Otteluraportti: Murhaava toinen puoliaika nosti KuPS:n murskavoittoon HIFK:sta

Kuopion Palloseuran hurja vire Veikkausliigassa sai jatkoa Helsingissä, kun KuPS haki voiton HIFK:sta 1-5 (1-0). Avausjakson jälkeen keltapaidat olivat maalin tappiolla, mutta toisen puoliajan vyöry nosti KuPS:n ansaitusti voittoon.

KuPS tuli otteluun terävästi ja jo minuutin pelin jälkeen ottelun suurimpiin onnistujiin lukeutunut Urho Nissilä tarjoili loistavan maalipaikan Lucas Rangelille, mutta hyökkääjän ohjaus viidestä metristä viuhui maalin yli.

10 minuutin pelin jälkeen HIFK iski ensimmäisestä hyökkäyksestään. Jani Bäckman puski pallon KuPS-maalin alanurkkaan, mutta erotuomari Oliver Reitalan pilli oli soinut juuri ennen kuin pallo ylitti maaliviivan. Erotuomari oli nähnyt KuPS-pelaajan tekemän rikkeen rankkarialueella ja isäntien keskikenttävelho Mosa laukoi täplältä pallon alanurkkaan ohi hyvin mukana olleen KuPS-vahti Johannes Kreidlin.

Isäntien johtomaalin jälkeen KuPS:n pelinrakentelu kipsaantui, eivätkä keltapaidat tuntuneet löytävän tilaa IFK:n puolustusmuodosta. Pallonhallinta oli vahvasti kuopiolaisilla, mutta seuraava vaaran paikka nähtiin jälleen KuPS:n maalilla. Mosa pelasi laitapuolustaja Macario Hing-Gloverin puolittaiseen läpiajoon, mutta Kreidl onnistui torjumaan. Irtpallossa oli ensimmäisenä ensimmäistä otteluaan IFK:ssa pelannut Kai Kamara, jonka laukaukseen Kreidl venyi jälleen.

Hetki ennen avausjakson loppua KuPS vaihtoi nivustaan arastelleen Paulo Ricardon kentältä pois ja hänen paikkansa otti Daniel Carrillo. Samalla KuPS siirtyi pelaamaan neljän alakerralla. Avausjakson lopussa Urho Nissilä pääsi kokeilemaan pariin otteeseen kaukolaukauksella, mutta vedot viuhuivat hieman maalin ohi.

Paras tekopaikka kuopiolaisista osui ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla jälleen Rangelille, joka pääsi kokeilemaan maalin edestä HIFK-puolustaja Sakari Mattilan pallohassin jälkeen, mutta brassin kenkäisy kajahti HIFK-maalin tolppaan ja tauolle lähdettiin maalin kotijohdossa.

Toisen puoliajan alkuun Simo Valakari otti tuplavaihdon, kun Henry Uzochukwu ja Axel Vidjeskog tekivät kentällä tilaa Aniekpeno Udohille ja Janis Ikaunieksille. Kaikesta huokui, että keltapaidat vaihtavat isompaa vaihdetta silmään ja näin myös tapahtui.

Toista puoliaikaa oli pelattu viisi minuuttia, kun Urho Nissilä keskitti kaukaa vasemman sivurajan tuntumasta kovan pallon takatolppaa kohti. Hyökkääjä Tim Väyrynen teki hyvää työtä kotijoukkueen maalin edustalla ja hämmensi maalivahti Markus Uusitaloa sen verran vahvasti, että Mölymäen Modricin keskitys painui suoraan maaliin.

Viisi minuuttia KuPS:n tasoituksesta keltapaidat vyöryivät vastahyökkäykseen oikealta laidalta. Udoh runnoi itsensä kahden IFK-pelaajan ohi ja vapautti Janis Ikaunieksin ja Urho Nissilän 2vs1-hyökkäykseen. Ikaunieks ja Nissilä pelasivat kauniin sommitelman, Ikaunieks harhautti maalivahti Uusitalon, joka pyykäisi Ikaunieksilta jalat alta ja pelissä mentiin toistamiseen rangaistuspisteelle. Pallon taakse asteli Ikaunieks, joka viimeisteli upealla hidastetulla laukauksellaan KuPS:n johto-osuman.

Vain kolme minuuttia johto-osumasta KuPS iski jälleen. Kuopiolaisten prässi puri isäntien puolustuksessa, Aniekpeno Udoh siirsi pallon rangaistusalueelle Tim Väyryselle, joka näki takaviistossa vapaana olleen Ikaunieksin. Latvialaisen 15-metristä lähtenyt vasuri upposi takanurkkaan ja tilanne oli yhtäkkiä KuPS:lle jo 1-3.

Lopullisen tuntuinen niitti HIFK:n verkkoon ladattiin 67. minuutilla. Felipe Aspegrenin kaukaa lähtenyt keskitys oikealta tavoitti rankkarialueella Lucas Rangelin, joka onnistui vihdoin maalinteossa laukomalla pallon Uusitalon jalan vierestä reppuun.

Kolmannen KuPS-maalin jälkeen pelitapahtumat hieman tasoittuivat, mutta pelin hallinta pysyi keltapaidoilla. Isännät olivat lähellä kavennusta 82. minuutilla, kun Keaton Isaksson pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta heikko pusku pomppi kuopiolaisten maalin tolppaan.

Isoin takaisku KuPS:lle tuli ottelun 89. minuutilla, kun erotuomari Reitala näytti jälleen loistavan pelin pelanneelle KuPS-kapteeni Nana Boatengille keltaisen kortin ajanpeluusta. Boatengin varoitustili täyttyi ja hän on sivussa KuPS:n seuraavasta ottelusta HJK:a vastaan.

Illan viimeinen täysosuma oli kenties Veikkausliigakauden tähänastisista upein. Urho Nissilä asteli antamaan vapaapotkua 30-metristä ja tälläsi häikäisevällä tavalla kierteisen laukauksen yläriman kautta HIFK-maalin etuylänurkkaan. Samalla Nissilä nousi Veikkausliigan maalintekijätilaston jaetulle toiselle sijalle kuudella maalillaan. Pörssikärkenä on FC Interin Benjamin Källman seitsemällä osumalla. Nissilän kanssa kuudessa maalissa on HJK:n Filip Valencic.

”Näytimme jälleen venymiskykyämme”

KuPS:n saldo viimeisestä 10 Veikkausliigan ottelusta on vaikuttava. Edellisen kerran KuPS on hävinnyt Veikkausliigassa 29. päivä toukokuuta, ja tuon ottelun jälkeen keltapaidat ovat voittaneet pelaamistaan otteluistaan yhdeksän ja pelanneet kerran tasan. 16 pelatusta ottelusta KuPS:lla on kasassa 35 pistettä ja piste-ero sarjan kärkipaikalla olevaan HJK:iin on kuusi pistettä.

KuPS on näyttänyt omaa venymiskykyään niin kotimaan kentillä, kuin myös europeleissä. Vahva toinen jakso sai päävalmentaja Simo Valakarin suupielet vienoon hymyyn.

”Taas kerran moni varmaan pyöritteli päässään, että miten KuPS jaksaa ja onnistuu latautumaan liigapeliin keskellä europelien kiireitä. Me näytimme jälleen venymiskykyämme ja yhteisten asioiden eteen sitoutumista. Pelasimme omalla korkealla perustasollamme ja vaikka maalit jäivätkin toiselle jaksolle, niin emme epäilleet tauolla hetkeäkään, ettemmekö kääntäisi ottelua eduksemme”, Valakari iloitsi.

Valakari korostaa joukkueen yhteneväisyyttä ja vahvaa joukkuehenkeä, sekä työntekoa tulosten takana.

”Meillä on tosi hyvä joukkue ja paljon huippuyksilöitä. Toiselle jaksolle päätimme hieman karsia kollektiivistamme ja lisätä puhdasta uhkaa hyökkäyspäässä – tänään se kannatti. Meillä on todella hyvä kilpailutilanne joukkueessa, mutta siitäkin huolimatta jokainen puhaltaa yhteen hiileen. On hienoa nähdä, miten vaihtoon puoliajalla tulleet pelaajatkin seisoivat päätöksen takana ja tsemppasivat joukkuetta voittoon”, Valakari myhäilee

KuPS:lla on edessä jälleen tiivis viikko. Joukkue lentää keskiviikkona Berliiniin pelaamaan Konferenssiliigan playoff-kierroksen toista osaottelua Union Berliniä vastaan. Joukkue palaa Suomeen perjantaina ja heti sunnuntaina on edessä kauan odotettu Veikkausliigan kärkipeli HJK:a vastaan.

KuPS:n kokoonpano HIFK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Felipe Aspegren, Taneli Hämäläinen, Henri Toivomäki, Paulo Ricardo (43’ Daniel Carrillo), Henry Uzochukwu (46’ Aniekpeno Udoh) Axel Vidjeskog (46’ Janis Ikaunieks), Nana Boateng, Urho Nissilä, Lucas Rangel (83’ Santeri Haarala), Tim Väyrynen