Subway Kansallista Liigaa tiivistetään


Valokuva: Kuopion Palloseura Oy

Supistuvassa liigassa pelaa ensi sarjakaudella kahdeksan parasta seurajoukkuetta

Subway Kansallisen Liigan uutta pelikautta 2024 on pelattu nyt kaksi värikästä sarjakierrosta. Liiga pelataan tällä kaudella kymmenen seurajoukkueen voimin, mutta joukkuemäärä tulee nyt vähenemään ensi vuodeksi: seuraavalla pelikaudella 2025 liigassa pelaa enää kahdeksan joukkuetta.

Merkittävä sarjamuutos toteutetaan niin, että liigasta putoaa tänä vuonna peräti kolme joukkuetta ja ykkösestä nousee ainoastaan sarjavoittaja tilalle. Päämääränä on luoda liigasta entistäkin tasaisempi, tasapainoisempi ja kovempi parhaiden joukkueiden välinen kilpasarja, jossa pelattaisiin entistäkin enemmän kovia ja pelaajia kehittäviä otteluita. Tällä kaudella yläloppusarja pelataan neljän joukkueen voimin entisen kuuden sijaan. Samalla yläloppusarja pelataan kaksinkertaisena sarjana yksinkertaisen sijaan, joten jännitettävää riittää aina loppuun asti.

Tämän lisäksi käyttöön otetaan vuodesta 2025 alkaen jokavuotinen kuuden joukkueen suuruinen Liigakarsintasarja, jossa pelaa kaksi heikointa liigajoukkuetta ja neljä parasta ykkösen joukkuetta. Liigakarsintasarjan kaksi parasta joukkuetta lunastavat sarjapaikat seuraavan kauden liigaan ja neljän muun joukkueen pelit jatkuvat seuraavan kauden ykkösessä. Ykkösen seurat saavat näin erinomaisen tilaisuuden liigajoukkueiden haastamiseen ja oman toimintansa kehittämiseen tulevaisuuden liiganousuaan varten. Naisten pelaama jalkapallo kasvaa maailmalla kovaa vauhtia ja Suomi haluaa pysyä mukana nopeassa kansainvälisessä kehityksessä näiden sarjauudistusten avulla.

Jalkapallovaltikka on pysynyt tiukasti pääkaupunkiseudulla

Naisten Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 1971 alkaen. Perjantaina 12.4. alkanut liigakausi on siten 54:s pääsarjakausi Suomen pitkässä jalkapallohistoriassa. Suomen mestaruus on jaettu tähän mennessä kaikkiaan 53 kertaa, joista HJK on kahminut yksinään lähes puolet eli 23 kappaletta. PK-35 Vantaa on yltänyt seitsemään liigamestaruuteen ja espoolainen FC Honka neljään mestaruuteen.

Kaikkiaan 14 eri jalkapalloseuraa on päässyt vuorollaan juhlimaan kultamitalijuhlia. Åland United ja Kuopion Palloseura ovat yltäneet historiansa aikana kolmeen liigamestaruuteen. Kemin Into, Puotinkylän Valtti, Malmin Palloseura ja pietarsaarelainen FC United ovat yltäneet kahteen mestaruuteen. Turun Palloseura, helsinkiläinen Kaunis Nainen Futis, helsinkiläinen PP-Futis, Helsinki United ja Kontulan Urheilijat ovat päässeet kukin kertaalleen nauttimaan kullanmakuisista mestaruusjuhlista.

Naisten jalkapallovaltikka on pysynyt vuosikymmenten ajan tiukasti pääkaupunkiseudulla, sillä alueen seurat ovat vieneet historian aikana yhteensä peräti 42 mestaruutta. Muun Suomen joukkueet ovat saavuttaneet yhteensä 11 liigamestaruutta. Åland United onnistui rikkomaan pääkaupunkiseudun vankan rintaman 2009, 2013 ja 2020 ja kolme viimeisintä liigamestaruutta onkin valloittanut Kuopion Palloseura 2021, 2022 ja 2023.

Kuopion Palloseura nousi nopeassa tahdissa valtakunnan huipulle

Kuopion Palloseuran menestyksekäs liigatarina alkoi keväällä 2019, jolloin Pallokissojen liigatoiminta siirtyi keltamustien värien alaisuuteen. Ensimmäinen liigakausi 2019 toi uudelle liigajoukkueelle viidennen sijan ja seuraava kausi 2020 päättyi pronssimitalijuhliin. Tämän jälkeen Kuopiossa onkin juhlittu SM-kultaa kolmeen otteeseen.

KuPS on noussut naisten liigan kaikkien aikojen maratontaulukossa nopeassa tahdissa 14. sijalle. Pelattuja liigaotteluita on nyt yhteensä 112, joista voittoja 77, tasapelejä 11 ja tappioita 24 yhteismaalein 328 – 120. Sarjapisteitä on kertynyt kaikkiaan 242, joka on nyt viisi enemmän kuin sijalla 15 olevalla KMF-Kuopiolla (237). Seitsemän liigakautta pelannut Pallokissat on maratontaulukossa sijalla 17 kerättyään hienon historiansa aikana yhteensä 216 sarjapistettä.

KuPS-hyökkääjä Gentjana Rochi on noussut lyhyessä ajassa nykyisen liigahistorian (2007 – 2023) tehokkaimmaksi maalitykiksi. Pohjois-Makedonian A-maajoukkuehyökkääjä on pelannut Suomen kentillä yhteensä 145 ottelua Jyväskylän Pallokerhon ja KuPS:n väreissä tykittäen peräti 128 liigamaalia. Rochin maalitehokkuus on ollut murskaavan tehokasta, sillä historiatilastokakkosena oleva Cynthia Uwak ylsi omalla urallaan 99 liigamaaliin ja kolmantena oleva Anna Auvinen ylsi 95 liigaosumaan.

Rochi jahtaa tällä kaudella sadatta liigamaaliaan KuPS-paidassa

Kuopion Palloseura aloitti kuudennen liigakautensa voittamalla Maarianhaminassa 0-2. Rochi pelasi tuolloin 146:nnen liigaottelunsa Suomen kentillä laukoen KuPS-joukkueen jälkimmäisen täysosuman, joka on hyökkääjän 129:s liigamaali. Hyökkääjä jatkoi kovia maalitehojaan myös HPS:n kotikentällä laukomalla kaksi komeaa liigaosumaa, järjestysnumerot 130 ja 131. ”Genta” on tehnyt KuPS:ssa nyt 92 liigamaalia, joten tasalukema 100 KuPS-maalia on tulossa hyvää vauhtia täyteen jo tämän alkukauden aikana.

Hyökkääjä Lavdije Begolli on KuPS-joukkueen toiseksi tehokkain maalitykki 70 liigamaalillaan ja hyökkääjä Aino Kröger on kolmanneksi tehokkain viimeisteltyään Maarianhaminassa uransa 63:nnen liigaosuman.

Keskikenttäpelaaja Anni-Maija Kauppila on KuPS-joukkueen kokenein liigapelaaja 224 liigapelillään. Puolustaja Emma Santamäki on pelannut nyt 159, Aino Kröger 158, Gentjana Rochi 147 ja Lavdije Begolli 144 liigaottelua. Nämä viisi KuPS-pelaajaa ovat ylittäneet sadan pelatun liigapelin rajan, seuraavana satasen rajaa tavoittelee puolustaja Eerika Appelqvist 81 pelatulla liigapelillään. Kuopion Palloseuran liigakausi jatkuu perjantaina 3.5. Helsingissä PK-35:n vieraana.