Otteluraportti: KuPS kaatoi Hongan ja eteni Suomen Cupin finaaliin

Kuopion Palloseura eteni Suomen Cupin finaaliin voittamalla espoolaisen FC Hongan maalein 2-1 (2-1). Kuopiolaisten maalit iskivät ensimmäisellä puoliajalla Janis Ikaunieks ja Santeri Haarala. Finaalipaikka on KuPS:n ensimmäinen sitten syksyn 2013.

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta varsin tarkkaa ja varovaista peliä. KuPS otti pallonhallinnan alkuminuuteista lähtien, mutta Honka puolusti omalla kenttäpuoliskolla tiiviisti, eivätkä keltapaidat onnistuneet rakentamaan vaarallisia maalipaikkoja.

Honka antoi osviittaa vaarallisuudestaan reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Jean Dongou nousi röyhkeästi KuPS:n maalia kohti, mutta Nana Boatengin viime hetken liukutaklaus esti kamerunilaishyökkääjän laukaisuyrityksen.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin KuPS sai myös omaan hyökkäyspelaamiseensa vaarallisuutta.

Puolen tunnin pelin jälkeen nähtiin ottelun avausmaali. Jälleen pirteästi kärjessä pelannut KuPS:n Santeri Haarala pujotteli itsensä keskityspaikkaan ja nosti korkean pallon Hongan alueelle. Urho Nissilän laukaus kimposi tolpan kautta Janis Ikaunieksille ja latvialainen tälläsi pallon voimalla etuylänurkkaan. Maali oli Ikaunieksin ensimmäinen KuPS-paidassa.

Vain minuuttia myöhemmin KuPS:lla oli loistava paikka siirtyä kahden maalin johtoon. Saku Savolainen petasi tekopaikan Ikaunieksille, mutta latvialaisen askeleet eivät aivan osuneet kohdalleen ja ohjaus suuntautui maalin ohi.

Kun karkumatka ei KuPS:lle maistunut Honka iski ensimmäisestä paikastaan tasoituksen. Ottelu oli pelattu noin 35 minuuttia, kun Darren Smith tarjoili pallon taka-alueelle unohdetulle Niklas Pyyhtiälle, joka puski varmasti pallon Otso Virtasen ohi.

Ensimmäisen jakson viimeiseen varttiin nähtiin vielä yksi täysosuma ja siitä vastasi KuPS. Erinomaisesti keltamustan vasemmalla laidalla pelannut Daniel Carrillo keskitti upean pallon ja Santeri Haarala puski pallon voimalla espoolaisten nuottaan.

Toinen puoliaika jatkui ensimmäisen jakson askelmerkeillä, mutta mitä pidemmälle jakso eteni, sitä enemmän Honka pystyi ottamaan pallonhallintaa. KuPS kuitenkin puolusti tarkasti ja pallon saadessaan pyrki pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä.

Honka ei saanut missään vaiheessa todellista kirivaihdetta silmään ja toisella puoliajalla lähimpänä maalintekoa oli jälleen KuPS. Urho Nissilän hurja kaukolaukaus noin kymmenen minuuttia ennen loppua kajahti kuitenkin maalin poikkipuuhun.

Toisella puoliajalla ei siis osumia nähty ja KuPS voitti ottelun ansaitusti maalein 2-1. Maalintekijöiden lisäksi KuPS:n kapteeninnauhaa hihassaan kantanut Nana Boateng pelasi loisto-ottelun kuopiolaisten keskikentällä.

Valakari iloisi finaalipaikasta

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli luonnollisesti iloinen ottelun jälkeen. Hänen kiitti pelaajiaan, jotka selviytyivät ottelusta erinomaisesti kovaa joukkuetta vastaan.

”Välierissä pelataan pääsystä finaaliin, joten sinällään millään muulla kuin tuloksella ei ollut väliä. Pelaajat kuitenkin pelasivat upean ottelun ja tämä oli meiltä vahva esitys. Kun ottelu on tiukka ja pelataan maalin peliä, on olemassa koko ajan pieni jännitysmomentti. Pallollinen pelaamisemme oli ihan normaalilla tasolla ja pystyimme puolustamaan tietyt hetket todella hyvin”, Valakari iloitsee.

Valakari itse oli voittamassa Suomen Cupia SJK:n päävalmentajana kaudella 2016. KuPS on juhlinut cupin voittoa vuosina 1968 ja 1989 ja pelannut edellisen kerran finaalissa syksyllä 2013. Nyt kuopiolaiset pääsevät yrittämään kolmatta mestaruuttaan.

”Sanoin pelin jälkeen pelaajille, etteivät monet pelaajat pääse koko urallaan cupin finaaliin. Näistä hetkistä täytyy nauttia ja edessä on varmasti hieno cupin finaalin päivä. Nyt käännämme katseet jo Veikkausliigaan ja finaalimatsi tulee sitten kun tulee”, Valakari kertoo.

Suomen Cupin finaalin päivämääräksi on ilmoitettu 8. toukouuta ja ottelu pelataan Helsingin Olympiastadionilla. KuPS saa finaalissa vastaansa voittajan ottelusta HJK-FC Inter.

KuPS:n kokoonpano Honka-ottelussa:

Otso Virtanen, Taneli Hämäläinen (57’ MacDonald Niba), Diogo Tomas, Henri Toivomäki, Daniel Carrillo, Anton Popovitch, Nana Boateng, Saku Savolainen, Janis Ikaunieks, Urho Nissilä (81’ Arttu Heinonen), Santeri Haarala (81’ Eetu Rissanen).