Otteluennakko: KuPS metsästää Ilvestä keskellä europelejä

Kuopion Palloseuran kiireinen heinäkuu jatkuu sunnuntai-iltana, kun keltamusta saa Kuopion Väre Areenalle vastaansa Tampereen Ilveksen kello 18.30 alkavassa ottelussa.

Joukkueet lähtevät otteluun jokseenkin erilaisista lähtökohdista. Kotijoukkue KuPS huhki torstaina rapiat 90 minuuttia pelaten 2-2 tasapelin Euroopan Konferenssiliigan 2. karsintakierroksen avausottelussa FC Vorskla Poltavaa vastaan. Vierasjoukkue Ilveksen edellinen ottelu on reilun viikon takaa, kun joukkue taipui kotikentällään Ratinan Stadionilla SJK:lle 0-1.

Ilveksen kausi alkoi lupauksia herättäen, kun tälle kaudelle reilusti nuorentunut tamperelaisjoukkue nappasi viidestä ensimmäisestä Veikkausliigan ottelustaan komeat 10 pistettä. Seuraavista seitsemästä ottelusta pistepotti on kuitenkin karttunut vain seitsemällä lisäpisteellä. Tamperelaiset ovat 12 pelatun ottelun jälkeen Veikkausliigan seitsemännellä sijalla 17 pisteellään. 

KuPS:n kausi on kulkenut tamperelaisia hyvinkin päinvastaiseen suuntaan. Keltamustan peli kangerteli alkukaudella, mutta nyt joukkue liitää kuuden ottelun voittoputkessa Veikkausliigassa. KuPS:n edellinen tappio on toukokuun 29. päivältä, jolloin kuopiolaiset taipuivat kotonaan FC Hakalle.

Ilves on ollut perinteisesti KuPS:lle hankala vastustaja. Vuosien varrella KuPS ja Ilves ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 35 kertaa. Tamperelaiset ovat voittaneet otteluista 17, KuPS 12 ja tasan on pelattu kuudesti. Ennen kesää 2018 KuPS oli pelannut Ilvestä vastaan peräti 14 peräkkäistä ottelua ilman voittoa.

Kalenterivuoden 2021 aikana joukkueet ovat pelanneet kaksi ottelua vastakkain. Suomen Cupissa joukkueet mittelöivät helmikuun alussa Tampereen Pirkkahallissa, jolloin KuPS oli vahvempi voittamalla ottelun 0-2. Ironista kyllä, ottelun molemmat maalit iskivät Ilves-kasvatit, kun Diogo Tomas ja Santeri Haarala onnistuivat KuPS:lle maalinteossa. 

Veikkausliigassa ottelu on joukkueille kauden toinen keskinäinen otatus. Toukokuun 22. päivänä Ilves otti kolme pistettä voittamalla Tampereen Ratinassa tapahtumarikkaan ottelun 3-2.

Nuori ja nälkäinen Ilves

Tamperelaisten kokoonpano koki täyssaneerauksen viime kauden jälkeen. Joukkueesta poistui toistakymmentä pelaajaa, joista usea oli profiililtaan avauskokoonpanon tasoa. Uusiutuneen Ilveksen projektipäällikkönä jatkaa kuitenkin yhä vanha tuttu Jarkko Wiss, jolla on meneillään jo kuudes kausi tamperelaisten puikoissa.

Vaikka tamperelaisten projektin huipentuma onkin vasta tulevina vuosina, joukkue on ajoittain väläytellyt erinomaista pallollista osaamistaan. Wiss on kenties sarjan taitavimpia vastavalmentajia, mutta hänen joukkueillaan on perinteisesti selkeä identiteetti, joka pohjaa kurinalaiseen ja tiiviiseen puolustuspeliin, sekä nopeaan tilanteenvaihtopelaamiseen. Tällä kaudella Ilves on pyrkinyt olemaan myös pallottomana aktiivinen. Ilves varioi usein vastustajan mukaan pallotonta pelaamistaan korkeasta prässistä hyvinkin matalaan blokkipuolustukseen.

Joukkue vahvistui vielä aivan kauden kynnyksellä kolmella hyvin mielenkiintoisella kolumbialaispelaajalla. Róger TorresHernán Luna ja Jean Carlos Blanco ovat jokainen profiileiltaan selkeitä vahvistuksia joukkueeseen, mutta vielä toistaiseksi kukaan heistä ei ole täysin omaksunut päävalmentajansa pelillisiä vaatimuksia. Blanco väläytteli henkilökohtaista taitoaan juuri KuPS:aa vastaan toukokuussa upealla kaukolaukausmaalillaan, mutta tuon täysosuman jälkeen maalinteko ei ole luonnistunut.

Ilves vahvistui keskikesällä maalivahti Matias Riikosen palattua lainalta FC Kööpenhaminasta, mutta lainaltapaluunsa jälkeen häntä ei olla vielä tamperelaisten tolppien välissä nähty. Päätorjuntavastuun on kantanut Rasmus Leislahti, kun 18-vuotias Ilves-kasvatti Eetu Huuhtanen on koppaillut palloja kahdessa Veikkausliiga-ottelussa.

Joukkueen iloisin yllättäjä on ollut tällä kaudella HJK:sta siirtynyt ikuisena lupauksena pidetty Eetu Vertainen. Pitkään HJK:ssa läpimurtoaan hakeneelle Vertaiselle siirto Ilvekseen on vaikuttanut olevan loistava liike. Jarkko Wiss on antanut Epalle runsaasti vastuuta, ja 22-vuotias hyökkääjä on vastannut huutoon iskemällä Veikkausliigassa 4 maalia ja jakanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. 

Joukkueen toinen syömähammas on 19-vuotias seuran oma kasvatti Eetu Mömmö. Mömmö on onnistunut kolmesti maalinteossa ja tarjonnut yhden maalisyötön. Mömmö tullee seuraamaan Naatan SkyttänMaksim Stjopinin ja Lauri Ala-Myllymäen jalanjälkiä Euroopan kentille tulevaisuudessa.

”Sataprosenttinen keskittyminen otteluun”

Kuopion Palloseura lähtee Ilves-otteluun kohtalaisen haastavista lähtökohdista. Joukkueella on torstailta takana todella kova reilu 90 minuutin taistelu FC Vorsklaa vastaan ja Ukrainassa pelattava ratkaisuottelu on edessä tulevana torstaina. 

KuPS-leirissä Ilves tiedetään kovana ja vaikeana vastustajana, mutta KuPS-luotsi Simo Valakarin mukaan joukkue tulee sunnuntai-iltana kotiyleisönsä eteen täynnä revanssihenkeä.

”Hävisimme kauden ensimmäisen keskinäisen ottelun Ilvekselle Tampereella. Se tappio sattui kovasti, ja sitä emme halua kokea uudestaan. Ilves pelasi silloin hyvän ottelun, mutta nyt on meidän vuoromme laittaa Ilves ahtaalle”, Valakari kertaa.

Valakari ei halua avata suuremmin sitä, minkälaisella miehistöllä KuPS Ilveksen kohtaa. Todennäköisesti joitain muutoksia joukkueen avauksessa kuitenkin sunnuntaina nähdään Vorskla-ottelusta. 

”Ilves on hyvin päävalmentajansa näköinen joukkue ja meidän pitää olla valmiita siihen, mitä vastaan tulee. Olemme keskittyneet omaan pelaamiseemme ja siihen, että löydämme tähän yksittäiseen otteluun parhaan mahdollisen miehityksen, sekä pelisuunnitelman”, päävalmentaja valottaa.

Torstaisen euro-ottelun jälkeen joukkueessa on kohdistettu katseet vain ja ainoastaan Ilves-ottelua silmällä pitäen. Päävalmentajan mukaan KuPS on valmistautunut sunnuntain otteluun niin hyvin, kuin mahdollista.

”Meillä on sataprosenttinen keskittyminen Ilves-otteluun. Hoidimme edellisen europelien välissä pelatun Veikkausliiga-ottelun tyylikkäästi ja samalla tavalla me olemme valmistautuneet myös tähän otteluun. Meillä ei ole mitään tekosyitä, miksi emme pelaisi Ilvestä vastaan omalla huipputasolla”, Valakari päättää.

Veikkausliigan ottelu KuPS-Ilves Kuopion Väre Areenalla sunnuntaina 25.7.2021 kello 18.30. Osta lippusi ennakkoon www.tiketti.fi / Kuopion Sokos / Kuopion Prisma

KuPS-Ilves-ottelun ottelulipulla pääset veloituksetta myös sunnuntaina 25.7.2021 kello 14.00 alkavaan Kansallisen Liigan otteluun KuPS-JyPK!