Marko Saloranta kiittelee KuPS:n laadukasta arkea


Valokuva: Kuopion Palloseura Oy

”Puitteet ovat täällä priimaa ja harjoitusolot ovat hyvät”

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Marko Saloranta vieraili keskiviikkona Kuopiossa perehtymässä kuopiolaisjoukkueen jokapäiväiseen toimintaan. Vahvasti pelaava KuPS on saavuttanut kolme peräkkäistä liigamestaruutta ja useita mestaripelaajia on noussut keltamustista aina ”Helmareiden” pelaavaan kokoonpanoon saakka. Päävalmentaja seurasi keskiviikon aikana KuPS-joukkueen tiivistä harjoituspäivää ollen tyytyväinen näkemäänsä.

”KuPS:n arki näyttää erittäin hyvältä. Puitteet ovat täällä priimaa, harjoitusolosuhteet ovat hyvät ja päätoimisia ihmisiä on taustalla paljon mikä on erittäin tärkeää joukkueen jokapäiväisen toiminnan kannalta”, Saloranta kiittelee. Hän vieraili tiistaina Tampereella Ilveksen luona, vietti keskiviikon täällä Kuopiossa ja jatkoi torstaina edelleen Jyväskylään JyPK:n vieraaksi arvokasta taustatietoa hankkiakseen. Päävalmentaja on seurannut tarkasti tämän kauden liigapelejä ja hänellä on selkeä näkemys naisten pelaaman jalkapallon kehityssuunnista.

”Kilpailun kiristyminen liigassa on ehdottomasti hyvä asia”

”Kotimaan sarjapelejä olen ehtinyt seuraamaan kesällä tosi paljon. Tärkeää on yhteistyö U23- ja U19-maajoukkueiden valmennusjohtojen kanssa, sillä he seuraavat liigaa tosi tarkasti koska uudet A-maajoukkuepelaajat tulevat juuri sitä kautta tästä ikäluokasta”, Saloranta muistuttaa.

”Odotetusti liiga on jakautunut tällä kaudella pelillisesti ja mielenkiintoa riittää sarjataulukon molemmissa päissä. Kilpailu kärjessä näyttää olevan kiristymässä, mikä on ehdottomasti hyvä asia. Toivoisin että sarjakärjen tuntumaan nousisi vielä muutama seura lisää. Liigan supistaminen kymmenestä joukkueesta kahdeksaan merkitsee sitä, että liigaan saadaan sitä kautta kovempia pelejä ja entistä kovempaa pelitempoa”, päävalmentaja toteaa.

”Toivoisin kymmenen joukkueen liigaa, mutta kahdeksan joukkueen sarja on varmasti hyvä ratkaisu tähän kohtaan. Lännestä ja pohjoisesta kuitenkin puuttuu pääsarjajoukkue ja sellaiset sinne pitäisi ehdottomasti saada. Yleisenä tavoitteena on tietenkin saada tekemisen tasoa ylemmäksi jokaisessa liigaseurassa ja pelaajien jokapäiväisen arjen kehittäminen on siinä ensiarvoisen tärkeää”, Saloranta korostaa.

”Suomalainen seuravalmennus on kiitettävän hyvällä tasolla”

”Helmareiden” päävalmentaja on seurannut tiiviisti myös kuopiolaisseuran viime vuosien nousujohteisia otteita. Hän oli kaksi vuotta sitten paikan päällä Väre Areenalla seuraamassa St.Pöltenia vastaan pelattua europeliä ja oli vuosi sitten paikan päällä Tanskassa seuraamassa voitokasta HB Köge-ottelua. Saloranta kiittelee kaikissa suomalaisseuroissa tehtävää hyvää valmennustyötä.
 

”Suomessa ja täällä Kuopiossa valmennus on riittävän laadukasta valmistamaan pelaajiamme koville kansainvälisille kentille. Harjoitteet ja osaamisen taso ovat tosi hyvällä tasolla valmistaen pelaajia siihen, mikä heillä on jatkossa edessään siellä minne he seuraavaksi menevätkin. Kansainvälisillä kentillä pelitempo on paljon kovempi ja harvoissa maalipaikoissa pitää olla tehokas. Tavallisessa liigapelissä tulee normaalisti paljon tekopaikkoja ja jos yhdessä epäonnistuu, on silloin helppoa ajatella että no seuraavasta sitten teen. On erittäin oleellista ymmärtää, että kansainvälisissä otteluissa saa paljon harvemmin tilaisuuksia ja silloin kun se paikka omalle kohdalle tulee, silloin pitää myös osua. Seuraavaa tilaisuutta ei välttämättä sitten enää tulekaan”, Saloranta kuvailee kansainvälisten otteluiden vaatimustasoa.

”Oikeanlainen havainnointi ja nopea päätöksenteko ovat avainasemassa”

Naisten pelaama jalkapallo kasvaa ja kehittyy maailmalla nopeasti ja pelitempokin nousee parhaimmillaan lähes ”salamasodan” tasolle. Saloranta nostaakin esiin kaksi keskeistä seikkaa, jotka pelaajan täytyy omata menestyäkseen kovilla kansainvälisillä kentillä.

”Pelin perusasiat on oltava tietenkin hallussa. Tämän jälkeen pelaajan pitää pystyä oikeanlaiseen havainnointiin niin hyökkäyspelissä kuin puolustuspelissäkin. Toisena asiana on päätöksenteko: nopeat pelaajat tekevät pelissä omat päätöksensä ja ratkaisunsa entistäkin nopeammin. Tämä johtaa pelitempon nopeutumiseen, jolloin minkäänlaiseen empimiseen tai epäröintiin ei ole enää varaa”, päävalmentaja korostaa.

”Täältä Kuopiosta tulleet maajoukkuepelaajat ovat onnistuneet hyvin ja he ovat ottaneet isot roolit A-maajoukkueessa. Emmi ja Oona Siren, Emma Peuhkurinen sekä Anni Hartikainen ovat kaikki arvokkaita pelaajia Helmareissa. KuPS:n nykyjoukkueessa on hyvää potentiaalia ja Aada Nurmi pääsi jo viime vuonna pelaamaankin meillä. Liiga on meille tärkeä sarja uusien maajoukkuepelaajien jalostajana”, päävalmentaja muistuttaa. Nykyiset KuPS-pelaajat Sanni Kouva, Aada Nurmi, Eerika Appelqvist, Tao Stark, Selja Leiwo, Liina Nora ja Ellan Arpiainen lukeutuvat kaikki U19 – U23-maajoukkueiden pelaajaryhmiin ja heidän otteitaan Salorantakin pääsi seuraamaan läheltä helteisen keskiviikkopäivän aikana.