Otteluennakko: Kauden ensimmäinen pokaali jaossa – KuPS kohtaa Suomen Cupin finaalissa FC Interin

Kuopion Palloseuran pelikausi saa komean välihuipennuksensa, kun keltamusta taistelee Helsingin Olympiastadionilla Suomen Cupin voitosta Turun FC Interiä vastaan.

Kuopion Palloseuran cup-taival alkoi toukokuun 26. päivä Ekenäs IF:ää vastaan 5-1 kotivoitolla. Cup-juna puksutti seuraavaksi Mikkeliin, jossa tiukka Savon Derby Mikkelin Palloilijoita vastaan ratkesi Gabriel Bispon maalilla 0-1 voitoksi. Puolivälieräottelu keltamustalla oli edessä kesäkuun lopussa Valkeakoskella FC Hakan vieraana. Tapahtumarikkaan 90-minuuttisen päätteeksi Tehtaan Kentän tulostaulu näytti numeroita 2-2 ja ratkaisu siirtyi rangaistuspotkukilpailuun. Pilkkukisassa KuPS:n sankariksi nousi tuttu hahmo – maalivahti Otso Virtanen – joka torjui kaksi isäntien rankkaria ja KuPS matkasi välieriin FC Lahtea vastaan. 

Lahdessa KuPS taisteli paikasta Suomen Cupin finaaliin elokuun viimeisenä päivänä. Janis Ikaunieks vei KuPS:n johtoon heti ottelun alussa, mutta vain minuutti johto-osumasta kuopiolaisten taivas synkkeni, kun Otso Virtaselle osoitettiin suoraa punaista korttia. KuPS taisteli miehen alivoimalla jäljellä olevat reilut 75 minuuttia ja tolppien väliin vaihdettu Johannes Kreidl piti veräjänsä koskemattomana ja kuopiolaiset nappasivat 0-1 voiton. Näin KuPS eteni toista kertaa peräkkäin Suomen Cupin finaaliin Helsingin Olympiastadionille. 

Lauantaisessa cup-finaalissa KuPS puolustaa mestaruuttaan, joka ratkesi toukokuussa 2021 Stadikalla kuinkas muutenkaan, kuin rankkarikilpailun kautta. 

Turun FC Interin matka cup-finaaliin alkoi myös toukokuussa, kun turkulaiset kohtasivat ensimmäisessä cup-ottelussaan oman reservijoukkueensa. Tasoero joukkueiden välillä oli selvä ja FC Inter murjoi reservinsä maalein 10-0.

Seuraavalle kierrokselle turkulaisten vastus koveni merkittävästi, mutta Seinäjoen Jalkapallokerhosta ei ollut FC Interin kaatajaksi. Ratkaisu haettiin Seinäjoen OmaSP Stadionilla rangaistuspotkukilpailun kautta, jossa jokainen Interin laukojista onnistui. Maalivahti Matias Riikonen pysäytti SJK:n yrityksestä Jake Jervisin laukauksen ja se riitti jatkopaikkaan. 

Kesäkuun lopulla FC Inter sai puolivälierissä Veritas Stadionilleen vastaansa Helsingin Jalkapalloklubin. 90-minuuttinen ei tuottanut yhtään osumaa ja jälleen ratkaisu venyi pilkkukisaan. HJK:n ensimmäisenä laukojana Bojan Radulovic epäonnistui, kun taas jokainen Interin laukoja osui tolppien väliin ja näin FC Inter matkusti cupin välieriin Helsingin IFK:n vieraaksi.

Helsingin Töölössä Bolt Arenalla pelatussa välieräottelussa Interin suurimmaksi sankariksi nousi kesän siirtoikkunassa joukkueeseen liittynyt David Accam, joka viimeisteli IFK:n verkkoon kaksi maalia. Veikkausliigassa putoamista vastaan taistelevat helsinkiläiset antoivat Interille kovan vastuksen, mutta turkulaisten finaalipassi leimattiin 2-3 voiton myötä.

KuPS:n ja Interin väliset ottelut ovat vuosien varrella olleet äärimmäisen tasaisia. Virallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet toisensa 2000-luvulla 56 kertaa. Voitot ovat KuPS:lle 22-21 ja 13 otteluista on päättynyt tasan. Erikoinen tilastonosto joukkueiden keskinäisistä otteluista on myös se, ettei KuPS ole onnistunut voittamaan Interiä kertaakaan Suomen Cupissa, vaan turkulaiset ovat voittaneet Suomen Cupissa KuPS:n jokaisella neljällä kerralla. Edelliset kaksi joukkueiden välistä Suomen Cup-vääntöä on ratkennut lopulta rankkareiden kautta. Kuten vanha savolainen sananlasku sanoo – viides kerta toden sanoo.

KuPS:lla kolme – Interillä kaksi Suomen Cupin mestaruutta.

Kuopion Palloseura jahtaa Olympiastadionin nurmella 99-vuotisen seurahistoriansa neljättä Suomen Cupin voittoaan. Antero Nymanin muistopalkinnon nimellä kulkeva Suomen Cupin voittopokaali on nostettu KuPS-pelaajien käsivarsille vuosina 1968, 1989 ja 2021. Sattumoisin jokainen KuPS:n voittamista Suomen Cupin finaaliotteluista on pelattu myös lauantain estradilla Helsingin Olympiastadionilla.

Vuoden 1968 Suomen Cupin huipennuksessa KuPS mittelöi Kotkan Työväen Palloilijoita vastaan. Kotkalaisen jalkapalloilun suuri legenda Arto Tolsa vei satamakaupungin pojat johtoon, mutta KuPS nousi takaa ohi Antero Kostilaisen ja Heikki Tirkkosen maaleilla. Näin KuPS pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä cup-voittoaan.

Vuoden 1989 Suomen Cupin finaali pelattiin lauantaina 14. lokakuuta Stadikalla. FC Haka hyökkäsi maalivahtilegenda Olavi ”Olli” Huttusen johdolla finaaliin ennakkosuosikkina, mutta ”Okan” hanskat olivat itse pelissä liukkaanlaiset. KuPS:n Harri ”Pele” Nyyssönen iski kaksi maalia Huttusen suosiollisella avustuksella suoraan kulmapotkuista ja Heikki Turunen osui kertaalleen. Hakalle maalit mieheen tekivät Mauri Holappa ja Ari Valvee, mutta kaksi maalia ei riittänyt kuopiolaisten kolmea vastaan. Näin KuPS:lle seurahistorian toinen cup-mestaruus 21 vuotta ensimmäisen jälkeen.

Seuraavaa Suomen Cupin voittoa jouduttiin Kuopiossa odottamaan iäisyydeltä tuntuneet 32 vuotta. Lauantaina 8. toukokuuta 2021 Helsingin Olympiastadionilla pelattu cup-finaali jouduttiin pelaamaan koronakurimuksesta johtuen ilman katsojia, kun Helsingin Jalkapalloklubi ja KuPS kohtasivat kilpailun finaalissa.

Ottelu eteni tasaisissa merkeissä, kunnes tunnin pelin jälkeen koettiin pelin kulminaatiopiste. Erotuomari Oskari Hämäläinen näytti KuPS:n laitapuolustajana urakoineelle Daniel Carrillolle keltaista korttia, joka oli venezuelalaiselle ottelun toinen. Näin kuopiolaiset joutuivat taistelemaan miehen alivoimalla puolustavaa Suomen Cupin mestaria vastaan. 

KuPS taisteli alivoimaisena tasapäin HJK:a vastaan. Kumpikaan joukkue ei onnistunut varsinaisella peliajalla – eikä myöskään 2×15 minuutin mittaisessa jatko-ottelussa. Näin mestari haettiin rangaistuspotkukilpailun kautta. 

Molempien joukkueiden kolme ensimmäistä laukojaa onnistuivat, mutta kolmannessa laukojaparissa nähtiin ensimmäinen epäonnistuminen. Rankkikisaa varten kentälle vaihdettu HJK:n brassihyökkääjä Luis Henriquen laukaus jäi KuPS-vahti Otso Virtasen näppeihin ja KuPS:n tasoittavalla Diogo Tomas viimeisteli varmasti. Viimeisinä laukojina ensin HJK:ssa vielä viime kaudella pelannut Filip Valencic onnistui, joten KuPS:n viidentenä potkuvuorossa olleella Iiro Järvisellä oli mahdollisuus ratkaista peli. Järvinen latasi pallon yläriman kautta maaliin ja KuPS:n riemujuhlat olivat valmiina alkamaan.

FC Inter on voittanut 31-vuotisen historiansa aikana Suomen Cupin kahdesti. Kauden 2009 Suomen Cupin finaaliottelu pelattiin silloin Finnair Stadiumin nimellä kulkevalla, nyttemin Bolt Arenana tunnetulla Töölön Jalkapallostadionilla FC Interin ja Tampere Unitedin välillä. TamU karkasi ottelun alussa johtoon, mutta Inter nousi Kennedy Nwangangan maalilla ensin tasoihin ja aivan ottelun loppuhetkillä syntyneellä Timo Furuholmin ohjauksella voittoon.

FC Interin toinen ja toistaiseksi viimeisin cup-voitto on neljän vuoden takaa vuodelta 2018. Ottelu pelattiin tuolloinkin Töölön Jalkapallostadionilla ja vastassa oli stadionin isäntäjoukkue HJK. HJK oli ottelussa suuri ennakkosuosikki ja se painoi Interin maalille hurjana. Maalivahti Henrik Moisander venyi jokaisen HJK-laukauksen tielle ja turkulaisten käytännössä ainoasta paikasta joukkue onnistui maalinteossa Mikko Kuninkaan tuikatessa pallon Maksim Rudakovin selän taakse. 

”Menemme pelaamaan kupsilaista jalkapalloa”

Kuopion Palloseura matkusti finaaliottelua varten Helsinkiin jo torstaina. Perjantaina joukkue harjoitteli pääkaupunkiseudulla ja viimeistelyharjoituksissa nähtiin latautunut joukkue. 

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari tunnustaa olevansa cup-kilpailuiden vankkumaton kannattaja ja cup-romantikko. 

”Nyt on jälleen hieno mahdollisuus laittaa nimemme historian kirjoihin. Olen itse iso cup-kilpailun fani ja cup-romantikko. Tänäkin vuonna 314 joukkuetta lähti taistelemaan Antero Nyman-pokaalista ja jäljellä on enää kaksi parasta. Matkalla finaaliin meidän on pitänyt tehdä paljon oikeita asioita ja välillä olemme olleet onnekkaitakin. Cup on siitä reilu kilpailu, että joko voitat ja jatkat pelejä, tai häviät ja jäät odottamaan seuraavaa vuotta. Tämä on ollut jälleen kerran todella upea matka”, KuPS-luotsi tunnelmoi ennen finaaliottelua. 

KuPS:n joukkueen runko koostuu pääosin pelaajista, jotka olivat voittamassa mestaruutta myös viime kaudella. Toisin, kuin vuosi sitten, nyt myös yleisö pääsee paikan päälle Olympiastadionille seuraamaan ottelua. 

”Joukkueessamme on paljon pelaajia, jotka olivat viime vuoden voittajajoukkueessa, mutta osalle lauantainen huipentuma on uran ensimmäinen. Finaali on joka tapauksessa aina ainutlaatuinen tapahtuma, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu ja pääseekö enää koskaan uudestaan finaaliin. Näistä hetkistä pitää osata nauttia. Pääsemme upealle Stadikalle yleisön eteen ja paikalle tulee jälleen varmasti paljon KuPS-faneja. Hieno tapahtuma ei saa kuitenkaan viedä keskittymistämme”, Valakari pohtii.

KuPS ja FC Inter ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa tällä kaudella kahdesti. Huhtikuussa KuPS voitti Veikkausliiga-kauden avauskierroksen ottelun 2-1 ja elokuun lopulla KuPS oli samoin numeroin vahvempi Turun Veritas Stadionilla.

”Inter on laadukas joukkue ja heillä on erittäin hyviä yksilöitä, joilla on selkeitä erikoisominaisuuksia. Ottelu on heille iso mahdollisuus voittaa jotain tällä kaudella ja tulevat varmasti lyömään kaiken peliin. Meidän täytyy onnistua toteuttamaan omaa pelaamistamme korkealla tasolla ja olla samalla valmiina puolustamaan tietyt hetket tiiviisti. Tulemme varmasti ottelun aikana saamaan tarvittavat tilanteet hyökkäyspäässä, jossa pystymme ratkaisemaan ottelun eduksemme”, Simo Valakari avaa ottelun lähtökohtia.

Suomen Cupin finaaliottelun jälkeen joukkueet pääsevät pienelle tauolle, kun kotimaan kentillä vetäydytään maajoukkuetauolle. KuPS:n seuraava ottelu on edessä noin puolentoista viikon päästä, kun Veikkausliigan ylempi loppusarja eli Mestaruussarja potkaistaan käyntiin KuPS:n osalta Seinäjoella.

”Finaalin pitää aina olla iso tapahtuma ja jos se pelataan kesken kauden otteluruuhkan keskellä, se ei saa ansaitsemaansa arvostusta. Nyt pääsemme lataamaan itsekin kaiken peliin ja jatkosarjat jatkuvat maaottelutauon jälkeen. Tämä on meidän ensimmäinen välipysähdyksemme ja välihuipennus yhdelle matkallemme tällä kaudella. Meidän täytyy olla ylpeitä, siitä, että olemme päässeet finaaliin. Kentällä haluan nähdä sitkeän joukkueen, joka hyökkää ja puolustaa joukkueena. Kun peli alkaa, menemme kentälle pelaamaan kupsilaista jalkapalloa”, KuPS-käskijä päättää. 

Suomen Cupin finaaliottelu Kuopion Palloseura – FC Inter Turku Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 17.9.2022 klo 16.00

KuPS-katsomo Olympiastadionilla sijatsee Stadikan E-katsomonosassa. Liput voit ostaa alla olevan linkin kautta:

https://www.lippu.fi/event/miesten-suomen-cupin-finaali-2022-olympiastadion-15816951/?affiliate=FI1