Siipirikkoinen KuPS taisteli tärkeät kolme pistettä Ahvenanmaalla

Kuopion Palloseura otti todella tärkeän 0-1 (0-0) voiton IFK Mariehamnista. Ottelun ainoan maalin iski ottelun 65. minuutilla vain viisi minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Santeri Haarala.

KuPS joutui lähtemään otteluun ilman maajoukkuekomennuksillaan olleita Urho NissilääTaneli HämäläistäDaniel Carrilloa ja Janis Ikaunieksia. Keskellä maajoukkuetaukoa pelattu ottelu oli lähtökohdiltaankin KuPS:lle vaikea, mutta keltapaidat taistelivat tärkeät pisteet kentällä.

KuPS pyrki pelaamaan omilla vahvuuksillaan ottelun alusta asti, mutta aktiivinen kotijoukkue pyrki tekemään vieraiden pelin vaikeaksi – siinä myös onnistuen.

Ottelun ensimmäinen vajaa puolituntinen pelattiin tasaisissa merkeissä, mutta ottelun ensimmäinen huippupaikka siunaantui kotijoukkue IFK:lle. Mohammed Abubakari pääsi syöttökombinaation päätteeksi laukomaan rankkarialueen rajalta 25. minuutilla, mutta laukaus viuhui niukasti etutolpan ohi.

Pari minuuttia Abubakarin paikasta KuPS onnistui rakentamaan ensimmäisen kunnon paikkansa. Aniekpeno Udohin yllättävä kääntölaukaus rankkarialueen sisältä painui takanurkkaa kohti, mutta IFK-vahti Oskari Forsman venyi torjuntaan.

Ensimmäisen puoliajan viimeisillä minuuteilla KuPS sai vapaapotkun 20-metristä. Anton Popovitch laukoi tulisesti, mutta pallo kimmahti takaisin peliin maalin ylärimasta. Tauon viettoon lähdettiin maalittomissa tasalukemissa.

Toiselle puoliajalle KuPS tuli terävämmin ja joukkue pystyi vyörymään monipuolisilla hyökkäyksillään IFK:n alueelle. Tunnin pelin jälkeen KuPS teki ottelun ensimmäisen vaihtonsa, kun Santeri Haarala otti kentällä Axel Vidjeskogin paikan.

Haarala ennätti olla kentällä ainoastaan viisi minuuttia, kun Ilves-kasvatti paukautti pallon IFK-maaliin. KuPS pelasi pienen kombinaation jälkeen pallon rangaistusalueen sisään Haaralalle, joka laukoi tulisesti pallon takanurkkaan. Maali oli hyökkääjälle kauden neljäs täysosuma Veikkausliigassa. 

Johto-osuman jälkeen kuopiolaisilla oli jälleen vaikeampaa saada omaa pelaamistaan rullaamaan ja joukkue joutui enemmän puolustuskannalle. IFK painosti ottelun lopun vahvasti KuPS:n puolustusta, mutta joukkue kesti loppuun asti takaiskuitta. Taistelemalla saavutetut kolme pistettä maistuivat joukkueelle päätösvihellyksen soitua.

”Kilpailullista sarjaa ei pitäisi pelata maajoukkuetauolla”

Voiton myötä KuPS kuroi eroa sarjakärki HJK:iin ja joukkueiden välinen ero on nyt kuusi pistettä. Kolmantena oleva FC Inter on KuPS:aa seitsemän pisteen takamatkalla ja kaksi ottelua vähemmän pelannut sarjanelonen SJK yhdeksän pisteen päässä. 

KuPS:n pelaaminen ei Maarianhaminassa kerännyt tyylipisteitä, mutta joukkueen rutiinitaso riitti voittoon.

”Tämä oli yksi kauden tärkeimmistä voitoistamme. Rästipeli, joka oli jäänyt pelaamatta, konkretisoi nyt myös sarjataulukkoon ja pisteet olivat meille todella tärkeät. Lähtökohdat otteluun eivät olleet helpoimmat, mutta joukkue näytti jälleen venymiskykykään”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kommentoi.

Itse ottelua päävalmentaja piti vaikeana ja Valakari antoikin taiston tauottua ansaittua tunnustusta vahvasti pelanneelle kotijoukkueelle.

”Pelillisesti meillä oli vaikeaa varsinkin ottelun ensimmäisellä puoliajalla. IFK pelasi hyvin ja he laittoivat meidät tekemään virheitä, ja sitä kautta he pääsivät vastahyökkäyksiin. IFK onnistui myös ajoittain pitämään palloa pitkiäkin ajanjaksoja. Ensimmäisen puoliajan jälkeen tauko tuli kannaltamme hyvään paikkaan ja toinen jakso oli paremmin kontrollissamme”, Valakari arvioi.

Voittomaalin iskenyt Santeri Haarala nousi joukkueen sankariksi ja päävalmentaja kehuikin vaihdosta ratkaisijaksi noussutta hyökkääjäänsä.

”Santeri tuli vahvasti sisään ja olen todella iloinen hänen onnistumisestaan. Sane on ollut todella tärkeä pelaaja meille koko kauden, vaikka viime aikoina hän ei ole paljoa pelannutkaan. Hän tuli kentälle vahvasti ja teki maalin, jolla pystyimme ottamaan tärkeät pisteet”, päävalmentaja iloitsi.

Neljän avainpelaajan poissaolo näkyi KuPS:n työkalupakissa siinä, ettei joukkueella ollut liikaa vaihtoehtoja isompiin muutoksiin. Päävalmentaja Valakarilla oli oma näkemyksensä maajoukkuetauolla pelaamiseen.

”Niin. Jokainen voi miettiä sitä, miten järkevää kansainvälisenä pelipäivänä on pelata Veikkausliigaa. Olen totta kai iloinen siitä, että neljä pelaajaamme valittiin maajoukkuetehtäviin. Se kertoo siitä, että joukkueessamme on laadukkaita pelaajia, ja että teemme asioita oikein. Mielestäni kilpailullista sarjaa ei kuitenkaan pitäisi pelata maajoukkuetauolla, mutta Veikkausliiga päätti asiasta toisin”, Valakari murahti.

KuPS:n seuraava ottelu on ensi viikon lauantaina 11. syyskuuta, kun KuPS saa kotikentälleen vastaansa vahvavireisen SJK:n. 

KuPS:n kokoonpano IFK Mariehamn-ottelussa:

Johannes Kreidl, Felipe Aspegren, Henri Toivomäki, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Henry Uzochukwu, Axel Vidjeskog (61’ Santeri Haarala), Jordan Sebban, Anton Popovitch, Tim Väyrynen (81’ Arttu Heinonen), Aniekpeno Udoh