Otteluraportti: KuPS myrskysi FC Noahin yli ja marssi jatkoon Euroopassa!

Kuopion Palloseura antoi myrskyvaroituksen tulivoimastaan, kun se murskasi Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen toisessa osaottelussa armenialaisen FC Noah Jerevanin 5-0 (4-0). KuPS eteni toiselle karsintakierrokselle yhteismaalein 5-1.

KuPS tuli ottelun alkuun hurjalla energialla ja keltapaidat vyöryttivät jatkuvaa painetta armenialaisten alueelle. Kaikesta oli aistittavissa, että KuPS halusi näyttää läpi koko ottelun joukkuetta tukeneelle kotiyleisölleen kauden parastaan – ja sitä kotiyleisö saikin.

11. peliminuutilla Aniekpeno Udohia rikottiin 25 metrissä ja rikettä seurannutta vapaapotkua asettui laukomaan Urho Nissilä. Nissilä laukoi kenties uransa upeimman vapaapotkumaalin kierteisenä aivan maalin etuylänurkkaan ja KuPS tasoitti otteluparin 1-1:een.

Reilu kymmenen minuuttia myöhemmin KuPS siirtyi otteluparissa kuskin paikalle. Anton Popovitchin nerokas haltuunotto vapautti miehen jalan vapaaksi rangaistusalueen sisällä ja hän lähetti matalan pallon maalin eteen. Viimeisenä väliin ennätti KuPS:n wingback Daniel Carrillo, joka tuikkasi pallon maaliin.

FC Noah oli lähellä ottelusarjan tasoittavaa maalia, kun Jordy Araratin keskitys tavoitti taka-alueella päivystäneen maalitykki Aleksandr Karapetyanin. Hyökkääjä kuitenkin suti loistavasta paikasta ohi pallosta ja KuPS selvisi säikähdyksellä.

Jos keltapaidat hukkasivat omat paikkansa Armeniassa, niin nyt osat olivat vaihtuneet. 36. peliminuutilla Urho Nissilä vapautti Aniekpeno Udohin läpiajoon ja nigerialainen upotti pallon varmasti maalivahti Pavel Ovchinnikovin jalkojen välistä maaliin.

Viisi minuuttia ennen taukoa Anton Popovitchin oivallinen nosto linjan taakse tavoitti Henry Uzochukwun, joka nosti pallon maalivahti Ovchinnikovin yli ja sijoitti pienestä kulmasta jo KuPS:n neljännen täysosuman.

Toiselle puoliajalle KuPS nosti jalkaa kaasulta ja tyytyi jäädyttämään peliä. Vierasjoukkue saikin näennäisesti pelin hallintaansa, mutta joukkueen viimeiset ratkaisut olivat heikkoja. Kahteen kertaan vieraat pääsivät kuitenkin kokeilemaan KuPS-maalin kehikoiden kestoa, mutta tolppa- ja ylärimaosumia lähemmäs vieraat eivät päässeet.

Viimeisen naulan vieraiden arkkiin löi pari minuuttia ennen ottelun loppua Lucas Rangel. Rangel voitti maalivahti Johannes Kreidlin pitkän avauksen toppari Jeffersonilta, karkasi läpiajoon ja sijoitti vuorenvarmasti pallon taka-alanurkkaan. Loppunumerot ansaitusti kotijoukkueelle 5-0.

Seuraavalla kierroksella Ukrainaan

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli silminnähden ilahtunut joukkueensa pelaamisesta ja tärkeän tuloksen ottamisesta.

”Olen niin onnellinen pelaajiemme puolesta, minkälaisen esityksen he tänään näyttivät! Ensimmäinen osaottelukin oli meiltä hyvä, olimme vain epäonnekkaita. Pelaajat tiesivät, että he hoitavat homman kotikentällä. Ensimmäisen maalin merkitys on aina tärkeä, se vapautti paljon meidän pelaamistamme. Kokonaisuudessaan tämä oli täysin ansaittu jatkopaikka, pelasimme 180 minuuttia erinomaista jalkapalloa”, Valakari hekumoi.

KuPS käytti varsinkin ensimmäisellä puoliajalla tehokkaasti kentän jokaista kaistaa. Joukkue löysi tiloja kentän keskikaistalta, mutta tänään joukkueen wingbackit olivat jatkuvana uhkana vieraiden puolustukselle. Myös molempien laitojen wingbackit onnistuivat ottelussa maalinteossa.

”Henry ja Daniel ovat tehneet kovaa töitä. He ovat harjoitelleet pystyjuoksujen ajoituksia, keskityksiä, viimeistelyä, kaikkea. Oli hienoa, että he saivat palkinnot tekemästään työstä myös maalien muodossa. Hyökkäämme ja puolustamme joukkueena ja se vaatii paljon pelaajilta. Tänään kaikki pelin osa-alueet toimivat hyvin”, Valakari kehuu.

Toisella puoliajalla KuPS nosti selvästi jalkaa kaasulta, eikä joukkue pyrkinyt enää etenemään ensimmäisen puoliajan tavoin. Päävalmentajan mukaan toisen puoliajan pelitapa oli täysin harkittua.

”Pelasimme toisella jaksolla vain jatkoon pääsystä. Puolustimme, emmekä olleet enää niin aktiivisia vaan pelasimme pelkästään tulosta. Haluamme toki aina hyökätä, mutta toisella puoliajalla meidän ei yksinkertaisesti enää tarvinnut lähteä hyökkäämään raivokkaasti”, Valakari kertoo.

KuPS saa toiselle karsintakierrokselle todella kovan vastuksen, kun Ukrainan Liigassa pelaava Vorskla Poltava asettuu KuPS:aa vastaan. Valakari kertoo valmennusryhmän ottaneen jo selvää tulevasta vastustajasta.

”Laadukas joukkue tulee vastaan ja edessä on hieno uusi ottelupari, jossa meidän tulee olla parhaimmillamme. Kiva aloittaa kotikentällä ja nähdä, mikä tasomme on heitä vastaan. Pohjatyöt olemme jo tehneet ja katsoneet heidän pelejään. Huominen päivä palautellaan ja sen jälkeen alamme valmistautumaan seuraavaan ottelupariin”, Valakari summaa.

Kuopion Palloseura ja Vorskla Poltava kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa jo viikon päästä torstaina. Otteluparin ensimmäinen näytös pelataan Kuopion Väre Areenalla.

KuPS:n kokoonpano FC Noah-ottelussa:

Johannes Kreidl, Daniel Carrillo, Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Henri Toivomäki, Henry Uzochukwu (90’ Iiro Järvinen), Nana Boateng, Urho Nissilä, Anton Popovitch (90’ Jordan Sebban), Arttu Heinonen (58’ Santeri Haarala), Aniekpeno Udoh (58’ Lucas Rangel).