UWCL: OTTELUENNAKKO St.Pölten – KuPS

Valokuva: Miska Savolainen / Mideas

Kuopion Palloseura laittaa kaiken voimansa likoon keskiviikon vierasottelussa Itävallassa

Suomen mestarijoukkue Kuopion Palloseura jatkaa tiukalla otteella historiallista taisteluaan mestareiden liigan himoitusta lohkopaikasta. Joukkue lähti varhain tiistai-aamuna matkustamaan kohti Itävaltaa, jossa odottaa ratkaiseva ottelu kovaa kotijoukkuetta SKN St.Pölteniä vastaan. UEFA Women’s Champions Leaguen toisen karsintakierroksen toinen osaottelu alkaa keskiviikkona kello 19.15 paikallista aikaa (CET) eli kello 20.15 Suomen aikaa ja pelipaikkana on NV Arena.

Huippujännittävää ratkaisuottelua pääsee seuraamaan suorana lähetyksenä YLE Areenan kautta suomeksi selostettuna. Keskiviikkoillan ottelu pelataan lopulliseen ratkaisuunsa saakka eli tarvittaessa taistellaan jatkoaika ja lauotaan mahdollinen rankkarikilpailu voittajan ratkaisemiseksi. Vierasmaalisääntö ei ole europeleissä enää nykyisin voimassa. Iisalmelainen äänentoistoalan huippuyritys Genelec toimii kuopiolaisseuran läheisenä europelikumppanina.

Päättäväinen KuPS-joukkue lähtee saalistamaan vierasvoittoa

Kuopiolaisilla on edessään historiallinen mahdollisuus edetä jatkoon lohkovaiheeseen, joka alkaa lokakuussa 16 parhaan eurooppalaisen joukkueen voimin. Jatkoonpääsy edellyttää nyt vierasvoittoa kovasta itävaltalaisjoukkueesta, jolla on riveissään useita eri maiden kovia maajoukkuepelaajia. KuPS osoitti viime viikolla pystyvänsä huippuluokan kansainväliseen peliesitykseen ja siksi vierasvoitto on nyt täysin realistinen tavoite kaikkien eri osatekijöiden osuessa onnistuneesti kohdilleen.

”Uskoisin, että tästä tulee nyt yhtä jännittävä ottelu kuin oli Puolassa Anderlechtia vastaan. Tärkeätä on pitää hyvä huoli siitä, että me emme voi lähteä nyt ottamaan eroa kiinni nopeasti heti pelin alussa. Nyt on vasta puoliaika menossa ja meidän täytyy pystyä pitämään oma peli-ilme hengissä mahdollisimman pitkään. Alussa ei siten saa ottaa mitään turhia riskejä”, KuPS-valmentaja Ollipekka Ojala tähdentää.

”Pelisuunnitelmanamme on jatkaa samalla tavalla kuin kotiottelussa eli pelata rohkeasti. Se on meidän tapamme pelata myös vieraissa. Täällä Kuopiossa St. Pölten muutti ottelun aikana omaa pelaamistaan ja siihen me olemme varautuneet nytkin”, Ojala sanoo.

”Mitään ei säästellä ja kaikki paukut jätetään keskiviikkona kentälle”

Kuopiolaisten oma peli toimi viime keskiviikkona niin mainiosti, ettei pelillisiin muutoksiin ole mitään tarvetta. ”Isoin juttu on se, että meidän pitää saada nyt lisää laatua viimeisellä kolmanneksella tehtäviin viimeisiin ratkaisuihin. Meidän pitää saada nyt enemmän laukauksia vastustajan maalia kohti ja erikoistilanteissa meidän pitää olla vieläkin vaarallisempia. Kotipelissä me loimme hyvää uhkaa ja meillä oli peräti 15 laukausta, joista vain yksi kohti vastustajan maalia”, Ojala muistuttaa.

Keltapaitojen avauskokoonpanoon tulee keskiviikkona väistämättä joitakin muutoksia. Tähtihyökkääjä Lavdije Begolli on sivussa loukkaantumisen johdosta ja tehotykki Gentjana Rochi on nyt yhden ottelun mittaisessa pelikiellossa varoitustilin täyttymisen johdosta. Puolustaja Gabriella Cuevasin pelaaminen on vielä hieman epävarmaa.

Keskiviikon europeli on erinomainen näytönpaikka kaikille KuPS-pelaajille, kenties jopa omalla pelaajauralla etenemistä varten. Ojala uskookin, että laadukkaasta KuPS-joukkueesta löytyy riittävästi maalintekotaitoa jatkopaikan saavuttamiseksi. ”Nyt aukeaa muille pelaajille mahdollisuus ja meillä on suunnitelma sitä varten mietittynä. Ongelma tämä on nyt vastustajalle, sillä he eivät nyt tiedä miten me tulemme. Uskon, että hyvällä kokonaisuudella me pystymme paikkaamaan poissaolot. Yksi maali pitää ainakin tehdä vaikka väkisin ja sitä me lähdemme hakemaan. Joukkueesta otetaan kaikki irti ja kaikki paukut jätetään keskiviikkona kentälle. Mitään ei säästellä, sillä jatkopaikka kelpaa ainoastaan. Hyvä pelaaminen ja kunniakas tappio ei keskiviikkona meille riitä”, päävalmentaja sanoo.

”Maltilla liikkeelle kaikkien mahdollisuuksien peliin”

Maalijahdin lomassa pitää muistaa myös puolustaa huolellisesti, jottei ero repeäisi liian isoksi liian aikaisin. ”Meidän on oltava järkeviä, emmekä saa pelata liian yltiöpäisesti. St.Pölten on hyvä ja vaarallinen vastaiskujoukkue ja meidän täytyy pitää peli elossa mahdollisimman pitkään. Kotona me loimme paljon uhkaa ja tällä kaudella me olemme tehneet keskimäärin neljä maalia per peli. Maltilla meidän pitää lähteä liikkeelle ja tämä on kaikkien mahdollisuuksien peli”, päävalmentaja tähdentää.

Keskiviikon ottelusta on tulossa tämän kauden kovin ja vaativin jalkapallopeli. ”Varmasti näin on, voittaa pitää ja kova joukkue on vastassa. Kaikki paineet ovat kotijoukkueella, sillä heillä ei ole nyt varaa epäonnistua. Takaa-ajajana on helpompi tulla tällaiseen otteluun, kun he ovat ennakkosuosikkeja. Meidän omat paineet jäivät viime viikon kotiotteluun ja nyt laitetaan kaikki peliin. Tulee aivan varmasti erittäin laadukas ottelu, oman pelin rakennetta me emme kuitenkaan lähde rikkomaan millään tavalla. Riskejäkin me joudumme varmasti jossain kohdassa ottamaan ja ottelun loppua varten meillä pitää olla ennakkosuunnitelma siitä, miten painetta pystytään tarvittaessa lisäämään jos ottelun pelitilanne sitä vaatii”, Ojala miettii.


Kuopion Palloseuran pääyhteistyökumppani eurokentillä: