Otteluraportti: KuPS ja HIFK maalittomaan – KuPS:lle runkosarjan voitto!

Kuopion Palloseura ja Helsingin IFK pelasivat sunnuntai-iltana Kuopion Väre Areenalla maalittoman tasapelin runkosarjan päätöskierroksella. Kun HJK taipui samaan aikaan FC Interille, KuPS nousi Veikkausliigan runkosarjan voittoon.

Ottelun merkitys oli molemmille joukkueille iso. IFK taisteli paikasta ylempään loppusarjaan, kun taas KuPS tavoitteli HJK:n ohitusta sarjan kärkipaikalla.

Ottelun avausjakso eteni hyvin tasaisissa merkeissä. KuPS hallitsi enemmän palloa, mutta ottelun ensimmäinen huippupaikka avautui kuitenkin IFK:lle 20. minuutilla. Kulmapotkun jälkitilanteesta irtopallo pomppi maalin taka-alueella aivan vapaana olleelle Juanan Entrenalle, mutta espanjalaisen viimeistely-yritys karkasi yläriman kautta taivaan tuuliin.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Henry Uzochukwun erinomainen pystypallo tavoitti Arttu Heinosen, jonka laukauksen pienestä kulmasta HIFK-vahti Calum Ward kuitenkin torjui.

Noin 10 minuuttia ennen avausjakson loppua nähtiin ottelun ikävin tilanne, kun mainiosti aloittanut Uzochukwu törmäsi HIFK:n Keaton Isakssonin kanssa ja joutui jättämään kentän. Uzochukwun paikan kentällä otti Daniel Carrillo, joka otti paikkansa vasempana pakkina, siirtäen Taneli Hämäläisen oikeaksi laitapuolustajaksi.

Carrillo oli heti ensimmäisen puoliajan viimeisillä minuuteilla lähellä viimeistellä Veikkausliiga-uransa avausmaalin, kun hän pääsi laukomaan lähietäisyydeltä. Tällä kertaa maalikehikot olivat vieraiden puolella ja venezuelalaisen tykitys kimposi tolpasta maalin ohi.

Toinen puoliaika oli KuPS:lta todella vahva, mutta maalinteko tuotti kuopiolaisille tuskaa. Arttu Heinosen tilalle vaihdettiin tunnin pelin jälkeen Aniekpeno Udoh, joka pääsikin yrittämään kolmesti hyvästä paikasta maalintekoa. Lähimmäksi maalia nigerialainen pääsi puskiessaan pallon ylärimaan vain minuutti kentälle tulonsa jälkeen. Myös Tim Väyrynen pääsi erinomaiseen tekopaikkaan hieman ennen Udohin ylärimapuskua, mutta viisi maalia tällä kaudelle viimeistelleen Väyrysen volley suuntautui hieman maalin yli.

KuPS ahdisti HIFK:n täysin puolustuskannalle toisella puoliajalla, mutta vieraat onnistuivat luomaan yhden loistopaikan, kun keskikentän Jake Dunwoody pääsi laukomaan 16-metristä ylänurkkaa kohti. Johannes Kreidl KuPS:n maalilla venyi kuitenkin ilmiömäiseen torjuntaan ja piti maalinsa puhtaana jo 11. kerran tämän kauden Veikkausliigassa.

Ottelun päätyttyä maalittomaan tasapeliin ja FC Interin hakiessa Helsingistä 0-1 voiton HJK:sta, nousi KuPS Veikkausliigan runkosarjan voittoon. Sekä KuPS:lla, että HJK:lla pisteitä on molemmilla 49, mutta KuPS:n maaliero on parempi. KuPS:n maaliero on 24 maalia positiivinen, kun HJK:n maaliero on plussalla 20 maalin verran.

Terävyys maalipaikoissa puuttui

KuPS pelasi IFK:a vastaan jo 16 peräkkäisen tappiottoman ottelunsa Veikkausliigassa. 16 edellisestä ottelustaan KuPS on voittanut 13 ja pelannut kolmesti tasan. Näissä 16 ottelussa KuPS:n maaliin on tehty ainoastaan kuusi maalia, joten vahva puolustuspelaaminen on ollut KuPS:n kovan vireen takana.

”Puolustuspelaamiseen pitää olla tyytyväinen. Saimme pääsääntöisesti hyvin riisuttua HIFK:n aseista, vaikka he saivatkin muutaman paikan erikoistilanteiden kautta. Nollapeli antaa aina hyvät lähtökohdat voittoon ja tällä viikolla emme päästäneet ainuttakaan maalia kahteen viimeiseen otteluun”, kehui KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari joukkueensa puolustustyöskentelyä.

IFK:a vastaan KuPS onnistui jälleen luomaan riittävän määrän laadukkaita maalipaikkoja, mutta viimeistely ratkaisevilla hetkillä ontui. KuPS-luotsi antoi samalla myös tunnustusta HIFK:lle vahvasta puolustamisesta.

”Ei tämä ollut meiltä missään nimessä huono peli, mutta se viimeinen terävyys meiltä puuttui maalipaikoissa ja viimeisen kolmanneksen ratkaisuissa. Loimme ihan tarpeeksi tilanteita voittoon asti, mutta tänään se ei riittänyt. Pitää antaa myös IFK:lle isot krediitit, he puolustivat kurinalaisesti ja tekivät kovan työmäärän kentällä”, Valakari arvioi.

Veikkausliiga jatkuu nyt kahdessa eri loppusarjassa. Kärkikuusikon pelit jatkuvat niin sanotussa Mestaruussarjassa ja viimeiset kuusi joukkuetta jatkavat pelejään HaastajasarjassaMestaruussarjassa pelaavat KuPS, HJK, FC Inter, SJK, HIFK ja Ilves. Haastajasarjan joukkueet ovat

FC Lahti, FC Honka, Haka, IFK Mariehamn, AC Oulu ja KTP.

Loppusarjat pelataan yksinkertaisena sarjana, eli loppusarjojen joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Veikkausliigaa on täten jäljellä viisi ottelua per joukkue, joskin. HIFK ja FC Haka pelaavat vielä yhden rästiottelunsa ennen loppusarjojen alkua. Tämä ottelu ei tule kuitenkaan vaikuttamaan Mestaruussarjan ja Haastajasarjan joukkueisiin.

KuPS pelaa seuraavan ottelunsa tulevana viikonloppuna joko 2. tai 3. päivä lokakuuta. Ottelu pelataan Kuopion Väre Areenalla ja vastaan tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä Ilves.

Tiedotamme seuraavan ottelun tarkemmasta ajankohdasta pikimmiten.

KuPS:n kokoonpano HIFK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Henri Toivomäki, Henry Uzochukwu (37’ Daniel Carrillo), Anton Popovitch, Jordan Sebban, Urho Nissilä, Arttu Heinonen (59’ Aniekpeno Udoh), Tim Väyrynen (84’ Tommi Jyry), Santeri Haarala