Veikkausliigan otteluennakko: KuPS haastaa FC Interin Turussa

Kuopion Palloseura janoaa takaisin voittojen tielle Veikkausliigassa, kun joukkue vierailee Turun Veritas Stadionilla FC Interin vieraana. Taistelu pisteistä alkaa lauantaina 27. elokuuta kello 17.00.

Koko pelikauden Veikkausliigan kärkipaikoilla majaillut KuPS lähtee lauantain kamppailuun sarjataulukon toiselta sijalta. Sarjan kärkikolmikko on huipputasainen, kun sarjakärki FC Honka, KuPS, sekä kolmantena oleva HJK ovat keränneet 19 pelaamastaan ottelusta 40 pistettä. Espoolaiset johtavat sarjaa parhaan maalieron turvin – Hongan maaliero on 26 maalia plussan puolella, KuPS:n 18 ja HJK:n 13. 

Lauantaina kotikentällään pelaavan FC Interin kausi on sujunut vaihtelevasti. 19 pelistään turkulaiset ovat kellottaneet 25 pistettä ja Veikkausliigan sarjataulukossa sinimustat ovat seitsemäntenä. Interin pistepotti tosin saattaa kasvaa vielä kolmella, sillä seura lienee vahvoilla protestinsa kanssa, joka koskee joukkueen edellistä ottelua AC Oulua vastaan. Inter jätti alkuviikosta Palloliitolle vastalauseen, sillä seuran mukaan oululaisten kokoonpanossa ei ollut riittävästi Suomessa kasvatettuja pelaajia.

Joukkueet kohtaavat toisensa tällä kaudella toista kertaa Veikkausliigassa. Sarjan avauskierroksella pisteistä taisteltiin Kuopion Väre Areenalla ja tapahtumarikkaan 90-minuuttisen päätteeksi KuPS juhli kotiyleisönsä riemuksi täyttä pistepottia 2-1 voitolla. Janis Ikaunieks vei kuopiolaiset pelissä nopeasti johtoon, mutta Ruxi tasoitti puntit vartin pelin jälkeen. Hieman ennen avausjakson loppua Gabriel Bispo onnistui ohjaamaan KuPS:lle lopulta ottelun voittomaaliksi jääneen osuman.

2000-luvulla KuPS ja Inter ovat mitelleet keskenään 55 virallisessa ottelussa. Voitot näissä ovat tasan, kun kumpainenkin osapuoli on voittanut peleistä 21 ja 13 kertaa pisteet on jaettu. Kuopiolaisittain riemukkain muisto FC Interistä ja Veritas Stadionista on eittämättä lokakuun 19. päivänä vuonna 2019 pelattu Veikkausliigan päätöskierroksen ottelu, jonka kuopiolaiset voittivat yli 9.000 katsojan edessä maalein 0-2 ja juhlivat taiston tauottua Suomen mestaruutta yli tuhannen Kuopiosta joukkueen tueksi matkanneen kannattajan edessä.

Veikkausliigan runkosarjaa on jäljellä enää kolme kierrosta ja taistelu sarjan jokaisessa kastissa runkosarjan sijoituksista käy todella kuumana. 

Muutoksen tuulet puhaltavat Turussa

Turussa siirryttiin tälle kaudelle monellakin tavalla uuteen aikaan. Loistavaa työtä turkulaisseuran peräsimessä tehnyt José Riveiro vaihtui hänen maanmieheensä Miguel Grauhun ja pelaajistossa seuralegendojen asemaan nousseet Henrik Moisander ja Timo Furuholm löivät nappulakenkänsä naulaan. Puolustuksen runkomiehet Arttu Hoskonen ja Martti Haukioja vaihtoivat maisemaa kotimaan sisällä ja viimeisimmäksi tehohyökkääjä Benjamin Källman siirtyi leveämmän leivän perässä Puolan pääsarjaan.

Suuret muutokset ovat näkyneet joukkueen pelaamisessa ja varsinkin suoritustason pitäminen ylärekisterissäon ollut nuorella joukkueella ongelmallista. Alkukaudesta turkulaiset hakivat HJK:n vieraana nöyryyttävän 1-4 voiton, mutta toisaalta joukkueen pisin voittoputki tämän kauden Veikkausliigassa on toistaiseksi vain kahden ottelun mittainen.

Jos sarjan kärkikolmikko on liki ennätystasainen, niin myös keskikastissa taistelu yläloppusarjan paikoista käy tulisena. Sarjassa neljäntenä oleva AC Oulu on 28 pisteessä ja tällä hetkellä ensimmäisenä joukkueena Mestaruussarjan ulkopuolelle jäämässä oleva FC Inter väijyy kolmen pisteen päässä. Mikäli turkulaisten protesti AC Oulu-ottelusta menee läpi, onkin joukkue jo neljäntenä. 

Kesän siirtoikkunassa Turussa on reagoitu voimakkaasti ja joukkueeseen on tuotu viisi uutta pelaajaa. Kolumbialaistoppari Miguel Nazarit liittyi kotimaansa pääsarjan Deportivo Calista, mutta keskuspuolustajan debyytti Veikkausliigassa on yhä tekemättä. Keskikentälle pelintekijän saappaisiin tuotettiin espanjalainen Rober Sierra ja Benjamin Källmanin saappaisiin keskushyökkääjäksi löydettiin Sierran maanmies Joel Rodríguez. Laidalle lisää vauhtia tuo ghanalainen David Accam ja hyökkäyskalustoa kirittää kuusi vuotta sitten Saksan HSV:n organisaatioon siirtynyt nyt 22-vuotias Tobias Fagerström.

Benjamin Källmanin lähdön jälkeen FC Interin suurimmat haasteet ovat olleet mitat täyttävän ykköshyökkääjän löytämisessä. Ykköstykiksi kaavailtu Rodríguez on toistaiseksi ollut nallipyssy ja avausmaali Veikkausliigassa on edelleen tekemättä. Hyökkäystehot ovat kasautuneet liki täysin taiturimaisen Petteri Forsellin harteille, ja 31-vuotias erikoistilannespesialisti onkin vastannut huutoon pelaamalla huikeaa kautta. 18 pelaamassaan ottelussa Forsell on iskenyt kuusi maalia ja tarjonnut upeat 10 maaliin johtanutta syöttöä.

Lauantain ottelu Veritas Stadionilla on molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeä. KuPS tarvitsee pisteitä pysytelläkseen Hongan ja HJK:n mukana sarjan kärkitaistelussa, kun taas kotijoukkue jahtaa pisteitä noustakseen mukaan kärkikuusikkoon ja sitä kautta Veikkausliigan yläloppusarjaan, eli Mestaruussarjaan.

”Joukkue on reagoinut vastoinkäymisiin hyvin”

Kuopion Palloseuran viimeaikainen tuloskunto Veikkausliigassa on jättänyt varaa parantamiseen, vaikkakin joukkue on edelleen erinomaisissa asetelmissa kauden ratkaisuhetkillä. Edellisen kerran keltapaidat olivat tulessa viime lauantaina, kun KuPS kärsi kauden kolmannen tappionsa SJK:n vieraana. Kuopiolaisten ottelu muuttui todella hankalaksi Seinäjoella jo ensiminuuteilla, kun maalivahti Johannes Kreidl sai käsivirheestään suoran punaisen kortin. Vajaalla KuPS kuitenkin onnistui maalinteossa ja loi useitakin paikkoja lisäosumiin, mutta silti SJK kaivoi 2-1 voiton. 

Erikoinen tilasto Veikkausliigan vieraspeleistä KuPS:n osalta löytyy siitä, että edellisestä vierasvoitosta on ennen Inter-kamppailua kulunut jo yli kolme kuukautta. Toki kuopiolaiset ovat huhkineet Veikkausliigassa vain neljä vierasottelua 23.5. pelatun voitokkaan HIFK-ottelun jälkeen, mutta näistä peleistä KuPS on kerännyt vain yhden tasapelipisteen.

Tämän viikon joukkue on päässyt harjoittelemaan laadukkaasti ja valmistautumaan hyvin Inter-ottelua silmällä pitäen.

”Viime viikossa ja SJK-ottelussa eniten harmittaa se, että emme päässeet pelissä ulosmittaamaan sitä työtä, minkä teimme harjoituskentällä – sellaista jalkapallo kuitenkin joskus on. Joukkue on kuitenkin reagoinut vastoinkäymisiin hyvin ja pelaajia ei ole tällä viikolla erikseen käskeä tekemään töitä treeneissä”, kertaa KuPS-luotsi Simo Valakari.

Loppukauden ajan KuPS pääsee keskittymään täysillä Veikkausliigaan, joskin edessä on vielä myös Suomen Cupin loppuhuipennus. Tulevana keskiviikkona kuopiolaiset taistelevat paikasta Suomen Cupin finaaliin FC Lahden vieraana. Päävalmentaja Simo Valakari haluaa joukkueensa pelaamisen kehittyvän edelleen loppukauden aikana.

”Meidän viime aikojen tulokset eivät ole olleet yksinkertaisesti tarpeeksi hyviä. Emme ole kuitenkaan yrittäneet keksiä mitään taikatemppuja, vaan keskitymme oman pelaamisemme kehittämiseen. Sitä kautta tulokset kyllä kääntyvät meille taas suosiollisiksi”, Valakari luotaa. 

Turussa pelattavaa tärkeää Veikkausliiga-ottelua joukkue lähestyy normaalilla tavalla. Kotijoukkue Interin vaarallisuus tiedostetaan, mutta keltapaidat tiedostavat myös voittoon tarvittavan reseptin.

”Inter on joukkue, jolla on selkeät vahvuudet ja parhaimmillaan he voivat voittaa minkä joukkueen tahansa. Meidän on pidettävä huoli siitä, ettemme päästä heitä hyvään tunnetilaan. Tapamme pelata on kontrolloida pelejä ja se tapahtuu lähes aina pallon kautta. Interiä vastaan meidän on oltava paljon pallossa ja pidettävä siitä myös hyvää huolta”, päävalmentaja Valakari arvioi voiton avaimia. 

Veikkausliigan ottelu FC Inter-KuPS Turun Veritas Stadionilla lauantaina 27.8.2022 klo 17.00

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta!