Otteluennakko: Eurooppa saa odottaa – nyt on voitettava FC Haka

Kuopion Palloseura pelaa jälleen sunnuntaina Veikkausliigaa, kun KuPS matkustaa Valkeakosken Tehtaan Kentälle FC Hakan vieraaksi. Keskellä euro-otteluparia pelattava Veikkausliiga-kamppailu on keltapaidoille elintärkeä.

Kuopion Palloseuran edellinen kamppailu pelattiin torstaina Armenian Jerevanissa. Euroopan Konferenssiliigan 1. karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa kotijoukkue FC Noah voitti 1-0 ja otteluparin ratkaisu haetaan ensi torstaina Kuopiossa pelattavassa toisessa kamppailussa. 

KuPS:lla on viime päiviltä takana noin 6.000 matkustuskilometriä ja Jerevanista joukkue lensi Helsinki-Vantaalle perjantaina. Majapaikkaa kuopiolaiset ovat pitäneet Armeniasta saavuttuaan Vantaalla, jossa joukkue on saanut palauteltua matkustuksen tuomia rasituksia keskittyen samalla sunnuntain Veikkausliigakamppailuun.

Helpolla KuPS ei takuulla tule sunnuntainakaan pääsemään. Vaikka Valkeakosken ylpeyden alkukausi onkin mennyt joukkueen odotuksiin nähden hienoisesti alakanttiin, joukkue on osoittanut vaarallisuutensa juuri KuPS:aa vastaan.

Veikkausliigan sarjataulukossa kotijoukkue FC Haka on sijalla yhdeksän. 10 ottelustaan valkeakoskelaiset ovat keränneet kahdeksan pistettä. Joukkue on voittanut kahdesti, kun vieraskentällä kaatuivat IFK Mariehamn ja sunnuntain vastustajajoukkue KuPS. Voittojen lisäksi pistetiliä ovat kartuttaneet tasapelipisteet kotikentällä FC Lahdesta ja FC Hongasta. Joukkue on viiden ottelun voitottomassa putkessa – edellinen voitto on juurikin KuPS:sta 29. päivä toukokuuta. 

KuPS:n kuntokäyrä osoittaa hyvinkin päinvastaiseen suuntaan Veikkausliigassa. Toukokuun lopulla kotikentällä kärsityn Haka-tappion jälkeen kuopiolaiset voittivat kaikki kesäkuun viisi otteluaan maalierolla 8-1. Viiden ottelun voittoputkessa kotimaan kentillä liitävä KuPS on noussut vahvan kesävireensä ansiosta sarjan kolmannelle sijalle – tasapisteisiin sarjakakkosen FC Interin kanssa. 11 pelaamastaan ottelustaan KuPS:lla on 22 pistettä. Ero häkellyttävän kovan alkukauden pelanneeseen sarjakärki HJK:iin on yhdeksän pistettä.

Vaikka eurorasitus takuulla jonkin verran painaa kuopiolaisten koivissa, joukkueen on yllettävä omalle huipputasolleen sunnuntaina. Tiiviissä kärkitaistelussa pistemenetyksiin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Tehtaan Kentällä ei kulje

Valkeakoskelaiset nousivat viime kaudelle takaisin Veikkausliigaan lyhyehkön korpivaelluksen jälkeen. 1995–2004 välisenä aikana Tehtaan Kentällä juhlittiin Veikkausliigan voittoa peräti viisi kertaa ja koko seurahistoriaan mahtuu yhdeksän Suomen Mestaruutta. Kaudeksi 2013 Haka putosi sarjatasoa alemmas Ykköseen, jossa joukkue pelasi seitsemän kauden ajan ennen paluutaan kirkkaampiin valoihin.

FC Hakan kotipyhättönä toimii legendaarinen vuonna 1934 käyttöön otettu Tehtaan Kenttä. Tehtis on todistanut historiansa aikana lukuisia huippupelaajia, otteluita ja loistokkaita aikoja, mutta nyt puolitoista kautta kestänyt valkeakoskelaisen jalkapallon uusi pääsarjatuleminen on kulkenut Tervasaaren paperitehtaan piippujen alla vaisusti. Tällä ja viime kaudella pelaamistaan 15 kotiottelustaan FC Haka on onnistunut voittamaan ainoastaan yhden. Harvinaisuus sattui viime syksynä, lokakuun 16. päivänä, kun Haka kaatoi Turun Palloseuran 2-1. Tuon voiton arvo oli todella merkittävä, sillä putoamiskarsintoihin joutunut ja niissä sarjapaikkansa menettänyt TPS jäi Hakasta vain pisteen päähän.

Tällä kaudella Haka on pelannut kotikentällään neljä ottelua, joista se on ottanut pisteet tasapeleillä FC Lahdesta ja FC Hongasta. Pisteet mukanaan ovat vieneet HJK ja KTP. 

Syyt nuhaiseen kotikenttäpelaamiseen ovat moninaiset. Kenties suurin niistä on FC Hakan pallollinen pelaaminen ja siitä puuttuva laatu. Kotikentällään joukkue saa useammin pallonhallinnan ja silloin ongelmat usein alkavat. Hakan pitäisi pystyä olemaan aloitteellisempi ja aktiivisempi omassa pallollisessa pelaamisessaan, mutta siihen se ei ole tällä kaudella pystynyt. Samat ongelmat leimasivat myös joukkueen pelaamista viime kaudella, mutta tämän kauden pelaajamateriaali joukkueella on hieman laadukkaampi, kuin viime kaudella.

FC Hakan pelaaminen on hakenut uomiaan koko alkukauden. Joukkueen muotoa KuPS:aa vastaan on vaikea arvioida, sillä Haka on pelannut otteluita kolmen alakerralla, sekä useilla eri variaatioilla neljän alakerrasta. Vaihteleva muoto ei johdu niinkään vastavalmentamisesta, vaan enemmänkin jonkinasteisesta epävarmuudesta omaa pelaamista kohtaan. Päävalmentaja Teemu Tainio haluaa ja tarvitsee enemmän tehoja hyökkäyskalustoltaan – muun muassa Ishmael Yarteylta – ja pyrkii muutoksilla löytämään parhaan kokonaisuuden. Toisaalta jatkuvat muutoksetkaan eivät ole avain onneen.

Pelillisesti Haka on hyvin päävalmentajansa näköinen. Tornion Terrierinä pelaajaurallaan tunnettu keskikentän raastaja oli periksi antamaton ja tinkimätön pihkatappi – samoja ominaisuuksia on nähtävissä myös hänen valmentamaltaan joukkueelta. Haka onkin ennen kaikkea työteliäs ja kurinalainen joukkue, joka pystyy aiheuttamaan vastustajalleen vaikeuksia korkealla prässillään, tai puolustamaan hyvin tiiviisti matalassa blokissa. Puolustuksen johtohahmo on liki kaksimetrinen toppari Luiyi De Lucas, joka on ollut Hakalta loistava hankinta. Dominikaanista Tasavaltaa edustava 26-vuotias toppari siirtyi Valkeakoskelle viime vuoden elokuun lopussa.

”Haka on ollut meille yksi vaikeimmista vastustajista”

Kuopion Palloseuralle Armenian Jerevanissa koettu tappio oli ensimmäinen liki puoleentoista kuukauteen. Jerevanissa KuPS ei onnistunut omissa maalipaikoissaan, kun taas vastustaja onnistui liki ainoassaan, vaikka FC Noah ottelun ainoa maali merkittiinkin KuPS:n pelaajan omaksi maaliksi. 

Edellisessä KuPS:n ja FC Hakan välisessä ottelussa tarina oli hyvin samankaltainen. KuPS hallitsi peliä selvästi, mutta maalinteko ontui. Vieraat taas onnistuivat Kuopiossa murhaavalla tehokkuudella.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari ei pelkää, että hänen joukkojensa ajatukset olisivat liikaa eurokentillä. Hänen mukaansa joukkue on täysin keskittynyt sunnuntaina pelattavaan Veikkausliiga-otteluun.

”FC Noah ottelusta ei olla puhuttu sanallakaan torstain jälkeen, vaan kaikki focus on ollut Hakassa. Haluamme jatkaa meidän hyvien liigatulosten sarjaa Valkeakoskella. Haka on ollut meille yksi vaikeimmista vastustajista. Tänä vuonna olemme kohdanneet heidät kahdesti ja molemmilla kerroilla olemme jääneet ilman voittoa. Haka on todella työteliäs joukkue, joka tekee yksinkertaiset asiat laadukkaasti yhtenä joukkueena”, Valakari summaa.

Etelä-Suomessa pidetty valmistautumis- ja palauttelujakso Armenian reissun jälkeen on ollut seuralta viisas ratkaisu. Pelaajat ovat päässeet palautumaan matkarasituksista ja keskittymään tulevaan ilman lisämatkustuksen tuomaa rasitusta.

”Matkustus Armenian ja Suomen välillä ei tietenkään ole se ideaali tapa valmistautua otteluun, mutta seura on tehnyt matkustamisestamme mahdollisimman helppoa urheilun ehdoilla. Olemme pitäneet jo yhden hyvän harjoituksen Suomessa ja joukkue on valmis sunnuntain otteluun”, päävalmentaja kehuu.

Kesken käynnissä olevien euro-otteluiden pelattavat Veikkausliiga-ottelut antavat usein altavastaajille hyvän iskun paikan. Sarjataulukon perusteella KuPS lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja Valakari uskoo joukkueensa pystyvän parhaimpaansa Tehtaan Kentällä.

”Kyllä me sen tiedostamme, että Haka näkee tässä pelissä heille ison iskunpaikan meidän europelimme jälkeen. Meidän pitää kuitenkin kääntää asetelma omaksi voimavaraksemme. Valkeakoskelle meillä ei ole muita tavoitteita, kuin täydet kolme pistettä”, Valakari päättää.

Veikkausliigan ottelu FC Haka-KuPS Valkeakosken Tehtaan Kentällä sunnuntaina 11.7. kello 18.30.

Ottelua voit seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta!