Otteluraportti: KuPS voitti HIFK:n ja teki historiaa!

Kuopion Palloseura otti kauden kahdeksannen voittonsa Veikkausliigassa, kun kanarialinnut hakivat Clinton Antwin maalilla 0-1 (0-1) voiton Helsingin IFK:sta. Ottelu oli KuPS:n 30. peräkkäinen tappioton ottelu Veikkausliigassa, mikä on uusi Suomen ennätys.

Maanantai-illan kamppailu aurinkoisella Töölön Bolt Arenalla alkoi varsin varovaisesti. KuPS otti tuttuun tyyliinsä pallonhallinnan, mutta joukkueen pallollinen pelaaminen vaikutti hieman hermostuneelta ja ensimmäistä varttia leimasivat keltapaitojen lukuisat harhasyötöt. Keltapaitojen peli meni ajoittain hieman liikaa puskemiseksi, mutta ottelun edetessä kuopiolaisten kone alkoi jauhamaan vahvemmin ja vahvemmin.

KuPS:n vaikeahkolle alulle voi toki huoletta antaa tunnustusta myös kotijoukkue IFK:lle, joka tuli otteluun pirteästi. Edelliset kaksi Veikkausliiga-otteluaan tappioitta pelanneet helsinkiläiset puolustivat tiiviisti ja iskivät muutaman kerran terävästi nopeilla vastahyökkäyksillä.

KuPS iski ottelun avausmaalin 26. minuutilla. Kapteeni Henri Toivomäki lähetti erinomaisella pystypallolla vauhtiin Tallesin. Talles murtautui IFK:n rangaistusalueelle, pudotti sen jälkeen takaviistoon mukaan nousseelle Clinton Antwille, joka laukoi paristakymmenestä metristä tarkasti alanurkkaan. Osuma oli ghanalaispelaajan KuPS-uran ensimmäinen.

Avausosuman jälkeen ote siirtyi entistä vahvemmin jälleen KuPS:lle. Talles-Antwi -kaksikko juoni pian 0-1 maalin jälkeen uuden huippupaikan, mutta tällä kertaa Antwin viimeistely ontui.

Toinen puoliaika alkoi jälleen kuopiolaisten komennossa, mutta suuria hienouksia keltapaidatkaan eivät toisen jakson alkuun näyttäneet. KuPS piti vieraansa käytännössä täysin ilman maalipaikkoja, kun taas pienellä terävyydellä Kanarialinnut olisivat voineet iskeä maalin-pari lisääkin.

Lisämaaleja Helsingin illassa ei kuitenkaan enää nähty ja näin KuPS otti rutiinin omaisen voiton. Voiton myötä KuPS palasi takaisin sarjakärkeen – 9 ottelustaan KuPS on voittanut 8 ja pelannut kerran tasan, joten pisteitä on kasassa nyt 25. Toisena oleva HJK on KuPS:n kanssa tasapisteissä, mutta huonommalla maalierolla, sekä yhden ottelun enemmän pelanneena

”Huikea joukkue”

KuPS teki Bolt Arenan tekonurmella suomalaista palloiluhistoriaa. Voitto oli KuPS:n 30. peräkkäinen tappioton Veikkausliiga-ottelu, mikä on uusi Suomen ennätys. Ennen HIFK-ottelua peräkkäisiä tappiottomia otteluita oli siis 29, jolla KuPS jakoi ennätyksen Oulun Palloseuran vuosina 1980-81 tekemän tappiottoman putken kanssa.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli ottelun jälkeen ensisijaisesti iloinen kolmesta tärkeästä sarjapisteestä.

”Nämä olivat todella tärkeät kolme pistettä tähän kauteen. HIFK antoi meille kovan vastuksen, mutta jälleen pojat kentällä hoitivat pisteet kotiin upeasti. Tämä ottelu kuvastaa paljon joukkuettamme – aina se ei näytä kauniilta ja ole helppoa, mutta kovalla työllä ansaitsimme kuitenkin pisteet tänään”, päävalmentaja kuvaili.

Edellisen kerran KuPS on hävinnyt Veikkausliiga-ottelun 29.5.2021, kun FC Haka haki täydet pisteet Kuopion Väre Areenalta. Hurja tappioton putki sai lopulta myös KuPS-luotsin nöyräksi.

”30 on kova luku. 30 ottelun aikana kentällä on tapahtunut paljon ja mukana on ollut myös paljon sattumaa suuntaan ja toiseen. Sen lisäksi olemme pelanneet myös paljon europelejä ja cup-kilpailuita. Meillä on aivan huikea joukkue täynnä uskomattoman kovia pelaajia”, Valakari muistelee. 

Päävalmentajan mukaan tappiottomasta putkesta ei juurikaan ole joukkueen sisällä puhuttu, mutta ennätysmahdollisuus tiedostettiin joukkueessa.

”Emme puhuneet siitä juurikaan, mutta totta kai halusimme tehdä uuden ennätyksen. Me olemme KuPS ja haluamme tehdä historiaa ja hienoja asioita”, Valakari myhäilee.

KuPS:lla on käynnissä kolmen ottelun viikko, kun joukkue isännöi seuraavaksi torstaina Suomen Cupin ottelussa Ekenäs IF:ää ja sunnuntaina on edessä Veikkausliigan alkukauden todellinen herkkupala, kun KuPS saa Väre Areenalleen vastaan Helsingin Jalkapalloklubin sarjan kärkikamppailussa.

Tiiviin otteluviikon keskellä Valakari vakuuttaa, ettei joukkueen keskittyminen ole karannut lainkaan edessä häämöttävään HJK-otteluun.

”Nautimme tämän illan voitostamme, mutta ennätykset ja edellisessä otetut pisteet eivät merkkaa mitään enää huomenna. Tämän viikon isoin peli oli tämä HIFK-ottelu, sillä viime kaudella saimme mahdollisuuden taistella mestaruudesta voittamalla juuri nämä vaikeat arkiottelut. Olemme antaneet itsellemme jälleen mahdollisuuden pelata kärkikamppailussa – siitä iso kiitos pelaajillemme. Nyt kuitenkin keskitymme täysillä seuraavaan otteluumme Suomen Cupissa”, Valakari naulaa.

Töölön Bolt Arenalle oli jälleen maanantaina matkannut kymmenittäin KuPS:n kannattajia, jotka antoivat äänekkään tukensa joukkueelle. 

”Fanimme ovat olleet iso osa tätä meidän matkaamme. He ovat tukeneet meitä, kun olemme olleet vaikeuksissa kentällä ja matkustaneet ympäri Suomen kannustamaan meitä – iso kiitos siitä. Tämä kertoo myös paljon seurasta. Me olemme KuPS ja teemme asiat yhdessä”, Valakari kiittää.

KuPS:n kokoonpano HIFK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Daniel Carrillo, Henri Toivomäki (79’ Henry Uzochukwu), Anton Popovitch, Sebastian Dahlström, Clinton Antwi, Talles (79’ Iiro Järvinen), Tim Väyrynen (88’ Santeri Haarala)