Otteluennakko: Isojen pisteiden ottelu Turun Kupittaalla

Kuopion Palloseura palaa maajoukkuetauolta tositoimiin tulevana viikonloppuna, kun KuPS pelaa Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelun Turun Kupittaalla FC Interiä vastaan.

Veikkausliigan pelikautta 2021 on jäljellä enää neljä kierrosta ja tilanne on kutkuttavan jännittävä. KuPS johtaa sarjaa 52 pisteellä, mutta toisena tuleva HJK vaanii KuPS:aa kolmen pisteen päässä. 

Lauantain vastustajajoukkue FC Inter on tukevasti kiinni ensi kesän europeleihin oikeuttavaan top4 -sijoitukseen, kun turkulaiset ovat kolmantena 42 pisteellä. Neljäntenä Veikkausliigassa on SJK 40 pisteellä ja ylemmän loppusarjan eli Mestaruussarjan sijat viisi ja kuusi menevät järjestyksessään HIFK:lle ja Ilvekselle – molemmilla joukkueilla pistesarakkeessa on 33 pistettä.

Alemmassa loppusarjassa eli niin sanotussa Karsintalohkossa FC Lahti pelaa loppukauden ilman merkittävää panosta. Mustat Kuhnurit ovat Karsintalohkon kärkipaikalla 35 pisteellä ja myös pykälää alempana olevan FC Hongan tilanne on varsin turvallinen, kun espoolaisilla pisteitä on 27. Kahdessa viimeisessä suoraan säilymiseen oikeuttavassa paikassa ovat kiinni FC Haka 25 pisteellä ja IFK Mariehamn, jolla pisteitä on 24. AC Oulu on karsijan paikalla 19 pisteellään ja ilman täydellistä ihmenousua KTP tulee putoamaan suoraan ensi kaudelle Ykköseen – KTP:n pistemäärä on vaivaiset kahdeksan. 

Lauantaina Turun Kupittaan Veritas Stadionilla pelattava Veikkausliigan huippukamppailu FC Interin ja KuPS:n välillä pitää sisällään jälleen suuret panokset. Voittamalla ottelun KuPS ottaisi jälleen askeleen lähemmäs mestaruutta, mutta toisaalta KuPS pääsee pelaamaan ilman merkittäviä paineita, sillä tappiokin pitäisi kuopiolaiset mitä ilmeisemmin sarjakärjessä. FC Inter puolestaan voittamalla varmistaisi käytännössä top4-sijoituksen ja ensi kesän europaikan.

Lauantaina Veikkausliigassa on täysi rähinä päällä, kun sarjan kaikki 12 joukkuetta ovat tositoimissa. KuPS:n kannalta mielenkiintoisin ottelu pelataan Tampereella, jossa Ilves isännöi HJK:a. Turkulaisten mielenkiinto puolestaan kohdistunee Helsingissä pelattavaan HIFK-SJK-otteluun.

Suloinen ja katkera Kupittaa

2000-luvulla KuPS ja FC Inter ovat kohdanneet virallisissa otteluissa toisensa yhteensä 52 kertaa. Keskinäisten otteluiden saldo on hyvin tasainen – turkulaiset ovat voittaneet otteluista 20, KuPS 19 ja 13 kertaa joukkueet ovat pelanneet tasan.

Kuopiolaisittain Kupittaan upean urheilualueen keskellä sijaitseva Veritas Stadion sisältää rakkaita, mutta myös kirveleviä muistoja. Kirkkain hetki osui 19. päivään lokakuuta vuonna 2019, kun KuPS voitti FC Interin Veikkausliigan päätöskierroksen ottelussa yli 9.000 katsojan edessä maalein 0-2 ja varmisti seurahistoriansa kuudennen Suomen mestaruuden 43 vuoden tauon päätteeksi. Kauden 2019 huipennukseen KuPS:n tueksi matkasi pitkälle toistatuhatta kannattajaa ja ottelun muistetaan vielä pitkään.

Katkerimmat hetket Turussa KuPS on kokenut Suomen Cupissa. Kesäkuussa 2020 Inter tukahdutti KuPS:n cup-junan höyryämisen puolivälierissä, kun turkulaiset etenivät neljän parhaan joukkoon voittamalla rangaistuspotkukilpailussa.

Elokuussa 2015 joukkueet kohtasivat toisensa Veritas Stadionilla Suomen Cupin välieräottelussa. KuPS karkasi Tristan Bowenin maalilla avausjaksolla johtoon, mutta Guy Gnabouyou tasoitti toisen puoliajan alussa. Toisen puoliajan loppuhetkillä Inter joutui kahden pelaajan alivoimalle, kun Juuso Hämäläinen ja Philip Njoku ajettiin punaisilla korteilla suihkun puolelle. KuPS ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään miesylivoimaansa edes jatko-ottelussa ja lopulta Inter eteni Suomen Cupin finaaliin voittamalla rangaistuspotkukilpailussa.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa kahdesti. Huhtikuun 24. päivänä sarjakauden avausottelussa Inter voitti taisteluottelun Juho Hyvärisen unelmamaalin turvin 1-0, mutta KuPS maksoi kalavelkansa vajaat kaksi kuukautta myöhemmin Kuopion Väre Areenalla. Myös Kuopiossa ottelu päättyi 1-0, kun KuPS:n Axel Vidjeskog osui ainoana pelaajana tolppien väliin – joskin sitäkin upeammalla tavalla.

Riveiro on nostanut FC Interin takaisin Veikkausliigan huipulle

KuPS kiitää Veikkausliigassa käsittämättömässä 17 tappiottoman ottelun putkessa. Näistä otteluista KuPS on voittanut huikeat 14 ja pelannut kolmesti tasan. 

FC Inter pelasi vahvan alkukauden, kun se voitti kauden seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan kuusi ja hävisi kerran. Kesäkuun lopun ja elokuun puolivälin väliselle ajalle joukkueelle iski kuitenkin pieni pelillinen suvantovaihe ja vastineeksi se voitti tuona ajanjaksona pelaamistaan seitsemästä ottelustaan ainoastaan yhden ja hävisi neljästi.

Edellisen seitsemän ottelun otanta turkulaisilla on jälleen vahva – viisi voittoa, sekä tasapeli ja tappio. Kuntopuntarissa FC Inter on Veikkausliigan toiseksi kovakuntoisin KuPS:n jälkeen.

FC Interiä on luotsannut kaudesta 2019 alkaen espanjalainen Jose Riveiro. 44-vuotias Vigosta kotoisin oleva taktiikkavelho on nostanut turkulaiset jokaisella kaudellaan mitaleille, kun sekä 2019, että 2020 kausien päätteeksi Turun sinimustan joukkueen kaulaan on pujotettu hopeiset mitalit. 

Riveiro tuli Suomeen kaudelle 2014 Shefki Kuqin valmentaman FC Hongan apuvalmentajaksi. Kaudelle 2015 tandemi Kuqi-Riveiro suuntasi PK-35:een, jossa taival päättyi keväällä 2016. Sitä seuraavat kaksi ja puoli vuotta Riveiro vaikutti HJK:n valmennuksessa Mika Lehkosuon apuna, kunnes kaudelle 2019 aika oli kypsä ja Riveiro palkattiin FC Interin päävalmentajaksi. 

Riveiron aikakaudella FC Inter on noussut takaisin Veikkausliigan kestomenestyjien joukkoon. Ennen Riveiron mukaan tuloa turkulaisten peräsimeen joukkue oli alisuorittanut rankasti Shefki Kuqin, Fabrizio Piccaretan ja John Allenin alaisuudessa. Pahin aallonpohja nähtiin kaudella 2016, jolloin Shefki Kuqin luotsaama joukkue säilytti sarjapaikkansa vasta karsintojen kautta.

Riveiro on onnistunut tehtävässään kaikin puolin erinomaisesti. Veikkausliigan mittapuulla vahvoilla resursseilla toimivan seuran alisuorittaminen on kääntynyt taisteluun Veikkausliigan kärkipaikoista, joukkueella on selkeä ja ennen kaikkea tunnistettava peli-identiteetti. Samalla seuran omia kasvatteja on harpponut sarjan eliittiin Arttu Hoskonen etunenässä.

Ensi kaudella FC Inter on kuitenkin jälleen muutoksen edessä. Riveiro ilmoitti syyskuun alussa, että kuluva kausi jää hänen viimeisekseen Turussa. Seuralla onkin edessään vaikea valmentajavalinta, sillä Riveiron aikaa edeltäneeseen kaaokseen ei takuulla haluta joutua uudestaan. 

Sarjan kuumin hyökkäyskalusto

Tälle kaudelle turkulaisten peliä lähdettiin muovaamaan hivenen suoraviivaisemmaksi, vaikkakin joukkue pohjaa edelleen pelinsä pallonhallintaan. Pallottomana Inter ei enää ole aivan niin aktiivinen, mitä vaikka vielä viime kaudella ja prässitasoa on otettu piirun verran alaspäin. 

Jose Riveiron luotsaamana Interin permanenttimuodoksi kentällä muodostui viime kausien aikana 3-4-3, eikä joukkue varioinut pelaamistaan käytännössä lainkaan kahden ensimmäisen Riveiro-kauden aikana. Tällä kaudella joukkueen ryhmityksessä on kuitenkin nähty muutoksia ja edelliset voitokkaat ottelunsa Inter on ottanut muodolla 4-2-3-1. 

Suurin yksittäinen syy muuttuneeseen kenttäryhmitykseen johtuu yksilöistä – tai tässä tapauksessa yksilöstä. Elokuun puolivälissä Inter ilmoitti naaranneensa viimeksi Puolan kentillä pelanneen Petteri Forsellin riveihinsä. Forsell onkin tuonut Interin hyökkäyspelaamiseen valtavan paljon lisäelementtejä. 

Forsellin potkutekniikka on täysin kansainvälistä huippuluokkaa ja siten erikoistilannespesialistina 30-vuotias kokkolalainen on sarjan ykkösnimi. Forsell näkee kentän poikkeuksellisen hyvin, tekee oikeita valintoja ja kykenee murtaviin syöttöihin laajan syöttövalikoimansa turvin. 4-2-3-1 -ryhmityksessä Forsell häärii kärjen alapuolella varsin vapaassa roolissa kymppipaikalla. Forsell on kiittänyt päävalmentaja Riveiroa saamastaan luottamuksesta – kolme maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä seitsemään otteluun on hurja näyte Forsellin vaarallisuudesta. Hänet valittiinkin täysin ansaitusti Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi syyskuussa.

Interin hyökkäyskvartetti täydentyy Forsellin lisäksi vasemmalla pelaavasta Matias Ojalasta, oikealta pommittavasta Benjamin Källmanista, sekä keskushyökkääjäkonkari Timo Furuholmista. Ennen tätä kautta Ojala oli onnistunut Veikkausliigassa vain kertaalleen maalinteossa, mutta tällä kaudella vanhat piste-ennätykset ovat joutaneet syttöpaperiksi funikulaariin – Ojala on paukutellut Interin paidassa tällä kaudella jo komeat viisi maalia.

Jos Forsell ja Ojala pelaavat huimaa kautta, samoin tekee oikealta laidalta itsensä löytänyt Benjamin Källman. Tammisaaresta kotoisin oleva toisen polven huippu-urheilija on lyönyt myös vanhat ennätyksensä laudalta ja tehtaillut 11 maalia, antaen samalla viisi maaliin johtanutta syöttöä. Källman johtaa Veikkausliigan maalipörssiä peräti neljän maalin turvin.

Kvartetin viimeinen palanen ja joukkueen itseoikeutettu kapteeni Timo Furuholm on jälleen tälläkin kaudella näyttänyt taitavansa maalinteon, kun keskushyökkääjä on osunut tolppien väliin kuudesti. 

Yksi lauantain ottelun mielenkiintoisin taistelu tullaankin näkemään sarjan kuumimman hyökkäyskaluston ja pitävimmän puolustuksen kesken. Toisaalta KuPS on edelleen iloitellut sarjassa eniten maaleja ja vaikka turkulaiset ovatkin pitäneet edellisessä kolmessa ottelussa oman maalinsa puhtaana, suurimmat kysymykset kohdistuvat edelleen puolustuspelaamiseen. 

Laadukas ja tasainen materiaali

Interistä puhuessa olisi väärin hehkuttaa pelkästään joukkueen hyökkäyskalustoa, sillä joukkueesta löytyy huippuyksilöitä jokaiselle pelipaikalle. 

36-vuotias Henrik Moisander on vielä vanhoilla päivilläänkin näyttänyt olevansa tekijämies kotimaan kentille. Aati Marttinen näytti olevan ykköstorjujan paikassa kiinni vielä alkuvuodesta, mutta 229 Veikkausliiga-ottelun konkari Moisander on pitänyt valtikkansa pelaamalla kahta vaille kaikki tämän kauden Veikkausliigan otteluista.

Keskuspuolustus turkulaisille on vahvoilla kantimilla. Arttu Hoskosen kautta ovat häirinneet loukkaantumiset, mutta Rick Ketting ja Juuso Hämäläinen pitävät huolen laatustandardien täyttymisestä. Nuori Noah Nurmi on myös erittäin käyttökelpoinen pelaaja keskuspuolustuksessa, kuten myös topparina tai laitapakkina viihtyvä huippukautta pelaava Martti Haukioja.

Vasempana laitapuolustajana avauksen paikassa tiukimmin on kiinni Jesper Engström ja oikealla puolella avauksen tontin itselleen on muurannut Juho Hyvärinen.

Keskikentän pohjalla 35-vuotias Anthony Annan pelaa jälleen huippukautta. Ghanalaisen nimeä ei tehotilastoista löydä, mutta miehen rooli tasapainottavana työmyyränä on valtava. Annanin vierellä pelannee lauantaina joko Siilinjärven Palloseuran kasvatti Aleksi Paananen tai espanjalainen Alejandro Sanz. Keskikentän materiaali Interillä on ohkainen, mutta ilman poissaoloja silti erittäin laadukas.

Keskikenttä ja hyökkäyskalusto on joutunut tällä kaudella kovalle kuormitukselle, ja vaikka ennen parin viikon mittaista maajoukkuetaukoa Interin peli rullasikin mallikkaasti, tuli pieni tauko peleistä monelle pelaajalle varmasti hyvään saumaan.

Kokonaisuudessaan Interillä on laadukas ja erinomaisesti valmennettu joukkue, josta löytyy reilusti yksilötaitoa. Lauantaina Veritas Stadionilla kohtaavat kaksi pallokontrolliin nojaavaa joukkuetta ja ottelun kulminaatio löytynee siitä, kumpiko osapuolista saa otettua keskikentän haltuunsa. 

”Meidän pitää olla aktiivisia ja riisua Inter vahvuuksistaan”

Kuopion Palloseura otti edellisessä ottelussaan kotikentällään Väre Areenalla 2-1-taisteluvoiton Ilveksestä kahden Tim Väyrysen osuman turvin.

Ilves-ottelun jälkeen joukkue jatkoi harjoituskentällä maajoukkuetauon alettua ja kohtasi vielä uudestaan tupsukorvat Tampereella 1-2 -voittoon päättyneessä harjoitusottelussa viime viikon keskiviikkona. 

Harjoitusottelun jälkeen joukkue sai ansaitusti vapaan loppuviikon, pois lukien maajoukkuekomennuksilla olevat Urho NissiläTaneli HämäläinenJanis Ikaunieks ja Daniel Carrillo.

Maanantaina 11. lokakuuta joukkue kokoontui jälleen harjoituskentälle valmistautumaan Inter-otteluun ja keltamustalla on allaan hyvä ja ehjä harjoitusviikko. Turkuun joukkue matkusti jo torstaina ja kuopiolaiset saavat Turussa alle harjoitukset luonnonnurmikentällä.

Keltamustan päävalmentaja Simo Valakarin mukaan maajoukkuetauko onnistuttiin hyödyntämään joukkueessa parhaalla mahdollisella tavalla.

”Saimme hyödynnettyä maajoukkuetauon täydellisesti. Tauko kilpailullisista otteluista piti meillä sisällään oikeassa suhteessa lepoa, sekä oman pelaamisemme kehittämistä. Meno harjoituskentällä on ollut tällä viikolla todella raikkaan näköistä, ja kaikki odottavat jo innolla tulevaa Inter-ottelua”, Valakari myhäili.

Vahvassa tuloskunnossa porhaltava FC Inter tarjoaa KuPS:lle kovan haasteen ja Valakari näkee turkulaiset ennen kaikkea vahvana ja hyökkäysvoittoisena joukkueena.

”Inter on joukkue, joka on hyvässä pelillisessä vireessä. Heillä on useampikin poikkeuksellinen yksilö tähän sarjaan ja etenkin hyökkäyspäässä joukkue on äärimmäisen vaarallinen. Meidän tulee olla valmiita pelin jokaisella osa-alueella”, Valakari arvioi.

Vaikka kuopiolaisten leirissä tiedostetaan lauantaisen isäntäjoukkueen vaarallisuus, ei KuPS ole lähdössä Veritas Stadionille peruuttelemaan – päinvastoin.

”Se, että joukkue on vaarallinen hyökkäyspäässä ei tarkoita sitä, että me lähtisimme otteluun vain puolustamaan ja suojelemaan omaa maaliamme. Meidän tulee päinvastoin olla aktiivisia pallon kanssa ja riisua Inter vahvuuksistaan meidän omilla aseillamme”, Valakari päättää.

Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelu FC Inter-Kuopion Palloseura Turun Veritas Stadionilla lauantaina 16.10.2021 kello 17.00.

Jos et pääse paikan päälle seuraamaan ottelua, voit katsoa ottelun suorana TV:sta JIM-kanavalta, Ruutu+ palvelusta tai kuunnella radiosta Savon Aalloilta.

Kuopion Amarillossa järjestetään ottelun virallinen kisastudio. Ottelu näkyy Amarillon jättiscreeniltä ja kisastudiossa luvassa myös pientä kisailua ja tuotepalkintoja. Amarillon kisastudion ohjelma alkaa tunti ennen ottelun alkua kello 16.00.