Töitä, töitä ja lisää töitä

KuPSin harjoituspelissä 19.1. AC OULU-KuPS (2-5) nähtiin kentällä seitsemän KuPSin juniorijoukkueissa kasvanutta pelaajaa. Talven harjoituskaudella edustusjoukkueen mukana on nyt harjoitellut toistakymmentä omaa junioria. Junioreiden vahvat otteet viime kauden KuPS Akatemian Kakkosen ja lainasopimuksilla MP:n Ykkösen peleissä antoivat jo viitteitä siitä, että tulevalla kaudella nuorukaisilla on mahdollisuus ottaa vastuuta myös miesten edustusjoukkueessa. Nuorin edustusjoukkueen ovea kolkuttava on Nilsiän Pallo-Haukoista 2018 KuPS junioreihin siirtynyt ja tänä vuonna KuPSin miesten edustusjoukkueeseen sopimuksen tehnyt toppari Tatu Hukkanen, jolla on ikää vasta 15 vuotta.

Nilsiän Apasseista Pallohaukkoihin ja sieltä KuPSiin

KuPSin junioreissa pitkään valmentanut Jouni Pitkänen muistaa Hukkasen Toivolan turnauksesta 2018.

”Turnauksen aikana valmennuksemme kiinnitti huomiota NP-H:n lahjakkaaseen ja liikunnalliseen pelaajaan, joka tuntui häärivän koko kentän alueella. Turnauksen jälkeen tiedustelimme, jos pelaajalla olisi mahdollista tulla tutustumaan KuPSin toimintaan”, Pitkänen muistelee.

Hukkasen osaaminen oli kyllä KuPSissa pantu merkille jo aikaisemminkin, mutta Toivalan turnaus vahvisti entisestään kuvaa lahjakkaasta pelaajasta. Näin muistelee myös Hukkasta siirron aikana Nilsiän Pallo-Haukoissa valmentanut Joni Miettinen.

”Tatu pelasi Toivalan turnauksessa KuPSia vastaan loistavan ottelun. Tatun osaaminen oli kyllä Kuopiossa tiedossa jo aikaisemminkin, mutta tuo turnaus taisi tehdä KuPSin juniorivalmennukseen lopullisen vaikutuksen. Ennen Tatun siirtymistä KuPSiin sovittiin vielä, että Tatu kävisi NP-H:n kanssa pelaamassa Mikkelin turnauksen. Mikkelistä oli tuliaisina turnausvoitto ja sen jälkeen alkoikin reissaaminen Nilsiän ja Kuopion väliä”, Miettinen kertaa siirtoa KuPSiin.

Nuorukaisen harjoittelu Kuopiossa tarkoittaa käytännössä jatkuvaa Nilsiän ja Kuopion välin ajamista, kunnes pelaaja pääsee opiskelemaan Kuopioon ja Urheiluakatemiatoimintaan mukaan. Hukkasta sittemmin KuPSin U15 joukkueessa valmentanut Antti Konttinen jakaakin kiitosta nuorukaisen vanhemmille harjoittelun mahdollistamisesta Nilsiästä asti.

”Tatun perheelle kuuluu iso kiitos siitä, että matkustaminen Nilsiän ja Kuopion välillä on toiminut, eikä välimatka ole haitannut harjoittelua ja pelaamista. Tämä kertoo nuorukaisen kovasta halusta oppia ja kehittyä jokapäiväisessä arjessa”, Konttinen kiittelee Tatun vanhempia.

Hukkanen puolustustehtävissä edustusjoukkueen harjoituspelissä 19.1. AC Oulu-KuPS (Kuva Antsa / AC Oulu)

Pelkillä lahjoilla Hukkanen ei kuitenkaan ole kentillä pärjännyt. Nuorukaisen kanssa töitä tehneet valmentajat kertovat Tatun olevan lahjakas, mutta ennen kaikkea ahkera tekemään töitä. Hukkasta Nilsiässä juniorivuosien alkumetreillä valmentanut Kerkko Holopainen on Konttisen kanssa samoilla linjoilla juurikin Hukkasen työmoraalista.

”Tatun kanssa tapasimme ensimmäisen kerran Nilsiän Apassien sählykerhon merkeissä syksyllä 2012 ja kun seuraava kevät 2013 koitti, jatkoimme samalla porukalla, mutta laji muuttui jalkapalloksi ja seura NP-H:ksi. Tatusta kuoriutua nopeasti armoton taistelija ja joukkuepelaaja. Jotenkin tuli mieleen jo silloin, että Tatussa on jotain samaa kuin NP-H:sta aikoinaan KuPSiin siirtyneessä ja keltamustien kapteeniksi nousseessa ikitaistelija ja työn sankari Jani ”Heavy” Hartikaisessa”, Holopainen kertaa Hukkasen junioriaikoja.

Jalat maan pinnalla

Uransa ensiaskeleita ottavalla topparilla pysyy edustusjoukkueen sopimuksesta huolimatta jalat tiukasti maan pinnalla. Tulevan kauden minuutit haetaan vielä suurimmaksi osaksi miesten akatemiajoukkueen mukana eli edustusjoukkueen kovasta vaatimustasosta Hukkasella on jo selkeä näkemys.

”Viime kausi sujui hyvin. Nousin mukaan KuPS U17 joukkueeseen ja pääsin pelaamaan lisäksi akatemiassa miesten Kakkosen pelejä. Tähän lisäksi tietenkin kutsu poikien U16 maajoukkueeseen. KuPSin edustusjoukkueen vauhti on kuitenkin armottoman kovaa ja jos keskittyminen herpaantuu edes hetkeksi, niin sen kyllä huomaa”, nuorukainen muistuttaa.

Hukkasen kanssa työskennellyt Itä-Suomen aluejoukkueen valmentaja Juha-Pekka Niskanen alleviivaa myös muiden valmentajien kanssa pelaajan omaa motivaatiota kehittyä.

”Hukkanen on pelaaja, jolla on selkeä profiili ja ominaisuudet tulevaisuuden huipputoppariksi. Viimeisen vuoden aikana hän on ottanut steppejä eteenpäin, mistä iso kiitos hänen kanssaan päivittäin työskenteleville valmentajille ja tietenkin Tatulle itselleen, jolla riittää motivaatiota kehittää itseään joka päivä”, Niskanen analysoi.

Saman huomion Hukkasesta on tehnyt myös KuPSin Akatemiassa Tatua valmentava Juho Neuvonen, joka on tyytyväinen siihen, että nuorukainen on päässyt jatkuvasti pelaamaan myös itseään vanhempia pelaajia vastaan. Näin pelaaja on päässyt haastamaan itseään ja omaa osaamistaan vaativassa ympäristössä.

”Hukkanen omaa terveen itsetunnon ja uskaltaa olla vanhempienkin pelaajien keskellä oma itsensä. Tästä saatiin käytännön esimerkki, kun Akatemian harjoituksissa Tatu käski KuPSin edustusjoukkueen puolustajia menemään vaihtoon, koska oli hänen ja muiden nuorten pelaajien vuoro pelata”, Neuvonen kertoo hymyillen.

Tatu Hukkanen (Kuva Niklas Pehkonen)

Töitä, töitä ja lisää töitä

KuPSin edustusjoukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara on tyytyväinen junioreiden vahvaan rintamaan edustusjoukkueessa. Päävalmentajan viesti on kuitenkin Tatulle ja muille nuorille lahjakkuuksille jatkossakin se sama perinteinen viisaus, joka pätee myös edustuksen kokeneemmillekin pelaajille. Töitä, töitä ja lisää töitä.

”Nuorilla ja lahjakkailla pelaajilla on nyt hyvä mahdollisuus kilpailla ja kehittyä edustusjoukkueen mukana, mutta jokaisen tulee ymmärtää, että se tärkein lahjakkuuden ominaisuus on halu ja kyky tehdä joka päivä töitä oman kehityksen eteen. Oikotietä huipulle ei ole”, päävalmentaja Honkavaara muistuttaa.