Otteluennakko: KuPS palaa lakeuksille, tappiottoman putkensa alkulähteille 

Kuopion Palloseura matkustaa kauden viimeiseen vierasotteluunsa, kun keltamusta kohtaa keskiviikkona 27.10. Seinäjoen Jalkapallokerhon. Ottelu alkaa Seinäjoen OmaSP Stadionilla kello 18.30.

Veikkausliigan kausi on saanut upean loppuhuipennuksen – varsinkin sarjan kärkipäässä. Kuopiolaiset ovat keränneet kauden 25 ottelustaan 56 pistettä ja ovat Veikkausliigan kärkipaikalla pisteen etumatkalla toisena tulevaan HJK:iin. Sarjan kärkikaksikko on ollut isossa kuvassa omaa luokkaansa ja pronssissa kiinni oleva SJK on 44 pisteessä ja neljäntenä oleva Turun FC Inter vaanii seinäjokelaisia kahden pisteen päässä 42 pisteellään. 

Viidennellä sijalla oleva 35 pisteen HIFK ja 33 pisteellään kuudentena oleva Ilves tulevat ratkomaan keskenään sijat 5-6 – toki molemmilla on joukkueilla on vielä hämmennettävää sarjan kärkinelikon sijoitusten suhteen.

Keskiviikkoiltana pelattava Veikkausliiga-kauden toiseksi viimeinen ottelukierros pitääkin sisällään hurjia panoksia ylemmän loppusarjan, eli Mestaruussarjan pelipaikkakunnilla. Helsingissä pelataan HJK:n ja HIFK välinen Stadin Derby ja Tampereella Ilves isännöi kolmatta peräkkäistä liigamitalia hamuavaa FC Interiä.

On jopa mahdollista, että Suomen mestaruus ratkeaa keskiviikkona. Mikäli KuPS voittaa SJK:n ja samaan aikaan Helsingissä HIFK yllättää HJK:n, venähtää kärkikaksikon ero neljään pisteeseen ennen viimeistä kamppailua. Toisaalta myös SJK:lla on mahdollisuus varmistaa itselleen pronssimitalit voittamalla kuopiolaiset keskiviikkona. Vaikka SJK onkin varmistanut jo paikkansa ensi kauden eurokentillä, janoaa viimeistä kauttaan Seinäjoella valmentavan Jani Honkavaaran miehistö mitalia, joka olisi seuran ensimmäinen viiteen vuoteen.

Myös Veikkausliigan alemmassa loppusarjassa, eli Haastajasarjassa on keskiviikkona täysi tohina päällä. Haastajasarjassa tosin suoranaista pelillistä panosta ei enää ole. KTP:n putoaminen sarjasta ensi kaudelle Ykköseen varmistui viime kierroksen 5-1 murskatappiolla IFK Mariehamnille. Myös liigakarsintoihin joutuva joukkue on selvillä, kun AC Oulu tulee taistelemaan sarjapaikastaan Ykkösessä toiseksi sijoittuneen RoPS:n kanssa. 

SJK ja KuPS on ollut tasainen taistelupari

SJK:n ja KuPS:n keskinäiset keskinäiset ottelut Veikkausliigassa ovat olleet pääsääntöisesti hyvin tasaisia otatuksia. Molemmat joukkueet ovat voittaneet toisensa seitsemän kertaa ja myös seitsemänä kertana pisteen on jaettu tasapelillä.

Tasaisuudesta pientä osviittaa antaa se, että ainoastaan viisi ottelua on päättynyt jommallekummalle joukkueelle vähintään kahden maalin voitolla. Suurin kylvetys nähtiin kaudella 2015, kun toista kauttaan Veikkausliigassa pelannut Simo Valakarin luotsaama SJK ryöpytti KuPS:n Seinäjoen Keskuskentällä peräti 5-0. 

KuPS:n suurin voitto seinäjokelaisista on huomattavasti tuoreempi tapaus. KuPS voitti tämän kauden 19. ottelukierroksella syyskuun puolivälissä SJK:n Kuopion Väre Areenalla 3-0. 

Kaudelle 2014 Veikkausliigan noussut SJK oli liki neljän kauden ajan KuPS:lle ylitsepääsemätön peikko. KuPS ei onnistunut kaatamaan seinäjokelaisia ensimmäiseen 11 Veikkausliiga-otteluun, kunnes mörkö putosi harteilta 8. syyskuuta 2017 KuPS:n voittaessa kotikentällään SJK:n 2-1. Tuolloin voittomaalin iski puolustaja Hamed Coulibaly ottelun 88. minuutilla. Kaudella 2017 KuPS tuli tunnetuksi keltamustasta vartista, kun kuopiolaiset käänsivät useat otteluistaan voitoksi pelin viimeisen 15 minuutin aikana.

Jos SJK hallitsi joukkueiden keskinäisten otteluiden ”ensimmäistä puolikasta”, on KuPS määrännyt tahdin viime kausien aikana. Viimeisestä kymmenestä Veikkausliigassa pelatuista KuPS:n ja SJK:n välisistä otteluista KuPS on voittanut seitsemän ja SJK ainoastaan yhden. 

KuPS ei ole hävinnyt Veikkausliigassa liki viiteen kuukauteen!

Seinäjoelta lähti käyntiin myös KuPS:n tämän kauden lentokeli kesäkuun puolivälissä. Keltapaidat olivat aloittaneet Veikkausliiga-kautensa kolmella voitolla, kolmella tappiolla ja yhdellä tasapelillä. 

KuPS:lla oli alla 1-2 tappio kotikentällään FC Hakalle ja joukkue menetti Haka-ottelun loppuhetkillä monivuotisen luottotorjujansa Otso Virtasen loppukauden mittaiselle sairaslomalle polvivamman vuoksi. 

SJK puolestaan oli kärsinyt ainoastaan yhden tappion Veikkausliigassa ennen kesäkuun KuPS-ottelua. Edellisessä ottelussaan joukkue oli hakenut 0-1 voiton FC Hongasta Emmanuel Ledesman lisäajan maalilla. 

Kesäkuun 10. päivänä pelattu ottelu Seinäjoen OmaSP Stadionilla oli monella tavalla erityistä tunnelatausta sisällään pitävä tapahtuma. SJK:n suuruuteen nostanut Simo Valakari palasi ensimmäistä kertaa Seinäjoelle vastustajajoukkueen päävalmentajana. ”Mestariluotsien kohtaamisessa” toisen penkin päässä komensi puolestaan KuPS:n kauden 2019 mestarivalmentaja Jani Honkavaara, joka oli palauttanut puolitoista vuotta aiemmin Kuopion kultakantaan 43 vuoden odotuksen päätteeksi.

Seinäjoella joukkueet taistelivat jälleen todella tasapäisissä merkeissä. Urho Nissilän 25-metristä laukoma vapaapotkumaali ottelun 20. peliminuutilla vei KuPS:n johtoon, mutta toisella puoliajalla SJK iski päälle hurjan kirivaihteen. Otso Virtasen loukkaantumisen jälkeen KuPS:n ykköstorjujan aseman napannut Johannes Kreidl venyi toinen toistaan upeampaan torjuntaan vahvasti puolustaneen joukkueen viimeisenä lukkona. 

Draaman kaari huipentui ottelun lisäajalla. SJK-toppari Cristian Valencia läpsäisi KuPS:n puolustajakollegaa Diogo Tomasia kasvoihin pelitilanteen ulkopuolella. Tomas vastasi läpsäisyyn tönäisemällä kolumbialaistopparin kentän pintaan ja pienen torikokouksen päätteeksi erotuomari Petri Viljanen osoitti Tomasille keltaista korttia ja pallo vietiin pilkulle. SJK:n tähtipelaaja Emmanuel Ledesma asettui pallon taakse, mutta Kreidl aavisti oikein ja torjui rankkarin. Näin KuPS kampesi henkisesti todella tärkeään voittoon, joka on kantanut kauden viimeisille metreille asti. 

Kesäkuun 10. päivän SJK-ottelu aloitti KuPS:n uskomattoman tappiottomien Veikkausliiga-otteluiden putken, joka on kestänyt jo 19 ottelua. Näistä 19 ottelusta KuPS on voittanut 15 ja pelannut neljästi tasan. Seinäjoella KuPS metsästää siis jo 20:ttä peräkkäistä tappiotonta Veikkausliiga-otteluaan. 

Lukkiintunut puolustuslinja

Jani Honkavaara on tehnyt SJK:n peräsimessä tällä kaudella hyvää työtä. Toista – ja toistaiseksi viimeistä kauttaan Kerhoa luotsaava Honsu on lähellä palauttaa SJK:n mitalikantaan viiden vuoden odotuksen päätteeksi. SJK:lla oli myös optio Honkavaaran sopimuksen pidentämiseksi myös seuraavalle kaudelle, mutta kun optiota ei käytetty ajoissa, veti Honkavaara omat johtopäätöksensä ja ilmoitti ettei jatka seurassa enää seuraavalla kaudella. 

Honkavaaralla kesti aikansa löytää miehistölleen harmonisin ryhmitys kentällä. Viime kauden alun joukkue pelasi neljän alakerralla, kun taas loppukaudella asiat loksahtivat kohdalleen kolmen alakerralla. Talven pre-seasonilla ja Suomen Cupissa SJK nähtiin jälleen pelaavan neljän alakerralla, mutta Veikkausliiga-kauteen lähdettäessä joukkue palasi 3-4-3-muotoon, mikä on myös todennäköisin sapluuna keskiviikon KuPS-ottelussa. 

Maalivahtikaksikon muodostavat Jesse Öst ja Walter Viitala. Kaksikosta Öst on ollut joukkueessaan jopa yllättävänkin suvereeni ykköstorjuja – 31-vuotias FF Jaron kasvatti on pelannut täydet minuutit kauden jokaisessa 25 Veikkausliiga-ottelussa. Öst on pitänyt maalinsa puhtaana yhdeksässä ottelussa. 

Selvä nokkimisjärjestys on ollut myös SJK:n puolustuksessa. Joukkueen keskuspuolustuksen kovan ytimen muodostavat Cristian Valencia, KuPS:stakin tuttu Nikko Boxall, sekä 22-vuotias Oulun Luistinseuran kasvatti Ville Tikkanen. Kolmikko lienee maalivahti Östin ohella ensimmäinen, jonka päävalmentaja Honkavaara piirtää joukkueensa avauskokoonpanoon. Trion jokainen pelaaja on kellottanut yli 1.900 peliminuuttia tällä kaudella! Boxallin pelaaminen KuPS:aa vastaan on kuitenkin epävarmaa, sillä kapteeni nauhaakin kantanut uusiseelantilainen on ollut sivussa SJK:n kahdesta viimeisestä ottelusta. Näissä otteluissa kolmantena keskuspuolustajana on pelannut todellinen SJK-ikoni ja joukkueen kapteeni Mehmet Hetemaj.

Laitapuolustuksessa sävelevät ovat vähintään yhtä selvät, kuin toppariosastolla. Vasemmalla brasilialainen Murilo pelaa lähtökohtaisesti aina ja 25vuotias pakki on yksi tärkeimpiä pelaajia SJK:n pelintekovaiheessa. Murilo tukee voimakkaasti hyökkäyksiä ja tämä on myös näkynyt tehotilastoissa. Murilo on Veikkausliigan syöttöpörssissä KuPS:n Urho Nissilän jälkeen toisena kuudella maaliin johtaneella syötöllään. Syöttöjensä lisäksi brassi on onnistunut myös kertaalleen maalinteossa.

Oikealla argentiinalainen Rodrigo Arciero on kantanut päävastuun. Hyvä vaihtoehto oikealle on myös Niko Markkula, jonka minuutit Arcieron takana ovat kuitenkin jääneet vähälle. 

Keskikentän keskustan pelaajista HJK:sta lainalla oleva 20-vuotias Pyry Hannola on pelannut erinomaisen kauden ja siinä sivussa kellottanut keskikenttäpelaajista suurimmat minuutit. Hannola lienee avauksessa myös keskiviikkona, mutta toisesta keskikentän pohjapelaajan paikasta on kova kilpailu Daniel HåkansinBrandon Wilsonin, MehmetHetemaj’n ja Jude Arthurin kesken.

Hurja hyökkäys

SJK:n pelaajamateriaali on todella vahva ja varsinkin hyökkäyspäässä joukkueella on todella vahvoja yksilöitä. 25 ottelussaan SJK on heiluttanut maaliverkkoja 38 kertaa, mikä on sarjan joukkueista neljänneksi eniten. Vielä alkukaudella maalihanat olivat tiukassa, mutta viime otteluissa on räiskynyt. Viimeiseen neljään otteluun SJK on iskenyt hurjat 13 maalia – toisaalta samaan aikaan SJK on päästänyt seitsemän maalia omiinsa. 

Seinäjokelaisten hyökkäyskalusto onkin tällä hetkellä kenties koko Veikkausliigan hurjavireisin. Keskushyökkääjänä murjova Ariel ”Tuco” Ngueukam pelaa 32-vuotiaana yhtä uransa parasta sesonkia, kun kamerunilaishyökkääjä on moukaroinut komeat 10 liigamaalia ja viimeiseen neljään peliin häkki on heilunut 1,88 senttisen hyökkääjän toimesta peräti kuusi kertaa. Edellisen kerran Tuco on onnistunut yli 10 liigamaalin kauteen kaudella 2017, jolloin hän osui Ilveksen paidassa maalipuiden väliin peräti 15 kertaa.

Tucolle kovaa tulitukea antavat laidoilta ukrainalainen Denys Oliinyk ja britti Jake Jervis

Härkämäinen Jervis kaventaa usein oikealta laidalta keskelle ja hakeutuu taka-alueelle ratkomaan Murilon keskityksiä. Urastaan leijonanosan Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut 30-vuotias Wolverhamptonin kasvatti on iskenyt tällä kaudella seitsemän maalia. 

34-vuotias Oliinyk siirtyi Seinäjoelle kesken kauden 2018 ja ukrainalainen onkin ollut SJK:n tärkeimpiä pelaajia joukkueeseen tulostaan lähtien. Ukrainan maajoukkuettakin edustaneen huipputaitavan laitapelaajan paras kausi Seinäjoella on ollut kausi 2019, jolloin hän teki seitsemän maalia ja antoi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Tällä kaudella Oliinykilla on mahdollisuus laittaa vieläkin paremmaksi, kun ennen KuPS-ottelua kasassa on kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä.

Hyökkäyksen keihäänkärjen ulkopuolelta vastuuta ovat saaneet kahdesti viimeistellyt keskushyökkääjä Joonas Lepistö, sekä ajoittain laiturin paikalla viilettänyt Daniel Håkans. Viime kaudella 11 ottelussa viidesti maalannut argentiinalainen Emmanuel Ledesma osoittautui tällä kaudella pettymykseksi ja hänen tiensä vei Seinäjoelta pois kesäkuun lopussa.

Kolmikko Tuco-Jervis-Oliinyk on viimeistellyt SJK:n tämän kauden 38:sta liigamaalista liki 60%. Isossa kuvassa keskiviikon ottelussa kohtaavat hieman yksilövetoinen, mutta äärimmäisen vaarallinen ja hyökkäysvoimainen SJK ja Veikkausliigan yhtenäisin kollektiivi ja vahvasti puolustava KuPS.

”Näistä hetkistä pitää osata nauttia”

KuPS pelasi edellisen ottelunsa lauantaina, kun Helsingin IFK onnistui puolustamaan pisteen Kuopion Väre Areenalta 0-0 tasapelillä. Kuopiolaiset pelasivat kokonaisuudessaan varsin mallikkaan pelin, mutta viimeisen kolmanneksen ratkaisut hyökkäyspäässä jättivät toivomisen varaa. 

KuPS on nakutellut Veikkausliigan joukkueista eniten maaleja ja kun samaan aikaan joukkueen puolustus on ollut sarjan tiivein, kuopiolaiset ovat ansaitusti sarjan kärjessä maalierolla 43:17. Keltapaitojen tolppien välissä palloja torjuu sarjan paras maalivahti Johannes Kreidl, joka on pitänyt omissaan nollan jo 12:ssa ottelussa. 

Kuopiolaisten taktinen työkalupakki on viritetty päävalmentaja Simo Valakarin johtamassa valmennusryhmässä myös todella monipuoliseksi ja KuPS:n miehistö taipuukin useisiin erilaisiin pelisuunnitelmiin. 

Keskiviikon isojen panosten ottelussa KuPS:aa vastaan marssii sarjan hurjavireisin hyökkäysorkesteri, mutta päävalmentaja Valakarin mukaan lääkkeet hurjasti hyökkäävän SJK:n varalle on löydetty.

”Totta kai meidän pitää olla varuillaan heidän hyökkääjien kanssa, mutta avainasemassa on kuitenkin jälleen se, miten me pystymme kontrolloimaan palloa. Pallo on vallan väline ja pitämällä sitä joukkueellamme on parempi kontrolli sekä hyökkäys-, että puolustuspäässä”, Valakari valottaa hyvän lopputuloksen avaimia ja jatkaa:

”SJK:n viime peleissä on tullut hurja määrä maaleja. Se kertoo heidän hyökkäyspelaamisensa laadusta, mutta myös tietyistä kipupisteistä heidän omassa päässään. Isossa kuvassa mikään ei ole kuitenkaan muuttunut heidän pelaamisessaan, vaikka maalimäärät ovatkin olleet nousussa”, Valakari arvioi.

Seinäjoella KuPS:lla on edessään kauden viimeinen vierasottelu. Suuntaa antavan laskelman mukaan KuPS on reissannut tämän kalenterivuoden aikana yhteensä noin 35.000 kilometriä, kun mukaan lasketaan harjoitusottelut, Suomen Cupin ottelut, Veikkausliigan ottelut, sekä Euroopan Konferenssiliigan karsintaottelut. Kausi on ollut joukkueelle kova niin fyysisesti, kuin myös henkisesti, mutta harvinaisen yhtenäinen joukkue on selvittänyt myös matkustusrasitteet erinomaisesti.

”Aika monta kilometriä olemme tämän kauden aikana matkustaneet ja mielestäni olemme suoriutuneet reissaamisesta, sekä sen tuomista haasteista erinomaisesti. Nyt edessä on kauden viimeinen vieraspeli ja onhan ihan mahtavaa, että meillä on vielä näin paljon pelissä. Nämä ovat niitä hetkiä, mistä meidän pitää osata nauttia. Koskaan ei voi olla varma, tuleeko näitä hetkiä enää uudestaan”, päävalmentaja tunnelmoi.

Veikkausliigan Mestaruussarjan toiseksi viimeinen ottelu SJK-KuPS keskiviikkona 27.10.2021 Seinäjoen OmaSP Stadionilla kello 18.30. Voit seurata ottelun suorana lähetyksen Ruutu+ palvelun kautta, tai radiosta Savon Aalloilta!

Mikäli aiot matkustaa paikan päälle Seinäjoelle, osta liput KuPS:n vieraskannattaja-katsomoon tästä.