Otteluennakko: KuPS saa kotikentälleen vastaansa FC Hakan

Kuopion Palloseuran kausi Veikkausliigassa jatkuu lauantaina 29. toukokuuta, kun Valkeakosken FC Haka saapuu KuPS:n vieraaksi. Ottelu potkaistaan käyntiin Kuopion Keskuskentällä kello 17.

Valkeakoskelaiset nousivat viime kaudelle Veikkausliigaan hienoisen korpivaelluksen jälkeen. Kausien 1995-2004 välisenä aikana Tehtaan Kentällä juhlittiin Suomen mestaruutta peräti viisi kertaa ja koko seurahistoriaan mahtuu yhdeksän SM-kultaa. Menestyksekäs aikakausi päättyi syksyllä 2012, kun joukkue pullahti Veikkausliigakauden päätteeksi Ykköseen. 

Veikkausliigan aikakaudella KuPS ja Haka ovat kohdanneet toisensa 41 kertaa. Haka on voittanut otteluista 19, KuPS 16 ja kuusi ottelua on päättynyt tasalukemiin. Kuopiolaisittain ikimuistoisin ottelu pelattiin kuitenkin Suomen Cupissa, kun vuonna 1989 KuPS juhli Suomen Cupin voittoa 3-2 voitolla.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa Veikkausliigassa kahdesti ja kertaalleen Suomen Cupissa. Cup-ottelussa hyisellä Tehtaan Kentällä pisteet tasattiin maalein 1-1 ja joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Veikkausliigassa KuPS oli samaisella stadionilla vahvempi 4-2. Kauden viimeisessä keskinäisessä FC Haka vei dramaattisten vaiheiden jälkeen voiton Kuopion Keskuskentältä 3-2. Ottelun voittomaali syntyi Salomo Ojalan jalasta ottelun lisäajalla.

Pientä lisämielenkiintoa otteluun tuo myös joukkueiden helmikuun lopulla pelaama harjoitusottelu, jossa FC Haka onnistui hyydyttämään KuPS:n pelinrakentelun aktiivisella prässillään. Lippumäen Ylipainehallissa pelattu ottelu päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin. 

Molempien joukkueiden Veikkausliigakausi on käynnistynyt hieman yskähdellen. KuPS on pelannut ennen lauantain ottelua viisi ottelua, joista se on kasannut seitsemän pistettä. Voitot ovat tulleet FC Lahdesta ja IFK Mariehamnista, mutta toisaalta tappiosaraketta rasittavat pisteettömät ottelut FC Interiä ja Ilvestä vastaan. Pistetili karttui myös tasapelillä HJK:a vastaan.

Hakan kausi alkoi murheellisesti, kun se hävisi kauden kolme ensimmäistä otteluaan. Kausi alkoi tappiolla HIFK:n vieraana ja jatkui myös tappiollisesti FC Interin vieraana Kupittaalla. Pahin suvanto osui kauden kolmanteen otteluun, jossa KTP nöyryytti Hakaa sen kotikentällään 3-0 vierasvoitolla. Edellisessä ottelussaan Haka onnistui kuitenkin avaamaan pistetilinsä komeasti, kun se kaatoi vieraskentällä IFK Mariehamnin. 

Teemu Tainion johdolla uuteen aikakauteen

FC Hakan päävalmentajana toimii Teemu Tainio. 41-vuotias entinen Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja on noussut ryminällä valtakunnan huipulle myös valmentajana. Tornion Terrieri aloitti valmennustehtävänsä kaudella 2017, jolloin hän toimi Toni Koskelan apuvalmentajana Klubi 04:ssä. 

Seuraavalle kaudelle tie vei Valkeakoskelle Keith Armstrongin apuriksi, jonka jälkeen Tainio oli valmis ottamaan päävalmentajan tehtävät kaudelle 2019. 

Debyyttikausi päävalmentajana oli Tainiolta todellinen mestariteos. Joukkue voitti 27 Ykkösen ottelustaan peräti 24, pelasi kahdesti tasan ja hävisi ainoastaan kerran. Ykkösen ylivoimainen voitto tarkoitti joukkueen paluuta Veikkausliigaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Paluukausi Veikkausliigaan oli joukkueelle haastava. Varsinkin alkukausi Valkeakoskella oli murheellinen, sillä ensimmäistä kolmen pisteen pottia joukkue juhli vasta kauden 10. ottelussaan. Haka onnistui kuitenkin pitämään sarjapaikastaan kiinni. Piste-ero karsintoihin joutuneeseen TPS:aan oli ainoastaan yksi piste, mutta Haka onnistui kauden minimitavoitteessaan. Joukkue voitti viime kaudella vain viisi peliä, mutta näistä voitoista kaksi tuli juuri päävastustajiin luettavasta TPS:sta. 

Tainion alaisuudessa Haka on näyttäytynyt erittäin aktiivisena ja työteliäänä joukkueena varsinkin pallottomassa vaiheessa. Hakaa voikin luonnehtia hyvin päävalmentajansa näköiseksi joukkueeksi, sillä Tainio tuli omalla pelaajaurallaan tunnetuksi juuri periksiantamattomana keskikentän taistelijana.

Numeraalisesti valkeakoskelaiset ryhmittyvät kentälle useimmin muotoon 5-2-3 tai 4-2-3-1. Joukkueen pelillisenä kivijalkana on hyvin voimakas prässääminen, jolla se pyrkii pallonriistoihin vastustajan kenttäpuolella.

Hakan suurimmat ongelmat ovat olleet alkukaudella pallollisessa pelaamisessa. Kun joukkue on joutunut ottamaan aloitteellisemman osapuolen, sen pallollinen pelaaminen ei ole tuottanut riittävästi laadukkaita maalipaikkoja. Kauden neljässä ottelussaan Haka on onnistunut neljästi maalinteossa – maaleista kolme tuli joukkueen edellisessä ottelussa IFK Mariehamnia vastaan, jossa se pääsi pelaamaan koko toisen puoliajan miesylivoimalla.

Tappiokierteen katkaiseminen IFK Mariehamnin kustannuksella oli Hakalle varmasti helpottava ja onkin mielenkiintoista nähdä, avautuiko voiton myötä kuinka paljon henkisiä lukkoja. Maalintekovastuuta on kasattu varsikin hyökkäyspään vahvistuksille Andrija BosnjakIshmael Yartey. Yarteyn maalitili on yhä avaamatta, mutta Bosnjak onnistui rikkomaan kuparisensa IFK Mariehamn-ottelun lisäajalla rangaistuspotkusta.

Anton Popovitch kohtaa kasvattiseuransa FC Hakan uransa ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa. Kuva: Juha Leskinen.

Kapea materiaali, mutta viime kautta parempi

Viime kauden joukkueesta Haka on muuttunut varsin maltillisesti. Kipein menetys on lauantain vastustajajoukkue KuPS:n riveihin siirtynyt Anton Popovitch. Popovitchin rooli varsinkin joukkueen pallollisessa pelaamisessa oli merkittävä, eikä hänen saappaitaan ole onnistuttu täysin täyttämään. 

Maalivahtiosasto on räjäytetty täysin uusiksi. Viime kauden lopun lainasopimuksella HJK:sta torjunut Jakob Tånnander palasi takaisin Helsinkiin ja kakkosvahdiksi tippunut Michael Hartmann vaihtoi länsinaapuriin. Tolppien väliin napattiin Ilveksestä konkarivahti Mika Hilander. 37-vuotias Hilander on vielä vanhoilla päivilläänkin kelpo torjuja Veikkausliigaan, mutta muutaman vuoden takaisessa loistossaan hän ei enää ole. Hilanderia kirittää Gnistanista tullut 20-vuotias Aatu Hakala ja seuran oma kasvatti Kalle Kohonen, mutta Hilan ykkösvahdin paikka on joukkueessa kiistaton.

Toppariosastolta poistuivat Jonas Häkkinen ja Ville-Valtteri Starck, mutta heidän tilalleen Haka naarasi kelpo korvaajat. Eero-Matti Auvinen ja Alison Ndukaku ovat tasonsa jo Veikkausliigassa osoittaneet. Lisäksi kesken viime kauden tullut ja erinomaisesti Veikkausliigassa onnistunut Luiyi De Lucas jatkaa joukkueessa. Myös Niklas Friberg on Teemu Tainion luottopelaajia. 

Oikea laitapuolustaja Jami Kyöstilä pelasi vahvan debyyttikauden Veikkausliigassa, ja hän on sementoinut asemaansa oikealla laidalla. Vasemmalle vaihtoehtoina ovat Henri Malundama ja hyökkäysvoittoinenHussein Mohamed.

Keskikenttä on ollut alkukaudella joukkueen heikoin osa-alue. Popovitchin lähtö KuPS:aan jätti ison aukon ja myös keskikenttää tasapainottava Medo poistui joukkueesta. Keskikentän pohjalle löydettiin hollantilainen Youri Loen, joka siirtyi Kreikan toisen sarjatason Doxa Dramasista. Dramasista Veikkausliigan kentille siirtyi myös KuPS:n MacDonald Niba

Keskikentän kivijalan muodostavat joukkueen kapteeni Jacob BushueMaximus Tainio, sekä Loen. Heitä kirittävät Tino Purme, sekä Ilveksestä tullut Janne-Pekka Laine

Hyökkäyskaluston pitäisi paperilla olla Veikkausliigaan vähintään hyvää keskitasoa. Järkälemäinen Eero Markkanen siirtyi viime kauden jälkeen Yhdysvaltoihin, mutta muita merkittäviä poislähtijöitä yläkerrasta ei ole. Vasemmalle laidalle tuotu Ishmael Yartey on kovien odotusten kohteena, mutta toistaiseksi Yartey ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Kaudella 2019 Yartey edusti Kokkolan Palloveikkoja tehokkaasti, kun 11 Veikkausliigaottelussa ghanalainen onnistui kuudesti maalinteossa. Laitakaistalle laatua tuo myös yksi joukkueen viime kauden suurimmista onnistuijista – Samuel Chidi, sekä Antto Hilska.

Uusina keskushyökkääjinä Hakan paidassa maaleja hamuavat Andrija Bosnjak, sekä Aleksandar Vucenovic. 23-vuotias itävaltalaishyökkääjä Vucenovic pelasi viime kaudella Slovakian Liigaa SFK Seredin paidassa ja on aiemmin urallaan edustanut muun muassa Itävallan Bundesliigan St. Pölteniä. Kroatialainen Bosnjak on pelannut viime kaudet Saksan Regionalliigassa, jossa hän onnistui viime kaudella kahdeksan kertaa maalinteossa SV Wacker Burghausenissa.

Hyökkäystrion täydentää Ykkösen maalikuninkuuden 23 maalilla kaudella 2019 voittanut Salomo Ojala, joka pelasi nousujohtoisen debyyttikauden Veikkausliigassa 2020. Viime kaudella Ojala osui kuudesti tolppien väliin. Trioa kirittää Hämeenlinnan Jalkapalloseurasta tullut 20-vuotias Jesse Huhtala

Vaikka Hakan alkukausi onkin ollut vaikea, joukkueessa on riittävästi laatua taistelemaan pisteistä jokaisessa Veikkausliigan ottelussaan. Mikäli alkukauden otteluilta leimannut hieman flegmaattinen pallollinen peli asettuu uomiinsa, voi valkeakoskelaisilta odottaa huomattavaa tasonnostoa loppukauden aikana. 

”Kotiyleisön tuki on iso etu meille”

KuPS pelaa Hakaa vastaan kauden kolmannen kotiottelunsa Veikkausliigassa. Pohjois-Savon lientyneistä koronarajoituksista johtuen Kuopion Keskuskentän Jalkapallostadionille voidaan ottaa noin 2.000 katsojaa. 

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari lähestyy joukkoineen ottelua kohti luottavaisesti ja Hakan vahvuudet tiedostaen.

”Haka on todella työteliäs joukkue. Jo talven keskinäisessä ottelussa näimme, että he pystyvät laittamaan meidät ahtaalle. Meidän pitää olla tarkkoja pallollisessa pelissämme, sillä Haka on aina valmis laittamaan vastustajansa paineen alle”, Valakari miettii.

KuPS:n edellinen Veikkausliigaottelu Tampereella päättyi mollivoittoisissa sävelmissä, kun Ilves oli kotinurmellaan vahvempi maalein 3-2. Valakarin mukaan viime ottelusta on jälleen opittu hieman lisää.

”Häviäminen ei ole koskaan kivaa, mutta se on osa jalkapalloa. Jokaisesta tappiosta pitää oppia jotain. Olemme saaneet hyvän treeniviikon alle ja pelaajilla on kova nälkä palata takaisin voittokantaan. On mahtavaa päästä pelaamaan taas kotikentälle. Kotiyleisön tuki on iso etu meille”, päävalmentaja jatkaa.

Tulevana viikonloppuna KuPS:n reservijoukkue KuFu-98 aloittaa oman kautensa jalkapallon Kakkosessa, kun KuFu saa vastaansa Kuopion Keskuskentälle Mikkelin Kissat. Kakkosen pelien alkaminen on tärkeää myös Veikkausliigassa pelaavalle edustusjoukkueelle.

”Joukkueessamme on tällä hetkellä erittäin hyvä kilpailutilanne ja laadukkaita pelaajia jää myös kokoonpanon ulkopuolelle. On hienoa, että Kakkonen alkaa tällä viikolla ja kaikki pelaajamme pääsevät pelaamaan siten kilpailullisia pelejä”, Valakari iloitsee.

Veikkausliigan ottelu KuPS-FC Haka 29.5. kello 17.00. Liput otteluun voit lunastaa:

Ottelua voit seurata suorana lähetyksenä myös Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aaltojen kanavalta tai nettiradiosta!