Otteluennakko: KuPS:lla mahdollisuus tehdä historiaa Ilvestä vastaan

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkuu lauantaina, kun joukkue matkustaa poikkeuksellisesti Valkeakosken Tehtaan Kentälle vierasotteluun Ilvestä vastaan. KuPS:lla on mahdollisuus tehdä ottelussa historiaa – mikäli KuPS ei häviä ottelua, pelaa se 23. peräkkäisen tappiottoman ottelunsa Veikkausliigassa. 

KuPS:n tappiottomien otteluiden sarja Veikkausliigassa alkoi 10. kesäkuuta 2021, kun keltapaidat hakivat 0–1 voiton SJK:sta. Seinäjoelta alkanut tappioton putki on jatkunut myös kaudelle 2022, kun KuPS kukisti kauden avauksessa FC Interin 2–1. 22 ottelun tappiottomaan putkeen mahtuu 16 voittoa ja kuusi tasapeliä. 

Inter-voitolla KuPS nousi jakamaan Veikkausliigan tappiottomien pelien ennätystä yhdessä HJK:n kanssa, jonka 22 peräkkäistä tappiotonta ottelua on peräisin kausilta 2013–2014.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa Veikkausliigassa kolmesti. Kauden ensimmäisessä välienselvittelyssä Tampereen Ratinassa Ilves oli vahvempi 3-2 voitolla. Heinäkuun lopussa Kuopion Väre Areenalla KuPS tasasi puntit voittamalla Anton Popovitchin maalilla 1-0. Lokakuussa pelatussa Mestaruussarjan ottelussa KuPS oli Tim Väyrysen verran väkevämpi ja nappasi 2-1 voiton kahdella Väyrysen osumalla.

Virallisissa otteluissa Veikkausliigan aikakaudella joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan 37 kertaa. Ilveksellä voittoja on 17, KuPS:lla 14 ja kuudesti pisteet on jaettu. Ilves dominoi keskinäisiä otteluita 2010-luvulla ja jätti KuPS:n vaille voittoa peräti 14 kertaa peräkkäin vuosien 2015-2018 aikana, mutta viime vuosina KuPS on ollut kuskin paikalla. Edellisestä 13 ottelusta KuPS on voittanut kahdeksan – Ilves vain kaksi. 

Lauantaina kello 19.00 alkava ottelu Ilveksen ja KuPS:n välillä pelataan poikkeuksellisesti Valkeakoskella Tehtaan Kentällä. Tampereen Ratinan Stadionin luonnonnurmen kunto ei mahdollista ottelun pelaamista Ratinassa, joten Ilves joutuu isännöimään ottelun varakentällään Valkeakoskella.

Toni Kallion Ilves

Ilves avasi oman Veikkausliiga-kautensa mollivoittoisin soinnuin. Valkeakoskella pelatussa – joskin FC Hakan isännöimässä – Pirkanmaan Derbyssä kotijoukkue Haka kaatoi tamperelaiset maalein 2-1. Myöskään talvella pelattu Liigacup ei ollut Ilvekseltä menestystarina – tuolloinkin joukkueen matkan kilpailussa päätti Haka puolivälierävaiheessa.

Kesken viime kauden Ilveksessä astuttiin myös uuteen aikaan. Kaudesta 2016 alkaen joukkuetta luotsannut Jarkko Wiss sai lähteä kesken alakuloisesti sujuneen pelikauden ja vetovastuun otti jo vuodesta 2014 valmennusryhmässä mukana ollut ex-maajoukkuepuolustaja Toni Kallio

Kallion alaisuudessa Ilves ryhdistäytyi kentällä ja runkosarjan viimeisestä kuudesta ottelustaan tupsukorvat voittivat peräti viisi. Mestaruussarjassa kyyti olikin kylmempää, kun joukkueen viisi viimeistä ottelua oli yhtä vaille kaikki tappiollisia.

Kovia pelaajahankintoja

Viime kauden jälkeen Ilveksen pelaajapajatso ei perinteiseen tapaan tyhjentynytkään ja paperilla joukkueen voisi sanoa jopa vahvistuneen viime kaudesta.

Ilves jysäytti talvella yhden siirtomarkkinoiden kovimmista pommeista, kun kokenut keskikenttäpelaaja ja KuPS-ikoni Petteri Pennanen palasi Yhdysvalloista kotimaan kamaralle Ilveksen paitaan 3+1 -vuotisella sopimuksella. Talven muita selkeitä profiilihankintoja on Israelista Ilveksen keskikentälle palannut Yusif Moussa, sekä viime kaudella Veikkausliigan maalikuninkuuden yhdessä Benjamin Källmanin kanssa jakanut keskushyökkääjä Tuco

IFK Mariehamnista siirtynyt Aapo Mäenpää on myös osoittanut tasonsa Veikkausliigassa. HJK:sta lainalle tullut hyökkääjä Kai Meriluoto väläytti maalinteko-osaamistaan talven Liigacupissa ja belgialaiskärki Jorn Vancampilta odotetaan myös tehoja. Beerschotissa viimeksi pelannut Vancamp on kuitenkin näyttänyt vielä pahasti keskenkuntoiselta.

Joukkueen suurin menetys viime kaudesta oli keskikenttäpelaaja Joona Vetelin siirtyminen KuPS:aan. Kokonaisuudessaan Ilveksen materiaali näyttää sarjaan kuitenkin hyvin vahvalta, mutta joukkueen pelaaminen hakee vielä itseään.

Talven otteluissa Ilves pelasi neljän alakerralla, mutta sarjakauden avauksessa Hakaa vastaan Toni Kallio marssitti kentälle kolme topparia muodostelmassa 5-3-2. Joukkueen pelitapa on varsin suoraviivainen, mutta toisaalta pelaajamateriaali tukisi myös hyvin hieman enemmän pallokontrolliin nojaavaa pelaamista. Ilveksen harjoituskausi on ollut myös rikkonainen ja joukkueen harjoittelua vaikeutti pre-seasonilla lukuisat poissaolot.

Kenties suurin mielenkiinto joukkueen ympärillä kohdistuu Petteri Pennaseen. KuPS:n kapteenina Veikkausliigan mestaruutta kauden 2019 päätteeksi juhlinut 31-vuotias kapellimestari on pelaajana Veikkausliigan ehdotonta eliittiä, mutta hänen roolinsa kentällä ei ole alkuvuoden aikana vielä sementoitunut. Pennasta on istutettu laitaan, kymppipaikalle, sekä keskikentän pohjalle, mutta joukkueen valmennus hakee edelleen Petelle oikeaa roolia. Mikäli Pennasen roolitus onnistuu, avaa se Ilvekselle isoja mahdollisuuksia.  

Entisen KuPS-kapteenin odotettu kohtaaminen

KuPS on saamassa Valkeakoskella jälleen myös hyvän kannatuksen, kun keltapaitojen kannattajat matkaavat suurella joukolla Ilves-otteluun. 

Odotettu kohtaaminen on edessä myös kentällä, kun entinen KuPS-kapteeni Petteri Pennanen pelaa Veikkausliigassa KuPS:aa vastaan ensimmäistä kertaa sitten toukokuun 2014, jolloin hän edusti Rovaniemen Palloseuraa. 

”En oikein itsekään osaa selkeästi kuvailla ajatuksiani, kun pelaan pitkästä aikaa KuPS:aa vastaan Veikkausliigassa. Varmasti jos Kuopiossa pelattaisiin, niin tunnelmat olisivat vielä poikkeuksellisemmat. Olen kyllä jo pitkään tiedostanut, ettei tämä ole vain peli muiden joukossa, vaan KuPS:aa vastaan pelaaminen on erityistä minulle. On tapahtunut niin paljon siitä, kun viimeksi pelasin KuPS:aa vastaan, on vähän sellainen outo fiilis”, Ilveksen paidassa lauantaina KuPS:n kohtaava Petteri Pennanen miettii.

Pennasen mukaan Ilveksen harjoituskautta on varjostanut sairastelut ja loukkaantumiset, eikä joukkueen pelaaminen ole vielä loksahtanut lopullisiin uomiinsa.

”Pelaamisemme on ollut liian ailahtelevaa. Emme ole vielä löytäneet omaa selkeää ryhmää, jolla pelaisimme useamman pelin peräkkäin. Kokoonpano on elänyt paljon ja poissaolojen vuoksi oma roolinikin on vaihdellut. Emme ole vielä saaneet hommaa toimimaan kentällä niin kuin olisimme halunneet”, Pete analysoi. 

Pennanen kuvailee Ilveksen harjoittamaa pelityyliä ”raikkaaksi”. Joukkue pyrkii olemaan aktiivinen niin pallon kanssa, kuin myös pallottomana. 31-vuotias keskikenttäpelaaja näkee joukkueensa onnistumismahdollisuudet KuPS:aa vastaan nojaavan vahvaan joukkuekollektiiviin.

”Meille tärkeintä on, että puolustamme ja hyökkäämme joukkueena tasapainoisesti. Ongelmamme alkukaudesta on ollut juurikin kollektiivina pelaaminen. Olemme päästäneet liikaa maaleja. KuPS haluaa hallita palloa ja löytää välejä meidän puolustuksestamme ja pallottomana he prässäävät aggressiivisesti. Jos onnistumme puolustamaan kurinalaisesti ja iskemään paikan tullessa terävästi vastaan pystymme satuttamaan heitä”, Pennanen päättää.

”Valmistautuminen tehty pelin kehittämisen kautta”

KuPS ja Ilves pelasivat edellisen kerran tammikuun puolivälissä harjoitusottelun merkeissä. KuPS oli tuolloin vahvempi maalein 2-0, kun Janis Ikaunieks ja maalivahti Johannes Kreidl onnistuivat KuPS:lle maalinteossa. KuPS:n kannalta toivottavaa on, ettei maalivahdin tarvitse nousta ottelun viimeisessä kulmapotkussa hakemaan maalia lauantain Veikkausliiga-ottelussa.

KuPS:n terveystilanne on Veikkausliiga-kauden ensimetreillä erittäin hyvä. Pitkäaikaispotilaista maalivahti Otso Virtanen on palannut joukkueen vahvuuteen ja Saku Savolaisen kuntoutus sujuu myös aurinkoisissa merkeissä. 

Keltamustan päävalmentaja Simo Valakari myhäilee tyytyväisyyttään joukkueen kovasta kilpailutilanteesta. Kilpailu pelipaikoista nostaa joukkueen harjoittelun laatua ja ajaa myös pelaajia eteenpäin.

”Sen pystyy näkemään meidän harjoittelumme laadusta, että viikko loppuu kovaan peliin, jossa taistellaan kolmesta pisteestä. Joukkueessamme on poikkeuksellisen kova kilpailutilanne ja taistelu pelipaikoista alkaa joka viikko uudestaan. Se on meidän kannaltamme ideaalinen tilanne”, päävalmentaja iloitsee.

Kauden avausottelu FC Interiä vastaan toi KuPS:lle kotikentällään täyden pistepotin. KuPS:n pelaaminen oli pääosin laadukasta, mutta kiristämisen varaa riittää edelleen. Joukkueen kuntokäyrä osoittaa vahvasti ylöspäin ja peli tullee kehittymään kauden aikana merkittävästi.

”Olemme käyttäneet tämän viikon Ilves-pelin valmistautumiseen, mutta olemme tehneet sen meidän oman pelin kehittämisen kautta. Voimme olla tyytyväisiä siihen, missä olemme tällä hetkellä, mutta kehittymistä pitää myös näkyä pelikentällä – se on kuitenkin se lopullinen mittari”, Valakari pyörittelee.

Veikkausliigan ottelu Ilves-KuPS lauantaina 9.4.2022 kello 19.00 Valkeakosken Tehtaan Kentällä. 

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelun kautta kautta, tai radiosta Savon Aalloilta!