Otteluraportti: KuPS teki tarvittavan ja haki kolme pistettä Valkeakoskelta

Kuopion Palloseuran voittoputki Veikkausliigassa venyi jo kuuteen otteluun, kun joukkue haki Valkeakosken Tehtaan Kentältä 0-1 (0-1) voiton FC Hakasta. Ottelun ainoan maalin iski toppari Diogo Tomas avausjakson viime hetkillä.

Ottelu alkoi hyvin tasaisissa merkeissä. KuPS otti pallonhallinnan heti ensiminuuteista lähtien ja isännät tyytyivät puolustamaan tiiviisti omaa kenttäpuoliskoaan. Haka pyrki iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä, jotka KuPS-puolustus kuitenkin selvitti avausjaksolla varsin vaivattomasti.

Pelin ensimmäinen paikanpuolikas tuli, kun reilu 10 minuuttia oli pelattu. Santeri Haarala karkasi puolittaiseen läpiajoon, mutta hyökkääjän jaloista puuttui terävin lento ja Haka-toppari Luiyi De Lucas pääsi peittämään Haaralan laukauksen.

KuPS aloitti ottelun hieman poikkeuksellisella 3-5-2 -muodolla, jossa Santeri Haarala ja Aniekpeno Udoh aloittivat puhtaana kärkikaksikkona. Heistä varsinkin Udoh oli pirteällä pelipäällä ja vahvaraaminen nigerialaishyökkääjä loikin jatkuvasti uhkaa Hakan puolustukselle.

Avausjakson viimeiselle viisiminuuttiselle KuPS vyörytti tukun tilanteita isäntien maalille. 43. minuutilla jälleen erinomaisen pelin keskikentällä pelannut Anton Popovitch antoi upean pallon linjan taakse juosseelle Henry Uzochukwulle, mutta nigerialaisen viimeistely karkasi hieman maalin ohi.

Ensimmäisen puoliajan lisäajan toisella minuutilla sitten rysähti. Erikoistilanteen jälkeen hyökkäykseen jäänyt toppari Diogo Tomas pääsi kiinni Axel Vidjeskogin pystypalloon ja Diogo täräytti komean laukauksen maalin etuylänurkkaan. Maali oli Ilves-kasvatille jo kauden neljäs Veikkausliigassa.

Toiselle puoliajalle KuPS teki kaksi vaihtoa, kun Santeri Haaralan ja Henry Uzochukwun paikat kentällä ottivat Lucas Rangel ja Daniel Carrillo.

Heti toisen puoliajan alkuun Hakan Ishmael Yartey pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä, mutta KuPS-vahti Johannes Kreidl torjui varmasti.

Toisen jakson puolivälissä Haka vaihtoi oman muotonsa 3-4-3:sta neljän alakertaan ja joukkue saikin pelin hallinnasta paremmin kiinni. Isännät pyrkivät löytämään hyökkäyksensä vahvoja kohdepelaajia Andrija BosnjakiaAleksandar Vucenovia ja Salomo Ojalaa, mutta KuPS:n alakerta Diogo Tomasin johdolla pärjäsivät fyysisissä ilmakamppailuissa hyvin.

Haka oli lähellä tasoitusmaalia 65. peliminuutilla, kun pallo pomppi KuPS:n rangaistusalueen sisällä päivystäneelle Bosnjakille, joka laukoi lähietäisyydeltä kovan kudin etuylänurkkaa kohti. KuPS:n maalivahti Johannes Kreidl kuitenkin osoitti, miksi hän on ehkä sarjan tämän hetken paras maalivahti ja torjui ilmiömäisesti tilanteen kulmapotkuksi.

Heti seuranneen kulmapotkun jälkeen KuPS oli lähellä toista maaliaan. Kreidl avasi nopeasti pitkän pallon pystyyn juosseelle Aniekpeno Udohille, jonka laukauksen Hakan maalivahti Hilander puolestaan torjui kulmapotkuksi.

Reilu vartti ennen loppua Udoh pääsi nokikkain Hilanderia vastaan, mutta toppari Eero-Matti Auvinen venytti kaukaa tilanteeseen ja peitti hyökkääjän laukauksen.

Ottelun lisäajalla Haka sai vielä pari vaarallista erikoistilannetta, mutta KuPS-puolustus kesti loppuun saakka. Näin kuopiolaisille kirjattiin 0-1 voitto ja tärkeät kolme pistettä.

”Vain lopputulos merkitsee”

Haka ottelusta otettu voitto oli KuPS:lle jo kuudes peräkkäinen Veikkausliigassa. Voittoputken takana on ennen kaikkea tiiviisti toiminut puolustus maalivahti Kreidlin johdolla. Viimeisessä kuudessa ottelussa KuPS on päästänyt vain yhden maalin.

Lähtökohdat otteluun olivat vähintäänkin haastavat. Joukkue pelasi torstaina Armeniassa paahtavassa helteessä ja usea pelaaja kärsi matkarasituksen lisäksi myös vatsaongelmista. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari olikin tyytyväinen nimenomaan kolmeen pisteeseen – tyylipisteistä viis.

”Isot kolme pistettä meille. Tämä ei ollut missään nimessä täydellinen esitys, mutta vain lopputulos merkitsee ja se me tästä pelistä haettiin. Lähtökohdat peliin olivat todella haastavat, sillä takana oli todella pitkä matkustus, jonka lisäksi monella pelaajalla oli vatsaongelmia vielä pelinkin aikana”, Valakari kertoo.

Joukkueen tärkeimpänä asiana alkuviikon aikana on palautua parhaaseen mahdolliseen pelivireeseen torstaina pelattavaan euro-otteluun FC Noahia vastaan.

”Nyt tärkeintä on palautua nopeasti Haka-pelistä, sekä viiden päivän vierasreissusta. Pelaajat saavat nyt vähän happea, jonka jälkeen saamme muutaman yhteisen tapahtuman treenikentällä, missä hiotaan kuvioita kuntoon. Palautuminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, sillä meillä on vielä paljon pelejä edessä”, päävalmentaja valottaa joukkueen alkuviikon ohjelmaa.

Torstaina KuPS:lla on edessään tiukka paikka, kun se pelaa Euroopan Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen toisen osaottelunsa kotikentällä Kuopion Väre Areenalla. Avausottelusta pohjalla on 1-0 tappio, joten torstaina vain voitto kelpaa keltamustille.

”Meidän pitää laittaa kaikki peliin europeleissä jatkamisen vuoksi. Lähdemme toiseen osaotteluun yhden maalin takamatkalta, mutta tämä joukkue on näyttänyt aiemminkin venymiskykyään. Muita vaihtoehtoja meillä ei ole, kuin mennä jatkoon ensi torstaina”, Valakari summaa.

Euroopan Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen toinen osaottelu KuPS-FC Noah pelataan torstaina 15.7.2021 kello 19.00 Kuopiossa. Väre Areena on täyttymässä hyvää vauhtia, joten lippu otteluun kannattaa ostaa ennakkoon www.tiketti.fi, jotta varmistat paikkasi katsomossa.

KuPS:n kokoonpano FC Haka-ottelussa:

Johannes Kreidl, Henry Uzochukwu (46’ Daniel Carrillo), Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Henri Toivomäki, Iiro Järvinen, Axel Vidjeskog (83’ Urho Nissilä), Anton Popovitch, Jordan Sebban, Aniekpeno Udoh, Santeri Haarala (46’ Lucas Rangel)