Veikkausliigan otteluennakko: KuPS isännöi sarjanousija Ekenäs IF:ää

Veikkausliigakausi on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja huomenna potkaistaan kuopiolaisten osalta yhdeksäs ottelukierros. Väre Areenalla pelattavaan peliin vastaan asettuu Ekenäs IF ja ottelu vihelletään käyntiin huomenna kello 18:30.

Veikkausliigan runkosarja lähestyy pikkuhiljaa puoliväliä ja kärkikuusikko alkaa erottautua sarjataulukossa. Ilves, KuPS ja VPS ovat kaikki 16 pisteessä ja kaikki ovat pelanneet myös yhtä monta ottelua tähän mennessä. Helsingin Jalkapalloklubi ja SJK ovat hyvissä tarkkailuasemissa 15 pisteellään, jokseenkin HJK on pelannut yhden ottelun muita enemmän. Kuudentena sarjataulukossa on tällä hetkellä FC Haka, jolla on pistetilille kertynyt 14 pistettä.

Kuopiolaisten alkukausi on ollut positiivinen ja kanarialinnut ovat onnistuneet nappaamaan hyvin pisteitä ”vieraskiertueesta” huolimatta. Kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta peräti kuusi on ollut vieraspelejä ja huomenna KuPS astuu kotiyleisönsä eteen vasta kolmatta kertaa. Alkukauden saldo on neljä voittoa, neljä tasapeliä ja nolla tappiota – Kuopion Palloseura on sarjassa tällä kaudella ainut joukkue, joka ei vielä ole hävinnyt kertaakaan.

Sarjataulukon pohjalta löytyy tällä hetkellä huomisen ottelun vastustaja EIF. Tammisaarelaiset ovat pelanneet tähän mennessä seitsemän ottelua, joista kolme on päättynyt tasapeliin ja loput olleet tapioita. Tilanne ei kuitenkaan ole niin huono kuin se kuulostaa: sarjataulukon neljä viimeistä joukkuetta ovat kaikki kolmen pisteen sisällä toisistaan.

Joukkueet ovat kohdanneet viimeksi toisensa toukokuussa 2022, jolloin KuPS isännöi tammisaarelaisia Suomen Cupin ottelussa. Tuolloin Kuopion Palloseura oli vahvempi lukemin 5-1 ja vierasjoukkueen ainokaisesta vastasi keskikenttäpelaaja Stanislav Efimov, joka sarjanoususta huolimatta vieläkin kellottaa isoja minuutteja EIF:ssä.

EIF hakee seurahistoriansa ensimmäistä voittoa pääsarjassa

EIF eli Ekenäs IF on Tammisaarelainen jalkapalloseura, jonka historia yltää aina vuoteen 1907. Emoseura perustettiin toki jo vuonna 1905, mutta ensimmäistä kertaa jalkapalloa seurassa pelattiin vasta pari vuotta myöhemmin.

Sarjanousija EIF pelaa nyt seurahistoriansa toista kautta jalkapallon pääsarjassa. Ensimmäinen visiitti tapahtui kaudella 1933, jolloin joukkue hävisi kaikki 14 otteluaan ja nyt tammisaarelaiset hakevat vimmatusti historiallista voittoa. Kauden ensimmäisen seitsemän ottelun aikana joukkue ei siinä kuitenkaan ole vielä onnistunut.

EIF nousi sensaatiomaisesti Veikkausliigaan voittamalla Miesten Ykkösen mestaruuden Garcia Xatartin johdattamana. Kaudelle 2019 takaisin EIF:n päävalmentajaksi saapunut Xatart sai menestyksen myötä jatkaa päävalmentajana myös Veikkausliigassa. Espanjalaisvalmentajalle tämä visiitti ei kuitenkaan ole ensimmäinen Tammisaaressa, sillä viimeksi Xatart nähtiin EIFissä kaudella 2019, jolloin kuitenkin huono menestys palkittiin potkuilla kesäkuussa.   

”Helpolla emme pääse”

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara korostaa, että EIF on hyvin muuntautumiskykyinen joukkue, ja sen takia huomennakin on odotettavissa jonkinlaisia yllätyksiä.

”EIF on joukkue, joka on alkukauden aikana muuntautunut moneen otteeseen ja vaihdellut lähestymistään otteluun. Joskus he ovat puolustaneet aggressiivisesti ylhäältä, toisena hetkenä olleet blokissa alhaalla. EIF:llä on pelikiellossa Kaufmann ja Kabashi, mikä tarkoittaa sitä, että joka tapauksessa he muuttavat jotakin”, kertoo Honsu.

Huomisen pelisuunnitelma on kuitenkin mestarivalmentajalle selvä.

”Siksi meillä on oma peli keskiössä. Mutta on selvää, että helpolla emme pääse. Kaikki pelit ovat Veikkausliigassa haasteellisia”, tiivistää Honkavaara.

Kuopion Palloseuran miesten edustusjoukkueen loukkaantumistilanne on ollut lähtökohtaisesti hyvä läpi alkukauden, eikä tilanne ole ainakaan huonontunut.

”Tällä hetkellä meillä ei ole loukkaantumisia. Saku Savolainenkin on treenannut tällä viikolla pariin otteeseen joukkueen mukana, mutta yritämme saada hänelle vielä kokonaisen viikon alle”, kertoo Honsu.

Veikkausliigan kotiottelu KuPS – EIF Väre Areenalla huomenna 26. toukokuuta kello 18:30. Tule paikalle kannustamaan Kuopion Palloseura voittoon, osta liput osoitteesta www.tiketti.fi/kups