Otteluennakko: KuPS:lla mahdollisuus tehdä historiaa HIFK-ottelussa

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-taival jatkuu maanantaina Helsingissä, kun Helsingin IFK isännöi KuPS:aa Töölön Bolt Arenalla. Mikäli KuPS onnistuu nappaamaan ottelusta pisteitä mukaansa, tekee se suomalaista palloiluhistoriaa.

HIFK ja KuPS tulevat otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista. KuPS on ollut Veikkausliigan alkukauden paras joukkue ja se myös johtaa sarjaa. Helsingin IFK puolestaan on sarjajumbona ja muun muassa jo vaihtanut päävalmentajaansa. 

KuPS kausi on alkanut seitsemällä voitolla ja yhdellä tasapelillä. Viimeksi kuopiolaisten kevätkunnon sai todeta kotikentällään AC Oulu, kun KuPS haki pisteet mukaansa 3-0 voitolla. Keltamustat ovat tehneet sarjassa eniten maaleja (16), päästäneet vähiten (5) ja johtavat sarjaa tasapistein ottelun enemmän pelanneen HJK:n kanssa.

IFK:n voittotili odottaa vielä avaamistaan. Seitsemästä ottelustaan tähtirinnat ovat hävinneet neljä ja pelanneet kolmesti tasan. Synkän alun jälkeen IFK on ollut viime otteluissa vaikea voitettava ja se on napannut tasapelipisteet IFK Mariehamnilta, AC Oululta ja viimeksi FC Interiltä. Suomen Cupissa helsinkiläiset pudottivat jatkosta hurjavireisen FC Hongan, joten KuPS:lla ei ole vara aliarvioida maanantai-illan isäntiään.

KuPS ja HIFK ovat kohdanneet Veikkausliigan aikakaudella virallisissa otteluissa toisensa 16 kertaa – ja tilastot kertovat karua kieltään. KuPS on voittanut keskinäisistä otteluista 10, viidesti on pelattu tasan ja IFK on onnistunut voittamaan vain kertaalleen. Tuo voitto tuli huhtikuun lopussa 2016, jolloin HIFK voitti kotonaan maalein 3-2.

Tuulisia vuosia

Helsinkiläisten viimeiset vuodet ovat olleet lievästi sanottuna epävakaita. Hämäristä omistajakytköksistä ja talousvaikeuksista toivottavasti kohti seesteisempiä aikoja matkaava helsinkiläisjoukkue on viime vuosien aikana ollut lehtien palstoilla liian usein ei-urheilullisista syistä. 

Viime kausi oli IFK:n urheilullisesti paras onnistuminen 2000-luvulla. Espanjalaisvalmentaja Joaquin Gomezin alaisuudessa nähtiin kurinalainen, hyvin puolustava ja terävästi hyökkäävä IFK, joka kaikkien yllätykseksi kampesi itsensä sarjan kärkikuusikkoon. Nousu top6-sijalle tuntui liki uskomattomalta, sillä vielä kolme kuukautta ennen sarjakauden alkua IFK:lla ei ollut käytännössä edes joukkuetta jalkeilla. Gomezin osaaminen havaittiin myös Helsingin ulkopuolella ja Seinäjoen Jalkapallokerho palkkasi espanjalaisen päävalmentajakseen.

Gomez korvattiin portugalilaiselle Bernardo Tavaresilla. Kannuksensa päävalmentajana Tavares oli luonut muun muassa niinkin eksoottisissa jalkapallomaissa kuten Malediivit ja Macao. Kukaan ei varsinaisesti odottanut Tavaresista suurta sateentekijää, eikä sankaritarinaa ennätetty nähdä lainkaan. Tavares irtisanoutui tehtävistään perhesyihin vedoten. Erikoiseksi Tavaresin ilmoituksen teki se, että viikkoa myöhemmin indonesialainen PSM Makassar ilmoitti palkanneensa Tavaresin uudeksi päävalmentajakseen. 

Tavaresin lähdön jälkeen IFK:ssa palattiin suomalaiskomentoon. Entinen Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Mika-Matti ”Mixu” Paatelainen nimettiin IFK:n uudeksi päävalmentajaksi 2+1-vuotisella sopimuksella. Paatelainen on IFK:n kuudes päävalmentaja kahden vuoden sisällä.

Mixun alaisuudessa IFK on nyt pelannut neljä ottelua. Kaksi ensimmäistä se hävisi – FC Hakalla ja HJK:lle, mutta kaksi edellistä peliä AC Oulua ja FC Interiä vastaan ovat tuoneet vieraskentältä tasapelien myötä kaksi pistettä. 

Pelaajia tuli ja meni

Vielä kauden ensimmäisissä otteluissa IFK pelasi kolmen alakerralla, mutta edellisessä ottelussaan FC Interiä vastaan Mixu Paatelainen ryhmitti omansa kentälle muotoon 4-4-2. Pelaajarintamalla IFK:n pukukopin ovet kävivät talvella viime vuosien tapaan varsin roimasti. 

Tähtirinnat onnistuivat kuitenkin markkinoilla löytämään pari todella kovan profiilin pelaajaa, etunenässä muun muassa neljä kertaa urallaan Eurooppa Liigan voittoa juhlinut portugalilaismaalivahti Beto.

Beto luo joukkueen puolustuksen kivijalan. Keskuspuolustuksen ykkösnimet ovat Turun FC Interissä vielä kaudella 2019 pelannut hollantilainen Daan Klinkenberg, sekä Hollannin liigassa meritoitunut Wilfried Kanon. Keskikenttäpelaajana pitkän uran tehnyt Sakari Mattila on löytänyt pelaajauransa ehtoopuolella asemapaikkansa myös topparina. Kokeneista pelaajista huolimatta on ollut ilahduttava nähdä 18-vuotiaanJesse Nikkin kellottaneen keskuspuolustajista suurimmat minuutit alkukaudesta. Laitapuolustajaosasto on joukkueen suurimpia vahvuuksia, kiitos Macario Hing-Gloverin ja Pipe Sáezin

Keskikentällä suurimman vastuun alkukaudella ovat kantaneet Obed Malolo ja Sergei Eremenko. Maalintekovastuu kasaantuu Eero Markkaselle, joka on onnistunut tällä kaudella maalinteossa kahdesti.

HIFK:n joukkueessa on yksilötaitoa, mutta pelaajamateriaali ei ole järin eheä. Mixu Paatelaisen alaisuudessa joukkue on pyrkinyt parsimaan puolustuspelaamisen kuntoon ja KuPS saattaa hyvinkin saada vastaansa matalassa blokissa tiiviisti puolustavan joukkueen. 

KuPS:lla edessään kolmen ottelun viikko

Kuopion Palloseura matkusti Helsinkiin sunnuntaina ja sai viime tiistain AC Oulu pelin jälkeen ehjän harjoitusviikon alleen ennen matkustamista.

KuPS:lla on edessään ensimmäistä kertaa tällä pelikaudella kolmen ottelun viikko. HIFK-ottelun jälkeen edessä on torstaina Suomen Cupin kotiottelu EIF:ää vastaan ja sunnuntaina pelataan iso koitos, kun KuPS isännöi Veikkausliigan kärkikamppailussa Helsingin Jalkapalloklubia.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari painottaa joukkueelleen keskittymisen merkitystä maanantain ottelussa.

”Edessämme on kolmen ottelun viikko, mutta me keskitymme aina vain seuraavaan otteluumme. Jalkapallossa ja elämässä voi yleensä vaikuttaa vain siihen hetkeen, mikä on käsillä. Me pyrimme jokaisena päivänä omaan huippusuoritukseemme. Maanantain HIFK-ottelu on meille kauden toistaiseksi tärkein ottelu”, Valakari filosofoi.

KuPS:n peräkkäisten tappiottomien Veikkausliiga-otteluiden putki on venähtänyt jo 29 ottelun mittaiseksi. Tällä KuPS sivuaa Suomen ennätystä yhdessä Oulun Palloseuran kanssa, joka pelasi 40 vuotta sitten 29 peräkkäistä SM-sarjan ottelua. Mikäli kuopiolaiset saavat pisteitä matkaansa Helsingistä, ottaa se Suomen ennätyksen omiin nimiinsä.

IFK:a KuPS-luotsi Valakari kuvaa kurinalaisena joukkueena, joka ei ole niin huono, mitä sarjataulukon jumbosija kertoo.

”HIFK ei ole niin huono joukkue, mitä sarjataulukko näyttää. He ovat voineet keskittyä yli vain ja ainoastaan tähän matsiin ja haluavat varmasti laittaa meidät ahtaalle. Meidän on oltava äärimmäisen valmiita heti ottelun alusta asti ja keskittymisen on jälleen pysyttävä kasassa täydet 90 minuuttia”, päävalmentaja tähdentää voiton avaimia.

Veikkausliigan ottelu HIFK-KuPS maanantaina 23.5.2022 kello 18.00 Helsingin Bolt Arenalla!

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelun kautta tai radiosta Savon Aalloilta!