Veikkausliigan otteluennakko: KuPS aloittaa Mestaruussarjan Seinäjoella

Kuopion Palloseura palaa pelikentille puolentoista viikon tauon jälkeen, kun keltapaidat matkustavat Seinäjoen Jalkapallokerhon vieraaksi. Ottelu potkaistaan käyntiin keskiviikkona 28.9.2022 klo 18.

Veikkausliigan pelikausi on kaartanut loppusuoralle ja panokset ovat tapissaan. Sarjan kärkikuusikko pelaa oman yksinkertaisen sarjansa Mestaruussarjassa, kun taas runkosarjan kuusi viimeistä joukkuetta pelaavat keskenään Haastajasarjassa.

Varaslähtö Mestaruussarjaan otettiin reilu viikko sitten, kun HJK kaatoi Mestaruussarjan avausottelussa KuPS:n keskiviikkoillan vastustajan SJK:n 2-1. SJK näytti ottelussa vaarallisuuttaan ja oli pitkään pisteen syrjässä kiinni, mutta Perparim Hetemaj iski 87. minuutilla helsinkiläisille vapauttavan voitto-osuman.

HJK johtaa sarjaa 52 pisteellään. Ottelun vähemmän pelannut KuPS on toisena viisi pistettä HJK:a jäljessä. Kolmantena majaileva FC Honka väijyy KuPS:aa kuuden pisteen päässä ja upeaa kautta pelaava FC Haka puolestaan vaanii kolmossijaa neljän pisteen takaa-ajomatkalla.

Viidentenä oleva FC Inter on jäänyt mitalisijoista jo ratkaisevan tuntuisesti, kun turkulaisten pistesaldo on toistaiseksi 32. SJK:n 31 pisteen potti oikeuttaa Mestaruussarjan viimeiseen eli Veikkausliigan kuudenteen sijaan.

Sarjan viimeiset kuusi joukkuetta pelaavat myös isojen panosten otteluita, kun Haastajasarjan kaksi parasta joukkuetta pääsevät taistelemaan niin sanottuihin euro-playoffeihin. AC Oulu on Haastajasarjan kärjessä 33 pisteellä ja vahvaa loppukauden virettä puhkuva IFK Mariehamn on kiinni viimeisessä europleijjari-paikassa 28 pisteellä. Vaasan Palloseura kärkkyy 25 pisteessä tasapistein viimeisen suoran säilyjän paikalla olevan Ilveksen kanssa. Karsijan paikalla kärsivä FC Lahti on kellottanut toistaiseksi 18 pistettä ja sarjajumbo Helsingin IFK voinee jo henkisesti varautua pelaamaan ensi kaudella sarjatasoa alempana – IFK:lla pisteitä on vain yhdeksän.

Tasainen taistelu pisteistä edessä

KuPS ja SJK kohtaavat toisensa tällä kaudella kolmatta kertaa Veikkausliigassa. Sarjakauden kolmannella kierroksella joukkueet pelasivat Kuopion Väre Areenalla huhtikuun puolivälissä, jolloin kuopiolaiset voittivat Tim Väyrysen ja Sebastian Dahlströmin osumilla ottelun 2-0. 

SJK tasasi puntteja reilu kuukausi sitten elokuun 20. päivänä kotikentällään. Ottelu sai dramaattisen alun, kun KuPS:n maalivahti Johannes Kreidl ajettiin suoralla punaisella kortilla ulos jo pelin 6. minuutilla. Alivoimaisena pelanneet kuopiolaiset kuitenkin siirtyivät Janis Ikaunieksin osumalla johtoon reilun puolen tunnin pelin jälkeen, mutta isännät tasoittivat viisi minuuttia myöhemmin Diego Rojasin toimesta. 63. minuutilla Jake Jervis iski Kerholle 2-1 maalin, joka jäi myös ottelun viimeiseksi.

Seinäjoella kauteen lähdettiin kovin odotuksin ja joukkuetta povattiin HJK:n ja KuPS:n kovimmaksi haastajaksi vielä talvella. Piste-ero sarjan kärkikolmikkoon on kuitenkin venynyt jo kymmeneen, joten viime kaudella sarjan pronssisia mitaleja juhlinut seura ei tällä kaudella tule mitalisijoille yltämään. Sauma ensi kauden europeleihin onkin kauden päätteeksi pelattavissa euro-playoffeissa, joissa on jaossa yksi paikka ensi kesän Konferenssiliigan karsintoihin.

KuPS pääsee hyökkäämään kauden loppusuoralle varsin vapautuneena. Suomen Cupin mestaruus varmisti kuopiolaisille jo ensi kauden europelioikeuden, joten keltamusta pääsee haastamaan mestaruudesta varsin paineettomassa tilanteessa. Vaikka piste-ero sarjakärki HJK:iin onkin viisi pistettä, Veikkausliigan mestaruuskin on yhä KuPS:n omissa käsissä, jos joukkue kykenee voittamaan kauden viimeiset viisi otteluaan.

KuPS ja SJK ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 31 kertaa. KuPS on voittanut peleistä 11, SJK 10 ja myös 10 kertaa pisteet on jaettu. Viimeisestä 10 Veikkausliigassa pelatuista keskinäisistä otteluista KuPS on napannut täyden pistepotin kuusi kertaa, SJK kahdesti ja myös kaksi kertaa on päädytty tasapeliin.

”Joukkue on paremmassa iskussa kuin kertaakaan tällä kaudella”

Kuopion Palloseura vietti voitetun Suomen Cupin finaalin jälkeen muutaman päivän ansaitun tauon joukkueharjoituksista, kunnes harjoituskentälle palattiin jälleen viime viikon torstaina. Ainoastaan maajoukkuekomennuksilla olleet toppari Diogo Tomas ja hyökkääjä Janis Ikaunieks viettivät lyhyen tauon Veikkausliigasta pelikentillä. Tomasin maajoukkuedebyytti jäi vielä odotuttaman, mutta Ikaunieks kellotti kaksi 90-minuuttista Latvian maajoukkueessa UEFA Nations Leaguen otteluissa. Moldovaa vastaan Jänis onnistui myös maalinteossa.

KuPS viimeisteli ottelusuunnitelmaansa tiistaiaamuna Väre Areenalla, jonka jälkeen joukkue matkusti Seinäjoelle. Keltapaidoilla on allaan yksi kauden vahvimmista peliesityksistään, kun kuopiolaiset kaatoivat Suomen Cupin finaalissa Turun FC Interin Gabriel Bispon maalilla 1-0. Niukkamaalinen voitto ei kerro juurikaan ottelun isosta kuvasta ja KuPS olisi voinut mässäillä Helsingin Olympiastadionilla useammankin täysosuman.

KuPS:n kulmakiveksi Veikkausliigan ratkaisuhetkillä on muovautunut jälleen tiivis puolustuspelaaminen. Keltapaidat ovat pitäneet oman maalinsa puhtaana edellisessä neljässä ottelussaan, ja KuPS:n maali on pysynyt koskemattomana jo yli 400 minuuttia. Kun samalla myös joukkueen hyökkäyspelaaminen on näyttänyt kehittyvän, on keltamustalla porisemassa maukas resepti kauden huipennukseen.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari on mielissään joukkueensa iskukyvystä viimeisen viiden ottelun puristukseen.

”Voimme lähteä loppusarjaan erittäin luottavaisin mielin ja itselläni on todella hyvät fiilikset tulevasta. Suomen Cupin voittaminen nosti itseluottamustamme, jonka jälkeen olemme saaneet huilata ja harjoitella juuri sopivassa suhteessa”, Valakari myhäilee.

KuPS:n terveystilanne on myös erinomainen, kun myös parisen kuukautta sivussa ollut Clinton Antwi on palannut joukkueen vahvuuteen. 

”Joukkue on paremmassa iskussa, kuin kertaakaan tällä kaudella. Se on tietenkin aivan loistava asia, kun syksyn ratkaisupelit ovat vielä edessä”, Valakari pamauttaa.

Edellisen kerran Seinäjoella pelatessaan KuPS joutui painimaan liki koko ottelun miesvajaalla. SJK:n vaarallisuus tiedostetaan kuopiolaisten leirissä ja varsinkin joukkueen hyökkäyspelaaminen vaatii tarkkuutta kuopiolaisten puolustukselta.

”SJK on vaarallinen joukkue, jossa on todella paljon varsinkin pallollista osaamista. Meidän pitää pystyä pelaamaan meidän omilla vahvuuksillamme, jotta onnistumme nappaamaan täyden pistepotin mukaamme”, KuPS-luotsi alleviivaa.

Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelu SJK-KuPS Seinäjoen OmaSP Stadionilla keskiviikkona 28.9.2022 klo 18.00!

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta.

KuPS:n kannattajille on varattu OmaSP Stadionilta oma katsomonlohko. Voit ostaa liput KuPS-katsomoon alla olevan linkin kautta:

https://www.lippu.fi/event/name-15839747/?affiliate=fs3