Otteluraportti: KuPS raapi voiton taistelevasta AC Oulusta

Kuopion Palloseuran voittoputki kasvoi jo viiteen, kun keltamusta kaivoi voiton AC Oulusta maalein 2-0 (0-0). Ottelu ratkesi vasta viimeisellä varttitunnilla, kun Aniekpeno Udoh ja Arttu Heinonen onnistuivat maalinteossa.

AC Oulun leirissä oli selvästi tehty kotitehtävät hyvin viime torstain 0-2 tappion jälkeen, sillä joukkue tuli Kuopio Väre Areenalle todella aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Oululaiset vaikeuttivat KuPS:n pelin avaamista vahvalla prässillään, eikä KuPS tuntunut löytävän lainkaan lääkkeitä oululaisten puolustusmuodon avaamiseksi.

Pallonhallinta oli ensimmäisellä puoliajalla liki tasan, eikä ensimmäiseen puolituntiseen nähty juuri minkäänlaisia maalipaikkoja kummassakaan päässä.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari reagoi voimakkaasti omiensa aneemiseen pelaamiseen ja otti jo 37. minuutilla harvinaisen tuplavaihdon, kun Santeri Haarala ja Axel Vidjeskog tekivät kentällä tilaa Arttu Heinoselle ja Aniekpeno Udohille.

Udoh toikin heti kentälle tultuaan uhkaa AC Oulun puolustukselle ja oli lähellä ottelun avausmaalia viisi minuuttia ennen taukovihellystä. Daniel Carrillo keskitti maalin eteen, josta nigerialaishyökkääjä jatkoi ensimmäisellä kosketuksellaan. AC Oulun maalilla Yann Fillion kuitenkin venyi mahtavaan reaktiotorjuntaan, ja pallo kimposi kanadalaisvahdin käsistä yläriman kautta maalin yli.

Toiselle puoliajalle KuPS tuli kentälle terävästi ja vain parin minuutin jälkeen Udoh karkasi pallonriistonsa jälkeen nokikkain maalivahti Fillionia vastaan. Oululaisvahti veti tälläkin kertaa pidemmän korren ja tilanne säilyi maalittomana.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmin KuPS pääsi ottelussa niskan päälle ja AC Oulu joutui vetäytymään matalampaan puolustusblokkiin. Keltapaidat saivat ottelussa peräti yhdeksän kulmapotkua, mutta oululaiset selvittivät erikoistilanteet kohtalaisen vaivattomasti.

Ottelun voittomaali nähtiin 77. peliminuutilla. Vahvasti vaihdosta kentälle tullut Aniekpeno Udoh riisti pallon keskialueella ja karkasi läpiajoon. Tarkka sijoitus painui maalin taka-alanurkkaan ja KuPS siirtyi johtoon.

Lopullinen niitti Oulun arkkuun tuli kymmenen minuuttia myöhemmin, kun maalivahti Johannes Kreidlin pitkä avaus tavoitti pystyyn juosseen Tommi Jyryn. Jyry tarjosi tekopaikan Arttu Heinoselle, joka laukoi pallon etunurkasta sisään. Uransa ensimmäisen Veikkausliiga-maalin iskeneen KuPS:n oman kasvatin osuma jäi ottelun viimeiseksi ja KuPS nappasi kolme pistettä.

”AC Oulu pelasi loistavan pelin”

KuPS kasvatti kotivoitollaan voittoputkensa jo viiteen. Voitto nosti kuopiolaiset tasapisteisiin sarjakakkosen FC Interin kanssa. Piste-ero kärjessä porskuttavaan Helsingin Jalkapalloklubiin on yhdeksän pistettä.

KuPS-luotsi Simo Valakari antoi tunnustusta vastustajajoukkue AC Oululle, mutta arvosti myös omiensa toisen puoliajan kasvojenpesua.

”Tämä oli meille äärimmäisen tärkeä voitto erittäin vaikean pelin jälkeen. AC Oulu pelasi loistavan pelin. He pakottivat meidät lukuisiin syöttövirheisiin ja jouduimme ajoittain puolustamaan pitkiäkin hetkiä. Lopulta pelaajamme näyttivät luonnettaan ja yhteenkuuluvuuttaan. Isoin asia, jossa olemme menneet eteenpäin, on se, että alkukaudesta me hävisimme tällaiset vaikeat ottelut – nyt pystymme kääntämään vaikeatkin pelit voitoiksi”, Valakari arvioi.

Päävalmentaja käytti kaikki viisi mahdollista vaihtoaan, ja vaihtopelaajat toivatkin KuPS:n peliin uutta virtaa ja energiaa.

”Joskus vaihdot onnistuvat, joskus ei. Nyt vaihdot onnistuivat erittäin hyvin. Ensimmäisen puoliajan lopussa teimme tuplavaihdon ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että olisin voinut vaihtaa kentältä pois kenet tahansa. Me olemme iso joukkue ja vaihtopenkillämme on pelaajia, jotka ovat valmiina tulemaan kentälle ja muuttamaan pelin kulun”, päävalmentaja kertaa.

Ensimmäinen puoliaika oli pelillisesti heikointa KuPS:aa tällä kaudella, mutta toiselle puoliajalle joukkue tuli terävämpänä kentälle. Valakarin mukaan tauolla ei tehty taikatemppuja, vaan pelaajat tiesivät pystyvänsä parempaan.

”Ymmärsimme kaikki, ettei ensimmäinen puoliaika ollut meiltä hyvä. Pelaajat juttelivat paljon keskenään ja kävivät asioita yhdessä läpi. Meillä on hieno ryhmä pelaajia ja toisella puoliajalla näimme muutoksen kentällä. Nyt kohdistamme katseet europeleihin, josta on varmasti tulossa mielenkiintoinen seikkailu”, Valakari sanoo ja kohdistaa katseet jo ensi viikon torstaina pelattavaan UEFA:n Konferenssiliigan ensimmäisen karsintakierroksen otteluun Armeniassa.

AC Oulu-ottelussa KuPS:n parhaimpana palkittiin ansaitusti toppari Taneli Hämäläinen, joka pelasi erinomaisen ottelun KuPS:n takalinjoilla. Hämäläinen hoiti puolustusvelvoitteensa tyylikkäästi ja osoitti kerta toisensa jälkeen loistavaa pallollista osaamistaan.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan torstaina 8. heinäkuuta, kun keltamusta matkustaa Armenian Jerevaniin Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen otteluun FC Noahia vastaan. Veikkausliigassa KuPS pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 11. heinäkuuta, kun kuopiolaiset hakevat revanssia Valkeakoskelta FC Hakan vieraana.

KuPS:n kokoonpano AC Oulu-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Henri Toivomäki, Diogo Tomas, Iiro Järvinen (46’ Henry Uzochukwu), Nana Boateng (73’ Nana Boateng), Anton Popovitch, Daniel Carrillo, Urho Nissilä (67’ Jordan Sebban), Axel Vidjeskog (37’ Arttu Heinonen), Santeri Haarala (37’ Aniekpeno Udoh).