UEFA Women’s Champions League alkaa

Kuopion Palloseura aloittaa kovat europelit torstaina Puolassa

Suomen hallitseva mestarijoukkue 2021 Kuopion Palloseura osallistuu tällä viikolla seurahistoriansa ensimmäisen kerran naisten europeleihin. KuPS aloittaa UEFA Women’s Champions Leaguen pelit karsintaturnauksella, johon osallistuu neljä kovaa eurooppalaista joukkuetta. Alkukarsintaryhmä 5:n (Group 5) miniturnaus järjestetään keski-Puolassa sijaitsevassa Lodzin historiallisessa kaupungissa ja ensimmäinen jännittävä pelipäivä on edessä torstaina 18.8.

Liettuan mestari on kuopiolaisten ensimmäinen vastustaja

Lodzin miniturnaukseen osallistuvat KuPS:n lisäksi Puolan mestarijoukkue ja miniturnauksen järjestäjäseura UKS SMS Lodz, Liettuan mestari FC Gintra sekä Belgian mestari RSC Anderlecht. Ottelustadionin nimi on Stadion Miejski im Wladyslawa Krola ja kaikki turnausottelut pelataan tällä samalla stadionilla. Cup-muotoisena pelattava miniturnaus aloitetaan kahdella välieräottelulla, jotka molemmat pelataan torstaina 18.8.

FC Gintra ja KuPS kohtaavat ensimmäisessä välieräpelissä, joka alkaa kello 14.00 paikallista aikaa (CET). Ottelun voittaja etenee sunnuntaiseen finaaliin ja häviäjä pelaa sunnuntaisessa pronssipelissä.

RSC Anderlecht ja UKS SMS Lodz iskevät yhteen torstai-illan toisessa välieräottelussa, joka alkaa paikallista aikaa kello 20.00 (CET). Tämän ottelun voittaja etenee sunnuntaiseen finaaliin ja häviäjä pelaa sunnuntaisessa pronssiottelussa.

Vain turnausvoittaja etenee seuraavaan karsintavaiheeseen

Pronssipeli pelataan sunnuntaina 21.8. alkaen kello 12.00 paikallista aikaa (CET). Pronssipelissä ratkaistaan miniturnauksen kolmas ja neljäs sija. Loppuottelu aikaa paikallista aikaa kello 18.00 (CET) ja finaalin voittajajoukkue etenee seuraavaan karsintavaiheeseen, joka pelataan syyskuussa. Ainoastaan turnausvoittaja pääsee siis jatkoon Lodzin-turnauksesta ja kolmen muun osallistujajoukkueen europelit päättyvät tältä vuodelta siihen.

KuPS matkustaa tiistaina Puolaan valmistautumaan seurahistorian ensimmäiseen naisten europeliin. Huolellista valmistautumis- ja taustatyötä on tehty jo juhannuksesta saakka, jolloin kaikki alkukarsintalohkot arvottiin. Ensimmäisestä vastustajasta FC Gintrasta on jo hankittu paljon etukäteistietoja. FC Gintra on voittanut 20 kertaa Liettuan mestaruuden ja seura pelaa kotimaansa liigan ohella myös Baltian Liigassa pitkälti ulkomaalaisvoimin.

”Gintra on kova ammattilaisjoukkue, joka on nyt hankkinut viisi uutta pelaajaa. Riveissä on kaikkiaan kaksitoista ulkomaalaispelaajaa ja joukkueen pelitapa perustuu pitkälti taitavaan yksilötekemiseen. Me saamme kyllä heistä riittävästi tietoja ennen torstain peliä. Me valmistaudumme joka peliin samalla tavalla, tähän peliin pelaajille annetaan hieman enemmän tietoa vastustajan yksilöistä”, KuPS-valmentaja Ollipekka Ojala sanoo.

Vahva KuPS pystyy vastaamaan kovaan pelitempoon

Ojalan analyysin mukaan Gintran pelitavassa on paljon samantapaisia piirteitä kuin kotimaan liigajoukkue Åland Unitedissa. ”Heti riistojen jälkeen Gintra pyrkii mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti etenemään. Heillä on hyvät hyökkäyspelaajat, jotka haluavat mennä eteenpäin. Olin katsomassa heidän pelinsä Floraa vastaan keskiviikkona ja ainakin siinä pelissä tempo jäi alhaiseksi. Onkin tärkeää, että pystymme pitämään oman pallotempomme heitä vastaan korkealla ja käyttämään oikein ne hetket kun meidän kannattaa mennä eteenpäin”, päävalmentaja muistuttaa.

Elokuun europelit tulevat olemaan toistaiseksi isoimmat ottelut Ojalan omalla valmennusuralla. ”Kyllä näin on ainakin tuloksellisesti. Nämä ovat erilaiset ja isoimmatkin ottelut kuin mikään muu tähän asti ja valmistautuminenkin on nyt hieman erilaista. On vaikea sanoa, miten europeli eroaa kotimaisesta liigapelistä. Turnaussysteemi on aika raaka kuin cupissa, jossa yhden yksittäisen ottelun tulos ratkaisee. Uskoisin tempon olevan kovempaa ja pelin nopeampaa sekä fyysisempää kuin liigassa. Mutta mekin olemme fyysisesti vahvoja ja meidän pelin rakenne on myös erittäin vahva. Pienimmissäkin asioissa meidän pitää onnistua hyvin”, Ojala pohtii europelien asettamia vaatimuksia.

Torstainen Gintra-ottelu tulee olemaan lähes koko KuPS-joukkueelle ensikosketus eurooppalaiseen huipputason seurajalkapalloiluun. Albanialaishyökkääjä Lavdije Begolli on ainoa KuPS-pelaaja, joka on aiemmin pelannut mestareiden liigan otteluita oman kotimaansa mestarijoukkueen Vllaznian riveissä. Moni muu KuPS-pelaaja on päässyt maistamaan kovaa kansainvälistä pelitempoa eri ikäluokkien ja eri maiden maajoukkueiden riveissä. ”Tämän takia uskonkin, ettei kova pelitempo tule meidän pelaajillemme minkäänlaisena yllätyksenä”, Ojala vakuuttaa.