Otteluennakko: KuPS metsästää tupsukorvia Tampereella

Kuopion Palloseuran Veikkausliigakausi jatkuu lauantaina Tampereella, kun se matkustaa Ilveksen vieraaksi Ratinan Stadionille.  

KuPS:n alkukausi on ollut nousujohteinen. Kauden kahdesta ensimmäisestä Veikkausliigan ottelusta saldona oli tappio ja tasapeli, mutta kahdessa viimeisimmässä ottelussa KuPS on ollut voitokas. Seitsemällä pisteellään Keltamusta on sarjassa kolmantena HJK:n ja FC Interin jälkeen. 

Ilves aloitti kautensa voitokkaasti AC Oulua vastaan, mutta sen jälkeen se koki tappion HJK:lle ja pelasi tasan Helsingin IFK:n kanssa. Ilves on pelannut yhden ottelun KuPS:aa vähemmän ja se on sarjassa kahdeksantena.

Veikkausliigan aikakautena (vuodesta 1990 lähtien) joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 34 kertaa. KuPS on voittanut otteluista 12, Ilves 16 ja kuudesti ottelu on päättynyt tasan.

Ilves oli KuPS:lle pitkään ylitsepääsemätön este. Veikkausliigan kaudella 1994 KuPS voitti Tampereella Anssi Pellikan ja Tomi Kinnusen maaleilla 1-2, mutta seuraavaa voittoa kuopiolaisten piti odottaa vuoden 2018 kesäkuulle. Tuolloin Ville Saxman osui kahdesti ja Ilmari Niskanen kertaalleen ja KuPS katkaisi Ilves-kirouksen lopulta 3-1 numeroin. Tuossa ottelussa Ilveksen ainoan osuman iski Iiro Järvinen, joka edustaa tätä nykyä juuri Kuopion Palloseuraa.

Vuoden 1994 voiton ja heti perään 24 vuotta myöhemmin otetun voiton väliin mahtui 14 ottelun putki otteluista, joista Ilves voitti peräti 13 ja kertaalleen pelattiin tasan. Toisaalta tilanne keskinäisissä otteluissa on kääntynyt päälaelleen, sillä viimeisestä 10 ottelusta KuPS on voittanut kuusi ja Ilves vain yhden.

KuPS:n ja Ilveksen keskinäiset ottelut ovat yleensä olleet viihdyttäviä ja vauhdikkaita otteluita, joissa on sattunut ja tapahtunut paljon. Vielä aivan kauden alkutaipaleella vahvistunut Ilves asettaakin KuPS:lle jälleen kovan haasteen kotikentällään.

Tämä näky oli vuosikausia KuPS:lle liiankin tuttu näky. KuPS ei onnistunut voittamaan Ilvestä liki 24 vuoteen. Kuva: Miska Savolainen

Wiss jatkaa hyvää työtään

Ilveksen päävalmentajana jatkaa Jarkko Wiss. Entinen Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja aloitti jo kuudennen kautensa Ilveksen luotsina, ja hän on pisimpään samaa joukkuetta luotsannut päävalmentaja tämän kauden Veikkausliigassa.

Wiss aloitti tehtävänsä Ilveksen päävalmentajana kaudella 2016 ja hän on onnistunut nostamaan tamperelaiset kausi toisensa jälkeen Veikkausliigan kärkikahinoihin. Wissin jokaisena päävalmentajakautena Ilves on ollut kauden päätteeksi kärkiviisikossa, vaikka varsinkin hänen ensimmäisinä kausinaan tupsukorvia ei kausiennakoissa povattu sarjan ylempään kastiin. 

Jarkko Wissin Ilves on tullut tutuksi kurinalaisena ja taistelevana joukkueena, joka on aina vaikeasti voitettavissa. Edelliset kaudet joukkue on luottanut tiiviisti toimivaan puolustukseen ja vaaralliseen vastahyökkäyspelaamiseen. Wiss tunnetaan myös vahvana vastavalmentajana, joka pyrkii oman joukkueensa pelisuunnitelmassa riisumaan vastustajajoukkueen vahvuudet pois. Varsinkin silloin, kun joukkue lähtee otteluun jonkinasteisena altavastaajana.

Viime kauden alku oli tamperelaisille vaikea. Joukkue lähti kauteen kovin odotuksin ja kauden 2020 piti olla pitkään kasassa olleen joukkueen pelillinen huipentuma, jolloin joukkue taistelee jopa mestaruudesta. Vaikka loppukausi olikin tuloksien valossa parempi, voi loppusijoitusta viidentenä pitää odotuksiin nähden pienenä pettymyksenä. 

Viime kauden jälkeen pitkään palvellut joukkueen ydinrunko hajosi liki täysin ja tähän kauteen lähdettäessä Tampereella oltiin aivan uuden alun edessä.

Vanha runko hajosi

Tamperelaisten paketti meni tälle kaudelle likipitäen täysin uusiksi. Viime kauden joukkueesta maisemaa vaihtoi pitkälti toistakymmentä pelaajaa, joista usean voi sanoa olevan liki korvaamaton.

Konkarivahti Mika Hilander siirtyi muutaman kymmenen kilometrin etelämmäs FC Hakaan ja hänet korvattiin nuorella Rasmus Leislahdella. Leislahti pelasi kelpo viime kauden Ykkösessä VPS:ssa, mutta Veikkausliigaan 20-vuotias torjuja on vielä kovin kokematon. Leislahden otteet ovat olleet kevään aikana ajoittain epävarmoja ja Ilveksen edellisessä ottelussa tamperelaisten maalia vartioi vasta 18-vuotias seuran oma kasvatti Eetu Huuhtanen

Keskuspuolustuksesta Ilves menetti Diogo Tomasin KuPS:aan ja kauden jo alettua päävalmentaja Wiss ilmoitti, ettei myöskään Baba Mensahilla ole tulevaisuutta hänen joukkueessaan. Mensah valittiin vielä kaudella 2019 Veikkausliigan tähdistöön, mutta huippukauden jälkeen hänen otteensa taantuivat. Pahoista loukkaantumisista kärsinyt laitapuolustaja Janne Saksela jatkaa uraansa HJK:n paidassa.

Pahimmat menetyksensä Ilves kärsi keskikentältään. Keskiakselin dynamo Jair nousi Ilveksessä sarjan parhaimmistoon pelipaikallaan ja tämä huomattiin myös Tampereen ulkopuolella. Brassi vaihtoikin tälle kaudelle HJK:n riveihin. Kun myös Lauri Ala-Myllymäki ja Naatan Skyttä siirtyivät ulkomaille, keskikentältä hävisi valtavasti laatua ja tehoja. Toisaalta Ala-Myllymäen, Skyttän ja laitahyökkääjä Maksim Stjopinin siirrot ulkomaille olivat odotettuja ja ne kertovat Ilveksen erinomaisesta työstä nuorten pelaajien kehittäjänä. Skyttän ja Stjopinin siirroista Ilves tiettävästi sai myös merkittävän rahallisen korvauksen.

KuPS:aan siirtynyt Iiro Järvinen vei mukanaan monipuolisuutta ja laitapelaaja Eero Tamminen suoraviivaisuutta. Hyökkäävän roolin Emile Paul Tendeng ei ollut enää viime kaudella parhaiden päiviensä loistossa, mutta senegalilainen olisi edelleen hyvin käyttökelpoinen pelaaja Ilveksessä.

Edellä mainittujen lisäksi joukkueen ykköskärki Tiemoko Fofana myytiin Azerbaidzanilaiseen FK Sabahiin ja viime kaudella flopanneet Gaëtan Missi Mezu ja Stenio jäivät ilman sopimusta. Keskikenttä ja hyökkäys ovat siis menneet täysin uusiksi viime kaudesta. 

Diogo Tomas kohtaa kasvattiseuransa ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa. Muita entisiä Ilves-pelaajia KuPS:n paidassa ovat Santeri Haarala ja Iiro Järvinen. Kuva: Juha Leskinen

Uuden projektin alkutaipaleella

Tamperelaisten maalivahtiosasto antaa osviittaa joukkueen rakentamisen ideologiasta. Jarkko Wiss luottaa vahvasti nuoriin pelaajiin ja on selvästi rakentamassa uutta projektia pitkäjänteisesti. Joukkueen tämän kauden pelaajarungossa on useita nuorisomaajoukkueiden pelaajia ja sarjakauden avausottelussa AC Oulua vastaan Ilveksen avauskokoonpanon keski-ikä oli alle 22 vuotta.

Joukkueen keskuspuolustuksen johtajana ja joukkueen isähahmona jatkaa kapteeninnauha hihassaan urakoiva Tatu Miettunen. Miettunen on saanut rinnalleen HJK:sta siirtyneen ja viime kaudella RoPS:ssa pelanneen 21-vuotiaan Kalle Katzin. Ilves-kasvatti Miska Rautiolan voi myös odottaa kehittyvän edelleen ja 22-vuotiaan topparin edesottamuksia kannattaakin seurata tarkasti. Laitapuolustusta vahvistamaan tälle kaudelle tulivat erinomaisen kauden Ykkösen nousijajoukkue KTP:ssa pelannut Tuomas Ollila, sekä Norsunluurannikon Williamsvillestä saapunut Vigori Gbe. Laitapuolustaja Felipe Aspegren jatkaa edelleen Tampereella ja hän on viime kausien aikana noussut pelipaikallaan sarjan parhaimpien joukkoon.

Keskikenttäpelaajista ainoastaan Tuure Siira ja Joona Veteli jatkavat viime kauden joukkueesta. Keskikentän suuriin saappaisiin tuotettiin FC Lahdesta 21-vuotias Teemu Jäntti, sekä kesken viime kauden joukkueeseen FC Hongasta liittynyt Doni Arifi. Omista junioreista edustusjoukkueen vahvuuteen nostettu 17-vuotias Leo Kyllönen on myös kellottanut minuutteja tämän kauden kaikissa kolmessa ottelussa. 

Hyökkäysosastoaan tamperelaiset vahvistivat talvella HJK:sta siirtyneellä Eetu Vertaisella, VPS:sta tulleella Momodou Sarrilla. Kauden alla joukkueen vahvuuteen liittyivät myös laitahyökkääjä Eric Oteng, sekä kärkimies Patrick Loa LoaIlari Mettälä ja Eetu Mömmö edustavat hyökkäyksessä jonkinlaista jatkuvuutta viime kausien joukkueista. 

Kauden jo alettua Tampereella tehtiin vielä kovia peliliikkeitä. Joukkueeseen liittyi kolumbialaistrio Róger TorresHernán Luna, sekä Jean Carlos Blanco

29-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Torres on pelannut maansa pääsarjassa 56 ottelua ja Yhdysvaltain ammattilaissarja MLS:ssa Torresilla on vyöllään yli 60 ottelua. Torres on varsinkin pallollisena äärimmäisen vaarallinen, mutta palloton pelaaminen on hentoinen kysymysmerkki.

Hernán Luna vaikuttaa enemmän satsaukselta tulevaisuuteen, mutta 21-vuotias laitapelaaja on jo meritoitunut Kolumbian pääsarjassa.

Blanco on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja, jonka paras pelipaikka lienee kuitenkin puhtaana keskushyökkääjänä. Blanco on pelannut maansa pääsarjassa 60 ottelua, joissa maaleja on syntynyt kahdeksan. Kauden 2018 29-vuotias Kolumbian juniorimaajoukkueissakin pelannut hyökkääjä vietti Bulgarian Liigan CSKA Sofiassa onnistuen 13 ottelussa kolmesti maalinteossa. 

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka nopeasti kolumbialaiskolmikko pääsee sisään uuden joukkueensa pelitapaan, joka vaatii paljon myös puolustussuuntaan. Mikäli kolumbialaiset kostautuvat pelimiehiksi Skandinavian koleudessa, joukkueen hyökkäyspelaamisen vaarallisuus nousee täysin uudelle tasolle.

Merkillepantavaa on Ilveksen uusien pelaajahankintojen profiilit. Torresia ja Blancoa lukuun ottamatta kaikki uudet Ilves-pelaajat ovat iältään korkeintaan 22-vuotiaita. 

Vaikka joukkue on nuori ja kohtalaisen kokematon pääsarjatasolla, on Jarkko Wiss osoittanut aiemminkin pystyvänsä koulimaan nuorista pelaajista yhtenäisen joukkueen, joka pystyy pelaamaan taitotasonsa ylärajoilla. Mikäli joukkueen runko pysyy kasassa seuraaville kausille edellisen menestysjoukkueen tavoin, voi tamperelaisille odottaa valoisia aikoja myös tulevaisuudessa.

Tasainen taistelu pisteistä

Tällä kaudella Ilves on nähty useimmin muodoissa 4-4-2 ja 3-5-2. Joukkueen vahvuudesta on lauantain ottelusta todennäköisesti pois ainoastaan pitkäaikaispotilas Tuomas Ollila.

Ilves pystyy varioimaan omaa pelaamistaan vahvasti vastustajan mukaan. Joukkue on pelannut pallottomana hyvinkin aktiivisesti prässäten, mutta se pystyy myös pelaamaan tiivistä puolustuspelaamista matalassa blokissa.

Kuopion Palloseura on luottanut talven ja kevään otteluissa vahvaan pallonhallintapelaamiseensa, joka tuotti vielä Suomen Cupissa runsaasti maalipaikkoja ja myös maaleja. Toistaiseksi Veikkausliigassa KuPS ei ole pystynyt muuttamaan pitkiä pallonhallintajaksojaan maaleiksi, vaan kuopiolaiset ovat iskeneet kuusi maaliaan Veikkausliigassa tilanteenvaihdoista ja erikoistilanteista. 

Joukkueet kohtasivat toisensa edellisen kerran helmikuussa Suomen Cupissa, jolloin KuPS haki Pirkkahallista 2-0 vierasvoiton Diogo Tomasin ja toisen Ilves-kasvatin Santeri Haaralan maaleilla. 

Viime kalenterivuoden aikana joukkueet kalistelivat sapeleitaan keskinäisissä otteluissa kolmesti – jokaisen päättyessä pistejakoon. 

Tampereen Ratinan Stadionilla pelattava ottelu pelataan luonnonnurmella. Ottelu on KuPS:lle kuukauden sisään neljän nurmella pelattava ottelu, joten suurta kulttuurishokkia kuopiolaisille ei pelialustankaan puolesta ole luvassa.

Molemmat joukkueet ovat myös saaneet viikon verran lepoa edellisistä otteluistaan, joten energiatasojen luulisi molemmissa leireissä olevan korkealla. 

KuPS pelaa ottelun mustissa surunauhoissa. Joukkue kunnioittaa siten maanantai-iltana poisnukkunutta seuralegenda Markku Hyväristä.

KuPS kunnioittaa edesmennyttä seuralegendaansa Markku Hyväristä pelaamalla lauantain ottelun mustissa surunauhoissa.

”Voittaminen on addiktoivaa”

Kuopion Palloseura on päässyt valmistautumaan Ilves-otteluun hyvin. Alla on ehjä harjoitusviikko levätyn viikonlopun jälkeen. Joukkue sai kolmen ottelun härkäviikon jälkeen ansaitun viikonloppulevon, mutta maanantaina työnteko jatkui.

”Koen ennen kaikkea, että joukkue sai kaipaamansa henkisen lepotauon. Edellinen viikko oli uskomaton, Suomen Cupin voitto ja täydet pisteet kahdesta Veikkausliigan ottelusta. Se on nyt kuitenkin historiaa ja tämän viikon olemme keskittyneet täysin Ilves-peliin. Se on varmaa, että edessä ei ole helppo ottelu”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kertoo.

Valakarin mukaan Ilves on KuPS:lle jälleen erilainen haaste, johon joukkue on valmistautunut huolellisesti.

”Meidän tulee valmistautua erilaisiin pelitapoihin, sillä Ilves voi puolustaa matalalta ja iskeä vastahyökkäyksistä, jonka lisäksi he pystyvät myös korkeaan aktiiviseen prässiin. Joukkueessa on hyviä futaajia ja jos annamme heille liikaa tilaa, he pystyvät kyllä hallitsemaan palloa. Meidän pitää pystyä pelaamaan omilla vahvuuksillamme; olla hyvä kollektiivi, puolustaa tiiviisti ja käyttää pallollisena tilat Ilveksen muodossa. Ja tottakai haluan nähdä jokaisessa pelissämme pelaajiltamme isoa KuPS-sydäntä” Valakari arvioi.

Vaikka KuPS Suomen Cupin voittamisen myötä varmistikin jo paikkansa myös kesän 2022 europeleihin, ei joukkueen vatsa ole täyttynyt. Päävalmentajan mukaan voittaminen vain kasvattaa joukkueen nälkää menestyä myös Veikkausliigassa. 

”Voittaminen antaa mielenrauhaa. Se kertoo siitä, että teemme asioita oikein. Missään nimessä Suomen Cupin voitto ei tarkoita sitä, että voimme lähteä Veikkausliigaan pelaamaan paineettomasti – päinvastoin. Olemme nyt laittaneet riman korkealle. Voittaminen on addiktoivaa, siitä tulee tapa ja sitä haluaa vain enemmän ja enemmän. Näen kiillon jätkien silmistä, että he haluavat voittaa enemmän. Edessä on pitkä ja tasainen sarja täynnä laadukkaita joukkueita. Rakastan sarjamuotoista kilpailua juuri siksi, että meidän tulee olla joka viikko parhaimmillamme”, Valakari päättää.

Veikkausliigan ottelu Ilves-KuPS lauantaina 22.5. kello 19.00 Tampereen Ratinan Stadionilla. Otteluun otetaan ainoastaan 50 katsojaa, mutta voit seurata tapahtumia suorana Ruutu+ palvelusta tai Savon Aaltojen radiokanavalta tai nettiradiosta!