Veikkausliigan otteluennakko: Jalkapallopäivän viihdettä tiedossa Vaasassa

Historian ensimmäistä Jalkapallopäivää vietetään Suomessa huomenna sunnuntaina 11. päivä kesäkuuta. Kuopion Palloseura matkustaa juhlapäivänä pelattavaan otteluun Vaasan Palloseuran vieraaksi.

Kuopion Palloseura lähtee otteluun Veikkausliigan kärkipaikalta. Kuopiolaiset ovat pelanneet 12 ottelua ja pisteitä tilille on kertynyt 25. Pisteen päässä keltamustista sarjataulukosta löytyy SJK, joka on tosin pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin kuopiolaiset. Kolmantena tällä hetkellä on Helsingin Jalkapalloklubi, jolla on yhtä paljon otteluita pelattuna kuin kanarialinnuilla, mutta pisteitä kaksi vähemmän. Veikkausliigan suurin mielenkiinto kohdistuukin tällä hetkellä sarjan kärkikolmikkoon.

Veikkausliigaan viime kaudella paluun tehneen Vaasan Palloseuran alkukausi on ollut haastava. Pelillisesti joukkueen pelaaminen on näyttänyt hyvältä, mutta maalintekeminen on ollut vaasalaisille haastavaa. Joukkue on tehnyt tähän mennessä kuusi maalia 10 ottelussaan, joka on samalla koko sarjan pienin lukema kyseisessä sarakkeessa. Hyökkäyspään vaikeudet näkyvät myös sarjataulukon sijoituksessa, sillä VPS on tällä hetkellä sarjan viimeisenä.

KuPS ja VPS kohtaavat ensimmäistä kertaa toisensa tällä kaudella Veikkausliigassa. Joukkueet ottivat mittaa toisistaan tammikuussa Liigacupissa, jolloin Kuopion Lippumäessä pelattu ottelu päättyi 1–1 tasapeliin.

Hyökkäyksen tehottomuus on VPS:n suurin haaste

Vaasan Palloseuran paluu Veikkausliigaan viime vuonna oli enemmän kuin onnistunut. Joukkue sijoittui kauden päätteeksi sarjataulukon kahdeksanneksi ja eteni sijoituksensa myötä Veikkausliigan eurolopputurnaukseen. Vepsun pääseminen europeleihin ei ollut kaukana, sillä joukkue kaatui finaalikierroksella Valkeakosken Hakalle, joka nappasi eurokarsintapaikan itselleen.

Alkukauden haasteena on ollut joukkueen tehottomuus hyökkäyksessä. Tilannetta ei yhtään helpottanut se, että seuran viime kauden tähtipelaajiin kuulunut Kalle Mutanen joutui sairastuvalle toukokuussa. Seura tiedotteen mukaan Mutasen toipuminen tulee kestämään kuukausia. Menetys on vaasalaisille iso, sillä Mutanen painoi viime kaudella Veikkausliigassa yhteensä 14 maalia ja syöttöpisteitäkin napsui viisi kappaletta.

Vaasalaisten alkukaudella joukkuetta on leimannut hetkellinen ”nukahtaminen” pelikentällä. Tästä hyvä esimerkki on torstaina pelattu Pohjanmaan derby, joka päättyi VPS:n 1–2 tappioon Seinäjoella. Silloin vaasalaiset hallitsivat pelitapahtumia pois lukien ottelun ensimmäiset minuutit ja viimeiset minuutit. Teemaan sopivasti SJK tekikin ottelun maalit heti ottelun alussa ja ratkaisevan 1–2 voittomaalin lisäajalla.

Vaasalaiset lähtevät otteluun runkosarjan viimeiseltä sijalta. Kymmenestä ottelustaan joukkue on onnistunut voittamaan vain kertaalleen – tappioita samassa ajassa on tullut kuusi. Pistetilillä on tällä hetkellä vain kuusi pistettä.

Kuopiolaisille ilahduttava asia on se, että vaasalaisten riveistä löytyy myös keltamustaa taustaa. KuPS-kasvatti Mikko Pitkänen on saanut hyvin vastuuta puolustuksessa viime vuoden tapaan. Lisäksi kuopiolaisille tuttuja nimiä vaasalaisten pelaajalistasta ovat Justus Lehto ja Antti-Ville Räisänen, joista Justus pelasi viime vuonna vielä KuPS Akatemian riveissä.

Vaasalaisten yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Roni Hudd, joka nousi otsikoihin toukokuussa nuorukaisen noustessa Transfermarket -sivuston haetuimpien pelaajien listalla sijalle kolme. Juniorimaajoukkueissa loistanut keskikenttäpelaaja johtaa tällä hetkellä Vaasan Palloseuran sisäistä maalipörssiä kolmella osumallaan. VPS:n oma kasvatti on yksi suomen lupaavimmista nuorista pelaajista, johon kannattaa kiinnittää huomiota myös huomenna.


Kuopion Palloseura lähtee luottavaisin mielin otteluun

Kysyimme KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaaralta mietteitä huomisesta ottelusta ennen kuin joukkue aloitti matkan kohti Vaasaa. Katso alta olevalta videolta honsun kommentit.

Vaasan Palloseura – Kuopion Palloseura Vaasan Hietalahden stadionilla sunnuntaina 11.6.2023 klo 18.30! Katso suorana Ruudusta!