoin olemaan voitettu ja kuopiolaisilta voi odottaa sunnuntaina runkosarjan päätöskierroksella vahvaa peliesitystä. 

Runkosarjan voittamisen merkittävin asia olisi pieni etulyöntiasema loppusarjaan ja Veikkausliiga-kauden viimeiselle viiden ottelun rutistukselle. Runkosarjan ykkönen pääsee myös pelaamaan lokakuussa sarjakauden viimeisen ottelun kotikentälleen runkosarjassa toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. KuPS on ollut tällä kaudella Veikkausliigan vahvin kotijoukkue, eivätkä kuopiolaiset ole hävinneet Väre Areenallaan liki puoleentoista vuoteen, joten kotikenttä antaa kanarialinnuille konkreettisesti etua. Toisaalta runkosarjan kärkikolmikko pääsee joka tapauksessa pelaamaan kolme ottelua loppusarjassa kotikentillään.

Vaasan vierasreissulle joukkue lähti lauantaiaamuna. Väre Areena on lauantaina varattu amerikkalaiselle jalkapallolle, joten KuPS siirsi ottelua valmistavat harjoituksensa lauantai-iltapäiväksi Vaasaan.

”Meillä on takana todella hyvä harjoitusviikko ja uskon, että olemme saaneet pelaamistamme vielä paremmille raiteille. Meillä on fantastinen joukkue kasassa ja kentälle pystyisi juoksuttamaan kaksin kappalein äärimmäisen laadukkaita yksitoistikkoa”, hehkuttaa KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

Hyvää jalkapalloa pääosin läpi koko kauden pelannutta VPS:aa KuPS-luotsi luonnehtii vahvana ja ennen kaikkea hyökkäysvoimaisena joukkueena.

”VPS on joukkue, joka ei varmasti ole saanut viime aikojen otteluistaan haluamiaan tuloksia. Heidän pelaamisensa on kuitenkin ollut varsin laadukasta ja varsinkin hyökkäyspelaamisessaan he pystyvät luomaan paljon uhkaa. Emme voi ottaa tässä pelissä mitään itsestäänselvyytenä, vaan meidän tulee olla parhaimmillamme”, Valakari kertoo.

Runkosarjan voittamista kuopiolaisten riveissä ei mietitä käytännössä lainkaan. VPS-ottelua lähestytään siinä, missä mitä tahansa muutakin ottelua.

”Runkosarjan päättyminen ei oikeastaan tarkoita mitään muuta, kuin sitä, että tiedämme ottelun jälkeen missä järjestyksessä kohtaamme mestaruussarjan vastustajamme. Menemme eteenpäin peli kerrallaan ja voimme lopulta vaikuttaa vain omaan tekemiseemme”, KuPS-luotsi päättää.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierroksen ottelu Vaasan Palloseura – Kuopion Palloseura Vaasan Hietalahden stadionilla sunnuntaina 11.9.2022 klo 16.00!

Voit seurata ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta!