Otteluennakko: KuPS avaa Suomen Cup-taipaleensa JJK:ta vastaan

Kuva: Miska Savolainen, kuva vuoden 2017 Veikkausliigaottelusta. Kuvassa Saku Savolainen ja nykyisin Kuopion Palloseuran junioripuolen valmentajana toimiva Severi Vielma


Kuopion Palloseura aloittaa taipaleensa vuoden 2023 Suomen Cupissa, kun se matkustaa huomenna JJK:n vieraaksi. Ottelu potkaistaan käyntiin Harjun Stadionilla keskiviikkona 31.5. kello 18:30.


KuPS aloittaa Suomen Cupin suoraan turnauksen viidenneltä kierrokselta. Kuopion Palloseura lähtee kilpailuun Suomen Cupin hallitsevana mestarina ja keltamustat hakevatkin samalla kolmatta perättäistä mestaruutta. Viime vuonna KuPS kaatoi cupin finaalissa FC Interin viimeisten minuuttien maalilla 1–0.

 Ykköseen tälle vuodelle noussut JJK aloitti oman matkansa kolmannelta kierrokselta, jossa se kaatoi IPS:n tuloksin 0–2. Neljännellä kierroksella ketut saivat savolaisverta vastaansa, kun Mikkelin ylpeys MP pisti ketut tikuille. JJK kuitenkin voitti mikkeliläiset rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja etenivät viidennelle kierrokselle.

KuPS-JJK-ottelun voittaja etenee Suomen Cupissa kuudennelle kierrokselle, jonne jatkaa yhteensä 16 joukkuetta. Kuudennen kierroksen otteluparit arvotaan 6. kesäkuuta ja pelipäivänä toimii 19–22.6.

Kuopion Palloseura ja JJK ovat kohdanneet toisensa useasti vuosien varrella ja kohtaamisia onkin kutsuttu monilla lempinimillä kuten Järvi-suomen derby.  Viimeisin cup-kamppailu käytiin vuonna 2017 kun kuopiolaiset ottivat Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa murskaavan 9–1 voiton. Joukkueet kohtasivat myös talvikaudella harjoitusottelun muodossa, jolloin Lippumäessä keltamustat kaatoivat JJK:n tuloksin 6–0.


JJK on kuopiolaisille perinteikäs vastus

Perinteikäs vuonna 1923 perustettu JJK pelaa kotiottelunsa Harjun Stadionilla. Pelipaikka on tullut niin keltamustien kuin myös kannattajien silmissä tutuksi vuosien varrella. Urheilustadionina samalla toimivan Harjun pelialustana on luonnon nurmi. Viimeisin KuPSin vierasotteluja Harjulla päättyi maalittomaan tasapeliin vuonna 2017.

JJK:n päävalmentaja toimii 39-vuotias Toni Lehtinen. Helsingistä kotoisin oleva Lehtinen aloitti kettujen peräsimessä viime vuonna ja nosti heti ensimmäisellä valmennuskaudellaan seuran ykköseen. Ennen Jyväskylään saapumista Lehtinen toimi SJK:N kakkosvalmentajana ja Veikkausliiga otteluita pelaajana ehti tulla yli 200.

Ykkösen pienimmällä pelaajabudjetilla operoivan JJK:n alkukausi on ollut haastava. Seitsemästä ottelusta jyväskyläläiset ovat pystyneet voittamaan vain yhden, kun vastaavasti tappioita on tullut neljä kappaletta.

Ketut ovat olleet kuopiolaisjoukkueelle mieluinen vastus. Järvi-suomen derbyn KuPS on virallisissa kohtamaisissa viimeksi hävinnyt vuonna 2012 Veikkausliigan kotiottelussa. Silloin KuPS taisteli alivoimalla kotikentällään, mutta lopulta JJK voitti ottelun tuloksin 2–3.


Päävalmentaja Jani Honkavaara korostaa, ettei vastustajaa saa aliarvioida

KuPSilla on käynnissä tiivis kolmen ottelun ”viikko”. Huomisen JJK-ottelun jälkeen kuopiolaisten pitää kääntää katse nopeasti kohti lauantaita, jolloin FC Haka saapuu Väre areenalle. Vaikka KuPS saakin huomenna vastaansa sarjatasoa alempana pelaavan joukkueen, eivät keltapaidat lähde aliarvioimaan cup-vastustajaansa.

”JJK on taitava joukkue, joka on hyvä pienissä tiloissa. Heillä on sama tilanne kuin meillä, eli sarja on käynnissä ja pisteitä pitää kerätä myös Ykkösen puolella, mutta silti he pistävät varmastikin kaiken likoon. Teemme kaiken kuten normaalissakin valmistautumisessa, ja pyrimme siihen, että valmistautuminen on optimaalinen” kommentoi päävalmentaja Jani Honkavaara JJK:ta

Kuopion Palloseura on voittanut Suomen Cupin kaksi kertaa peräkkäin, mutta huomisessa ottelussa sillä ei ole merkitystä, vaan sävelet ovat harvinaisen selvät – tulos tai ulos.

”Meidän tavoitteemme on pelata ensisijaisesti hyvä ottelu ja kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Pelaamisemme on oltava laadukasta ja dynaamista eteenpäin. Isossa kuvassa meillä on vain yksi tavoite: mennä päätyyn asti” kertoo Honkavaara tavoitteista.


Suomen Cupin 5. kierroksen ottelu JJK-KuPS Harjun Stadionilla huomenna 31.5.2023 kello 18:30. Katso ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.