Veikkausliigan otteluennakko: KuPS taistelee isoista pisteistä Tehtaan kentällä

Kuopion Palloseuran Veikkausliigakausi jatkuu sunnuntaina 27. elokuuta, kun keltamusta vierailee Valkeakosken Tehtaan kentällä FC Hakan vieraana. Runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu potkaistaan käyntiin kello 16:00.

KuPSin runkosarja on ollut menestyksekäs ja keltapaidat johtavat Veikkausliigaa 41 pisteellään. Eroa huomiseen vastustajaan keltamustat ovat Veikkausliigakauden aikana ottaneet 21 pistettä. Sarjan kärkipäätä tutkiessa voidaan todeta, että Helsingin Jalkapalloklubi on pisteen perässä KuPSia 40 pisteellään. Veikkausliigan kärkitrion täydentää SJK, joka on tällä hetkellä neljä pistettä keltapaitoja perässä, mutta pelannut yhden ottelun enemmän kuin kärkikaksikko.

FC Haka on pyrkinyt kääntämään vaikean alkukauden voittoisaksesi ja tulosta on alkanut pikkuhiljaa tulla. Viimeisemmistä neljästä ottelusta valkeakoskelaiset ovat voittaneet kaksi ja pelanneet kaksi tasapeliä. Parempi tulosvire ei kuitenkaan vielä näy täysin sarjataulukossa, sillä Haka pitää sarjataulukossa sijaa yhdeksän 20 pisteellään. Eroa viimeisenä olevaan IFK Mariehamniin on vain viisi pistettä ja eroa kuudentena olevaan FC Honkaan on yhdeksän pistettä, joten valkeakoskelaiset tulevat varmuudella pelaamaan jatkosarjassa Haastajasarjan puolella. Pisteet ovatkin huomenna pelattavassa ottelussa todella tärkeitä molemmille joukkueille: KuPSille mestaruustaistelun kannalta ja Hakalle putoamistaistelun takia. Viimeisen viiden Veikkausliiga-kierroksen kuntopuntarissa Haka on kuudennella sijalla, joten suunta joukkueella on oikea.

Haka ja KuPS kohtaavat nyt toisensa toisen kerran tämän Veikkausliigakauden aikana. Kesäkuun 3. päivänä KuPS otti vakuuttavan 3–0 voiton, kun joukkueet kohtasivat keltamustan kotikentällä Väre Areenalla. Silloin kanarialintujen maaleista vastasivat Gabriel Bispo, Tuominen Jasse ja Urho Nissilä.

Teemu Tainion suojatit vahvistuivat siirtoikkunassa

FC Hakan peräsimessä toimii Teemu Tainio, joka saapui Hakan puikkoihin kaudella 2019. Menestys on ollut vakuuttavaa, sillä ensimmäisellä kaudella joukkue nousi Ykkösestä Veikkausliigaan ja viime kauden menestyksen ansiosta Tehtaan kentällä nähtiin kuluvan vuoden aikana myös euro-ottelu. Viimeisimmästä euroreissusta valkeakoskelaisilla olikin kulunut aikaa, sillä ennen tätä kautta viimeksi Haka nähtiin europeleissä kaudella 2008.

Valkeakoskelaisten vaikea alkukausi näkyi myös kesän siirtoikkunan ollessa auki, jolloin joukkue oli yksi Veikkausliigan aktiivisimmista seuroista. FC Hakan riveihin liittyi siirtoikkunan aikana Eemeli Mäkelä, Elias Mastokangas, Alberto Alvarado Morin, Maissa Fall ja Haik Moussakhanian. Hankinnat ovatkin olleet onnistuneita ja esimerkiksi paluumuuton Hakaan tehnyt Elias Mastokangas on viiden pelin aikana viimeistellyt kaksi maalia.

FC Hakan ongelma tällä kaudella ei ole ollut maalinteko vaan puolustus. Valkeakoskelaiset ovat päästäneet eniten maaleja kaikista Veikkausliigajoukkueista, yhteensä 35 kappaletta. Maaleja joukkue on vastaavasti tehnyt 24, joka oikeuttaa joukkueiden ”maalipörssissä” sijalle kuusi. Näitä lukemia katsoessa sekä sarjataulukkoa tutkiessa mieleen tuleekin vanha sananlasku ”puolustus voittaa mestaruuksia”.

”Hyvä ottelu tulossa”

Huomisen ottelun kotijoukkueen yksi tilastohuomio Veikkausliigakauden ajalta on se, että valkeakoskelaiset eivät ole tällä kaudella kertaakaan hävinneet kotikentällään. Tämän tilaston tiedostaa myös KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara, joka odottaa huomisesta ottelusta hyvää.

”Saamme Valkeakoskella vastaamme ison haasteen, sillä Haka on kotonaan vielä tällä kaudella voittamaton ja se on hyvässä tuloskunnossa. Toisaalta niin olemme mekin, eli hyvä ottelu tulossa”, ennakoi Honsu huomista ottelua.

Hakan yksi vahvuuksista kauden kuluessa on ollut nopeat suoraviivaiset vastahyökkäykset ja sen tiedostaa myös Honkavaara.

”Meidän pitää olla tarkkana Hakan suunnanmuutospelaamisessa, sillä Rogerson ja Mastokangas ovat olleet erityisen vaarallisia, kun Haka voittaa pallon. Hyvä kenttätasapaino hyökätessä on tärkeää”, painottaa Honkavaara.

Runkosarja lähenee loppuaan ja otteluita keltamustilla ennen mestaruussarjaa on edessä kaksi kappaletta. Runkosarjan voittamisen merkittävin asia olisi pieni etulyöntiasema loppusarjaan ja Veikkausliiga-kauden viimeiselle viiden ottelun rutistukselle. Runkosarjan ykkönen pääsee myös pelaamaan lokakuussa sarjakauden viimeisen ottelun kotikentälleen runkosarjassa toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Tämän faktan tiedostaa myös Honsu.

”Haemme vielä asetelmia yläloppusarjaan, joten tämä peli on meille todella tärkeä”, kertoo Honkavaara ottelun painoarvosta.

Katso myös VeikkausTV Studion ennakko viikonlopun kierroksesta:

Veikkausliigan ottelu FC Haka-KuPS Valkeakosken Tehtaan Kentällä sunnuntaina 27.8.2022 klo 16.00. Katso ottelu suorana Ruutu+ palvelusta.