Otteluraportti: HIFK puolusti KuPS:n maalittomaan

Kuopion Palloseura ja Helsingin IFK pelasivat maalittoman 0-0 -tasapelin Kuopion Väre Areenan iltavalaistuksessa. Ottelu oli KuPS:lle jo 19. peräkkäinen tappioton Veikkausliiga-kamppailu.

Vaikka joukkueiden piste-ero ennen lauantai-illan ottelua 21 pistettä, voitiin pelistä odottaa tasaista ja vähämaalista kamppailua – olihan IFK pitänyt KuPS:n nollilla myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. 

Helsinkiläisten osakkeita otteluun lähdettäessä heikensi hieman se, että joukkue joutui pelaamaan Kuopiossa ilman pelikieltojaan kärsiviä Sakari Mattilaa ja Mostagh Yaghoubia. Myös keskikentän Jukka Halme oli pois IFK:n vahvuudesta ja joukkueella oli käytettävissään varamaalivahti Markus Uusitalon lisäksi ainoastaan kolme vaihtopelaajaa.

KuPS pyrki ottamaan ensiminuuteista lähtien pelin kontrolliinsa, mutta avausjakson ensimmäiset puolittaiset maalipaikat avautuivat vierasjoukkueelle. Myös HIFK pyrki ajoittain ottamaan palloa enemmän kontrolliinsa, mutta vieraiden pallonhallintajaksot päättyivät kerta toisensa jälkeen helpohkoihin pallonmenetyksiin.

Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen ote pelistä siirtyi liki täysin KuPS:lle. Keltapaidat nostivat omaa prässitasoaan, eivätkä vieraat päässeet prässin alta pois kontrolloidusti. Avausjakson viimeisen vartin aikana KuPS:lle oli parikin erinomaista maalipaikkaa, mutta Santeri Haaralan puolittaisen läpiajon pelasti huikean ottelun vieraiden maalilla pelannut Calum Ward ja Tim Väyrysen pusku kilahti maalin poikkipuuhun.

Toinen puoliaika jatkui samoilla askelmerkeillä, mihin ensimmäinen 45-minuuttinen päättyi. KuPS oli aktiivinen pallottomana ja pallon saadessaan joukkue haki vahvan kontrollin kautta murtautumisia. 10 minuutin pelin jälkeen KuPS:n parhaimmistoon kuulunut Jordan Sebban vapautti upealla pystypallolla Henry Uzochukwun nokikkain maalivahti Wardia vastaan, mutta brittivahti venyi akrobaattiseen tuplatorjuntaan.

Toisen puoliajan loppuhetkillä KuPS ahdisti vieraat matalaan puolustusblokkiin, mutta Helsingin tähtirinnat puolustivat sitkeästi omaa rangaistusaluettaan. Vieraat onnistuivat tukkimaan kentän keskikaistan, joka toisaalta avasi paljon tilaa laidoille. Keltapaitojen keskityksissä ei ollut ottelussa riittävästi laatua, vaikka isännät saivatkin nostettua vieraiden rangaistusalueelle tarpeeksi pelaajia keskityksiä päättämään. Hetki ennen lisäajan alkamista KuPS:n Urho Nissilän pienestä kulmasta lähtenyt vapaapotku kajahti vielä uudestaan IFK-maalin ylärimaan, mutta tämän lähemmäksi KuPS ei maalintekoa päässyt ja näin pisteet jaettiin maalittomalla tasapelillä.

”Viimeinen laatu yläalueella puuttui”

HIFK-ottelu oli KuPS:lle jo 19. peräkkäinen Veikkausliiga-ottelu ilman tappiota. Sarja pitää sisällään 15 voittoa ja neljä tasapeliä. HIFK-ottelusta saatu tasapelipiste lisäsi piste-eroa sarjassa toisena olevaan HJK:iin neljään pisteeseen, joskin HJK:lla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. HJK kohtaa sunnuntai-iltana kotikentällään Turun FC Interin.

Keltapaitojen päävalmentaja Simo Valakari näki IFK-ottelun olleen hyvätasoinen ja viihdyttävä ottelu, jossa kotijoukkueella oli tarvittavat maalipaikat voitonkin nappaamiseen. Tulos luonnollisesti oli päävalmentajalle hienoinen pettymys, mutta hän oli tyytyväinen tapaan, jolla joukkue pelasi.

”Totta kai tulos on meille pettymys, sillä pelasimme tänään hyvän ottelu. Meillä oli tarpeeksi paikkoja tehdä tarvittavat osumat voittoon, mutta emme silti onnistuneet maalinteossa. Vastustaja ansaitsee myös tunnustuksen tiiviistä ja kurinalaisesta puolustuspelaamisestaan. Jos ajatellaan kokonaisuutta, niin saamme olla ylpeitä siitä, että olemme omalla vahvalla pelaamisellamme päässeet tähän tilanteeseen, jossa nyt olemme. Nyt keskitymme täysillä palautumiseen ja siihen, että olemme jälleen ensi viikon otteluissa parhaimmillamme”, Valakari kommentoi.

HIFK on osoittautunut KuPS:lle hankalaksi vastustajaksi tällä kaudella. KuPS on jäänyt kauden 25 Veikkausliigan ottelussaan neljästi ilman tehtyä maalia ja IFK on pitänyt KuPS:n nollilla nyt kahdesti. Vaikka päävalmentaja Valakari olikin omiensa otteisiinsa pääosin tyytyväinen, löytyi parantamisen varaa juuri kentän viimeiseltä kolmannekselta.

”Meiltä puuttui hieman sitä viimeistä ratkaisevaa laatua yläalueelta. Pääsimme hyvin etenemään aina viimeiselle kolmannekselle asti, mutta kaivattava maltti ja huolellisuus siellä jäi puuttumaan. Keskitykset eivät ihan osuneet kohdilleen, laukauksista jäi puuttumaan vaadittu tarkkuus ja niin edelleen. Ehkä se on korostunut juuri näissä kotiotteluissa HIFK:a vastaan, koska olemme saaneet painettua heidät matalaan blokkiin ja päässeet usein ratkomaan tilanteita yläalueella”, Valakari arvioi hentoista IFK-peikkoa.

Tuleva viikko tulee olemaan ratkaiseva Veikkausliigassa. Keskiviikkona KuPS:lla on edessään vierasottelu Seinäjoella SJK:a vastaan ja kauden päätöskierroksella sunnuntaina 31. lokakuuta KuPS isännöi Helsingin Jalkapalloklubia. 

KuPS:n kokoonpano HIFK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Daniel Carrillo, Anton Popovitch, Urho Nissilä, Henry Uzochukwu (66’ Santeri Haarala), Santeri Haarala (66’ Janis Ikaunieks), Jordan Sebban, Tim Väyrynen (76’ Aniekpeno Udoh)