Otteluraportti: KuPS:n voittokulku jatkuu – VPS kaatui 3-1

Kuopion Palloseuran loistava alkukausi sai jatkoa Kuopion Väre Areenalla, kun keltapaidat kaatoivat Vaasan Palloseuran maalein 3-1 (2-0). KuPS:n maaleista vastasivat Joona Veteli, Tim Väyrynen ja Anton Popovitch.

Alkukauden hyväksi havaitun tavan mukaan KuPS aloitti myös VPS:aa väkevästi. Kuopiolaiset rakensivat ensimmäisen viiden minuutin aikana kaksi erinomaista maalipaikkaa, mutta viimeiseen linjaan maalintekoon nousseet Diogo Tomas ja Henry Uzochukwu eivät onnistuneet ohittamaan VPS-vahti Oskari Forsmania.

Seitsemännellä peliminuutilla sitten heilahti. Joona Veteli asteli antamaan vapaapotkua noin 25 metristä ja laukoi pallon ovelasti etunurkasta sisään ohi keskityspalloa haistelleen Forsmanin.

Avausjaksoa vietiin vahvasti KuPS:n sävelissä ja Henry Uzochukwu oli reilun 20 minuutin jälkeen jälleen pahanteossa, mutta nigerialaispakin laukaus viuhui niukasti etutolpan väärälle puolella.

Diogo Tomasille siunaantui myös loistava paikka reilun puolen tunnin pelin jälkeen, mutta irtopalloon voimalla tällänneen topparin laukaus viuhui taivaisiin.

10 minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan loppua kuopiolaiset pelasivat hitaan hyökkäyksen päätteeksi Anton Popovitchin päätyrajalle, joka siirsi pallon maalin eteen. Tim Väyrynen syöksyi nälkäisimpänä tilanteeseen ja ohjasi kauden neljännellään KuPS:n 2-0 johtoon.

Toisen jakson alun KuPS oli jälleen vahva ja kontrolloi pelitapahtumia. Mitä pidemmälle jakso kuitenkin eteni, sitä paremmin vierasjoukkue VPS alkoi ottamaan otetta kenttätapahtumista. KuPS joutui puolustamaan ajoittain syvälläkin pidempiä ajanjaksoja ja lopulta vaasalaisten painostus tuotti tuloksen. 73. minuutilla noin 10 minuuttia aiemmin kentälle tullut brassipelaaja Talles rikkoi VPS-pelaajaa rangaistusaluella ja erotuomari Ville Nevalainen määräsi pallon pilkulle. Seuranneen rankkarin laukoi varmasti maaliin VPS-ikoni Sebastian Strandvall.

Kavennusosuma antoi vieraille lisää energiaa ja KuPS:n tilanne näytti ajoittain tukalalta. Viimeiselle kymmenminuuttiselle KuPS sai kuitenkin peliään hieman paremmin auki ja iski vielä kertaalleen. Tällä kertaa VPS pelaaja rikkoi keltapaitaa, kun Joonas Vahtera repi Henry Uzochukwun kentän pintaan rankkarialueella. Anton Popovitch upotti täplältä KuPS:n 3-1 maalin, kun pelikellossa oli 83 minuuttia.

KuPS:n kolmas maali tappoi lopullisesti pelin, eivätkä vieraat toipuneet kahden maalin takaa-ajoasemasta enää toistamiseen. Näin KuPS purjehti kotiyleisön riemuksi kauden viidenteen voittoonsa ja vankisti asemaansa sarjakärjessä.

”Emme olleet parhaimmillamme”

Viidestä ottelusta otetut viisi voittoa ovat tuoneet KuPS:lle kauden alussa täydet 15 pistettä. VPS:aa vastaan otettu voitto oli KuPS:n 26. peräkkäinen Veikkausliiga-ottelu ilman tappiota.

Kaksijakoinen ottelu ihmetytti myös ottelun avausmaalin tehnyttä KuPS:n Joona Veteliä.

”Ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Hallitsimme ensimmäisellä puoliajalla ottelua täysin, mutta en tiedä mitä toisella jaksolla tapahtui. Lopetimme prässäämisen ja päästimme VPS:n mukaan peliin”, Veteli ihmetteli.

Uransa ensimmäisen Veikkausliiga-maalinsa KuPS:n paidassa tehnyt Kemin kasvatti löysi omasta pelistään sekä hyviä, että huonoja asioita.

”Omaan pelaamiseeni olen kohtalaisen tyytyväinen, välillä oli hyvää – välillä huonoa. Pelaamiseni taso ailahtelee vielä liikaa ja pelituntuma ei ole vielä parhaimmillaan. Pre-season oli vaikea, mutta kunhan saan pelituntumaa lisää niin hyvä tästä tulee”, keskikenttäpelaaja arvioi.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli työteliään keskikenttäpelaajansa kanssa samoilla linjoilla.

”Aloitimme hyvin, sitten hyydyimme ensimmäinen jakson lopussa. Toisen jakson aloitimme jälleen hyvin, mutta sitten jälleen hyydyimme. Tämä ei ollut missään nimessä parhaita pelejämme, mutta kertoo toisaalta joukkueemme luonteesta, että pystyimme silti ottamaan tärkeän voiton. Vaikka emme olleet parhaimmillamme, olen todella ylpeä pelaajistamme”, Valakari tunnusti.

Keltamustan pelejä on alkukaudesta leimannut hieman vaisummat jaksot pelien sisällä. KuPS on karannut kauden jokaisessa aiemmassa ottelussaan aikaisella maalilla johtoon ja on johtoasemassa ajoittain passivoitunut liikaa.

”Olemme johtaneet jokaista otteluamme. Silloin kun johdamme, vastustajamme alkaa ottamaan enemmän riskiä – heillä ei ole silloin mitään hävittävää. Meidän ei pidä pelata ajatellen, että menetämme johtomme, vaan jatkaa omaa peliämme ja tehdä lisää maaleja. Teemme joka päivä kovasti töitä sen eteen, että saamme pelattua ehjempiä 90-minuuttisia”, Valakari pohjustaa.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että talven treenijaksomme oli todella rikkonainen ja tärkeiltä pelaajilta puuttuu vielä perusta pelata korkealla tasolla 90 minuuttia. Silti kuitenkin voitamme pelejä. Olen varma, että tulemme ainoastaan parantamaan omaa pelaamistamme”, Valakari jatkaa.

Laakereille joukkue ei jää lepäämään myöskään vapuksi, vaikka pelaajat saavatkin ansaitun parin päivän levon joukkueharjoituksista. KuPS:n seuraava peli on vaikea vierasottelu Ahvenanmaalla IFK Mariehamnia vastaan 8. toukokuuta.

”Jokainen peli on uusi mahdollisuus ja aina on oltava parempia, kuin edellisellä kerralla. Nyt huilimme pari päivää ja nautimme voitostamme, sillä teemme valtavasti töitä jokaisen voiton eteen. Maanantaina on uusi viikko ja keskitymme täysillä seuraavaan otteluumme Ahvenanmaalla”, päävalmentaja päättää.

KuPS:n kokoonpano VPS-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Henry Uzochukwu, Sebastian Dahlström, Anton Popovitch, Clinton Antwi, Janis Ikaunieks (61’ Talles Brener), Joona Veteli (83’ Gabriel Bispo), Tim Väyrynen (61’ Santeri Haarala)