Otteluennakko: Sarjakärki KuPS vierailee Ahvenanmaalla

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkuu sunnuntaina 8. toukokuuta, kun joukkue vierailee IFK Mariehamnin kotipyhätössä Wiklöf Holding Arenalla. Veikkausliigan kuudennen kierroksen kamppailu potkaistaan käyntiin kello 18.30.

KuPS on aloittanut kautensa poikkeuksellisen vahvasti. Kauden viidestä ensimmäisestä Veikkausliiga-ottelustaan kuopiolaiset ovat voittaneet jokaisen. Maalierokin on varsin vakuuttava 10-3. Viimeisimmäksi KuPS:n kevätvireen kävi Väre Areenalla toteamassa Vaasan Palloseura, joka joutui taipumaan KuPS:lle maalein 3-1.

IFK Mariehamnin kausi käynnistyi hyvinkin positiivisesti, kun kausiennakoissa sarjan alempaan keskikastiin povattu ahvenanmaalaisryhmä aloitti kautensa neljällä tappiottomalla ottelulla. Tasapelipisteet FC Lahtea, Helsingin IFK:a ja FC Honkaa saivat jatkoa 2-1 kotivoitolla AC Oulusta, mutta edellisellä kierroksella saarelaisten vene ryöppäsi pahasti. FC Inter murjoi kotinurmellaan maarianhaminalaiset maalein 4-0. Sarjataulukossa IFK Mariehamn miehittää seitsemättä sijaa kuudella pisteellään maalierolla 4-7.

Viimeisten vuosien aikana KuPS on ottanut keskinäisissä otteluissa IFK Mariehamnista vahvaa niskalenkkiä: viimeisestä 11 keskinäisestä ottelusta KuPS on voittanut peräti 10 ja kerran pisteet on jaettu. Grönvittinedellinen voitto KuPS:sta on elokuulta 2017.

Jälleen uusi projekti

Viimeiset vuodet Ahvenanmaalla ovat olleet valitettavan tuulisia. Käytännössä läpi koko 2010-luvun sarjan ylempää keskikastia ollut IFK on viime vuosien aikana valahtanut alemman keskikastin joukkueeksi, joka on joutunut taistelemaan ensisijaisesti sarjassa säilymisestä. Tuntuu kovin kaukaiselta, että vain viisi vuotta sitten Veikkausliiga-kauteen lähdettiin tilanteessa, jossa IFK Mariehamn oli puolustava Suomen mestari.

Viime kausi sujui jälleen mollivoittoisesti. Ruotsalaisen Lukas Syberyjskin alaisuudessa Ahvenanmaalle kasattiin kohtalaisen nimivahva ja meritoitunut nippu, mutta kentällä ei kulkenut. IFK ajautui keskikesällä putoamistaisteluun ja Syberysjki sai lähteä. Syberysjkin tilalle päävalmentajaksi nostettiin jo kaudelle 2003 pelaajaksi IFK:iin tullut Daniel Norrmén. Pitkään valmennuksessa toimineen Ahnan johdolla IFK piti sarjapaikkansa ja oli lopulta viimeinen suora säilyjä 10. sijallaan.

Viimeisiä kausia IFK:n toimintaa on leimannut myös joka kauden jälkeinen suuri vaihtuvuus, eikä kausi 2022 tuo teemaan poikkeusta. Viime kauden joukkueesta kauden 2022 joukkueeseen vaihtui pitkälle toistakymmentä pelaajaa, mutta päävalmentaja Norrmén jatkaa joukkueen peräsimessä.

Norrménin alaisuudessa IFK pelaa varsin yksinkertaista jalkapalloa. Joukkue ryhmittyy pääsääntöisesti muotoon 4-3-3. Pallottomana joukkue puolustaa kurinalaisesti ja pyrkii pitämään linjojensa välit tiiviinä, kytäten samalla paikkoja pallonriistoihin.

Vaarallisimmillaan saarelaiset ovatkin juuri pallonriistojen jälkeen, jolloin vastahyökkäykset käynnistetään nopeasti ja suoraviivaisesti. Tilanteenvaihdoissa IFK on sarjan parhaimmistoa. 

Pelaajanostoina IFK:sta mainittakoon muun muassa erinomaisesti kauden aloittanut HJK:sta lainalla pelaava 19-vuotias maalivahti Elmo Henriksson, jolle voi hyvällä omallatunnolla povata valoisaa tulevaisuutta jalkapallon parissa. 

Puolustuksessa kuopiolaisittain kiinnostavin pelimies on eittämättä laitapuolustaja Jiri Nissinen.

Keskikentän pohjalla ukrainalaisesta Kolos Kovalivkasta lainalla pelaava Alvaro Ngamba, joka on myös Kolosista lainalla pelaavalle KuPS-hyökkääjä Nika Sitchinavalle tuttu mies. 36-vuotias Allsvenskan-konkari Mohammed Abubakari on vanhoilla päivilläänkin IFK:n keskikentälle tärkeä palanen.

IFK:n suuria haasteita on ollut löytää mitat täyttävä maalintekijä. Viime kaudelle Ahvenanmaalle tuotettiin Allsvenskanissa maaleja mättäny Kennedy Igboananike, mutta hänen kautensa oli pettymys, eikä mies enää saarelaisten riveissä jatka. Uutena nimenä jo sarjakauden alettua mukaan tuotiin jälleen kokeneemman kaartin maaliruisku John Owoeri. 35-vuotias nigerialaiskärki paukutteli maaleja Ruotsin pääsarjassa 2010-luvulla ja kaudella 2016 Owoeri voitti Allsvenskanin maalikuninkuuden BK Häckenin paidassa 17 maalillaan. Pienikokoinen Owoeri on elänyt nopeudestaan, mutta ikämiehen tossu ei enää ole terävimmillään.

”Kova pelitahti sopii meille”

KuPS:n alkukausi on ollut äärimmäisen vahva. Viime ottelussa VPS:aa vastaan KuPS dominoi kenttätapahtumia varsinkin ottelun avausjaksolla, mutta toisella puoliajalla keltapaitojen peli hieman hajosi – jälleen. 

Kuopiolaisten suuria kehityskohtia onkin tasapainoisen 90-minuuttisen pelaaminen. Käytännössä KuPS:n kauden jokainen ottelu on ollut hivenen kaksijakoinen, mutta toisaalta yhdessäkään ottelussa KuPS:lla ei ole ollut puolustuksellisesti suurempaa hätää myöskään joukkueen jouduttua puolustamaan syvältä.

Toukokuun lopussa KuPS:lla on myös alkukautta hieman tiiviimpi ottelurytmi, kun Kanarialinnut pelaavat kolmeen viikkoon viisi ottelua. 

”Tietynlainen uusi jakso lähtee nyt käyntiin, kun pelejä alkaa tulla kovempaan tahtiin. Uskon, että se sopii meille. Toki tiiviimpi pelitahti muuttaa hieman meidän arjen luonnetta, kun harjoittelun määrä vähenee ja pelejä on enemmän”, pohtii KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

Päävalmentaja näkee IFK:n joukkueena, jonka suurimpien vahvuuksien kanssa KuPS:n tulee olla tarkkana. Saarelaisten suurina vahvuuksina KuPS-luotsi näkee tilanteenvaihtopelaamisen.

”IFK Mariehamn on joukkue, jolla on selkeät vahvuudet – mutta toisaalta myös selkeät heikkoudet. Se tarkoittaa omassa pelaamisessamme sitä, että meidän on oltava äärimmäisen tarkkoja siinä, miten noudatamme omaa pelisuunnitelmaamme. Keskittymisen on pysyttävä kasassa täydet 90 minuuttia”, Valakari näkee voiton avaimet.

Veikkausliigan ottelu IFK Mariehamn-Kuopion Palloseura Maarianhaminen Wiklöf Holding Arenalla sunnuntaina 8.5.2022 kello 18.30

Voit seurata ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun kautta, tai radiosta Savon Aalloilta!