Otteluraportti: KuPS dramaattiseen viime hetken voittoon FC Hongasta

Kuopion Palloseuran tappiottomien Veikkausliiga-otteluiden putki venyi jo 15:een, kun KuPS haki kolme pistettä Espoosta voittamalla FC Hongan maalein 0-1 (0-0). Ottelun ainoan osuman iski KuPS:n Tim Väyrynen rangaistuspotkusta pelin kuudennella lisäajan minuutilla.

Ottelu Honkaa vastaan tiedettiin jo lähtökohdiltaan haastavaksi, sillä espoolaismiehistö oli esittänyt vahvoja otteita edellisissä otteluissaan.

Vaikka keskiviikkoillan trillerissä maalipaikoilla ei mässäiltykään, Tapiolan Urheilupuistoon saapuneet vajaa 900 katsojaa näkivät hyvätasoisen ja vauhdikkaan Veikkausliiga-ottelun.

Kuopion Palloseura oli varsinkin ottelun avausjaksolla aloitteellisempi osapuoli ja poikkeuksellisesti kokovalkeassa peliasussa pelannut KuPS hallitsi ottelun tapahtumia ja palloa. Hongallakin oli omat pallonhallintajaksonsa, mutta mitä pidemmälle ensimmäinen puoliaika eteni, sitä vahvemmin KuPS oli niskan päällä. Ensimmäisen puoliajan paras paikka pelattiin KuPS:n Santeri Haaralalle jakson loppuhetkillä, mutta Honka-vahti Tim Murrayn komea reaktiotorjunta piti lukemat maalittomana.

Toisella puoliajalla ottelun iso kuva ei juurikaan muuttunut. KuPS hallitsi pelitapahtumia, mutta tiiviisti puolustanut Honka ei päästänyt vieraitaan maalipaikoille. Toisen 45-minuuttisen edetessä kotijoukkue sai enenemissä määrin myös erikoistilanteita, joissa Honka oli kahdestikin lähellä maalintekoa. Tapio Heikkilän pusku kimposi ylärimasta maalin yli ja vajaa 10 minuuttia ennen loppua kulmapotkun jälkitilanteesta pallo muutti suuntaa KuPS-toppari Diogo Tomasista ja kajahti keskelle poikkipuuta. Erikoistilanteita lukuun ottamatta kotijoukkue ei päässyt tekopaikoille.

KuPS oli lähellä ottelun avausmaalia pari minuuttia ennen täyttä aikaa, kun hetkeä aiemmin kentälle vaihdetun Arttu Heinosen keskitys tavoitti maalin edustalle nousseen Paulo Ricardon. Tällä kertaa ylärima pelasti kuitenkin kotijoukkueen.

90-minuuttisen päälle lisäajan pituudeksi näytettiin kaksi minuuttia. Toisella lisäajan minuutilla KuPS ryntäsi vastahyökkäykseen Arttu Heinosen taitavan käännöksen kautta, mutta Honka-toppari Dani Hatakka rikkoi KuPS:n keskikenttäpelaajaa keskiympyrässä varoituksen arvoisesti. Rikettä seurannut vapaapotku pelattiin suoraan Hongan rangaistusalueelle, Heinonen kamppaili pallosta Hongan Jerry Voutilaisen kanssa, erotuomari Petri Viljanen näki Voutilaisen rikkoneen tilanteessa Heinosta ja tuomitsi KuPS:lle rangaistuspotkun. Kotijoukkueen pelaajat protestoivat voimakkaasti tuomiosta ja hässäkän päätteeksi erotuomari Viljanen nosti toisen keltaisen kortin Hongan Demba Savagelle

Muutaman minuutin kalabaliikin päätteeksi pallo vietiin rangaistuspilkulle ja laukomaan asteli toiselle puoliajalle kentälle vaihdettu Tim Väyrynen. Väyrynen hallitsi kovassa paikassa hermonsa loistavasti, harhautti maalivahti Murrayn oikealle ja laukoi itse pallon vasempaan ylänurkkaan. Villit kuopiolaisjuhlat alkoivat välittömästi maalin päädyssä, jonne ottelua jälleen kerääntynyt seuraamaan monikymmenpäinen KuPS:n äänekäs kannattajajoukko. Rangaistuspotku oli ottelun viimeinen tapahtuma ja erotuomari Viljanen vihelsi ottelun päättyneeksi.

”Näiden fiilisten takia tätä tehdään”

Keskiviikkoillan Veikkausliigakierros oli KuPS:n kannalta erinomainen, sillä samaan aikaan pelatussa Stadin Derbyssä sarjakärki HJK taipui HIKF:lle maalein 0-2. KuPS kuroi piste-eron sarjakärki HJK:iin ainoastaan yhteen pisteeseen, kun sarjassa on jäljellä kuusi ottelua. Pahimmillaan KuPS:n ero HJK:iin oli yhdeksän pistettä.

Itse ottelu ei ollut KuPS:lta kauden parasta, mutta toisaalta kotijoukkue Honka pelasi myös erinomaisen ottelun. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari arvosti suuresti lopputulosta ja antoi myös ansaitut kehut vastapuolelle.

”Itse peli ei ollut meidän parasta, mutta ei tämä missään nimessä ollut meiltä huonokaan peli. Pitää antaa krediittiä myös Hongalle, he pelasivat hyvin ja heillä on paljon hyviä nuoria pelaajia. Syksyllä kuitenkin vain tulos merkitsee ja sen me onnistuimme kaivamaan Espoosta”, Valakari miettii.

KuPS on kaivanut edellisestä 15 Veikkausliigan ottelustaan hurjat 41 pistettä, eli neljää pistettä vaille täydet tarjolla olleet. KuPS on noussut taistelemaan tosissaan Veikkausliigan mestaruudesta, kun kausi on kääntynyt loppusuoralle. Vaikean ottelun kääntäminen voitoksi ottelun viimeisellä hetkellä tuo päävalmentajan mukaan joukkueelle entisestään lisää energiaa.

”Tämän takia jalkapallo on hienoa ja näiden fiilisten takia tätä tehdään – olet sitten valmentaja, pelaaja, tai kannattaja. Tämä oli meille todella iso voitto ja saamme tästä paljon lisää energiaa seuraaviin kamppailuihimme”, Valakari iloitsee.

KuPS:n seuraava ottelu on edessä sunnuntaina 26. syyskuuta, kun runkosarjan päätöskierroksen ottelussa KuPS saa Kuopion Väre Areenalle vastaan HIFK:n klo 18.30 alkavassa ottelussa.

KuPS:n kokoonpano FC Honka-ottelussa:

Johannes Kreidl, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Henri Toivomäki, Daniel Carrillo, Anton Popovitch (86’ Arttu Heinonen), Jordan Sebban, Taneli Hämäläinen, Urho Nissilä, Santeri Haarala (46’ Tim Väyrynen), Aniekpeno Udoh.