Otteluennakko: Suomen Cup käyntiin Tampereella Ilveksen vieraana

Kuopion Palloseura aloittaa Suomen Cupin lauantaina 6. helmikuuta. Cup-avauksessa Keltamusta matkustaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi. C-lohkon ottelu pelataan Tampereen Pirkkahallissa suljettujen ovien takana.

Lähtökohdat kilpailullisen kauden avausotteluun ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Sekä KuPS, että Ilves ovat kokeneet suuria muutoksia sitten Veikkausliigan päättymisen marraskuussa 2020.

Ilves uuden alun edessä

Kuopion Palloseuran uudistumisesta on puhuttu paljon talven aikana, mutta iso myllerrys on käynyt myös Tampereella. Joukkueen monivuotisista kulmakivistä useampi on vaihtanut maisemaa:

Konkarivahti Mika Hilander vaihtoi FC Hakan paitaan, toppari Diogo Tomas tuli Tampereelta Kuopioon – kuten myös monikäyttöinen Iiro Järvinen. Keskikentän dynamo Jair siirtyi Helsingin Jalkapalloklubiin, ja Lauri Ala-Myllymäen pelit jatkuvat tulevaisuudessa Italiassa Serie B:n Venetsiassa. Ala-Myllymäen poislähtö on takaisku varsinkin tamperelaisten erikoistilannevoimaan. Poislähteneiden listaan kirjataan myös Emile-Paul Tendeng (MIFK) ja Janne-Pekka Laine (Haka).

Kärkimies Tiemoko Fofana siirtyi lainalle Azerbaidzaniin FK Sabahiin. Huhtikuun puoliväliin ulottuva laina sisältää osto-option, joten Fofanan osoite tulevana kesänä on vielä kysymysmerkki.

Viimeisimmät liikkeet Tampereelta poispäin koettiin siirtoikkunan viime hetkillä. Superlupaus Naatan Skyttä seurasi Aulis Rytkösen jalanjälkiä siirtymällä Ranskan Toulousen riveihin ja viime kaudella läpimurtoaan tehnyt Maksim Stjopin vaihtoi Tanskaan FC Nordjsaellandin paitaan.

Nuorten johdolla tulevaan

Ilves luottaa tulevalla kaudellakin nuorten pelaajien osaamiseen. Poislähteneitä pelaajia paikkaamaan on hankittu tukku parikymppisiä tulevan joukkueen potentiaalisia runkomiehiä.

Nuorisomaajoukkueista tuttu maalivahti Rasmus Leislahti pyrkii täyttämään Hilanderin saappaat tupsukorvien tolppien välissä. HJK:sta tullut Kalle Katz puolestaan saanee isoa vastuuta keskuspuolustuksessa. Viime kaudella Ykkösessä KTP:n paidassa loistanut Tuomas Ollila on jo talven harjoitusotteluissa osoittanut olevansa erinomainen vaihtoehto vasemman laitapuolustajan tontille.

Keskikenttää Ilves on vahvistanut FC Lahdesta siirtyneellä Teemu Jäntillä, sekä IFK Mariehamnista saapuneella Maximo Tolosella. Hyökkäykseen Ilves tuotti HJK:sta Eetu Vertaisen, sekä VPS:n Momodou Sarrin.

Edellä mainittujen lisäksi Ilves turvaa vahvasti omaan juniorituotantoonsa. Tulevalla kaudella katseet kannattaa kohdistaa muun muassa joukkueen nuoriin puolustajiin Mikael Almeniin (20v) ja Miska Rautiolaan (22), sekä hyökkäyspään Eetu Mömmöön (18) ja Eemeli Raittiseen (21).

Vakuuttavaa jälkeä harjoitusotteluissa

Tamperelaiset ovat pelanneet alkuvuodesta kolme harjoitusottelua. Tammikuun puolivälissä Ilves röykytti Turun Palloseuraa peräti 7-1. TPS-voiton jatkeeksi Jarkko Wissin miehistö iloitteli SJK:n nurin maalein 5-3 ja kaatoi viimeisimmässä harjoitusottelussa KTP:n 3-2.

15 tehtyä maalia kolmeen otteluun on vahva näyte siitä, että Ilves omaa myös vahvan maalintekopotentiaalin. Edellisinä kausina tamperelaiset ovat turvanneet ennen kaikkea vahvaan puolustus- ja tilanteenvaihtopelaamiseen, mutta alkutalvi on osoittanut merkkejä joukkueen entistä aktiivisemmasta pallollisesta pelaamisesta.

Harjoitusotteluissa Ilves on pelannut 5-3-2 -muodolla ja vastaavaa on myös odotettavissa lauantaisessa cup-avauksessa.

Nana Boateng iski KuPS:n voittomaalin viime viikonloppuna HJK:a vastaan. Kuva viime elokuulta.

KuPS:n maali pysynyt puhtaana alkuvuoden

Jos on Ilveksen meno talvella ollut vakuuttavaa – samaa voi sanoa myös KuPS:sta. Tämän vuoden puolella kanarialinnut ovat pelanneet Ilveksen tapaan kolme ottelua voittaen ne kaikki. Tammikuun puolivälissä kaatui Mikkelin Palloilijat 3-0, jonka jälkeen AC Oulu sai todeta KuPS:n paremmakseen 2-0-lukemin. Harjoitusottelukauden huipennus nähtiin viikko sitten, kun KuPS haki maukkaan 1-0 voiton hallitsevasta tuplamestari HJK:sta.

KuPS:n pelityyli on myös kokenut muutoksen viime kaudesta. Uuden päävalmentajan Simo Valakarin alaisuudessa joukkue on pyrkinyt lisäämään pallokontrollia, mutta myös nopean etenemisen elementtejä viime kauden tapaan joukkueen pelaamisessa löytyy.

Alkutalven otteluissa Keltamusta on ryhmittynyt kentällä 3-4-2-1 -muodossa. KuPS:n pelaamisessa on ollut erinomainen tasapaino, ja joukkueen puolustus on muurautunut todella tiiviiksi. Siitä osoituksena KuPS:n maali on pysynyt koskemattomana koko alkuvuoden.

Päävalmentaja itse on ollut tyytyväinen pelaajien harjoittelumotivaatiosta, sekä nähnyt joukkueen pelaamisen kehittyneen paljon viimeisten kuukausien aikana:

”Aloitimme treenaamisen joulukuun alussa ja siitä lähtien olen ollut vaikuttunut pelaajien halusta kehittää pelaamista, sekä työnteon meiningistä. Me valmennuksessa pyydämme pelaajiltamme paljon ja siihen he ovat omalla toiminnallaan vastanneet erinomaisesti. On mahtavaa, kun kilpailulliset pelit alkavat. Ne antavat harjoitusviikolle selkeän päämäärän, sekä mittarin tasostamme”, Valakari kertoo.

Viikon takainen HJK-ottelu antoi valmennukselle hyvää dataa joukkueen valmiudesta ennen kilpailullisten pelien alkamista. Valakarin mukaan ottelussa itsessään ei juurikaan yllätyksiä koettu, vaan suunnitellut asiat toteutuivat odotuksien mukaisesti.

Simo Valakari on ollut tyytyväinen joukkueensa työmoraaliin ja pelaamisen kehittymiseen.

”KuPS pelaa aina voitosta”

Suomen Cupin C-lohkossa KuPS:n ja Ilveksen lisäksi pelaavat Seinäjoen Jalkapallokerho, sekä liiganousija AC Oulu. Cupin alkaminen räväyttää käyntiin kilpailullisen ottelukalenterin.

”Olo on todella innostunut ja lauantaina tulee varmasti mielenkiintoinen peli. Ilves on erittäin vahva joukkue ja se on osoittanut tulivoimaisuutensa talven peleissään. Joukkue on hyvin organisoitunut ja se myös tuntee kotoisan Pirkkahallinsa metkut hyvin. Kehitämme omaa peliämme jatkuvasti ja pyrimme löytämään meille parhaan ja voitollisen pelitavan. Pelattiin sitten Suomen Cupia tai Veikkausliigaa, KuPS pelaa aina voitosta”, päävalmentaja Valakari naulaa.

KuPS:lta poissa lauantain ottelusta on varmuudella pelikieltoaan kärsivä Nana Boateng. Boateng ajettiin KuPS:n edellisessä Suomen Cupin ottelussa kesäkuussa kahdella keltaisella kortilla suihkun puolelle ja hän kärsii pelikieltonsa Ilves-ottelussa.

Tuoreimpien KuPS-vahvistusten Jordan Sebbanin ja Daniel Carrillon pelaaminen lauantain ottelussa on vielä kysymysmerkki, sillä pelaajien kansainväliset pelilupa-asiat ovat vielä työn alla.

Edelliset ottelut:

5.10.2020 KuPS-Ilves 1-1 (Veikkausliiga)

17.7.2020 Ilves-KuPS 0-0 (Veikkausliiga)

8.2.2020 Ilves-KuPS 1-1 (Suomen Cup)

Suomen Cupin C-lohkon ottelu Ilves-KuPS alkaa lauantaina 6. helmikuuta kello 14.30. Pirkkahallissa pelattava ottelu pelataan suljettujen ovien takana ilman yleisöä. Ottelua voit kuitenkin seurata suorana Ruutu+ palvelun kautta!