Otteluennakko: KuPS yrittää horjuttaa Goljatia Veritas Stadionilla

Kuopion Palloseuran kiireet jatkuvat, kun joukkue pelaa torstaina Konferenssiliigan 3. karsintakierroksen 1. osaottelun sveitsiläistä BSC Young Boysia vastaan. Ottelu pelataan poikkeuksellisesti Turun Veritas Stadionilla 4.8.2022 klo 19 alkaen.

Kuopion Palloseuran eurosesonki on ollut toistaiseksi menestyksekäs. Joukkue on raivannut tiensä jo kolmatta vuotta peräkkäin europeleissä vähintään kolmannelle karsintakierrokselle.

Tämän kesän Euroopan valloitus alkoi georgialaista FC Dilaa vastaan, joka kaatui kovan taistelun päätteeksi yhteismaalein 2-0. Toisella kierroksella KuPS haki upean 1-4 voiton moldovalaisesta FC Milsamista ja eteni jatkoon yhteismaalein 6-3.

Sveitsiläisseura Young Boysin urakka alkoi 2. karsintakierrokselta otteluparilla latvialaista FC Liepajaa vastaan. Ennakkosuosikki piti kutinsa ja YB eteni jatkoon yhteismaalein 3-0.

Kova ja rutinoitunut europelijoukkue

KuPS:n euroarpaa ei voi tänäkään vuonna pitää järin suotuisana. Kaksi ensimmäistä otteluparia joukkue joutui matkaamaan pitkän mutkan taakse Itä-Eurooppaan, mutta nyt kolmannella karsintakierroksella matkustaminen helpottuu – samalla pelillinen haaste kovenee aivan uusiin sfääreihin.

BSC Young Boys on Sveitsin 15-kertainen mestari. Vuonna 1898 perustettu ja KuPS:n tavoin keltamustia värejä tunnustava berniläisseura voitti maansa mestaruuden neljästi peräkkäin vuosien 2018-2021 välisenä aikana. Viime kaudella YB:n kultakausi tuli kuitenkin päätökseen, kun FC Zürich nousi mestaruuteen ja Young Boys jäi lopulta kolmanneksi. Toisaalta berniläiset etenivät upeasti Mestarien Liigan lohkovaiheeseen, jossa joukkue kaatoi muun muassa kotikentällään Stadion Wankdorfilla Manchester Unitedin.

Young Boys elää uutta kukoistuskauttaan, vaikka mestaruus viime kaudella lipesikin pääkaupungin ulkopuolelle. Viime kaudella Mestarien Liigan lohkovaiheessa viisi pistettä keränneet berniläiset pelasivat vuotta aikaisemmin Eurooppa Liigan lohkovaiheessa, jossa joukkue eteni 16 parhaan joukkoon.

Young Boysin edellinen kulta-aika ajoittui 1950-luvun loppuun, jolloin joukkue juhli myös neljänä peräkkäisenä vuotena Sveitsin mestaruutta. Vuosille 1957-1960 ajoittuneen menestysjakson aikana Young Boysia luotsasi Albert Sing – yksi seurahistorian ikonisimmista valmentajista. Singin 13-vuotinen ajanjakso on yhä seurahistorian menestyksekkäin.

Uuden valmentajan alaisuudessa

Berniläisjoukkueen pelaajamateriaalista ei löydy heikkoja kohtia. Joukkueesta löytyy useiden maiden A-maajoukkuepelaajia ja muun muassa Sveitsin U21-maajoukkue on miehitetty Young Boysin pelaajilla.

Vaikka Young Boysin viime kauteen mahtuikin upea tarina Mestarien Liigan lohkovaiheessa, ei joukkueen pelikautta voi pitää kuitenkaan kokonaisuutena täysin onnistuneena. Eroa viime kaudella Sveitsin mestariksi pelanneeseen FC Zürichiin tuli lopulta peräti 16 pistettä. Viime kaudeksi valmennusvastuun ottanut Huddersfieldista ja Schalkesta tuttu David Wagner sai maksaa heikosta sarjakaudesta työpaikallaan, kun jenkkiluotsi erotettiin maaliskuun alussa. Loppukauden vetovastuussa oli joukkueen kakkosvalmentaja Matteo Vanetta.

Tälle kaudelle vastuuvalmentajan tehtävän otti vastaan Raphael Wicky. 45-vuotiaan sveitsiläisen edellinen valmennustehtävä oli Yhdysvaltojen MLS-liigan Chicago Fire. Pelaajana yli 70 A-maaottelua Sveitsin paidassa pelannut Wicky on valmentanut urallaan aiemmin myös toista sveitsiläistä suurseuraa FC Baselia. 

Sveitsin sarjakautta on ennen ensimmäistä KuPS-koitosta pelattu kolme ottelua, joista berniläisillä on tilillään kaksi voittoa ja yksi tasapeli. Pelituntuma joukkueella on jo kunnossa, kun alla on myös kaksi euro-ottelua latvialaista FK Liepajaa vastaan. Tämän kauden otteluissaan joukkue on ryhmittynyt neljän alakertaan erilaisilla variaatioilla 4-4-2 / 4-3-1-2 -ryhmityksistä.

Young Boys pelaa hyvin modernia jalkapalloa, jossa joukkue on aktiivinen niin pallollisena, kuin myös pallottomana. Joukkueessa riittää laatua jokaiselle pelipaikalle, eikä edes tällä hetkellä joukkuetta kurittava pieni loukkaantumissuma aiheuta päävalmentajalle suurta päänvaivaa. Jotain joukkueen kesävireestä kertoo myös Sveitsin liigan avauskierroksen ottelu, jossa Young Boys kaatoi kotikentällään yli 30.000 katsojan edessä puolustavan mestarin Zürichin peräti 4-0.

”Iso haaste – iso mahdollisuus”

Kuopion Palloseura matkusti Turkuun tiistai-iltana ja keskiviikkona joukkue harjoitteli Turun Veritas Stadionin erinomaisella luonnonnurmella. Matkustaminen on tullut keltapaidoille viime viikkoina jo liiankin tutuksi, mutta joukkueessa ei olla jääty voivottelemaan asiaa.

”Olen ennen kaikkea hyvin surullinen faniemme ja kaikkien kuopiolaisten puolesta, ettemme voi pelata näin hienoa ottelua Kuopiossa. Tilanne on kuitenkin tämä, emmekä ole jääneet murehtimaan asiaa sen enempää. Turku ja Veritas Stadion on kotimme nyt nämä pari päivää ja Turku on hieno urheilukaupunki”, pyöritteli KuPS-luotsi Simo Valakari.

KuPS lähtee ensimmäistä kertaa tänä kesänä euro-otteluun selkeänä altavastaajana. Kerroinasettelussa KuPS:n jatkopaikkaa pidetään epätodennäköisenä, mutta kuopiolaisten leirissä ei ole ollut nähtävissä mitään merkkejä epävarmuudesta.

”Tämä on meille iso haaste, mutta samalla myös iso mahdollisuus. Vastassamme on erittäin laadukas joukkue ja me tiedämme mitä he yrittävät kentällä tehdä ja miten he haluavat pelata. Vaikka tiedämmekin paljon vastustajastamme, heidän peliinsä ei ole helppoa vastata, koska he tekevät asiansa kentällä niin laadukkaasti”, Valakari jatkaa.

Niin kuin aina, keltamustat luottavat oman joukkuekollektiivinsa voimaan. KuPS aikoo pitää kiinni omasta vahvasta peli-identiteetistään myös sveitsiläistä suurseuraa vastaan.

”Onnistuminen vaatii meiltä erittäin hyvä kollektiivisen pelaamisen, sekä yksilöiden onnistumista joukkuekollektiivin sisällä. Mahdollisuutemme ovat siinä. Jos tyydymme vain puolustamaan 180 minuuttia, mahdollisuutemme ovat heikommat. Mikäli pystymme pelaamaan pallon kanssa ja olemaan rohkeita, saamme kontrolloituja hyökkäyksiä ja olemme valmiimpia ottamaan vastaan heidän vastahyökkäyksiään. Totta kai ottelussa tulee hetkiä ja jaksoja, jolloin joudumme puolustamaan matalalla, silloin meidän on oltava myös todella tarkkoja”, Valakari pohjustaa.

UEFA Europa Conference League 3. karsintakierros / 1. osaottelu KuPS-BSC Young Boys torstaina 4.8.2022 klo 19.00 Turun Veritas Stadionilla

Mikäli et pääse seuraamaan ottelua paikan päälle, voit katsoa ottelun suorana lähetyksenä VeikkausTV:sta tai radiosta Savon Aalloilta!