Otteluennakko: KuPS avaa cup-taipaleensa Ekenäs IF:ää vastaan

Kuopion Palloseura aloittaa taipaleensa Suomen Cupissa, kun se isännöi helatorstaina Ekenäs IF:ää. Ottelu potkaistaan käyntiin Kuopion Väre Areenalla torstaina 26.5. kello 15.00.

KuPS aloittaa cup-urakkansa suoraan kilpailun viidenneltä kierrokselta. KuPS lähtee vuoden 2022 Suomen Cupiin puolustavana mestarina – viime vuonna KuPS eteni cupin finaaliin, jossa se kaatoi Helsingin Jalkapalloklubin lopulta rangaistuspotkukilpailun

Ykkösessä pelaava EIF aloitti oman matkansa kolmannelta kierrokselta, jossa se kaatoi TPV:n selvästi 0-6. Neljännellä kierroksella tammisaarelaiset joutuivat urakoimaan täyden iltapuhteen, kun Kakkosessa pelaava Kaarinan Pojat taipui vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

KuPS-EIF -ottelun voittaja etenee Suomen Cupissa kuudennelle kierrokselle, jonne jatkaa yhteensä 16 joukkuetta. Kuudennen kierroksen otteluparit arvotaan toukokuun 31. päivänä ja kuudes kierros on määrä pelata kesäkuun puolivälissä.

KuPS ja EIF ovat kohdanneet toisensa ainoastaan kertaalleen ennen helatorstain cup-kamppailua. huhtikuun 10. päivänä 2011 joukkueet pelasivat niin ikään Suomen Cupissa. KuPS nujersi vieraskentällä EIF:n maalein 0-2 ja marssi lopulta cup-finaaliin, jossa se taipui jatkoajalla HJK:lle.

Vahva Ykkösen joukkue vastassa

Perinteikäs vuonna 1905 perustettu EIF pelaa kotiottelunsa Tammisaaren keskuskentällä. Viimeisen 10 vuoden aikana EIF on vakiinnuttanut asemansa Ykkösen ylemmän keskikastin joukkueena. Kaudella 2018 vihreävalkoisissa pelaava EIF oli pitkään kiinni jopa Veikkausliigan karsintoihin oikeuttavassa sijoituksessa, mutta lopulta joukkue jäi sarjassa kolmanneksi, mikä oli kokonaisuutena joukkueelta iso onnistuminen.

EIF:n päävalmentaja toimii 44-vuotias Mikko Manninen. Nurmijärveltä kotoisin oleva Manninen toimi pitkään kotikaupunkinsa ylpeyden NJS:n päävalmentajana, kunnes kaudelle 2020 hän hyppäsi Veikkausliigaan palanneen FC Hakan valmennusryhmään. Kahden Valkeakoskella vietetyn kauden jälkeen Manninen otti tälle kaudelle EIF:n päävalmentajan tehtävät vastaan. 

Mikko Mannisen alaisuudessa EIF pelaa pääsääntöisesti neljän alakerralla ja ryhmittyy kentälle eri variaatioihin 4-2-3-1 / 4-3-3 -muodoista. Pelaamisessaan EIF luottaa pallonhallintaan ja vahvaan syöttöpeliin.

Mannisen alaisuudessa EIF on aloittanut Ykkösen kautensa pirteästi. Kuuden pelatun ottelun jälkeen tammisaarelaiset ovat sarjassa neljäntenä ja pistepottiin on kolahtanut kolmen voiton ja yhden tasapelin myötä 10 pistettä. Viimeksi joukkue kaatoi kotikentällään PK-35:n maalein 2-1.

Pelaajamateriaalinsa puolesta EIF:n kokoonpano on mielenkiintoinen. Joukkueessa on paljon nuoria tulevaisuuden nimiä, mutta toisaalta joukkueessa on myös pari kokeneempaa ja Veikkausliigassakin meritoitunutta pelaajaa.

KuPS:n kannalta EIF:n mielenkiintoisin pelaaja on joukkueen maalilla KuPS:ta lainasopimuksella pelaava Hemmo Riihimäki. Riihimäki kilpailee avaavan vahdin paikasta yhdessä Mehdi El Moutacimin kanssa. 

Keskikentän pohjalla kapteenin nauha hihassaan häärii joukkueen ikäpresidentti, 32-vuotias Xhevdet Gela. Veikkausliigaa yli 200 ottelua pelannut Gela onkin joukkueensa tärkeimpiä pelaajia. 

Hyökkäyspäähän EIF teki tälle kaudelle todella onnistuneen löydön. 22-vuotias ruotsalaishyökkääjä Adam Larsson liittyi joukkueen vahvuuteen tammikuussa lainasopimuksella ruotsalaisesta AFC Eskilstunasta. Larsson on ollut alkukaudella Ykkösen kovin maalitykki, kun taitava hyökkääjä on iskenyt kuudessa Ykkösen pelissä yhtä monta maalia. Kuopiolaispuolustus saakin olla tarkkana maaliahneen EIF-hyökkääjän kanssa.

”Yhteenkään otteluun ei voi lähteä löysin rantein”

Kuopion Palloseura urakoi edellisen ottelunsa maanantaina Helsingissä, kun paikallinen IFK kaatui Veikkausliigassa Clinton Antwin osumalla 0-1. Uransa ensimmäisen Veikkausliiga-osuman iskeneen Antwin maali tuli hienoon paikkaan, sillä tuo maali riitti KuPS:lle voittoon ja sitä kautta 30. peräkkäiseen tappiottomaan Veikkausliiga-otteluun.

KuPS:lla on käynnissä tiivis kolmen ottelun viikko. Tiistai-iltapäivänä joukkue piti palauttavat harjoitukset aurinkoisella Väre Areenalla ja keskiviikkona joukkue harjoitteli torstain EIF-ottelun pelisuunnitelmaansa. 

KuPS-kapteeni Henri Toivomäen mukaan suurin muutos joukkueen arjessa tiiviin ottelurytmin keskellä on huomattavasti vähempi aika harjoituskentällä.

”Harjoittelemme selkeästi vähemmän ja pelaamme enemmän – se on ihan loogista. Onneksi meillä on tosi hyvä ja vahva runko, sillä tiiviissä ottelutahdissa pelaajamateriaalimme syvyys on iso vahvuutemme. Tällaisessa ottelutahdissa meidän todellinen laatumme punnitaan”, 31-vuotias Mäntsälän Urheilijoiden kasvatti arvioi.

Vaikka KuPS saakin vastaansa sarjatasoa alempana pelaavan joukkueen, eivät keltapaidat lähde aliarvioimaan cup-vastustajaansa.

”EIF on hyvä joukkue ja heillä on paljon laadukkaita pelaajia, joilla osalla on myös paljon kokemusta Veikkausliigasta. He eivät missään tapauksessa ole huono joukkue. EIF tykkää pelata paljon kombinaatioita ja he pyrkivät liikuttamaan palloa”, Toivomäki kertoo.

Tälle kaudelle tehty Suomen Cupin uudistus palautti aidon cup-muotoisen kilpailun takaisin suomalaisen jalkapallon kilpailukalenteriin. Torstaina sävelet ovat siis harvinaisen selvät – tulos tai ulos.

”Suomen Cup on siitä mielenkiintoinen kilpailu, ettei yhteenkään otteluun voi lähteä löysin rantein tai pelit päättyvät lyhyeen. Pelaamme täysillä ja tosissaan jokaisessa ottelussamme ja haluamme antaa myös muille osoituksen omista taidoistamme ja asenteestamme. Viime kauden cup-voitto antoi meille ainoastaan lisää nälkää uusia mestaruutemme myös tänä vuonna”, KuPS-kippari paaluttaa.

Suomen Cupin 5. kierroksen ottelu KuPS-EIF Kuopion Väre Areenalla torstaina 26.5.2022 kello 15.00!